❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Ubiquiti 24 GHz

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
ludvik

Re: Ubiquiti 24 GHz

Příspěvekod ludvik » 12 years ago

To sice nesmíš ... ale - když to překročíš v dešti a jen o potřebnou hodnotu a jen na nutně potřebnou dobu? Komu to vadí? Nikomu, neboť celkové parametry spoje se nezmění. Změní se jen spolehlivost a to k lepšímu.
hapi píše:Nějaký ATPC je všem u zadku. Beztak nesmíš překročit 20dBm.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

David2006

Příspěvekod David2006 » 12 years ago

rado3105 píše:tak na situacie ked prsi by to bolo super....staci precitat ohlas na ubnt fore...kde je pozitivny, lenze tam prazia plnym vykonom, takze uvidi sa ako u nas....nieco objektivne od skutocnych uzivatelov nie od alcomy....

De jure bys to ATPC stejně nesměl používat ve většině případů. Ale dokážu si představit spoj(a tedy i důvod proč to používat a od výrobce mít tuto možnost v menu) na řekněme 270m kde se Ti ATPC legálně náramně hodí. Protože se ví že spoj jede optimálně při -55dB signálu tak tam hodíš ať to střílí mezi -18dBm (když je krásně) a strop si zadáš třeba -14dBm tak abys i v deštíku na těch 270m jel kolem optima -55dB :wink: . Hodnoty jsem si orientačně spočítal na Alcomě a v reálu by to chtělo asi trošku laborování, ale princip by byl stejný.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

ludvik píše:To sice nesmíš ... ale - když to překročíš v dešti a jen o potřebnou hodnotu a jen na nutně potřebnou dobu? Komu to vadí? Nikomu, neboť celkové parametry spoje se nezmění. Změní se jen spolehlivost a to k lepšímu.

vadí to tomu že to nesmí překročit 20dBm nikdy. Žádný vyjímky připuštěny nejsou. To jako když se někdo před pojítko postaví tak automaticky překročí výkon? to neni déšť že ne? určitě se najde víc případů třeba jako špatně nasměrované antény atd.. Ale stejně je to fuk. Mě osobně kdyby to přišlo pod ruku tak nastavim max stejně jako 99% lidí co to nepřiznaji. 24GHz je odpad, nikoho to nezajímá co tam bude.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

David2006

hapi píše:
ludvik píše:To sice nesmíš ... ale - když to překročíš v dešti a jen o potřebnou hodnotu a jen na nutně potřebnou dobu? Komu to vadí? Nikomu, neboť celkové parametry spoje se nezmění. Změní se jen spolehlivost a to k lepšímu.

vadí to tomu že to nesmí překročit 20dBm nikdy. Žádný vyjímky připuštěny nejsou. To jako když se někdo před pojítko postaví tak automaticky překročí výkon? to neni déšť že ne? určitě se najde víc případů třeba jako špatně nasměrované antény atd.. Ale stejně je to fuk. Mě osobně kdyby to přišlo pod ruku tak nastavim max stejně jako 99% lidí co to nepřiznaji. 24GHz je odpad, nikoho to nezajímá co tam bude.

Pak tedy upadáš Hapi do těžké hereze zde na fóru :D .
0 x

blax
antispam: Ano

Příspěvekod blax » 12 years ago

jj presne tak vykon na 24Ghz asi nikdy nikdo resit nebude - duvodu je nekolik
a) blbe se to meri
b) je to uzce smerove
c) 24Ghz je odpad takze to operatori resit nebudou

ohledne ATPC bylo by to dobre, kdyby to AF24 umel.
V desti to pojede naplno - stejne nikoho neomezim a to ze by CTU merilo v desti je asi scifi
Ano porusim tim VO, toho jsem si vedom, ale v tomto pasmu opravdu nemam problem pouzit misto 20dBm EIRP trebas 35 EIRP - trestat vetsi antenu, ktera ma mensi vyzarovaci uhel je trosku na hlavu.
0 x

hapi

David2006 píše:Pak tedy upadáš Hapi do těžké hereze zde na fóru :D .

ne, jenom říkám jak to je. Je to ubntu, viděl si někdy zregulovaný ubnt? :-D já ne
0 x

ludvik

A hlavně se lze odvolat na slavný "duch zákona". Důvodem omezení ERIP je, aby se těch zařízení naskládalo do prostoru více. Aby se méně ovlivňovala. A duch naplníš tím, že to překračuješ jen v tom dešti, kdy naprosto nic neomezíš, ani nikoho nepoškodíš. Prostě na druhém konci spoje je stále stejná síla elmag pole z vysílače. Howg.

