❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Siklu na 1,3 km

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
patrik_
Kontaktovat uživatele:

Re: Siklu na 1,3 km

Příspěvekod patrik_ » 13 years ago

mám na 560m -39 až 40, na míň jsem se nedostal a to jsem to ladil asi hodinu. Dneska jsem zkoušel btestem na tcp RB1000 oproti atomu, a šlo to každým směrem zvlášť rovných 200Mbit. Kupoval jsem teďka nedávno 1200L, na prapůvodní rok staré verzi to dá stěží 150Mbit, testováno X86 oproti atomu.

Přiznám že jsem ladění cvičili na jiném site dlouho před nasazením. Vždy na každém konci dva lidi, poprvé jsme do nedali ani za dvě hodiny. Je celkem potíž s těmi DVM vstupy na sondy, nerozumí si to s každou sondou podle délky pindíku.. povedlo se nám je na jednom konci celkem vyjebat. Podruhé vybaveni správnými sondami už jsme to dali, tedy první pokus na testovací site bylo 50/49 na 860m. Jsou to EH1200. Směrování je sakra citlivý vždycky je porod chytit paprsek, pak už to je sranda. S tímto signálem jsem testoval Btestem skrze dvě P4/2400MHz, dávalo to stabilně 330Mbit/125Mbit - testován vždy jeden směr, víc trafficu ty CPU nevygenerovaly. Do ostrého provozu nasazeny po přenesení 9TB mezi testovacími stroji a vyhodnocení chybovosti RF. Nastavena asymetrie 75/25, tzn 375/125mbit. Siklu jsou s posledním firmwarem -asi 2.0.2 (upgradoval jsem) tuším z várky z konce loňského roku. U firmware se taky píše že předchozí zobrazoval špatně signál jak na webu tak přes CLI, že by to byl ten problém?

.. a ten signál zas tak hroznej nemáš :-)

Kód: Vybrat vše

Zisk antény.....42.........dBi
Vysílací výkon...........5........dBm
Vzdálenost........... 560......metrů
Frekvence............74.........GHz
útlum trasy...........125,02....dBm
Očekávaný signál...-36,0 2....dBm
0 x

pthv
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pthv » 13 years ago

patrik_ píše:
mám na 560m -39 až 40, na míň jsem se nedostal a to jsem to ladil asi hodinu. Dneska jsem zkoušel btestem na tcp RB1000 oproti atomu, a šlo to každým směrem zvlášť rovných 200Mbit. Kupoval jsem teďka nedávno 1200L, na prapůvodní rok staré verzi to dá stěží 150Mbit, testováno X86 oproti atomu.

Přiznám že jsem ladění cvičili na jiném site dlouho před nasazením. Vždy na každém konci dva lidi, poprvé jsme do nedali ani za dvě hodiny. Je celkem potíž s těmi DVM vstupy na sondy, nerozumí si to s každou sondou podle délky pindíku.. povedlo se nám je na jednom konci celkem vyjebat. Podruhé vybaveni správnými sondami už jsme to dali, tedy první pokus na testovací site bylo 50/49 na 860m. Jsou to EH1200. Směrování je sakra citlivý vždycky je porod chytit paprsek, pak už to je sranda. S tímto signálem jsem testoval Btestem skrze dvě P4/2400MHz, dávalo to stabilně 330Mbit/125Mbit - testován vždy jeden směr, víc trafficu ty CPU nevygenerovaly. Do ostrého provozu nasazeny po přenesení 9TB mezi testovacími stroji a vyhodnocení chybovosti RF. Nastavena asymetrie 75/25, tzn 375/125mbit. Siklu jsou s posledním firmwarem -asi 2.0.2 (upgradoval jsem) tuším z várky z konce loňského roku. U firmware se taky píše že předchozí zobrazoval špatně signál jak na webu tak přes CLI, že by to byl ten problém?

.. a ten signál zas tak hroznej nemáš :-)

Kód: Vybrat vše

Zisk antény.....42.........dBi
Vysílací výkon...........5........dBm
Vzdálenost........... 560......metrů
Frekvence............74.........GHz
útlum trasy...........125,02....dBm
Očekávaný signál...-36,0 2....dBm

A nebo jenom zafungovalo ATPC a pod signal -32 to nejde, protoze protistrana tlumi vykon, kvuli zahluseni :) prave 2.0.2 firmware tohle take resi :)
0 x

10kabel

Příspěvekod 10kabel » 13 years ago

Mám prosbičku nezkoušel jste někdo Googlit a stáhnout Web - EMS. Nikde to nejde najít. Ne, že by tu někdo z techniků neuměl třeba Linux, jenže s příkazy to nemá nic moc společného a je to napsáno dost po svém. Takže ta web utilitka by se celkem hodila. Jestli má někdo link tak díky za něj.
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 13 years ago

patrik_: co se týče rychlostí, psalo se v jiném tématu, pokud máš verzi 1200, tak ty rychlosti sedí tak, jak jsou psány, tzn. s Tvou 500Mbit verzí dáš v součtu rychlostí reálných 500Mbit. Já mám obě 1200L a u první verze kterou jsem kupoval cca před rokem je součet rychlostí s odřenýma ušima 330Mbit. Psalo to tu v jiném tématu více lidí. Oproti tomu u té co jsem kupoval asi před měsícem, je součet rychlostí rovných 400Mbit.
Signál není špatný, ale vzhledem k tomu, že je to téměř jednou taková vzdálenost... :)

pthv: musím přehrát u původní verze ten firmware, ale moc se mě do toho nechce :)
0 x

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 13 years ago

bacha na to, mám pocit, že do té původní verze ten aktuální fw nepatří
0 x

klacek

Příspěvekod klacek » 13 years ago

S 2.0.2 přibylo TPC (transmit power control), ne ATPC (Automatic transmit power control) - spoj jde regulovat rucne, sam od sebe nic nedela.

