❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

AP 60ghz

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
stouracpetr

Re: AP 60ghz

Příspěvekod stouracpetr » 7 years ago

Ma pravdu,predsedo,musime pockat az na to,co uzce smerove sito a jednotka primo v zarici dokazou .
Jen doufam,ze odbornici na travnici v Mikrotiku ,kteri si stejne nechali modul 60 GHz navrhnout u jine,spickove,vysoce specializovane firmy,ktera se vyvojem systemu na takto vysokych kmitoctech zabyva, zvoli jiny,vhodnejsi typ materialu na plastovy obal jednotky.
Plastove pouzdro,do ktereho je WAP 60G uzavren,snizuje totiz uroven signalu o cca 2,5 dB,coz znamena,ze se pri provozu dostanete s takovymto spojem ,tvorenym 2ma WAP60 ,pouze na cca 60 procent mozne vzdalenosti.Zbytek signalu pohlti neprilis vhodna plastova pouzdra.Takze preji stastnou ruku pri vyberu vhodneho materialu.
Nastesti se mne pejorativni vyraz ,,ceske bastleni ,,nedotyka,su Moravak.
1 x

BIGG_CZ

Příspěvekod BIGG_CZ » 7 years ago

djvolt1942 píše:Why only 250m? On this 500mm powerbeam ISO please make test for 600-650m :)

u mě je pouze teď 250 metrů možných, na ostrý test musím jinam, osobně mě zajímá hranice 850 metrů.
0 x

BIGG_CZ

Příspěvekod BIGG_CZ » 7 years ago

Počkáme si tedy na testy co to dokáže u kolegy.
Jen drobná poznámka, když jsem měl tu "60" zavřenou vevnitř za radomem, celkem to dost hřálo a to i teď v zimě. Kluci od mikrotiku asi ví, proč je tam ta masa hliníku.

Otázka tedy zní, co tolik hřeje? Pokud to bude samotná přijímací anténa, tak to bude asi oříšek v létě dostatečně uchladit.

Moje laborování je prozatím nedestruktivní, proto prozatím nemíním nic kuchat ani předělávat.
je tu pouze západka a hotová anténa s radomem.

IMG_20180210_070106.jpg
IMG_20180210_070106.jpg (43.73 KiB) Zobrazeno 3236 x
IMG_20180210_070052.jpg
IMG_20180210_070052.jpg (64.83 KiB) Zobrazeno 3236 x

rez.jpg
rez.jpg (35.47 KiB) Zobrazeno 3216 x
0 x

stouracpetr

Příspěvekod stouracpetr » 7 years ago

Castecne hreje zakladni deska,zbytek pripada na 60 GHz modul.Bez jakehokoli chlazeni odhadnu teplotu modulu na 60*C,s timto chladicem pod 40*C.

chladic.jpg
chladic.jpg (45.85 KiB) Zobrazeno 3210 x
0 x

Haward

Příspěvekod Haward » 7 years ago

stouracpetr píše:Ma pravdu,predsedo,musime pockat az na to,co uzce smerove sito a jednotka primo v zarici dokazou .
Jen doufam,ze odbornici na travnici v Mikrotiku ,kteri si stejne nechali modul 60 GHz navrhnout u jine,spickove,vysoce specializovane firmy,ktera se vyvojem systemu na takto vysokych kmitoctech zabyva, zvoli jiny,vhodnejsi typ materialu na plastovy obal jednotky.
Plastove pouzdro,do ktereho je WAP 60G uzavren,snizuje totiz uroven signalu o cca 2,5 dB,coz znamena,ze se pri provozu dostanete s takovymto spojem ,tvorenym 2ma WAP60 ,pouze na cca 60 procent mozne vzdalenosti.Zbytek signalu pohlti neprilis vhodna plastova pouzdra.Takze preji stastnou ruku pri vyberu vhodneho materialu.
Nastesti se mne pejorativni vyraz ,,ceske bastleni ,,nedotyka,su Moravak.

Pánové, všem vám tady hrozně fandím, ale stejně čekám na sériové řešení od MK ... jste prosím v kontaktu s MK ? Radíte jim s návrhem ? Insider je aktivní i na MK fóru a vyžadoval si adresu s kým u MK komunikovat ... prosím i pana Stourace aby se zapojil .... díky.
0 x

Grul

Příspěvekod Grul » 7 years ago

Za mě by bylo ideální, kdyby třeba BIGG_CZ přišel s řešením na JRC24 a to zejména proto, že tyto antény většinou v sítích jsou a dali by se proto s minimálním nákladem recyklovat.
jakákoliv další investice, která to "bastlení" prodražuje nemá tolik smysl, tam raději čekat na finální produkt.

kdybych uměl modelovat ve 3D a měl tiskárnu, možná bych se toho chopil i sám metodou pokus/omyl :-)
mám tu celkem dobře přístupné místo na test 450m (i dlouhodobější), ale nemám co testovat :-D
Naposledy upravil(a) Grul dne 10 Feb 2018 09:23, celkem upraveno 1 x.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 7 years ago

kdyby si věděl jaký náklady za tim stojí tak budeš jirousky vesele vyhazovat a recyklovat je nebudeš :-D resp. za odprodej jirousky dostaneš novou parabolu (žádnej bastl vyrobenej na koleně)
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

mpcz

Příspěvekod mpcz » 7 years ago

stouracpetr píše:Nastesti se mne pejorativni vyraz ,,ceske bastleni ,,nedotyka,su Moravak.

