Shakal píše:ludvik, nstrem dual na ubnt 40MHz ??? to nemyslis vazne
ak myslis, ze ked "nieco s ospf" a "nieco s OSPF" spojis dvoma spojmi na ubnt, tak to nemozes porovnat s nstreme dual ani naznakom
Edit: A zase sme od praktickej stranky odbocili do ... . Mea Culpa.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Ubiquiti 24 GHz
Re: Ubiquiti 24 GHz
Proč bych nemohl. OSPF multipath je odpověď.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
ludvik píše:Proč bych nemohl. OSPF multipath je odpověď.Shakal píše:ludvik, nstrem dual na ubnt 40MHz ??? to nemyslis vazne
ak myslis, ze ked "nieco s ospf" a "nieco s OSPF" spojis dvoma spojmi na ubnt, tak to nemozes porovnat s nstreme dual ani naznakom
Kde ovšem ACK chodí zpět po stejném spoji, který přenesl data a proto je potřeba mít kanál volný na obou stranách (je myšleno wifi ACK). Takže to není vůbec srovnatelné.
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!
UBNT mám rád!
Jsi si jistý, že to nstreme nepotřebuje taky? Že ty karty znásilnili tolik, že ACK běhá tou druhou? Ale to máš fuk ... v rámci možností je to dostatečný fullduplex.
soooc píše:ludvik píše:Proč bych nemohl. OSPF multipath je odpověď.Shakal píše:ludvik, nstrem dual na ubnt 40MHz ??? to nemyslis vazne
Kde ovšem ACK chodí zpět po stejném spoji, který přenesl data a proto je potřeba mít kanál volný na obou stranách (je myšleno wifi ACK). Takže to není vůbec srovnatelné.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
ludvik píše:Obecně: sto za stoAlcoma, Racom v 10G.
Ale nejlaciněji to vyjde kabelem a následně laserem.rado3105 píše:Stale mi nikto neodpovedal aky najlacnejsi 100mbit spoj sa da zohnat?
Ale když se nad tvou otázkou zamyslím obšírněji - tak je to zde diskutovaný AF24. Případně dva spřažené (např přes ospf vytvořené nstreme-dual) spoje na UBNT v 40MHz.
tu sme pri podstate ktosi drista ze naco si niekto kupuje 700mbitovy spoj, ale ked je najlacnejsi, lacnejsi ako ine 100mbitove....tak preco by som si mal kupovat 100mbitovy, ved to da asi rozum....samozrejme ked su splnene podmienky fungovania(vzdialenost do 2,5km....).
Na tych ubnt si myslel asi bonding.....popripade jeden rocket nastavit len download druhy len upload cez routing....ano vtedy sa da bez problemov dosiahnut 100a viac megabitov...len je to hazard a v takomto pripade je lepsie kupit airfiber.....
0 x
- Viktor Novotný
- Moderátor
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
fullduplex to rozhodne neni .. ani nstream neni fullduplex
... ale co uz nadelame, lide zde za to daji ruku do ohne 
24Ghz na 2,5km ne neee

24Ghz na 2,5km ne neee

0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education
- programming
- build-up and management networks
- development
- education
Viktor Novotný píše:fullduplex to rozhodne neni .. ani nstream neni fullduplex... ale co uz nadelame, lide zde za to daji ruku do ohne
24Ghz na 2,5km ne neee
ale je to skoro full duplex

0 x
ppp76 píše:Povime si po prvnim poradnym slejvaku
No my si to povíme, to jen Ty s Viktorkem budete sušit ústa

0 x
Zde pingy na zarizeni za AF24, zatim tam tece par mbit, pingy jsou vysoke proto ze cesta je: 2x 1S10 a pak je AF24.
Az si vymenim veci doma zkus jak se to bude chovat pri tocich kolem 100Mbit, vic asi nezmerim v soucasne situaci, jelikoz 1S10 da max 150Mbit ale je tam do toho provoz a druhak neni tak velky konekt.
Zkusim jeste btest z PC az se k tomu dostanu.
0 x
Daniel Tasáry
ppp76 píše:Viktor Novotný píše:fullduplex to rozhodne neni .. ani nstream neni fullduplex... ale co uz nadelame, lide zde za to daji ruku do ohne
24Ghz na 2,5km ne neee
ale je to skoro full duplex
nstreme neni duplex. Nstreme dual je duplex a neplést dva nstreme vedle sebe v bondingu nebo ospfkem. Měly jsme to asi rok do netu a podle smokepingu byla latence cca 0.3ms

