❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

AP 60ghz

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Leeonek

Re: AP 60ghz

Příspěvekod Leeonek » 7 years ago

Na 150m se ti to předtím nespojilo? Máš v cestě strom nebo co? Mě to jelo na originálech se 160m :))
0 x

georgee

Příspěvekod georgee » 7 years ago

Leeonek píše:Na 150m se ti to předtím nespojilo? Máš v cestě strom nebo co? Mě to jelo na originálech se 160m :))

Ne nespojilo, zadna prekazka.
0 x

Ispič

Příspěvekod Ispič » 7 years ago

Před sklem nebo za sklem okna ;)
0 x

georgee

Příspěvekod georgee » 7 years ago

Ispič píše:Před sklem nebo za sklem okna ;)

Venku, před sklem.
0 x

lazna

Příspěvekod lazna » 7 years ago

honzam píše:200m? Jak toho dosáhli? Zvýšením výkonu nebo podřazením na nižší modulaci?

Zda se ze to souvisi s povolenim modulacnich schemat 1-3 v drivejsich verzich FW. Ted uz zrejme jen usoudili ze je to dostatecne otestovano (zmineny Litevsky spoj) a napsali do changelogu "zvyseni dosahu", takze vase B je zrejme spravne ;-)
https://youtu.be/S9bMO4r9htI?t=1090

UPDATE:
Tak prej prekopali driver radia: Several improvements were done in the driver, including beamforming optimisations and others.
0 x

mpcz

Příspěvekod mpcz » 7 years ago

hapi píše:
mpcz píše:Kolik takových testů jsi vlastnoručně udělal, že to víš tak jistě?
Děkuji, mpcz, 14.mar.2018

nemusi dělat ani jeden na to abych po netu posbíral informace. Modulace je jasná, modulace rozhoduje o rychlosti.

Z dnešního reportu v jiném vlákně, s dovolením (spíše bez) anonymně cituji:
"Zdravím,
590m spoj s 28cm parabolami funguje u staršího firmware (6.40.4) v podstatě stejně jako offset/středovky 35cm. Propustnost +- 850Mbit, signálově o něco hůř než 38 cm offsetky, tam signál ukazoval 90-95. Středovky 28cm ukazují stabilních 80.
Přehrátí na verzi 6.42.rc49 se chová uplně stejně jako u předchozích spojů, signál poskakuje od 40 do 85, mcs od 1 do 8, ale propustnost stále drží na +- 1100Mbit."

mpcz, 26.3.2018
1 x

komenski
antispam: Ano

Příspěvekod komenski » 7 years ago

Tester citovaný bez podpisu...
"Poskakování" signálu spojů WAPky bez dat a s plným zatížením dělalo i se starým FW. Jinak jsem rád, že i p.Štourač poměrně rychle přišel na to, že offsetka, která nemá zatíněnou parabolu ozařovačem, je v daném případě nejlepším řešením (dokud nebude FW, který umožní onu volbu vyzařováku nastavit natvrdo ručně, což očekávám bude tak asi až nějaký desátý "postupný" upgrade uTiku...).
0 x

stouracpetr

Příspěvekod stouracpetr » 7 years ago

komenski píše:Tester citovaný bez podpisu...
... Jinak jsem rád, že i p.Štourač poměrně rychle přišel na to, že offsetka, která nemá zatíněnou parabolu ozařovačem, je v daném případě nejlepším řešením ....

Mily priteli
Nekteri z testeru,kteri docasne instalace provozuji,si nepreji z ruznych duvodu uvadet presnejsi osobni informace.Presto lze na
viewtopic.php?f=10&t=6889&start=165
najit i vysledky od provozovatelu takovychto spoju,u nichz je uveden i jejich podpis...

