❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

no tohle je opravdu velkej problém

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
okoun
antispam: Ano

Re: no tohle je opravdu velkej problém

Příspěvekod okoun » 15 years ago

Blood píše:když už se tu bavíte o tom nku, v našem okolí se nějak začínají rojit ty 30dBi paraboly od ubnt a obávám se, že za pár týdnů či měsíců půjde pětka už úplně do hajzlu
máte nějakou radu ? napadlo mě konkurenci kontaktovat a pohrozit jim ČTUčkem, aby se trochu klidnili, nebo Vás napadá jiné řešení ? díky za radu :-)

stačí vizuálně vidět ten talíř a každý "zkušený" technik z ČTU ví, že je to na pokutičku
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Ladik

Příspěvekod Ladik » 15 years ago

to Kaja: link bohuzel neni mam jenom datasheet, kdyz tak na mail, ale stohoje se to soubkama nebo nacvakne na DIN listu a propoji mezi sebou.

Ahoj Lada
0 x

lwq
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lwq » 15 years ago

okoun píše:
Blood píše:když už se tu bavíte o tom nku, v našem okolí se nějak začínají rojit ty 30dBi paraboly od ubnt a obávám se, že za pár týdnů či měsíců půjde pětka už úplně do hajzlu
máte nějakou radu ? napadlo mě konkurenci kontaktovat a pohrozit jim ČTUčkem, aby se trochu klidnili, nebo Vás napadá jiné řešení ? díky za radu :-)

stačí vizuálně vidět ten talíř a každý "zkušený" technik z ČTU ví, že je to na pokutičku

Mam to bohuzel podobne :roll: A tam kam nedaji Rocket Dish, tak Rocket M "osoli" aspon 22tkou waveant a to jen na jeden konektor a pri tom nechaji nastaveno 40MHz, nko a AirMax a divi se jak to "jede" - rekl bych - jen drobny odhad :lol:
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...

Gus

Příspěvekod Gus » 15 years ago

okoun píše:

Navím jsetli to už někdo zmiňoval, ale blíží se konec analogového televizího vysílání. A technici z ČTU budou mít najednou spoustu času, protože nebudou řešit rušení televizního vysílání. A nemusíte ani hádat čímpak se začnou bavit. Takže všem co to na to serou, hodně štěstí do budoucna.
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 15 years ago

bububu
0 x

lwq
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lwq » 15 years ago

Gus píše:
okoun píše:

Navím jsetli to už někdo zmiňoval, ale blíží se konec analogového televizího vysílání. A technici z ČTU budou mít najednou spoustu času, protože nebudou řešit rušení televizního vysílání. A nemusíte ani hádat čímpak se začnou bavit. Takže všem co to na to serou, hodně štěstí do budoucna.

To nebude tak horky, protoze budou resit i xx (10 - 80) GHz pasma, ale pravda, snad to konecne bude zajimavejsi a ty pofiderne zaregulovany UBNT vysilace budou opravdu zajimavy ...

Tak me napada, kdyz do UBNT NS5 narvu Open(dd-)WRT, tak to zreguluju bez problemu, ne ? Skoda, ze do techto levnych krabicek nejde strkat nejaky typ RoS ci tak neco :lol: HW je podobne ... MIPSbe :twisted:
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...

reset

Příspěvekod reset » 15 years ago

lwq píše:Tak me napada, kdyz do UBNT NS5 narvu Open(dd-)WRT, tak to zreguluju bez problemu, ne ? Skoda, ze do techto levnych krabicek nejde strkat nejaky typ RoS ci tak neco :lol: HW je podobne ... MIPSbe :twisted:

neni nahodou ten jejich airOS postaveej prave na openWRT ?
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

určitě je ale jak jsem už několikrát psal, hw to zregulovat neni možný protože to karta nezvládne. To je jako SR5 na 29dB anténě.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Blood
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Blood » 15 years ago

tak emaily dopadly velmi zajímavě, nakonec mi začal pán vyhrožovat, že ho na mě pošle taky (což je mi fuk :-) a že nabídne internet našim klientům za 100 Kč (jsem zvědavej, jak jim bude poskytovat internet třeba zadara, když jim čtu dá příkaz sundat všechny jejich ubnt sráče :-D
Otázkou je, zda ČTU něco zmůže , resp. zda vůbec bude chtít s tím něco dělat
0 x

petr

Příspěvekod petr » 15 years ago

reset píše:
lwq píše:Tak me napada, kdyz do UBNT NS5 narvu Open(dd-)WRT, tak to zreguluju bez problemu, ne ? Skoda, ze do techto levnych krabicek nejde strkat nejaky typ RoS ci tak neco :lol: HW je podobne ... MIPSbe :twisted:

neni nahodou ten jejich airOS postaveej prave na openWRT ?