A kromě toho poukazuji na fakt, že i tzv. továrně/certifikovaně/profesionálně vyrobené zařízení Metro 60GHz má také spoustu problémů (při násobně vyšší ceně) a především - kdo viděl provedení tohoto zařízení uvnitř, změní názor na kvalitu domácího bastlení.
Ale abych mu nekřivdil: má měření v dB, což je momentálně největší vada WAPky, které chybí.
mpcz, 10.feb.2018
0 x

Ispič

Příspěvekod Ispič » 7 years ago

Metro si taky nikdo nekupuje, znáš pořekadlo laciné 2x placené? Koupíš, zjistíš že je nahouby uplně všude. Tak to pořád posouváš, ale nikde to nevyhovuje, ale stále se Ti to nechce vyhazovat. Pak si ale jednoho krásného dne spočítáš, že za to jak ses s tím drbal dlouho, už bys měl kvalitní spoj bez starostí. Kolikrát já už sem se napálil...
Vždycky to pak několik let to držím skladem, a nakonec to stejně vyhodím :)
Nechce někdo pojítko Crusader za odvoz? :D
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 7 years ago

tak nekteri ( treba ja ) si to pujci ... :-) .. ale ano brblam !
pokukuju po siklu multihaul, to vypada hodne schopne
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

dagus

Příspěvekod dagus » 7 years ago

A kde prodávají to siklu s 1ft anténou? Nějaká cena? Nikde to nevidím. Nevidím ani sektor, nebo zda to umí multipoint.
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 7 years ago

umí, ale tak nikdo to zatím neřešil protože 60G nebylo myšleno na ven v ČR a pokud to zařízení Mikrotik změní tak také budu pokukovat po SIKLU :)
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

mpcz

Příspěvekod mpcz » 7 years ago

BIGG_CZ píše:Ano, prozatím jen alobal, pro názorný test to stačí a pokud to bude dobré, tak se to později nahradí hliníkovou parabolkou.
Dnes už není takový problém si takovou formu na vytlačování pořídit nebo udělat.

Miluji noční tisky ve 3D, ráno přijdeš do práce a hotovo :)

IMG_20180209_072204.jpg

Zdravím, smím-li se zeptat, jaká rovnice řídí tvar toho hyperboloidu na foto? Ptám se proto, že se mi (pouze) okometricky zdá větší, než by mohl být. Zastínění paraboly (lépe řečeno činná plocha) se mi proto zdá nezanedbatelné. Skoro bych řekl, že bude srovnatelné s verzí řešení kolegy Šťourače, který má sice nedozářenou parabolu (asi), ale oproti tomu mnohem menší stín. Nebylo by lepší vysunout "dipól" dovnitř paraboly a tím hyperboloid zmenšit a tím procento zastínění vylepšit? Odhaduji, že by se stín mohl pohybovat okolo 2-3 procent.
Pokud si VŠ skripta nevymýšlí, mám trošku skepsi k účinnosti toho hyperboloidu z 3D plastu. Podle popisu výroby našich vědců se jedná o složitou činnost náročnou na přesnost a kvalitu povrchu. Svého času jsem tento kus vyráběl na 10GHz, ale na NC centru. Asi bych to zkusil i teď, protože i když je 3D tiskárna výborná na prototypy (pokud zrovna máte dlouhé hodiny potřebného času), o kvalitě povrchu z 3D tiskárny si nedělám žádné iluze a polepování AL to určitě nevylepší. Koneckonců i ve finální výrobě je ten kus na NC vyroben za pár vteřin. (Zase vadí jednorázový čas na přípravu programu a stroje).
To vše samozřejmě platí za předpokladu, že vyzařovací úhel anténky WAP je opravdu těch zde prezentovaných 60 st., což s jistotou nevíme, přičemž pořádný diagram asi nikdo zatím neviděl.
mpcz, 11.feb.2018
0 x

Myghael

Příspěvekod Myghael » 7 years ago

Jak zde již bylo několikrát uvedeno, wAP 60G používá "phased array" - těch antén je v něm tedy několik a vyzařovací diagram celku je řízen elektronikou. Zmíněných 60° je, pokud to chápu správně, rozdíl mezi "nejvíc doleva" a "nejvíc doprava", paprsek samotný bude mít kolem 3° - 5°.

Takto by to odpovídalo i mým zkušenostem z testu spoje na 85 m. Použity byly sériové wAP 60G bez jakýchkoliv úprav vyjma umístění na polohovací držák. Po dosměrování bylo možno s jednotkami v rozsahu odpovídajícím výše uvedenému libovolně hýbat, aniž by se to projevilo na indikované síle a kvalitě signálu - rovněž po celou dobu běžící btest nevykazoval s pohybem jednotek rozdíly, dokud tedy nebyl ten rozsah opuštěn. To IMHO samo o sobě ukazuje na phased array - spoj ze sektorových antén se takto nechoval.

Samozřejmě mě opravte, pokud kecám hovadiny.
0 x
Si vis pacem, para bellum.

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.

hapi

Příspěvekod hapi » 7 years ago

to si myslim taky ale určitě to nemá 3-5°
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků