❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

AP 60ghz

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
stouracpetr

Re: AP 60ghz

Příspěvekod stouracpetr » 7 years ago

komenski píše:Vše výše uvedené platí za předpokladu, že pole 6x6 použité ve WAPu60G je celé funkční a - zřejmě - i nějak řízeno (a elektricky "natáčeno"). Jinak by totiž těžko dosahovalo deklarovaného úhlu příjmu 60 stupňů, ale jen asi 20 stupňů.

Cele pole neni v cinnosti,vyuzit je pouze zlomek z celkoveho poctu.Vyzarovaci uhel je skutecne kolem 60*/-3 dB.

Kompletace objednanych parabol se o nekolik dnu pozdrzi,sehnat specialni nizkoutlumovy plast na kryty radomu nebylo snadne...
Offsetovou parabolu take pripravujeme,cca zacatkem brezna.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 7 years ago

Ladik píše:Tak nejak. Psal to i Sergej na MikroTik foru, hned jak to zacali prodavat, ze tam je uplne jina technologie anteny phase array.
Tady je pekny popis:
https://en.wikipedia.org/wiki/Phased_array
Skoda, ze to nejde udelat do toho jednoho vyzarovaciho ctverecku :-) , ale to by ztratilo vyznam toho phase array.

tak to prostě beamforming v parabole nepoužije, kde je problém?
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

mpcz

Příspěvekod mpcz » 7 years ago

Zdravím,
začínají se tu objevovat hodně složité teorie a spousta cizích slov. Těžko se to ověřuje, musíme těm vědcům věřit. Každopádně co jsem ověřil je, že to středové řešení umístění "dipólu" je konstrukčně nejjednodušší. Zastínění plochy je okolo 2 procent, což je zanedbatelné. Nezanedbatelnou výhodou je i to, že osazení do zobrazeného výtisku lze provést bez jakýchkoliv dalších kablíků, (které je navíc dost problematické sehnat), lze použít ty původní, bez úprav. Koneckonců, něco mi říká, že konečné řešení originální LHG60 se bude odehrávat v tomto nebo velmi podobném duchu.
Klidně bych vyzkoušel i umístění do ofsetky, mám jich vyhozených dost, ale zatím nevidím jeden jediný důvod, spíše naopak. Tak jsem docela zvědav, jestli vznikne nějaké použitelné řešení.
2 paraboly 50 se spojí na 1.235m na plnou rychlost, počasí bylo normální, nepršelo. Po nasazení radomu se signál nijak nezměnil. Použil jsem radom, který jsem měl ve skladě, pravděpodobně z nějaké 5ky nebo 10ky, materiál neznámý. Tady je ovšem třeba říci, že i v tomto případě dost chybí to decibelové měření. Je docela možné, že nějaký decibel ubyl, ale to bohužel na tomto měřiči nepoznáme.
Zajímaly by mě zkušenosti se směrováním těchto homemade parabol. V zajetí teorií jsem předpokládal dramaticky ostré úhly, což se mi nějak moc nepotvrdilo.
mpcz, 30.jan.2018
0 x

komenski
antispam: Ano

Příspěvekod komenski » 7 years ago

Vysvětlení je celkem prosté - phased array elektricky posouvá hlavní lalok směrem k nejsilnějšímu signálu, tzn. při mírném rozesměrování paraboly se ji snaží "dojet" elektricky, důsledkem je výrazné rozšíření úhlu příjmu a s ním spojená ztráta zisku. S 50cm parabolama by měl spoj za normálního počasí jet i na 5 km a víc...viz matematika a fyzika.
0 x

komenski

edit
Naposledy upravil(a) komenski dne 31 Jan 2018 11:42, celkem upraveno 1 x.
0 x

komenski

komenski píše:
komenski píše:Vysvětlení je celkem prosté - phased array elektricky posouvá hlavní lalok směrem k nejsilnějšímu signálu, tzn. při mírném rozesměrování paraboly se ji snaží "dojet" elektricky, důsledkem je výrazné rozšíření úhlu příjmu a s ním spojená ztráta zisku. S 50cm parabolama by měl spoj za normálního počasí jet i na 5 km a víc...viz matematika a fyzika.

Rozhodně není šťasné řešení použít phased array 6x6 do hluboké paraboly, jehož primární lalok je velmi úzký a ještě z větší části stíněný samotným modulem. Rozhodně lepší by bylo použít alespoň Cassegrain ozařovač s virtuální parabolou s úhlem otevření tak kolem 30-40 stupňů.