Je to OpenWRT - staci se podivat do SDK, ktery je volne ke stazeni na ubnt.com :D
0 x
Petr Kraus
Přimda
kraus@primda.cz

petr

Příspěvekod petr » 15 years ago

hapi píše:určitě je ale jak jsem už několikrát psal, hw to zregulovat neni možný protože to karta nezvládne. To je jako SR5 na 29dB anténě.

Opravdu jsi o tom psal už mockrát, jenže Tvé výroky postrádají jakoukoli argumentaci. A já hlupák na Tvé rady dával :D
0 x
Petr Kraus
Přimda
kraus@primda.cz

p.salek

Příspěvekod p.salek » 15 years ago

Tak to je náhodička. :shock:

Zvláštní je že pán "Blood" sám používá UBNT Nanobridge s natvrdo nastaveným výkonem na 17dB, to je celkem 39dB když přičtu 22dB anténu, pálí to na indoor kanálech a pak kamenuje za to že věříme výrobci a nastavíme do zařízení, které má všechny papíry, to co mám, tedy anténa gain 30dB.

Přijde mi to jako vtip, nadává na UBNT, na výkony, vyhrožuje ČTU a pak to sám používá a pálí vesele přes limit. Měl by jste na sebe taky zavolat ČTU. :D

Jinak co se týče regulace M5, mrkněte na tyto měření, poslední tabulka. Pokud se přes Iwconfig stáhne na minimum, tak je zařízení o cca -30dB pokles, což při 27dB odpovídá až -3dB.

http://www.nanoboot5.cz/ns/mereni/index.htm

Z cenových důvodů už teď nově nasazujeme jenom nanobridge, úspora je to znatelná.
Na vzdálenosti do 2 km to bohatě dostačuje a signál v porovnání s Rocket 30dB je pokud nastavím do antenna gain anténu jaká tam je 30u rocketu a 22 u nanobridge, tak je rozdíl cca 2-4 dB dB, je to kus od kusu jiné.

Co mne ale zajímá je varianta, jak připojit legálně UBNT 34 dB anténu s rocketem a vypadá to, že by to i mohlo jít. V rocketu je běžný zesilovač, který je předpokládám natvrdo nastavený na 27dB a reguluje se výstup toho atheros chipu. Pro legalizaci by tedy mělo stačit buď nastavit jednotkové zesílení, nebo ho úplně vyletovat a propojit vstup a výstup. Tím by to rádio mělo mít výkon 0dB a méně. Vezmu nějaké rockety s upáleným ethernetem a vyzkouším. Nějaké nápady? Datasheet k tomu zesilovači uvnitř rocketu je zde http://www.rfmd.com/CS/Documents/SZA-5044ZDS.pdf

Tak vypadá to jednoduše, ještě to proměřím, ale tenhle zesilovač je optimalizovaný na atheros čip a proto využívá minimum součástek, snižovat by se měl výstupní výkon zvyšováním hodnoty odporu R4, tím se snižuje proud Icq. Bude potřeba proměřit výstup, co z toho opravdu leze. Příjemné je že při snižování zesílení se i zlepšuje EVM a to má pozitivní dopad na kvalitu přenosu a možnosti dosažení vyšší modulační rychlosti. V tom rocketu je to pravděpodobně R802 pro ten výstup nahoře, viz http://danysek.cz/bordylek/rocketM5.jpg.

Blood píše:tak emaily dopadly velmi zajímavě, nakonec mi začal pán vyhrožovat, že ho na mě pošle taky (což je mi fuk :-) a že nabídne internet našim klientům za 100 Kč (jsem zvědavej, jak jim bude poskytovat internet třeba zadara, když jim čtu dá příkaz sundat všechny jejich ubnt sráče :-D
Otázkou je, zda ČTU něco zmůže , resp. zda vůbec bude chtít s tím něco dělat
0 x

hapi

petr píše:
hapi píše:určitě je ale jak jsem už několikrát psal, hw to zregulovat neni možný protože to karta nezvládne. To je jako SR5 na 29dB anténě.

