❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Siklu na 1,3 km

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Leeonek

Re: Siklu na 1,3 km

Příspěvekod Leeonek » 13 years ago

soooc píše:
U nas nastal asi nejhorsi mozny pripad - mrznouci snezeni - na siklu bylo kolem 2 cm ledove krusty. Do toho to snezeni, ze neslo videt na 20 metru. Spoj na 800 metru to ustal na nejnizsi rychlosti, 1500 to nevydrzelo, spojilo se, az prestalo snezit.

Sprej objednany, snad to aspon trochu pomuze ;)

Nóóóó, jasné, ale to jsou extrémy naštěstí se nevyskytující moc často, tam se to dá pochopit a akceptovat případný výpadek. Je to tuším 2 roky zpět co jsem osekával 4-5cm silnou vrstvu ledu v podstatě ze všech antén na hlavním bodu. Tehdy se mi položila půlka spojů.

Když jsem se díval před chvílí do grafů, tak dnešní dopoledne s některýma spojema celkem dobře zacvičilo. V podstatě i u ročních grafů jsem takovéto výkyvy zatím neměl :)
0 x

keksik

Příspěvekod keksik » 13 years ago

soooc píše:
Leeonek píše:
hapi píše:hmm, to je docela hustý teda že i 24GHz to sundalo, to je nějaký divný ne? Nehnul vá mvíétr s antenou? Přece neni možný aby to lehnulo o 40dB.

o 40db? Snad o 25, pokud jsem dobře odečetl graf. U nás nesněžilo, jen hustě pršelo a signál u jedné desítky na 10km spadl o 17db.

David2006 píše:Ten sprej se může hodit, ale je vcelku mastnej - nedělají třebas Němci nebo Belgičani něco za míň?

Jestli já jsem tuhle reakci nečekal :D

David2006 píše:Jinak ten signál na cca -65dB teda asi nic moc,ne? Nevím jaká je v 24GHz zvyklost ale čekal jsem tak o 10dB lepší.

Zvyklost je u 24ky typicky podle použitých antén :D

U nas nastal asi nejhorsi mozny pripad - mrznouci snezeni - na siklu bylo kolem 2 cm ledove krusty. Do toho to snezeni, ze neslo videt na 20 metru. Spoj na 800 metru to ustal na nejnizsi rychlosti, 1500 to nevydrzelo, spojilo se, az prestalo snezit.

Sprej objednany, snad to aspon trochu pomuze ;)

Tiez tazky mokry sneh, viditelnost tak na 100m, spoj 5,2km na 17Ghz 0.65cm parabolky, signal -65 < >standardné Tx -10bB si ATPC navysilo na -5dB a spoj ani nemrk (modulacia 100Mbps) fical dalej.
0 x

Jardax
antispam: Ano

Příspěvekod Jardax » 13 years ago

Obecne tyhle vysoke frekvence nesnasi silnejsi vodni vrstvu, o ledu nemluve.
Proto taky ty vselijak tvarovany a z podivnych materialu vyrabeny radomy, aby se to pokud mozno maximalne omezilo.
Ale jak je videt, kdyz se dobre sejde teplota, vlhkost, vitr a podobne, nenadelas nic. Tohle je proste riziko mikrovlny, a obavam se ze vzdycky bude.
Perfektne se to da sledovat i na dielelektrickych tycovych antenach v 5GHz - udelal se kolem nich takovy radom, v podstate se zapouzdrily do plastove trubky cca 60mm v prumeru. Vsechno chodi perfektne, ale jakmile se sejdou podminky a nalepi se na to takova ta snehova kase, signal jde do kytek. Voda tomu nevadi, snih tomu nevadi, led tomu nevadi, ale tohle to spolehlive zabije ;)

Jedina trochu rozumna sance fakt asi to vyhrivani.
0 x

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 13 years ago

:P tady jen lehce pršelo a foukal masakrální vítr a taky nám to siklu sestřelilo :lol: padající sousední shnilý stožár STA nám očísnul příhradu a ten odlitej držák siklu to nepřežil, jednotka tam zůstala viset na zemnícím lanu, jenže z ní upadnul radom a ten jsme zatím nenašli :(
0 x

honza26

Příspěvekod honza26 » 13 years ago

mas fotku ? :-)
0 x

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 13 years ago

nemám, rozjebalo to ještě 2ks jirous 24 extreme a jeden NB M5 25dB, ale co bylo nejhustší, to byly ty babky co na nás řvali, že jim nejde telka :lol: radom k siklu jsem našel v kontejneru na plasty o ulici dál :roll:
0 x

mvh

Příspěvekod mvh » 13 years ago

Siklu na dveste metru nam to jeste nerozpojilo, ale jednou uz mel namale, olizovalo to -70, ale nastesti prestalo snezit.
Prave je venku zase kolem nuly a padaj ty bily ho.na
signal padnul na -54 a stale klesa...

