❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Ubiquiti 24 GHz

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
rado3105

Re: Ubiquiti 24 GHz

Příspěvekod rado3105 » 12 years ago

hapi píše:ale tak co by jsme chtěly. UBNT useři nikdy nepustěji ani chlup a tom jak jim to jede. Nikde se pomalu nedozvíš kolik přenese rocketka s dishema proti sobě, je slyšet pouze to že to jede výborně. Připadá mi to jako kdyby při koupi zařízení podepsaly nějakej pakt o mlčenlivosti.

To je jako ve vlákně o propustnosti na jedno TCP. Je tam pouze jeden ubnt test a to ještě na půl s mkčkem jinak samí mkčkaři. Možná to bude tím že prostě na tom "úžasným" ubnt nedokážou vůbec nic zjistit ale kecat že to jede výborně umějí.

nb-nb: 40-60mbit(v zavislosti od zaruseneho prostredia a dalsich zariadeni na stoziari)
bullet-bullet(od 25 do 40mbit)
rocket-rocket(80mbit a viac)
pri vsetkych odozva max. 2ms(average, airmax on)

spoj nv2-nv2(jednopolarizacny: 30-45mbit(velmi vysoka odozva: 8ms v priemere...)

Dalsia otazka: kolko stoji najlacnejsi spoj v 24ghz aky sa da zohnat na trhu aby preniesol aspon 80mbit/s
0 x

David2006

Příspěvekod David2006 » 12 years ago

evo400 píše:
ludvik píše:Sice OT, ale nedá mi to: to vás nikoho nikdy nenapadlo, že interní síť a internet jsou dvě různé věci? A že můžu mít uvnitř takové služby, které to využijí, ale internetu mi stačí méně? Nebo to fakt všichni stavíte jedna k jedné? To mi přijde jako finanční blbost. Předimenzovat páteře lze, přeci jenom to nebudu měnit co tři měsíce - na rozdíl od nakoupené konektivity, kterou změním jedním telefonem klidně každý druhý den (to, že by mi dali přes *** pomíjím).

Ono je předimenzovat a předimenzovat.

Pokud má někdo 100Mbit konektivity a "nutně" potřebuje 700Mbit FullDuplex spoje tak tomu moc nerozumím.

Také máme předimenzováno. Máme na jedné lokalitě koupeno 1+1Gbit (linka + zaloha) a to rozstřelujeme dál přez spoje 1x768, 1x500, 3x385 a pár dalších 88-100Mbit. Takže ano, máme předimenzováno, ale trochu jinak. Je to spíš o tom, že když mám koupit spoj a vidím 100Mbit za 100tis nebo 200Mbit za 130tis a nebo 385Mbit za 170tis tak se prostě rozhodnu, že sice utratím nyní zbytečně moc peněz ale zase mne spoj v přepočtu na jeden Mbit vyjde o dost lépe.

Trochu analogie k jinému produktu. Když jsme před časem kupovali jeden z prvních Siklu který vycházel také mnohem lépe než spoje v ten okamžik vypadalo to podobně. Spoj měl umět 400Mbit, ale ukázalo že to je součet obou směrů tedy max teoreticky 200Mbit duplex. Problém byl, že to ani touto rychlostí zdaleka nejelo. Jelo to tak 140MBit a problém byl v tom, že když se to moc zatížilo tak to lehlo tak, že se muselo jet a ručně vypnout/zapnout aby to znovu naběhlo. Řešení bylo hloupé a snadné. Přesunuli jsme spoj jinam a schválně jsme ho nepřipojili 1Gbitem ale 100Mbit aby se nemohlo stát, že by se spoj "přetížil" a umřel. Od té doby proběhl ještě jeden upgrade FW a v tomto stavu jede spoj dobře. Jen z 400Mbitů zbylo 100Mbit duplex.

Pokud to tedy s AF od ubuntu dopadne podobě, je docela smutné kolik to zabere z šířky pásma a kolik to žere. Zvažuji zda má smysl to vůbec kupovat a zkoušet. Nejsem ani přesvědčený, že jsou produkty ubuntu v souladu s podmínkami provozu v ČR a tak nevím, zda také nemůže dojít k sankcím ze strany ČTÚ či ČOI a podobně....... docela se toho obávám.

Ty brďo to je jako napsat - nerozumím tomu že si někdo na kilák dokope optiku na 1Gbs když má jen 100Mbit inet :D . Ne, tak jinak - člověk by až skoro brečel, když někdo argumentuje - proč kupovat 700Mbit za60tis pojítko (a to netvrdím že AFko momentálně 700dá), když si za 90táců můžu koupit třebas 100Mbit (a zaplatit si ktomu třebas ještě šéf montážní přirážku) + vícenáklady při rozšíření v budoucnu. :mrgreen:
0 x

Walkeer
antispam: Ano

Příspěvekod Walkeer » 12 years ago

navrhuji venovat se v tomto tematu pouze AF24, co si kdo a proc koupil je IMO jeho vec a patri to do jineho tematu. Mozna ze az se (ne)ukaze jak AF chodi, tak se tim vyresi a i tyto debaty :)
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 12 years ago

Super, konečně to někdo pochopil, doufám že další budou následovat. Místo rádoby vtipných komentářů k čemukoli a za každou cenu, by se někteří mohli konečně hnout od komplů, a jít to otestovat.
0 x

David2006

Leeonek píše:Super, konečně to někdo pochopil, doufám že další budou následovat. Místo rádoby vtipných komentářů k čemukoli a za každou cenu, by se někteří mohli konečně hnout od komplů, a jít to otestovat.

