❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Jaké routery pro klienty

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
ppp76
Kontaktovat uživatele:

Re: Jaké routery pro klienty

Příspěvekod ppp76 » 13 years ago

soooc píše:
ppp76 píše:Klinetum uz se snazim nacpat RB751 uz jen kvuli ipv6

Až bude fungovat na RB751 pořádně bezdrátová karta, tak je taky začnu nasazovat. Ale pokud to není kompatibilní v režimu 802.11n s ničím kromě mikrotiku, tak se na mě nezlobte, ale je to zmetek.

Ja ti nevim ja s tim jest enemel problem a ze jsem to testoval na kdecem co mi prislo pod ruce , mobily notasy , tablety .....m jestli nemas chybku mezi klavesnici a zidli :mrgreen:
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 13 years ago

Od doby, kdy jsem měl v ruce UBNT AirRouter, tak mi uniká, proč bych jako CPE dával lidem mikrotiky. Sice si oficiálně s ROS člověk vyhraje víc, ale kdo to potřebuje? Dokonce je o něco lacinější. Nemá konektor pro anténu - ale to vcelku ničemu nevadí. A bonus - SDK, čili možnost si tam dobastlit cokoliv. Např. funkční IPv6 - což MK v roli CPE rozhodně nemá a dle jejich názorů asi mít nikdy nebude. A pokud chybí nějaká drobnost - má to shell (bussybox myslím), nápadům tedy dveře otevřené.
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Asi mas hodne casu nebo tvuj cas je asi hodne levnej ze muzes dobastlovat :) Osobne potrebuju spis zapojit nastavit vypadnout fungovat :wink:
0 x

ludvik

Dobastlovat nemusíš ... ale můžeš. A v tom případě je to pro tebe lepší, než MK :-)
ppp76 píše:Asi mas hodne casu nebo tvuj cas je asi hodne levnej ze muzes dobastlovat :) Osobne potrebuju spis zapojit nastavit vypadnout fungovat :wink:
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Ale proc bych to delal kdyz mk mas v sobe vse potrebne vcetne hotspotu a omezovani ....... uz dost klinetu melo trebas pozadavak aby detem prestal jit net v devet vecer coz nastaveni v mk neni zadnej problem
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 13 years ago

Třeba tohle jsme taky řešili. Dnes je internet pro děcka zlo :) nejlepší je večer zakázat jen určitou IP+MAC. A třeba notebook rodičů nechat dostupný
0 x

ludvik

Na to mám univerzální odpověď: za děti máte stoprocentní zodpovědnost vy jako rodič. Ne zařízení naší sítě ... Kromě toho dítě, které si už nenechá poroučet si asi poradí i s tímto omezením :-)

Holt něco za něco. Někde může být potřeba MK, většinou ovšem stačí jednodušší věci (z hlediska na první pohled dostupných možností). Ono totiž ta větší univerzálnost mikrotiku je zase vyvážená pracností - např. vymyslet univerzální nastavovací script je dost velká dřina. Kdežto ubnt má jeden textový soubor s direktivami, který vygenerovat je brnkačka.

A abych pravdu řekl, mě ten airrouter přijde i výkonnější, než routerboardy se skoroshodným hw.

honzam píše:Třeba tohle jsme taky řešili. Dnes je internet pro děcka zlo :) nejlepší je večer zakázat jen určitou IP+MAC. A třeba notebook rodičů nechat dostupný
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 13 years ago

ludvik píše:Na to mám univerzální odpověď: za děti máte stoprocentní zodpovědnost vy jako rodič. Ne zařízení naší sítě ... Kromě toho dítě, které si už nenechá poroučet si asi poradí i s tímto omezením :-)

Na to může být jednoduché řešení od klienta :arrow: Neumíš = výpověď. Najde se jiný poskytovatel pro kterého to není problém
0 x

ludvik

Mám výhodu - jako o.s. si můžu dovolit pokrčit rameny a prohlásit, že to je jen jeho volba. A netrhat si žíly ...

Kromě toho, z cca 2600 lidí (možná spíš skoro 3 tisíc, fluktuace je), měli tento dotaz dohromady dva. Tedy nic, co by mě mělo vzrušovat. Ti si to můžou za MK vyměnit ...