Jestli máte někdo dobrý kontakt na uTik, zkuste vydyndat skutečný vyzařovák, ovšem ne měřený dvěma WApkama60G proti sobě a eventuelně i podrobnosti k možnosti ovládání tohoto pole. Nejde o to vypnout beamforming, ale pro umístění do paraboly aktivovat jen několik sond v poli, nejlépe jen např. 2x2, bez ztráty citlivosti a výkonu
0 x

dagus

Příspěvekod dagus » 7 years ago

A řeší tu někdo eirp? Vždyť na té wapce nejde stáhnout výkon s větší parabolou. To že to není košér venku provozovat s tím bych žít mohl, ale porušovat rovnou i výkon mi přijde už totální plivání na ČTÚ. Zkoušel někdo porovnat konstrukci s ignitenet? Tam je taky parabola, jen ne tak hluboká. Pan Štourač by mohl být schopen udělat i míň hlubokou parabolu třeba na test.
0 x

stouracpetr

Příspěvekod stouracpetr » 7 years ago

komenski píše:
Rozhodně není šťasné řešení použít phased array 6x6 do hluboké paraboly, jehož primární lalok je velmi úzký
stouracpetr píše:
Cele pole neni v cinnosti,vyuzit je pouze zlomek z celkoveho poctu.Vyzarovaci uhel je skutecne kolem 60*/-3 dB.

0 x

hol

Příspěvekod hol » 7 years ago

dagus píše:A řeší tu někdo eirp? Vždyť na té wapce nejde stáhnout výkon s větší parabolou. To že to není košér venku provozovat s tím bych žít mohl, ale porušovat rovnou i výkon mi přijde už totální plivání na ČTÚ. Zkoušel někdo porovnat konstrukci s ignitenet? Tam je taky parabola, jen ne tak hluboká. Pan Štourač by mohl být schopen udělat i míň hlubokou parabolu třeba na test.

Je to zajímavá filozofie. Nabízím se mi krásný příměr (a já příměry moc rád) A to, že bez řidičáku se jezdit tak nějak může, ale porušovat k tomu povolenou rychlost, to už je fakt moc :) A ještě to není přesné. Správnou rychlostí k cíli dojedeš, zatímco s dodrženým E.I.R.P. je to řešení nejspíš nepoužitelné zcela.

takže jinak. Bez řidičáku se tak nějak jezdit může, ale pouze na motorce. Ject bez řidičáku autem, to už je fakt moc :)
0 x

mpcz

Příspěvekod mpcz » 7 years ago

Pěkný příměr, jen jsou ty teorie natolik hluboké, že jim méně chápaví (jako např. já) ne vždy úplně porozumí.
Třeba o tom zastínění si myslím svoje. Historicky většina parabol má osu paraboly zastíněnou, řešení pana Šťourače také, pouze o něco méně. Jak jsem se již zmínil, i to finální LHG60 bude mít pravděpodobně osu zastíněnou modulem, stejně jako již má LHG5G, možná o něco menším nebo jinak posazeným, ale bude to tak. Navíc se jedná o cca 2 procenta plochy. Vyrábět plnou parabolu s jiným speciálním zakřivením nikdo vyrábět nebude, tím jsem si jist, kdo ví, co znamená vyrobit matrici pro parabolu a mít na ni potřebně velký lis to určitě potvrdí. Ostatně, po vydání definitivní verze LHG60 se to snad vyřeší definitivně. Nemyslím si, že by Sergej masově vyráběl výrobek papírově nepoužitelný. Takže situaci vidím tak, že máme určitou představu o možnostech systému a nezbývá, než čekat, až vyjde schválený výrobek a jeho povolené mantinely. Za sebe bych spíš raději viděl povolené jen PTP, nikoliv AP, protože to by uvolnění přehuštěného pásma prospělo více. A při počtu pouze 4 kanálů 60G by to mohlo za chvíli vypadat stejně, jak v 5G.
Doufejme tedy, že LHG60 spatří světlo světa co nejdříve, vč. papírové certifikace pro Československo. No a když už začaly vznikat ty různé sdružení poskytovatelů, nebylo by špatné, aby třeba zalobovaly a snažili se aktivně a ve vší SLUŠNOSTI ovlivnit kladný posudek na to pásmo a výrobek. Považoval bych to za profesionální a hlavně lidsky pochopitelné. Protože nač jinak by to pásmo mělo totálně ležet ladem a jinde se přitom nehorázně přetláčet o kanály, že? V tichosti zavzpomínejme na situaci ohledně pásma 9GHz, které i při svém obrovském potenciálu zeje prázdnotou bez naděje na změnu.
mpcz, 31.jan.2018
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 7 years ago

tak do cervna uz snad vydrzime ne ?
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

KoZLiCeK

Příspěvekod KoZLiCeK » 7 years ago

Viktor Novotný píše:tak do cervna uz snad vydrzime ne ?

proc do cervna?
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 7 years ago

to bude 60ghz na reg jako 80ghz
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

philirom

Příspěvekod philirom » 7 years ago

Viktor Novotný píše:to bude 60ghz na reg jako 80ghz

to je nějaké ofiko stanovisko ČTÚ ?
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 7 years ago

ani 80ka se neregistruje... teda většina na to sere jí registrovat.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků