❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

1st aerial - AirBQ 9GHz

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Leeonek

Re: 1st aerial - AirBQ 9GHz

Příspěvekod Leeonek » 13 years ago

Ladik píše:Ale pro prenos dat jako internetu tu nikde nepadlo ano/ne jenom, ze pokud je tam i kamera tak ano :-), ale tu ma dnes uz kazdy doma na NB :-)

Ano, a taky tu padlo, co mi napsal borec z čtu, že s kamerou na site a "legálností" je to uplná kravina. Žádné jiné podání přímo od čtu tu nikdo nedoložil. Pouze k mé připomínce Insider psal něco o společných podmínkách každopádně pro mě je důležité to, co mi bylo napsáno z ČTU, tzn legálně to provozovat na net nelze.
Stanovisko čtu o tom, že spoje AirBQ lze provozovat dle oprávnění xxx pro účely ostrahy, mě jako isp nezajímají.

Pokud má Insider nějaké další kladné informace o možnosti používání pro účely provozovaní internetu od čtu, budu jen rád a rád jej uvidím.
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Insider » 13 years ago

Tak.. Číst umíme všichni, nebo alepsoň předpokládám většina z nás.. Tak ještě jednou a naposledy:

VO-R/10/09.2010-11

Článek 2
Společné konkrétní podmínky
b) stanice se užívají v pevné službě, pozemní pohyblivé službě a bezpečnostní službě v oblastech dálkového ovládání, telemetrie, signalizace a přenosu poplachových informací, přenosu hovorových signálů, přenosu dat, přenosu obrazových informací a v dalších podobných oblastech;

Dále se všeobecné oprávnění odkazuje na harmonizovanou normu ETSI EN 300 440, která se týká SRD zařízení pro telemetrii, přenos dat a zvuku. Vzhledem k tomu, že se jedná o harmonizovanou normu, nemůže do toho ani ČTÚ moc zasahovat, respektivě jeho snahy se pohybovat proti harmonizačnímu záměru jsou rovny 0.

ČTÚ vydalo před 2 lety závazné stanovisko, které doposud platí a tam se jednoznačně mluví o tom, že jediné co ČTÚ řeší je porušení harmonizovaného standardu a nedodržení technických podmínek, ostatně vystupovat proti harmonizované normě která od 31.5.2012 musí být uvedena ve všech zemích EU by bylo trochu nahlavu.
0 x

Kaja

Příspěvekod Kaja » 13 years ago

Je fajn to VO-R docist do konce
Pokud se nemylim, tak pasmo 9200–9975 MHz je upraveno v clanku 7
A tam neni o obecnych datovych prenosech vubec nic.

K.

http://www.ctu.cz/cs/download/oop/rok_2 ... 010-11.pdf
Článek 7
Konkrétní podmínky pro zařízení pro detekci polohy a pohybu a pro ostrahu
(1) Technické parametry zařízení pro detekci pohybu a pro ostrahu18),19),20) jsou:
(2) Kmitočtové pásmo a je vyhrazeno pouze pro stanice sloužící ke sledování
a vyhledávání majetku, které napomáhají při sledování a zajišťování odcizeného zboží.
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Jestli tomu dobře rozumím, tak když na začátku zazní společně podmínky, tak už se v odstavci 7 nemusí opakovat, nebo jo? Spolecne jsou proto, ze platí pro všechny body bez rozdílu..
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 13 years ago

insider: také naposledy: ano, číst a také psát umíme zajisté všichni, předpokládám i lidé na ČTU.
Nechci tu výpis všech možných zákonů které dokládá výrobce a které se dají vyložit různě, případně mají dalších milion návazností na další normy které mě jako laikovi naprosto nic neříkají. Jsem jednoduchý člověk, a chci si vysvětlení od toho, kdo mě případně může poslat tučnou pokutu když udělám něco co se nesmí.

Proto se mi nediv, že jsem napsal přihlouplý a jednoduše pochopitelný email přímo na čtu, jestli je možno spoj v pásmu 9Ghz provozovat následovně:
Internet <----9Ghz-----> přístupový bod <----5Ghz-----> klient.

Když mi pak od čtu přijde vyjádření že to takto provozovat NELZE, pak nevím jak jinak si to mám vysvětlit. Můžu to panu Mackovi samozřejmě poslat ještě jednou, možná za tu dobu změnil názor ;)
0 x

Kaja

Příspěvekod Kaja » 13 years ago

Spolecne ustanoveni urcuje ze VO-R "upravuje obecne využívání rádiových kmitočtů k provozování zařízení krátkého dosahu pro veskere mozne aplikace".
A pak jednotlive Clanky urcuji k cemu ktere konkretni pasma (toto VO-R jich upravuje cca 100) jsou konkretne urcena.

