❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

AP 60ghz

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
stouracpetr

Re: AP 60ghz

Příspěvekod stouracpetr » 7 years ago

Ladik píše:Pane Stouraci, jak to bude s ozarovanim ve Vasich testovacich parabolach, bude tam cassegrain nebo na stred? Ve svetle predchoziho testu by bylo supr ozarit co nejvetsi cast paraboly :-)

Ozarovac stredove paraboly je klasickeho provedeni,navrhnout kvalitni ozarovac s neobvyklym modulem WAP60 na 60 GHz se subreflektorem Cassegrain nebo Gregory je bez moznosti prubezne kontroly rozmitacem nemozne.Na signal z rozmitace modul WAP60 nereaguje-vyzkouseno.
Na rozdil od jinych konstrukci je u klasickeho provedeni ozarovace minimalizovano zastineni reflektoru kovovym telem WAP60-hlavni problem jednoduchych reseni.

U pripravovane offsetove paraboly neobvykleho provedeni-prozatim bez podrobnosti-predpokladam ponekud lepsi ozareni reflektoru,vyhodou stredove paraboly je masivnejsi konstrukce.

Srovnanim obou parabol v provozu bude mozne potvrdit teoreticke predpoklady-obe varianty se za danych okolnosti pohybuji na hranici mozneho...
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 7 years ago

Ladik píše:Sorry hapi ty jsi BIGG? :-)
Jak to mas teda ty hapi, jaky konfig, jedes primo wapy proti sobe nebo jak?

jednak je to vidět na screenu že test probíhá z wapu a druhak jsem úpravu umístění wapu v parabole navrhnul já aby se omezilo zastínění jednotkou.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

honzam

Příspěvekod honzam » 7 years ago

stouracpetr píše:Ozarovac stredove paraboly je klasickeho provedeni,

Váš ozařovač tedy ozáří celou plochu paraboly? Máte už reálné testy z provozu nebo si musíme počkat na první vaše zákazníky?
0 x

stouracpetr

Plocha paraboly je ozarena u ruznych typu parabol nerovnomerne-nejvetsi intenzita byva u stredu,k okrajum klesa na urcitou hodnotu -X dB.Podle provoznich pozadavku se voli vhodny typ ozarovace.

Pri mirnem poklesu intenzity na okrajich ma parabola uzsi hlavni lalok,nepatrne vyssi zisk a vetsi postranni laloky-je spise prezarena-varianta s offsetovou parabolou.
Pri vetsim poklesu intenzity na okrajich ma parabola sirsi hlavni lalok,nepatrne nizsi zisk a zanedbatelne postranni laloky-je spise nedozarena-varianta se stredovou parabolou.

Po nedeli jsem domluven na dodani prvnich kusu stredovych parabol k zakaznikum na ostre provozni testy.
0 x

mpcz

Příspěvekod mpcz » 7 years ago

Taky to tak vidím. Před lety jsem to řešil u 5GHz jednoduchou garážovou metodou. To bohužel teď nejde, protože zatím nemáme jak lineárně měřit úroveň signálu. V této souvislosti bych se chtěl zeptat, zda se podařilo tady avizované vylepšené měření dotáhnout do nějakého použitelného konce nebo alespoň naděje. Je mezifrekvence úměrná úrovni vstupního signálu?
Děkuji, mpcz, 7.feb.2018
0 x

BIGG_CZ

Příspěvekod BIGG_CZ » 7 years ago

@ Stourac

Ahoj, tady to máš, je to to samé jen v bledě modrém. Přidal jsem ti tam jen pomyslný radom, je na něm 5° a to pro lepší vytažení z formy, prostě klasika.

stourac3.jpg
stourac3.jpg (29.99 KiB) Zobrazeno 2485 x
stourac2.jpg
stourac2.jpg (31.84 KiB) Zobrazeno 2485 x
Přílohy
stourac1.jpg
stourac1.jpg (33.46 KiB) Zobrazeno 2485 x
0 x

mpcz

Zdravím,
obrázky pěkné, ale nikde nevidím základní údaje o tvaru paraboly a uvažovaných úhlech. Daly by se prosím doplnit? Límec až tak důležitý není. (Zatím).
V rámci objektivity je dobré připomenout, že existují různé parametry paraboly, což mění stav a také to, že pan kolega Šťourač nestrká před parabolu celý obrovký odlitek, ale jen malou clonku.
Děkuji, mpcz, 8.feb.2018
0 x

BIGG_CZ

mpcz píše:Zdravím,
obrázky pěkné, ale nikde nevidím základní údaje o tvaru paraboly a uvažovaných úhlech. Daly by se prosím doplnit? Límec až tak důležitý není. (Zatím).
V rámci objektivity je dobré připomenout, že existují různé parametry paraboly, což mění stav a také to, že pan kolega Šťourač nestrká před parabolu celý obrovký odlitek, ale jen malou clonku.
Děkuji, mpcz, 8.feb.2018