Web je ve vsech Siklu se sw 1.1 a vejs, ale vzdycky jen na portu https, nikdy http.
0 x

vojc

Příspěvekod vojc » 13 years ago

Zdravim,ma nekdo z vas nasazene Siklu EH1200 s 60cm parabolou na vetsi vzdalenost nez 2km.Uvazujeme o spoji na 2100m, ale netroufam si odhadnout co se stane az prijdou letni boure,veskera diskuze smerovala k 30cm antenam. Stavajicim pojitkem tece ve spicce 160Mbit(upload ve spickach okolo 30Mbit), coz je strop. Hledame nahradu, ktera bude mit kapacitne zivotnost vic nez 1 rok, ocekava se, ze do roka budeme nekdo okolo 300Mbit. Idealni je tedy spoj s kapacitou 500+Mbit.
0 x

Peyrak

viděl jsem to s 60cm anténama na 3200m dosměrované po 3 dnech práce na -34, rozpadá se to kolem -67 tuším
0 x

Mooog
antispam: Ano

Příspěvekod Mooog » 13 years ago

vojc píše:Zdravim,ma nekdo z vas nasazene Siklu EH1200 s 60cm parabolou na vetsi vzdalenost nez 2km.Uvazujeme o spoji na 2100m, ale netroufam si odhadnout co se stane az prijdou letni boure,veskera diskuze smerovala k 30cm antenam. Stavajicim pojitkem tece ve spicce 160Mbit(upload ve spickach okolo 30Mbit), coz je strop. Hledame nahradu, ktera bude mit kapacitne zivotnost vic nez 1 rok, ocekava se, ze do roka budeme nekdo okolo 300Mbit. Idealni je tedy spoj s kapacitou 500+Mbit.

To si klidně troufnu za tebe :-) Na par minut se rozpadne... Pri desti je opravdu vysoky utlum prostredi => z -35 jsi bez signálu jako nic...
0 x

vojc

Shromazdil jsem si nejaka teoreticka data, podle kalkulacky by mel mit spoj na 2100m signal -32.Podle datasheetu ma citlivost -77 ale v tu chvili uz neproleze skoro nic.Staci kdyz prijde prutrz okolo 100mm/h a spoj je tentam.Jen nenalezam jestli je tahle hodnota tady u nas na severu Cech bezny letni jev.Prece jen u 10Ghz se toto moc resit nemuselo. Dal to bude dilema.
0 x

David2006

Příspěvekod David2006 » 13 years ago

Tak se spokoj s 11kou nebo 32kou cenově to bude i levnější(započítáš licenci tak stejné nebo dražšší po čase:) ), ale max 350-400Mbs s 56MHz kanálem (2x40licence) pokud Ti tolik jde o tu dostupnost.
0 x

vojc

11Ghz je druha zvazovana alternativa, jenze jsme chteli dimenzovat na vic nez 300-400M. S tou dostupnosti nevim jak se k tomu postavit, padne to jednou za rok na 15minut pri totalni srmsti, reknu si ok, byly tu i horsi pripady pocasim nezavine.Ale pokud by cetnost mela byt nekde jinde nez jednou,dvakrat do roka, tak uz to neni ono a musim uvazovat jinak. 11Ghz by byla idealni, ale pri pozadavku kapacity to financne nebude tak zajimave(dalsi kandidat je Exalt Extremeair,ale ta cena, na druhou stranu je to proti Siklu FD spoj). Navic jeste nemam jistotu jestli na 2km dostaneme licenci (nedavno se tu o tom mluvilo).Zatim si usporadavam myslenky, proto jsem chtel vedet nejakou realnou zkusenost se Siklu, prece jen uz se jich par prodalo, nedavno nam ho treba vychvalovali z DISKu,
0 x

Peyrak

myslím, že to padne víckrát, ale na podstatně kratší dobu
0 x

David2006

Příspěvekod David2006 » 13 years ago

No prodalo, a jistě i ty novější kousky, ale jinak je nikdo kvůli ceně moc asi nechce (to se tu taky probíralo). Záleží možná i trošku jestli to chceš na IPTV a tam by dostupnost mohla být víc krizovější než že se jen někomu spomalí o něco net. Kdybys nedostal 11GHz tak ta 32ka na CN500 je taky napohodu a ACMko prostřelí vody dost:) a nebo Alcoma taky má něco v 32ce za těžký love a kdyby ses chtěl hodně cenově zasmát tak myslím že IP10 by šla na 32G možná přiohnout. Pokud se mi spoj na 11GHz o kapacitě 350-400Mbs pohybuje kolem 120tis bez DPH tak to není při započítání licencí o tolik víc jak to nové Siklu, tedy nevím jakou jsi dostal na ně cenu?
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 13 years ago

vojc: Exalt ExploreAir Ti dá na 11Ghz v 80Mhz kanále reálných 500Mbit, jeden budu taky letos kupovat.
Naposledy upravil(a) Leeonek dne 14 Mar 2012 10:06, celkem upraveno 1 x.
0 x