0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
high speed routery podle požadavků
hapi píše:ale tak co by jsme chtěly. UBNT useři nikdy nepustěji ani chlup a tom jak jim to jede. Nikde se pomalu nedozvíš kolik přenese rocketka s dishema proti sobě, je slyšet pouze to že to jede výborně. Připadá mi to jako kdyby při koupi zařízení podepsaly nějakej pakt o mlčenlivosti.
To je jako ve vlákně o propustnosti na jedno TCP. Je tam pouze jeden ubnt test a to ještě na půl s mkčkem jinak samí mkčkaři. Možná to bude tím že prostě na tom "úžasným" ubnt nedokážou vůbec nic zjistit ale kecat že to jede výborně umějí.
Já nevím jak ostatní, ale já jsem tu už několikrát psal rychlosti, které na UBNT dosahujeme. MIMO spoje chodí velmi dobře, na simplex dám radši Mikrotik, Bullety chodí o něco hůř než dvě R52Hn proti sobě.
Konkrétně asi takto (jedná se o průměrně dosahované maximální rychlosti v středně zarušeném prostředí, Airmax vždy zapnutý):
Rocket+JRC (MIMO/Duplex)->Rocket+JRC (MIMO/Duplex) (PtP)
- při 20 MHz - 45-55 Mbit.
- při 30 MHz - 70-75 Mbit
- při 40 MHz - až 85 Mbit, ale 40 MHz se dá použít málokdy
Rocket+AirMax sektor -> NB 22/25 (jako klient) (PtMP)
- při 20 MHz - 45-50 Mbit
40 MHz (ani jiné šířky) na sektory nedáváme, nejsme prasata
NB 25 -> NB 25 (PtP)
- podobné jako rockety, ale logicky znatelně horší v zarušenějším prostředí. Plus mi přijde, že NB je méně výkonný než rocket a i v nezarušeném prostředí dosahuje tak o 5-10% nižších rychlostí.
Bullet -> Bullet
- při 20 MHz - 33-35 Mbit
- při 40 MHz - 60-65 Mbit
Naposledy upravil(a) divizna dne 23 Oct 2012 22:39, celkem upraveno 1 x.
0 x
K AirFiberu - já fakt nemám UBNT v lásce a i4 už vůbec, třeba nad tím pamfletem co přišel dneska do mailu jsem se fakt rozčiloval (více info psal někdo ve vláknu k PBM10).
Ale zkuste přejít ten "UBNT hate feeling" a brát to tak, že opravdu přišlo na trh cenově dostupné pojítko s celkem dobrou kvalitou a velmi dobrou rychlostí. A že AF24 takové pojítko fakt je. Já jsem tomu nevěřil, byl jsem u nás proti koupi té věci, ale nakonec se to na test koupilo, a určitě budeme brát další. Na skoky do max. 1-1,5 km se to prostě použít dá a pro běžného ISP to i nahradí optiku, např. na sídlištích (tam, kde je složité nebo nemožné ji kopat).
Tudíž ten odpor proti AF nechápu, u šmejdu PBM10 byly důvody jasné (nekvalitní přeladěná wifina se cpe do kvalitního pásma plného profi pojítek), ale tady je nevidím.
V reálném provozu to máme už skoro 14 dní, chodí to dobře, jak jsem tu psal, testovali jsme tam v TCP přes 500 Mbit a v pohodě. I IPTV přes to běhá v klidu, a to i při větším vytížení.
Ale zkuste přejít ten "UBNT hate feeling" a brát to tak, že opravdu přišlo na trh cenově dostupné pojítko s celkem dobrou kvalitou a velmi dobrou rychlostí. A že AF24 takové pojítko fakt je. Já jsem tomu nevěřil, byl jsem u nás proti koupi té věci, ale nakonec se to na test koupilo, a určitě budeme brát další. Na skoky do max. 1-1,5 km se to prostě použít dá a pro běžného ISP to i nahradí optiku, např. na sídlištích (tam, kde je složité nebo nemožné ji kopat).
Tudíž ten odpor proti AF nechápu, u šmejdu PBM10 byly důvody jasné (nekvalitní přeladěná wifina se cpe do kvalitního pásma plného profi pojítek), ale tady je nevidím.
V reálném provozu to máme už skoro 14 dní, chodí to dobře, jak jsem tu psal, testovali jsme tam v TCP přes 500 Mbit a v pohodě. I IPTV přes to běhá v klidu, a to i při větším vytížení.
0 x
divizna píše:K AirFiberu - já fakt nemám UBNT v lásce a i4 už vůbec, třeba nad tím pamfletem co přišel dneska do mailu jsem se fakt rozčiloval (více info psal někdo ve vláknu k PBM10).
Ale co ty dva testy pravověrných? Auto,barák,150 obcí a dlouholeté zkušenosti? Kde udělali soudruzi chybu?

0 x
divizna píše:K AirFiberu - já fakt nemám UBNT v lásce a i4 už vůbec, třeba nad tím pamfletem co přišel dneska do mailu jsem se fakt rozčiloval (více info psal někdo ve vláknu k PBM10).
No fajn chodí to , ale toho je plný internet že to rádio chodí . Trocha viac info by nebolo ? Koľko tam toho tečie (pomer up/down) 500 Mbit FD ? alebo tak ako všetky testy čo sú na webe len HD . IPTV koľko súčasných stremov (jeden HD mi v pohode behá doma na 2.4 GHz tplinku.). Samotný stream preniesť nieje problém veď je to len tok UDP dát , ale ako to doroazí do cela , čo kocky , trhanie obrazu. Ako rýchlo sa cez to otvárajú/zatvárajú mcast skupiny ?
0 x