Stejně je to vcelku subjektivní diskuse, toto. Každému vyhovuje něco jiného. Členové s 5GHz připojením mají povětšinou mikrotika, tedy noproblem to přenastavit na router (běžnější je bridge). UBNT moc není, tak to zatím neřeším. A na ethernetových sítích má vyšší zastoupení ovislink a v poslední době také tplink (kvůli ceně, samozřejmě). Občas si někdo koupí i Tendu :-) Až teď doporučujeme spíš ten AirRouter (pokud už to chce - jinak mám radši switch).

honzam píše:
ludvik píše:Na to mám univerzální odpověď: za děti máte stoprocentní zodpovědnost vy jako rodič. Ne zařízení naší sítě ... Kromě toho dítě, které si už nenechá poroučet si asi poradí i s tímto omezením :-)

Na to může být jednoduché řešení od klienta :arrow: Neumíš = výpověď. Najde se jiný poskytovatel pro kterého to není problém
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Holt něco za něco. Někde může být potřeba MK, většinou ovšem stačí jednodušší věci (z hlediska na první pohled dostupných možností). Ono totiž ta větší univerzálnost mikrotiku je zase vyvážená pracností - např. vymyslet univerzální nastavovací script je dost velká dřina. Kdežto ubnt má jeden textový soubor s direktivami, který vygenerovat je brnkačka.

A abych pravdu řekl, mě ten airrouter přijde i výkonnější, než routerboardy se skoroshodným hw.

honzam píše:Třeba tohle jsme taky řešili. Dnes je internet pro děcka zlo :) nejlepší je večer zakázat jen určitou IP+MAC. A třeba notebook rodičů nechat dostupný

Jakej nastavovaci skrip? Vzdyt winbox je pro klikaci opicky a hospot je mocnej nastroj :wink:

A myslim si ze jen tak pokrcit rameny kdyz odejde nespokojenej klint taky neni dobra volba ...on jeden nespokojenej klient znamena deset ztracenejch potecionalnich klientu , vetsinou si lidi berou net na doporuceni ze to nekomu dobre slape a spokojenej klient je nejlepsi reklama jakou muzes mit .I v tvem uvadenem mnozsti kde si myslis ze se to ztrati .
0 x

ludvik

Bohužel jsou opičky líné od přírody a ty co mají blíž k člověku ještě víc. A zase tak málo toho tam nenastavuji, když už je ta možnost.
ppp76 píše:Jakej nastavovaci skrip? Vzdyt winbox je pro klikaci opicky a hospot je mocnej nastroj :wink:
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Tak to me zajima co tak sileneho tam nastavujes co pres winbox nejde naklikat ????? a musis to psat do nejakyho skriptu ?
0 x

ludvik

Já netvrdím, že to přes winbox nejde. Ono taky nejde nascriptovat o moc víc, než co je ve winboxu. Já tvrdím, že jsou opičky líné a toho klikání na ně bylo moc. A ve stylu "když rozbiju talíř po babičce, už nebudu muset mýt nádobí" každou chvilku něco zvoslili. Těch nastavení tam prostě je relativně dost. Script (pokud zrovna v té verzi funguje) je jednodušší a podstatně rychlejší. Např. proč nevyužít netfilter a nemít tam firewall? Proč nevyužít queues a nenastavit to (dle údajů z administrace v závislosti na tom, kam se to připojuje)? Proč neudělat dvě verze scriptů, pro bridge a pro router zvlášť? Proč tam nemít předdefinovaný scriptík pro watchdog (hlídá cpu a paměť)? Je to ušetření práce i pro toho, kdo ví co dělá. Natož pro opičky, které to z větší části neví.
ppp76 píše:Tak to me zajima co tak sileneho tam nastavujes co pres winbox nejde naklikat ????? a musis to psat do nejakyho skriptu ?
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Tak si udelam default konfiguraci do souboru a pokud ji nekd epotrebuju jen ji prehraju a jemne upravi na stavajici pozadavky a nemusim nic skriptovat ... porad mi to prijde jednodusi naucit opicku klikat nez skriptovat :wink:
0 x

Jenya

Příspěvekod Jenya » 13 years ago

hapi píše:viděl jsem u klienta tohle http://wifi.aspa.cz/asus-rt-n10-n-150-w ... a-z102181/

dostal to k asus notebooku tak jsem mu to nastavoval a byl jsem mile překvapen. Notes fičel vesele na 150Mbit, mobilní telefon na 65MBit, umí se přepnout kompletně do bridge a umí si požádat v tomto modu o IP adresu z wifiny na střeše (nepřidělujem z krabiček na stole ale z mkček na střeše) takže konečně jedno zařízení co něco takovýho umí.

Jaky to ma chipset?
0 x