Mimochodem hapi, neviděl jsi zregulované UBNT proto, že ho nepoužíváš. Budeš se totiž divit, u něj nemám potřebu jet na max ... naopak. Všechny mám zregulované (ne všechny úplně na předpis, ale těch pár dB přes pole asi vem čert).
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

David2006

hapi píše:

ne, jenom říkám jak to je. Je to ubntu, viděl si někdy zregulovaný ubnt? :-D já ne

To proto že jej nepoužíváš, jinak by jsi věděl že maximum povoleného výkonu je v UBNT vždy předdefinováno výrobcem :wink: .
0 x

ludvik

Ano ... tak jako u mikrotiku, podle toho, co tam ručně nastavíš za zisk antény :-)
David2006 píše:
hapi píše:

To proto že jej nepoužíváš, jinak by jsi věděl že maximum povoleného výkonu je v UBNT vždy předdefinováno výrobcem :wink: .
0 x

hapi

ono je to těžký chtít od ubnt userů aby zregulovaly AF24 když tu vidim ubnt sektor konkurence na 8km se signálem -60dB...

nefunguje... přitopíme.
0 x

Walkeer
antispam: Ano

Příspěvekod Walkeer » 12 years ago

hapi píše:ono je to těžký chtít od ubnt userů aby zregulovaly AF24 když tu vidim ubnt sektor konkurence na 8km se signálem -60dB...

nefunguje... přitopíme.

tohle se ti samozrejme s ROS nestane, protoze vsichni ROS useri peclive dodrzuji normy
0 x

hapi

to neříkám ale stejně to dopadne u AF24 ale tam je mi to celkem fuk.
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 12 years ago

Obcas ale nechapu ze ohulenej vykon an max neznamena lepsi propustnost , viz dnesni zazitek , 26Dbi wavenat vysilac cca 250 a ten hnup mel na tiku nastaveno 30 a divil se ze mu to nejak malo jede .... Hadam ze na 24Ghz to bude neco podobnyho na 200m nahuleny jak krava a ono to nejde a kdyby to melo jeste potak za roh tak ho ukroutej .... vetsina pripojovacu vo i radiu leda prd jen vedi kde co nacvaka a ono se to nejak spoji - cviceny opice s trinactkou klicem nic vic nic min :roll:
0 x

David2006

ppp76 píše:Obcas ale nechapu ze ohulenej vykon an max neznamena lepsi propustnost , viz dnesni zazitek , 26Dbi wavenat vysilac cca 250 a ten hnup mel na tiku nastaveno 30 a divil se ze mu to nejak malo jede .... Hadam ze na 24Ghz to bude neco podobnyho na 200m nahuleny jak krava a ono to nejde a kdyby to melo jeste potak za roh tak ho ukroutej .... vetsina pripojovacu vo i radiu leda prd jen vedi kde co nacvaka a ono se to nejak spoji - cviceny opice s trinactkou klicem nic vic nic min :roll:

Což Ti ale může bejt buřta, když si stejně AFko nekoupíš. A pokud se Ti někdo aspoň na těch 200m trefí AFkem do Tvého 24GHz spoje jiné provenience má u mě pivo (a Ty klidně taky abys tu v threadu neremcal nad tím co stejně nechceš :lol: ).
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 12 years ago

Tak 24Ghz fakt nepouzivam a pouzivat nebudu uz kvuli problemum s vodou :) to radsi nejakou 17tku nebo 80tku ale principielne na vsech frekvencich ze zkusenosti vim jak to chodi kdyz k tomu sednou drevaci :roll: :wink:
0 x