❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

10 GHz pásmo (Původně: Ubiquiti PowerBridge 10GHz ...)

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Insider
Kontaktovat uživatele:

Re: Ubiquiti PowerBride 10GHz má být v červnu i v ČR "legal"

Příspěvekod Insider » 14 years ago

Zdeněk Švarc píše:
hapi píše:Jestli by tu 10GHz nebylo což tedy v zahraničí free pásmo neni, tak proč nekupovat licencovaný spoje ze zahraničí kde by podle tebe měl bejt trh narovnanej a spoje levnější? tohle se mi ani trochu nezdá reálný.

Například k vůli horší dostupnosti financování, dostupnosti záručních oprav, nemluvě o nemožnosti dostat na spoj SLA. Stando, tohle jsou přece věci, na které přijdeš i ty, když se jen trošku zamyslíš dřív, než něco napíšeš.

Ale pořád mi nedochází, co je na trhu 10GHz spojů (technologicky analogů licencí) pokřiveného.. Kde seženeš třeba Ceragona , Dragona, Saf 200Mbit za 4000Eur s ETSI channel spacingem.. Rozhodně, mě osobně tvůj náhled uráží.
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz

zdenek.svarc
Administrator
antispam: Ano

Příspěvekod zdenek.svarc » 14 years ago

hapi píše:
Zdeněk Švarc píše:no jasně, a kdo mi bude držet SLA na aktuální 10GHz spoje když se přižene horda M10kových spojů? Ne tak to nebude. Jestli aktuální výrobci/dovozci chtěji tady prodávat předně licencovaný spoje, tak maji udělat pro to jiný ceny. Je to jenom na nich a až přijde M10 tak se tak možná stane ale ne hned a pěkně nás podojí.

Nerozumíme si. Nemyslím SLA na dostupnost spoje, ale SLA na hardware spoje. Tzn. když kiksne, oprava do x hodin.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

ono je jedno jestli kiksne nebo ho někdo zaruší. Spoj tak jako tak nefunguje.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

dubrma

Příspěvekod dubrma » 14 years ago

Budou na tu anténu pasovat radomy od p. Štourače?

Abych neshodil moc Alcom...
0 x

zdenek.svarc
Administrator

Příspěvekod zdenek.svarc » 14 years ago

Insider píše:Ale pořád mi nedochází, co je na trhu 10GHz spojů (technologicky analogů licencí) pokřiveného.. Kde seženeš třeba Ceragona , Dragona, Saf 200Mbit za 4000Eur s ETSI channel spacingem.. Rozhodně, mě osobně tvůj náhled uráží.

Není třeba se urážet, protože kdybysme neměli 10 GHz, tak byste prostě vyráběli výborné licencované spoje. Slova o pokřivenosti chápej přesně tak, jak jsem je napsal. Víc si o tom můžeme říct v Luhačovicích.
0 x

David2006

Příspěvekod David2006 » 14 years ago

:arrow:
Naposledy upravil(a) David2006 dne 23 Apr 2012 19:23, celkem upraveno 1 x.
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Insider » 14 years ago

Zdeněk Švarc píše:
Insider píše:Ale pořád mi nedochází, co je na trhu 10GHz spojů (technologicky analogů licencí) pokřiveného.. Kde seženeš třeba Ceragona , Dragona, Saf 200Mbit za 4000Eur s ETSI channel spacingem.. Rozhodně, mě osobně tvůj náhled uráží.

Není třeba se urážet, protože kdybysme neměli 10 GHz, tak byste prostě vyráběli výborné licencované spoje. Slova o pokřivenosti chápej přesně tak, jak jsem je napsal. Víc si o tom můžeme říct v Luhačovicích.

Nevyraběli, není tady na to trh. Licencí se tu prodává docela málo proti 10GHz
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz

Jardax

Příspěvekod Jardax » 14 years ago

honzam píše:
PowerBridge M10. Jednotka (totožná s anténou RocketDish, ale jiný ozařovač a radio) bude pracovat v pásmu 10GHz. Rychlost +100mbps, 28MHz kanál. Podporuje standardy AirMaxu, management přes AirOS, vestavěný spektrální analyzátor AirView. Tento produkt zvedl velkou diskuzi, ale převážná většina byla zklamána protože 10GHz je volné pouze v ČR. Vysílání a příjem je na jedné frekvenci a v ČR nelze použít

Citace z airmax conference. Co se teda najednou změnilo že to provozovat v ČR lze?