Opravdu jsi o tom psal už mockrát, jenže Tvé výroky postrádají jakoukoli argumentaci. A já hlupák na Tvé rady dával :D

jestli ses kouknul na ten odkaz, tak ti dojde, že ta karta pod 27-12=15dB nereguluje. Spadne na nulu jako UB5. Ona dokonce spadne pod nulu a pak se spoj rozpadne stejně jako to udělá UB5.
0 x

hapi

p.salek píše:Co mne ale zajímá je varianta, jak připojit legálně UBNT 34 dB anténu s rocketem a vypadá to, že by to i mohlo jít. V rocketu je běžný zesilovač, který je předpokládám natvrdo nastavený na 27dB a reguluje se výstup toho atheros chipu. Pro legalizaci by tedy mělo stačit buď nastavit jednotkové zesílení, nebo ho úplně vyletovat a propojit vstup a výstup. Tím by to rádio mělo mít výkon 0dB a méně. Vezmu nějaké rockety s upáleným ethernetem a vyzkouším. Nějaké nápady? Datasheet k tomu zesilovači uvnitř rocketu je zde http://www.rfmd.com/CS/Documents/SZA-5044ZDS.pdf

Tak vypadá to jednoduše, ještě to proměřím, ale tenhle zesilovač je optimalizovaný na atheros čip a proto využívá minimum součástek, snižovat by se měl výstupní výkon zvyšováním hodnoty odporu R4, tím se snižuje proud Icq. Bude potřeba proměřit výstup, co z toho opravdu leze. Příjemné je že při snižování zesílení se i zlepšuje EVM a to má pozitivní dopad na kvalitu přenosu a možnosti dosažení vyšší modulační rychlosti. V tom rocketu je to pravděpodobně R802 pro ten výstup nahoře, viz http://danysek.cz/bordylek/rocketM5.jpg.

Tako to bych řek že předpokládáš špatně. Všechny karty maji jenom přidanej zesilovač na výstupu a tedy zesiluje o nějakej offset. Atheros ti dá dejme tomu rozsah 17dB a oni to ještě přidaly zesilovačem o dalších 10dB. Tim pádem to potvrzuje tabulka že při poklesu k dolní hranici atherosu se tam něco vysere a výkon totálně spadne dolu.

Mimochodem, už jsi skoušel 30dB dish s nějakým UBNTu a stahnul výkon na minimum? Vsadim se že se spoj rozpadne. Už tu bylo na to několik reakcí a rozpadlo se to každýmu.
0 x

Blood
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Blood » 15 years ago

[quote="p.salek"]Tak to je náhodička. :shock:

Zvláštní je že pán "Blood" sám používá UBNT Nanobridge s natvrdo nastaveným výkonem na 17dB, to je celkem 39dB když přičtu 22dB anténu, pálí to na indoor kanálech a pak kamenuje za to že věříme výrobci a nastavíme do zařízení, které má všechny papíry, to co mám, tedy anténa gain 30dB.

Používáme Nanobridge jo ? ... tak to ani nevím, asi znáte naší síť lépe jak my :-D Koupili jsme dva ks s tím že jeden se nám válí na dílně a druhýmu ani nevím kde je konec (možná ho má kolega v autě).
Neplést si prosím s jinou firmou. MIMO jsme pouze testovali a po zjištění jak perfektně funguje (když člověk reguluje byť jen od oka na 32 či 34 dB vyzářeného výkonu tak to nejede), jsme ho zavrhli na stavění síťě.

Jak jsem vám psal i do mailu, pásmo 5GHz není nafukovací. Tak si to prosím uvědomte, že tu není jen pro vás, ale že je nás v CV 14 poskytovatelů a když to každej začne smažit jako vy na dvou polarizacích, tak jsme v pytli všichni - i VY.

PS: jsme rád, že jste se tu chytil na foru na mojí zprávu, snad vám to konečně dojde, když vám to napíše víc lidí, když si o mě myslíte, že jsem blázen (co reguluje), otázkou, zda si nebudete myslet i o ostatních, že jsou blázni a jen vy jste letadlo :wink:
0 x