Taky zdravím,
jen tak na okraj, jsou dvě možnosti jak dojdeš ke kvalitní parabole, buď si vezmeš kalkulačku a dopočítáš se dle https://cs.wikipedia.org/wiki/Parabola_(matematika) nebo tak jak já, použiješ kvalitní SW. ve kterém vše vidíš v reálu a hned.
Pokud se tedy bavíme o parabole a ne o křivici.
Pokud tedy znáš ohnisko a průměr paraboly k jinému výsledku nemůžeš dojít.
A zbytek je vidět v kótách.
0 x

BIGG_CZ

Tak a teď to zkusíme jinak, úhel dopadu je úhel odrazu..... je tam tou oranžovou barvou označeno vyzáření pod úhlem 60° a dále se do odrazí do 400mm paraboly. (vše nasimulované v SW)

A už se to tiskne ve 3D

ozareni_zadni.jpg
ozareni_zadni.jpg (27.67 KiB) Zobrazeno 2336 x
0 x

mpcz

No to je bezva, stačilo napsat:
Parabola: 500 mm, hloubka 95 mm, úhel kužele 60 st., (například). Ne každý dle mého zná ohnisko "své" paraboly, ale každý má metr a může si hloubku změřit.
Ať se nemusím příště tak hloupě ptát, z čeho vydedukuji ten úhel na obrázku, když je to vše tak jasné?
Děkuji, mpcz, 8.feb.2018
0 x

BIGG_CZ

Ahoj, já měl za to, že se to tady pozorně čte, můj post byla jen reakce na žádost od pana Štourače.

"Pokud budete mit chvili casu,zkuste tento model prenest na stredovou parabolu prumeru 500 mm s ohniskovou vzdalenosti 165 mm a na offsetovou parabolu prumeru take 500 mm s ohniskovou vzdalenosti 330 mm-vysledky budou optimistictejsi."

On má své paraboly 500 a já zase své 400..... ale to odbíhám od tématu.

V mých testech je použit hotový produkt který je volně dostupný k prodeji, tedy žádné bastlení.
Pouze se snažím využít toho co mám po ruce než přijde hotovka od mikrotiku.
0 x

mpcz

Omlouvám se za nepozornost, ale přesto:
- kde je ten dotaz pana Šťourače? Snažím se co nejlépe sledovat téma, ale nemůžu ho nikde najít.
- ptám se, jak z toho obrázku vydedukuji ten úhel, pro který je to znázorněno?
Děkuji, mpcz, 8.feb.2018
0 x

BIGG_CZ

Ahoj, neumím to lépe než printscreen.

post.jpg
post.jpg (66.68 KiB) Zobrazeno 2268 x

O jaký úhel konkrétně jde, nepochopil jsem dotaz.
0 x

stouracpetr

Aby nedochazelo k nedorozumenim a sporum,upresnuji:

Jedna se o hypoteticke priklady,nikoli o konkretni kusy parabol,jde o znazorneni rozdilu mezi krajnimi pripady ozareni dvou typu parabol stejne velikosti:
Stredova parabola prumer 500mm,ohniskova vzdalenost 165 mm,tento pomer f/D je obvykly u standartnich stredovych parabol.
Podle vzorce f=D2/16h dostaneme ,,hloubku ,,zrcadla paraboly cca 94,7 mm pro usnadneni geometrickeho znazorneni paprsku,dopadajicich z ozarovace s uvazovanym vyzarovacim uhlem 60* resp.90*.
Prumer ozarovace ,ktery zastini stred zrcadla je pouze 35 mm,cinna plocha 5x5 mm.

Offsetova parabola prumer stejny,500mm,ohniskova vzdalenost 330 mm,tento pomer f/D je obvykly u standartnich offsetovych parabol.
Podle vzorce f=D2/16h [za D dosadime 1000mm,u offsetove paraboly vyuzijeme pouze ,,horni,,polovinu zrcadla]dostaneme ,,hloubku ,,celeho zrcadla paraboly cca 189,4 mm pro usnadneni geometrickeho znazorneni paprsku,dopadajicich z ozarovace s uvazovanym vyzarovacim uhlem 60* resp.90*sikmo vzhuru.
Prumer ozarovace je 35 mm,zastineni bude pouze priblizne horni polovinou kruhove usece-cinna plocha 5x5 mm.

Pokud bude chvile casu,zkuste znazornit tyto dva modely.
0 x

mpcz

No to je jiná řeč. Jsem rád, že jsem se spletl ve zpětném výpočtu pouze o 3 desetiny milimetru, což nehraje žádnou roli. Také je mi jasné, o co vám při demonstraci těch dvou případů jde. Když budeme mít potvrzený skutečný vyzařovací úhel a graf modulu, bude to pak diskuze o něčem jiném. Zatím mi není jasné, pro jaký vyzařovací úhel z těch uvažovaných je to na jinak pěkném obrázku znázorněno? Tu kótu nikde nevidím.
Na druhou stranu jsem nepochopil, z čeho tady pan kolega vyvodil ten kladný rozdíl 10 dB nového modelu? Nebo už někdo zvládl decibelové měření? To by byl opravdu významný krok kupředu.
mpcz, 8.feb.2018
0 x