Podle uplne stejneho pravidla si nemuzu vysilat 8W na 5805–5815 MHz (ikdyz je v tomto VO-R) protoze je urcen na telematiku rizeni silnicni dopravy (clanek 6 tohoto VO-R).

Insider píše:Jestli tomu dobře rozumím, tak když na začátku zazní společně podmínky, tak už se v odstavci 7 nemusí opakovat, nebo jo? Spolecne jsou proto, ze platí pro všechny body bez rozdílu..
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 13 years ago

Kaja píše:Je fajn to VO-R docist do konce
Pokud se nemylim, tak pasmo 9200–9975 MHz je upraveno v clanku 7
A tam neni o obecnych datovych prenosech vubec nic.

K.

http://www.ctu.cz/cs/download/oop/rok_2 ... 010-11.pdf
Článek 7
(1) Technické parametry zařízení pro detekci pohybu a pro ostrahu18),19),20) jsou:
(2) Kmitočtové pásmo a je vyhrazeno pouze pro stanice sloužící ke sledování
a vyhledávání majetku, které napomáhají při sledování a zajišťování odcizeného zboží.

Když už tady machruješ :-) Bod 2 se vztahuje na kmitočkové pásmo a) a to je 169,400–169,475 MHz.
My se bavíme o pásmu c v daném článku 7.

Takže se mýlíš a to hrubě :)
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Leeonek píše:insider: také naposledy: ano, číst a také psát umíme zajisté všichni, předpokládám i lidé na ČTU.
Nechci tu výpis všech možných zákonů které dokládá výrobce a které se dají vyložit různě, případně mají dalších milion návazností na další normy které mě jako laikovi naprosto nic neříkají. Jsem jednoduchý člověk, a chci si vysvětlení od toho, kdo mě případně může poslat tučnou pokutu když udělám něco co se nesmí.

Proto se mi nediv, že jsem napsal přihlouplý a jednoduše pochopitelný email přímo na čtu, jestli je možno spoj v pásmu 9Ghz provozovat následovně:
Internet <----9Ghz-----> přístupový bod <----5Ghz-----> klient.

Když mi pak od čtu přijde vyjádření že to takto provozovat NELZE, pak nevím jak jinak si to mám vysvětlit. Můžu to panu Mackovi samozřejmě poslat ještě jednou, možná za tu dobu změnil názor ;)

Panu Mackovi nic neposílej, pošli to na podatelnu. Vyloženě nám to na schůzce doporučili. Pan Macek taky údajně povolil PBM10 a teď to řízení spektra popírá. :D
0 x

Walkeer
antispam: Ano

Příspěvekod Walkeer » 13 years ago

Ja myslim, ze to jasne, ta VO-R obsahuje logicky spor (spolecne podminky vs. " vyhrazeno pouze pro "), coz v ceskych zakonech a vyhlaskach neni nic vyjimecneho, viz spor, zda pro umisteni FV panelu na strechu je nutne stavebni povoleni nebo neni. V jedne casti vyhlasky/zakona se jasne pise, ze neni potreba, v dalsi je jednoznacne pise, ze je potreba. Stavebni urady to resi kazdy po svem (zrejme si hazi korunou), myslim ze stejne to bude i v tomto pripade. Je tedy treba ziskat explicitni oficialni vyjadreni od CTU, jak to je tedy presne mysleno a tim to bude vyreseno.
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Walkeer píše:Ja myslim, ze to jasne, ta VO-R obsahuje logicky spor (spolecne podminky vs. " vyhrazeno pouze pro "), coz v ceskych zakonech a vyhlaskach neni nic vyjimecneho, viz spor, zda pro umisteni FV panelu na strechu je nutne stavebni povoleni nebo neni. V jedne casti vyhlasky/zakona se jasne pise, ze neni potreba, v dalsi je jednoznacne pise, ze je potreba. Stavebni urady to resi kazdy po svem (zrejme si hazi korunou), myslim ze stejne to bude i v tomto pripade. Je tedy treba ziskat explicitni oficialni vyjadreni od CTU, jak to je tedy presne mysleno a tim to bude vyreseno.