hozam: dej vedet jestli zabral ten sprej, taky jsem na nej koukal, na webu se tvrdi, ze ten nastrik vydrzi 10let :)))
0 x

someboy

Příspěvekod someboy » 13 years ago

potreboval by som spravit na siklu spoj 2,5 km Je to realne spravit na 60 antenach bez vypadku??
0 x

pthv
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pthv » 13 years ago

someboy píše:potreboval by som spravit na siklu spoj 2,5 km Je to realne spravit na 60 antenach bez vypadku??
Reknu to asi takhle.

Mam Siklu 1200 na 30cm antenach na 650m a signal je stabilne na -45dB. Pak tu prisel nedavno snehovy blizard a signal se propadl na chvilku na -70dB a to uz bylo tesne pred rozpadnutim...:) Zvlastni bylo, ze o 5km dal to nic neudelalo, kde je druhy spoj... Na to, ktere ale malem lehlo, asi nasnezilo lepiveho snehu hodne :)

Takze si z toho udelej svuj obrazek:) Kdyby jsi to mel nekde v pousti, tak by v tom problem asi nevidel :)
0 x

Leeonek

pthv:bacha na pouštní písečné bouře :D

ale teď vážně, mám to na podobnou vzdálenost jako tady pthv a za rok to ani jednou nespadlo. Myslím že to k rozpadnutí několikrát daleko nemělo, ale uplné rozpojení nenastalo. Záleží jak moc chceš spolehlivost a třeba pokud je to i blbě ale prostě zaokruhované, pak bych se toho nebál.
0 x

pthv
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pthv » 13 years ago

Leeonek píše:pthv:bacha na pouštní písečné bouře :D

ale teď vážně, mám to na podobnou vzdálenost jako tady pthv a za rok to ani jednou nespadlo. Myslím že to k rozpadnutí několikrát daleko nemělo, ale uplné rozpojení nenastalo. Záleží jak moc chceš spolehlivost a třeba pokud je to i blbě ale prostě zaokruhované, pak bych se toho nebál.

:-D tak ja to na pousti provozovat nebudu, takze si davat bacha nemusim :-D Tez se mi to nerozpadlo, ale shodilo to na nejnizsi modulaci a moc dat uz tama neteklo... Tech 5min. za rok na jizni morave me tolik netrapi.
0 x

patrik_
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod patrik_ » 13 years ago

někdo se tady ptal na signál... u nás 1060m, vypočtený signál 41.75, fyzicky naladitelný 42, po dotažení se hnulo na 44, resp kolísá 42-45. Modulace adaptive qam16 4 1 0.5, frekvence 73875MHz, šířka kanálu 500MHz. Směrování trvalo 30 minut. Demontáž a slanění starý desítky od summitu trvalo hodinu předtím :-)
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 13 years ago

Da se to managovat i pouze pres optiku, kdyz mate napajeni zvlast?
0 x

Leeonek

patrik_ píše:někdo se tady ptal na signál... u nás 1060m, vypočtený signál 41.75, fyzicky naladitelný 42, po dotažení se hnulo na 44, resp kolísá 42-45. Modulace adaptive qam16 4 1 0.5, frekvence 73875MHz, šířka kanálu 500MHz. Směrování trvalo 30 minut. Demontáž a slanění starý desítky od summitu trvalo hodinu předtím :-)

mám na 560m -39 až 40, na míň jsem se nedostal a to jsem to ladil asi hodinu. Dneska jsem zkoušel btestem na tcp RB1000 oproti atomu, a šlo to každým směrem zvlášť rovných 200Mbit. Kupoval jsem teďka nedávno 1200L, na prapůvodní rok staré verzi to dá stěží 150Mbit, testováno X86 oproti atomu.
0 x

patrik_
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod patrik_ » 13 years ago

má to dva sloty pro sfp a dva eth. Podle všeho jsou to "dual personality" porty, tedy buď optika nebo ethernet. SFP jedna se tváři jako eth1 a sfp dvě se tváří jako eth2 a na obou se dá admin zapnout a je zapnutý by default. V reálu neumím říct, protože oba konce mám připojený metalikou... měnili jsme to za Summita QAM10 a po budově už se další dráty tahat nedaly. Podle mého je korektní odpověď na otázku "ano".
0 x