Na to,ze ucinnost offsetove anteny je obvykle vyssi nez ucinnost anteny stredove,jsem prisel priblizne pred dvaceti peti lety,ale i ja jsem rad,ze Vy jste rad,cinit druhym zivot radostnejsim je moje zivotni kredo.
Urcitou dobu totiz trva,nez se idea limcove offsetove paraboly prenese z vypoctu do reality a v praxi potvrdi teoreticke predpoklady.Prave dnes rozvazime dalsi kusy realnych anten.
Za muze totiz nehovori slova,ale ciny.Zeny a transvestite prominou...
1 x

komenski
antispam: Ano

Příspěvekod komenski » 7 years ago

Takže já jen dodám svůj dlouhodobý test sestavy WAP60g na jedné straně - 500metrů - WAP60g v offsetové parabole (běžná kvalitní satelitní cca 60cm), MCS8 (s nejnovějším FW i více), propustnost přes 800Mbps/UDP/interní gen. Počasí zatím (sníh, déšť) neshodilo spoj ani jednou. Předpokládám, že dvě offsetky proti sobě musejí bežet ještě brilantněji na vzdálenost +1 km a možná i více (samozřejmě při řádném nastavení). Offsetka je "zakloněna", takže není třeba ani žádný radom kryt, WAPka má svůj (a díky vyvíjenému teplu se na ni ani námraza či sníh nedrží), co víc dodat?
1 x

thanui.linux

Příspěvekod thanui.linux » 7 years ago

Zdravím, zkouší to někdo aktivně v multi-point? AP plus 2-3 kliosi?
0 x
-----------------------------------------------------------
RBcka i UBNT mají své přednosti - využívám obojí

hapi

Příspěvekod hapi » 7 years ago

offsetku si strč do zadku. Pokud hodláš dát více ptp spojů na jeden site tak tvrdě narazíš.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

CrazyApe

Příspěvekod CrazyApe » 7 years ago

thanui.linux píše:Zdravím, zkouší to někdo aktivně v multi-point? AP plus 2-3 kliosi?

Ja tu mam od p. Stourace 2 limcovky paravoly a chystam se to zkusit na ptmp wap proti 2 parabolam+ 1 wap. Dostanu se k tomu s trocho ustesti pristi tyden nejak nestihame :-/
Naposledy upravil(a) CrazyApe dne 27 Mar 2018 12:23, celkem upraveno 1 x.
0 x

Ispič

Límcové offsetky jsou ok, klasické moc nemusím :)
0 x

mpcz

Příspěvekod mpcz » 7 years ago

komenski píše:Tester citovaný bez podpisu...
"Poskakování" signálu spojů WAPky bez dat a s plným zatížením dělalo i se starým FW. Jinak jsem rád, že i p.Štourač poměrně rychle přišel na to, že offsetka, která nemá zatíněnou parabolu ozařovačem, je v daném případě nejlepším řešením (dokud nebude FW, který umožní onu volbu vyzařováku nastavit natvrdo ručně, což očekávám bude tak asi až nějaký desátý "postupný" upgrade uTiku...).

Jsem rád, že se pan kolega Šťourač proti tomuto ohradil, možná by si to zasloužilo i poněkud ostřejší reakci. Ale doufám, že i ostatní vidí, že šířit odněkud opsané teorie je jedna věc, něco nového, dobrého levně vyrobit a to opakovaně je věc druhá.
Ten původní příspěvek týkající se MCS jsem psal pro ty, kteří si myslí, že MCS je stoprocentně určující pro přenosovou rychlost. Měření na WAPce v dB by nám určitě udělalo velkou radost a nejen to. Je zajímavé sledovat, jak se názor na offsetový systém u některých původně zastánců postupně a diametrálně mění.
mpcz, 27.3.2018
0 x

Ispič

Je nesmysl dělat závěry kvůli tomu, že v momentální verzi je hodnota mcs (ale i signál) naprosto nestabilní. To, že mcs poskočí až na 1 a propustnost je pořád stejná, není tím, že by skutečně mcs byla 1. Je to tím, že to prostě ukazuje blbě :)
Také nemá cenu plakat tady na ispfóru nad tím, že potřebujeme jiné zobrazování signálu, to je potřeba jinde. Pokud by to bylo jednoduché, už by to tam dávno bylo. Spíš si s tím nedovedou poradit. Pokud máš nápad, určitě kontaktuj výrobce.
0 x