Logický spor? Spor o co? Jestli Článek 2 porušuje článek 7 nebo, že článek 7 porušuje článek 2? Vždyť jsou v logické shodě. Článek 7 pouze rozšiřuje Článek 2 a aby se to neopakovalo pokazde, tak je to strukturovaně. Explicitně však Článek zní takto:

Článek 2
Společné konkrétní podmínky
Konkrétní podmínky týkající se § 10 odst. 1 písm. n) zákona jsou:
a) stanice lze provozovat bez individuálního oprávnění k využívání rádiových kmitočtů;
b) stanice se užívají v pevné službě, pozemní pohyblivé službě a bezpečnostní službě
v oblastech dálkového ovládání, telemetrie, signalizace a přenosu poplachových informací, přenosu hovorových signálů, přenosu dat, přenosu obrazových informací a v dalších podobných oblastech;
c) stanice lze provozovat pouze s vestavěnou anténou nebo s anténou, kterou stanoví výrobce, jím zmocněný zástupce v členském státě Evropské unie nebo osoba
odpovědná za uvedení zařízení na trh dle návodu k obsluze
4). Stanice nesmí být provozovány s přídavnými zesilovači vysokofrekvenčního výkonu a s převaděči;
d) stanice jsou provozovány na sdílených kmitočtech;
e) využívání kmitočtů stanicemi je zařazeno do kategorie podružné (sekundární) služby
5), stanice tedy nesmí působit škodlivé rušení stanicím přednostních radiokomunikačních
služeb a nemají ochranu před škodlivým rušením způsobeným vysílacími rádiovými
stanicemi jiné radiokomunikační služby provozovanými na základě individuálního
oprávnění k využívání rádiových kmitočtů nebo dalšími stanicemi krátkého dosahu již do
provozu uvedenými. Případné rušení uživatelé řeší vzájemnou dohodou;
f) stanice nesmí být elektricky ani mechanicky měněny;
g) není-li uvedeno jinak, hodnoty technických parametrů, uvedené v tomto všeobecném oprávnění, jsou hodnotami mezními a nesmí být překročeny v žádném provozním
režimu zařízení.

Článek 7
Technické parametry zařízení pro detekci pohybu a pro ostrahu 18), 19), 20) jsou:

18) ETSI EN 300 440
1 Scope
The present document applies to the following Short Range Device major equipment types:
1) Generic Short Range Devices, including alarms, telecommand, telemetry, data transmission in general, etc.;
2) Radio Frequency IDentification (RFID);
3) Radiodetermination, including detection, movement and alert applications.
These radio equipment types are capable of operating in the permitted frequency bands within the 1 GHz to 40 GHz
range as specified in table 1:
• either with a Radio Frequency (RF) output connection and dedicated antenna or with an integral antenna;
• for all types of modulation;
• with or without speech.
Table 1 shows a list of the frequency bands as designated by the European Commission Decisions on Short Range
Devices [i.6], [i.7], [i.8] and the CEPT/ERC/REC 70-03 [i.3] as known at the date of publication of the present
document.

No a i my jsme se poucili, ze co neni explicitne zakazane je povolené
0 x

raven-il
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod raven-il » 13 years ago

Zdravim, delsi dobu jsem nesledoval vlakno ani web, ted koukam, novy web, a konecne airbq s gigabitem :)

Jak jste ted na tom s casy dodani ?
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

raven-il píše:Zdravim, delsi dobu jsem nesledoval vlakno ani web, ted koukam, novy web, a konecne airbq s gigabitem :)

Podle možností cca do 10dní.. Skladem je posledních 60 transvertorů, pak bude asi nějaké okno, protože nemáme potvrzený termín dodávky klíčové komponenty od výrobce. Současným tempem to bude to 3 týdnů pryč.
0 x

raven-il
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod raven-il » 13 years ago

Insider píše:
raven-il píše:Zdravim, delsi dobu jsem nesledoval vlakno ani web, ted koukam, novy web, a konecne airbq s gigabitem :)

Podle možností cca do 10dní.. Skladem je posledních 60 transvertorů, pak bude asi nějaké okno, protože nemáme potvrzený termín dodávky klíčové komponenty od výrobce. Současným tempem to bude to 3 týdnů pryč.

Ok, pisu mail.

Dekuji
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 13 years ago

to Insider - budou na MikoExpu nějaké akční ceny, třeba na AirBQ? Ať vím, jestli si mám brát peníze ssebou ;)
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Je tam základní podmínka :) Jestli ještě nějaké kusy budou .. Jinak mám potvrzený termín na klíčovou komponentu, takže když se to povede na knap, možná se překryjou várky.. Je to neuvěřitelné, ale už i výrobci komponent začínájí mít věci skladem... :roll:

Pokud budou, dáme něco do tomboly, jinak nějakou akci zatím neplánujeme, ikdyž kdo ví..
Novinka. Včera prošla devítka reálným testem na blesky.. Asi řízlo do sajtu, odešla půlka elektroniky v baráku, ale AirBQ to přežilo.. Kupodivu :)
Odšilo to ODU M7 Ceragonu, která je asi ,5 metru od toho, zapeklo to střední vodič v konektoru..
Ještě jsme to neotevřeli ale asi tam bude pěknej brajgl.. Modem to přežil, odešlo pár switchu, nějaké media konvertory atd..
0 x