Problem je se znenim VO.
Stejne jako stredove frekvence jsou tam uvedeny ponekud nejasne a mnoho lidi si to vyklada tak, ze Ackovy kanal se da naladit jako stred libovolne sirokeho pasma a podobne, tak tam neni explicitne zmineno (i kdyz je to vsude v praxi dodrzovano automaticky a doted nikoho nenapadlo ze by to snad mohlo byt jinak) ze je povinne vysilat v opacnem pulpasmu nez je prijem.
Cili striktne podle VO papiru vzato - muzes vysilat na stejnem kanale jako prijimas, muzes dokonce vysilat i na dvou polarizacich (MIMO) atd.
Proste tahle norma nepocitala s nekterymi technickymi vymozenostmi blizke budoucnosti na strane jedne, a na strane druhe nezminuje explicitne veci notoricky zname a dodrzovane.
Coz je ten problem.

Ja osobne nic proti UBNT nebo jinemu vyrobci v 10GHz pasmu nemam.
Klidne. Cim vic, tim lip.
Ale musi se to drzet stavajicih parametru, t.j. dodrzovat stejna technicka ustanoveni a omezeni jako stavajici desetitisice spoju, aby se to vedle sebe sneslo.
0 x

dubrma

David2006 píše:
dubrma píše:Budou na tu anténu pasovat radomy od p. Štourače?

Ježiš neprovokuj furt, dost že jsem to se svojí otevřeností a náprav pár polopravd slízl já.

PS: No teď si to z té konfery moc nevybavím, ale vypadalo to podobně jako 65cm Rocket dish, tak pohledej fotky jestli to má díry po krajích, asi má.

Tak pasovat bude, teď otázka co frekvence? Počkám si na vyjádření někomu kdo tom rozumí...
Obrázek
PowerBridge M10. Jednotka (totožná s anténou RocketDish, ale jiný ozařovač a radio) bude pracovat v pásmu 10GHz.

PS: Kdo má ke mě nejblíže? (Zlín)
0 x

Jardax

Příspěvekod Jardax » 14 years ago

Hele, jen tak mezi reci, abych se taky neco priucil ... jak zabrani radom sestreleni vedlejsiho spoje?
:D
0 x

dubrma

Jardax píše:

Hele, jen tak mezi reci, abych se taky neco priucil ... jak zabrani radom sestreleni vedlejsiho spoje?
:D

Zvětší předozadní poměr, zmenší postranní laloky...
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

jo ale protistrana ti dozadu prosvítí a sundá ten spoj vedle.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

dubrma

hapi píše:jo ale protistrana ti dozadu prosvítí a sundá ten spoj vedle.

Ale mě nesundá ten co na mou anténu pálí z boku ;)

Nebo snad chceš říct že bez radomu je to nastejno?
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 14 years ago

me tohleto prijde klasicky "ceske" ... kdyz ja nemuzu mit desitku (nemam na ni) tak at ji nema nikdo ... tak sup sup navezem republiku bordelem at ty hajzly co si na desitku vydelaly maji zase howno ........... at zije ceska zavist :D

jinak dky ze se to zacne prodavat ? abych stihl migrovat hlavne v meste do neceho jineho ..
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

dubrma

Dade_Marfi píše:me tohleto prijde klasicky "ceske" ... kdyz ja nemuzu mit desitku (nemam na ni) tak at ji nema nikdo ... tak sup sup navezem republiku bordelem at ty hajzly co si na desitku vydelaly maji zase howno ........... at zije ceska zavist :D

jinak dky ze se to zacne prodavat ? abych stihl migrovat hlavne v meste do neceho jineho ..

Znáš to pořekadlo podle sebe soudím tebe?

Nemám tu na dostřel ani jednu desítku. 5ka je to skoro volná. Jen provokuji takové jak jsi ty.
0 x