Že to píšeš zrovna Ty, kterej to k Brnu má coby kamenem dohodil...a ani nemusí pak pěšky :lol: .
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 12 years ago

Klidně se pro ten spoj stavím a po víkendu Ti ho dovezu :)
Mám síť 70km od Brna, a jezdím tam už jen spíš sporadicky, většinou jen když je něco potřeba. Momentálně bydlím v Brně, ale nemám tu žádnou výbavu kterou bych to otestoval, jen pár prdlých klientských rbček, čekajících na reklamaci.
0 x

David2006

Leeonek píše:Klidně se pro ten spoj stavím a po víkendu Ti ho dovezu :)
Mám síť 70km od Brna, a jezdím tam už jen spíš sporadicky, většinou jen když je něco potřeba. Momentálně bydlím v Brně, ale nemám tu žádnou výbavu kterou bych to otestoval, jen pár prdlých klientských rbček, čekajících na reklamaci.

Hm, tak nic :lol: .
0 x

pepulis

Příspěvekod pepulis » 12 years ago

Ja sice neplanuju kupovat zadnou 24-ku, ale v cem je David2006 problem to otestovat sam a porad tady netrepat tak se nekdo zastavte apod. Prosim odpoved na to (a jen na to a na nic jineho), zda je to takovy problem, tam pripojit nejaky PC nebo RB a pustit treba jen ten blby BT test?
0 x

David2006

pepulis píše:Ja sice neplanuju kupovat zadnou 24-ku, ale v cem je David2006 problem to otestovat sam a porad tady netrepat tak se nekdo zastavte apod. Prosim odpoved na to (a jen na to a na nic jineho), zda je to takovy problem, tam pripojit nejaky PC nebo RB a pustit treba jen ten blby BT test?

1. Čas - dneska 4 instalačky a jako onemanISP se z toho neposeru :mrgreen: , zítra dopoledne garančka auta.
2. Důvod proč tak činit v mém daném případě, když mi trasa vyhovuje - a na měření pindíků byl Novákem z Orcave jmenován někdo jiný :lol: .
3. Kdo chce může se semnou na podobném testu domluvit a přijet si (to ovšem nebude platit věčně:) ) .

Stačí to takto? Pokud ne, tak stejně smůla :lol: .
0 x

pepulis

Příspěvekod pepulis » 12 years ago

Me je to fuk, co napisete. Ja jen kdyz si neco koupim, tak uz to otestuju (za tech par dnu, nebavim se jen o dnesku, nabidka otestovani tady par dnu myslim uz je) a vyzkousim, at vim jestli je na to spoleh atd.
0 x

neverhappy

Příspěvekod neverhappy » 12 years ago

David2006 píše:3. Kdo chce může se semnou na podobném testu domluvit a přijet si (to ovšem nebude platit věčně:) ) .

Mam tu jeden nenasazeny router s Atomem a 1G sitovkou, nevim kolik vygeneruje dat nemam to jak zkusit proti Giga portu ale v TCP 180/120 ho to vytizi na cca 30%. . Jsem omezen orcave spojem.
Bydlim kousek od Brna a kdyz se najde nekdo jeste s jednim pc routerem, tak bych k Davidovi zajel na testy.
David muze navrhnout datum, cas a misto. Sam nad spojem uvazuji i kdyz me zatim staci 100Mb pojitka, ale pred 6-7 lety jsem mel 60x mene konektivity nez dnes stacil mi 10Mb spoj
0 x

rado3105

Příspěvekod rado3105 » 12 years ago

Stale mi nikto neodpovedal aky najlacnejsi 100mbit spoj sa da zohnat?
0 x

David2006

neverhappy píše:
David2006 píše:3. Kdo chce může se semnou na podobném testu domluvit a přijet si (to ovšem nebude platit věčně:) ) .

Mam tu jeden nenasazeny router s Atomem a 1G sitovkou, nevim kolik vygeneruje dat nemam to jak zkusit proti Giga portu ale v TCP 180/120 ho to vytizi na cca 30%. . Jsem omezen orcave spojem.
Bydlim kousek od Brna a kdyz se najde nekdo jeste s jednim pc routerem, tak bych k Davidovi zajel na testy.
David muze navrhnout datum, cas a misto. Sam nad spojem uvazuji i kdyz me zatim staci 100Mb pojitka, ale pred 6-7 lety jsem mel 60x mene konektivity nez dnes stacil mi 10Mb spoj

Fajn, hoď mi do PMka telefon a cinknu. Zatím můžu spíš vylučovat než navrhovat tedy nemůžu středa dopoledne a čtvrtek dopoledne ostatní je otevřené. Měl bych tu jedno růžovoučké Sony Vaio s E450 4GB RAM Win7 kdyby se k testu hodilo. Ještě nemuselo by zrovna pršet :lol: .
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 12 years ago

Obecně: sto za sto :-) Alcoma, Racom v 10G.
Ale nejlaciněji to vyjde kabelem a následně laserem.
rado3105 píše:Stale mi nikto neodpovedal aky najlacnejsi 100mbit spoj sa da zohnat?

Ale když se nad tvou otázkou zamyslím obšírněji - tak je to zde diskutovaný AF24. Případně dva spřažené (např přes ospf vytvořené nstreme-dual) spoje na UBNT v 40MHz.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

Shakal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Shakal » 12 years ago

ludvik, nstrem dual na ubnt 40MHz ??? to nemyslis vazne
ak myslis, ze ked "nieco s ospf" a "nieco s OSPF" spojis dvoma spojmi na ubnt, tak to nemozes porovnat s nstreme dual ani naznakom

Edit: A zase sme od praktickej stranky odbocili do ... . Mea Culpa.
0 x
Robert Haľák, Librenet s.r.o
Internet, IPTV, USSD