❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

1st aerial - AirBQ 9GHz

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Viktor Novotný
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Re: 1st aerial - AirBQ 9GHz

Příspěvekod Viktor Novotný » 14 years ago

co k tomu rict ... ano stavime i velke sajty a velke spoje i pro operatory, ale to je uplne jiny bussiness ... to bych vubec s nejakym RB nespojoval .. to je jina tak trosku srdecni zalezitost :)

ok zuzime to na karty R52H z casu cca pred trema rokama, proste jsem se vytrestal a nakoupil toho kotel .. nasadil a dopadlo to blbe ... pak prisly prvni nana, bullety ... a sahl jsem po tom ... jsem nyni spokojen ... nikdy jsem tu nerekl, ze treba nano nebo loco ma nejak uzasnou antenu ... ale treba ty velky metrovy sektory od ubnt se me libi :)) ... kazdopadne hw jako bullet a rocket + dobra antena je nyni moje volba ......... ano jsem mozna trosku liny, nebo si trosku vic vazim straveneho casu ... ale proste pouzivam co chodi .. a o to tu jde ne ? :) ...

jo a jeste jedna vec .. nesnasim konektor u.fl a trosku mene nesnasim MCX (MMCX) ... rozumny konektor zacina od rsma (sma) nahoru ...

ano priznavam, ze mohl tenkrat byt problem i jinde, treba prave proklinany u.fl a levne pigtaly ... ale proste zvitezi vzdy cesta nejmensiho odporu ... tak jsem zkoncil u UBNT ... uprimne .. celkove nemam moc rad vsechny tyto low-endy .. ale snazim se vybrat takove s kteryma mam co nejmene prace a mam to z krku ... ano radsi stravim den se stavbou treba ceragonu, protoze jsem na konci odmenen tim, ze co jsem si spocital a ocekaval to jsem dostal :) ... tedy zhrnuli to v podstate nesnasim zbytecnou praci s nulovym vysledkem :D ... takze ... nevim mozna je to jisty druh lenosti :)
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

Insider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Insider » 14 years ago

hapi píše:nic hele, SXT pcie, 711 pcie, nový 711 pcie. Wifi chipsety? stejný. Já neříkám, že je ubnt na prd, já říkám že jestli nebude verze s MKčkem tak si to polovina lidí nekoupí. SXT umí rozebrat každej a připájet MMCX konektory taky takže máš to samí. Nějak furt nechápu co sem taháte kvalitu rádia když chipsety jsou stejný!!! Mimo to, měl někdo z vás na spektráku s wifi modulem ubnt hračku a routerboard hračku? možná by jste se divily kde ta nekvalita je a jak ubnt hračky dokážou pěkne ujíždět od středu kanálu. Ale to sem nepatří protože budete nasraný. Já nechci v síti OS od ubnt. Já tu chci mikrotika a je mi šumák na jakym HW to pojede. A nejsem sám kdo to tak chce. Vy to prostě slyšet nechcete, mám tu tunu testů kde jsou si ty platformy s pci vs. pcie rovny a mě je to celkem fuk protože v reálnym použití tam neni žádný rozdíl.

Položil jsem tu jednoduchou otázku a ubntisti se hned museji vozvat proč jako mk když ubnt je přece super. Já vám doslova na ubnt kašlu. Nechci ho, jděte s nim k šípku. Když se ubnt rozhodne stávkovat, člověk se nedozví proč, proč se ty krámy rozpojily, proč se nespojily, žádný logy, žádný informace, prostě nic. A to já do sítě nechci. Jestli to nehodláte akceptovat, vaše věc. My máme siť postavenou jinak. Náš problem... nebo spíš problém nemáme. Ano, AirBQ nebo spíš 9GHz je pěkná věc ale ne za každou cenu. Nesrovnávejte tu Insiderovo pojítko s nějakym profi 10GHz pojítkem. Naprosto transparentní ke všemu co teče v síti profi pojítko je, ubnt nikoliv. Vyzkoušejte si jak vypadá wds a co dělá s macovkama atd.. No transparentní to zase až tak neni i když to funguje ale občas to udělá kravinu a já tyhle kraviny netoleruju a vlastně bridge nepoužíváme.

Insider odpověděl za což mu děkuju i když až po 2 stránkách OT a tim to pro mě hasne. Další flame mk vs ubnt směřujde do /dev/null a pokud někdo haní mikrotiky a má s nima zkušenosti 5 let starý a nebo jenom před měsícem s nima strávil 2 hodiny nastavováním a konstatoval že je to na nic tak může jít taky do háje. To totiž neni objektivní názor. Já mám velké AKTUÁLNÍ zkušenosti s obojím a jestli je někdo nemá a haní jednu stranu... budu sprostej.

Ano mel. Pane Habichu delate ze sebe jeste vetsiho hňupa, nez jste se doposud zdal.
1/kdyz tvrdite, ze UBNT frekvencne uhyba, stává se z Vás absolutní žvanil, protože frekvenční stabilita je Alfa a Omega systémů OFDM a oscilátory se doalďují v řádech stovek Herzu.
2/ Atheros (Qulacomm) je vslatníkem asi 60 patentů co se týče frekvenčních stabilit a čistot oscilátorů a jádro algorytmu je uzavřeno v HAL atherosu. Absolutně nerozumím, jak může Mikrotik mít lepší stabilitu frekvence, když běží na stejném assemblerovém kodu jadra hradla.
3/Logování eventů je u UBNT absolutní (jsou přístupné přímo proc files s hodnotami demodulátorů BER a FER bufferů). To v Mikrotiku nepřipadá v úvahu.

4/ Stabilita UBNT? Absolutní.

5/WDS s MAC adresou nedělá vůbec nic.
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

To rikas ty, ja sem videl screeny za spektraku bulletu vs. RB711 a bullet viditelne ujizdel a delali to dva bullety takze ne kusova zalezitost. Jo teorie je dobra vec.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

to hapi .. jo tys to mozna "videl" ... z vlaku ... ale verim, ze Michal to fyzicky meril a fakt VIDEL ...
0 x
- programming
- development
- education

Insider
Kontaktovat uživatele:

hapi píše:To rikas ty, ja sem videl screeny za spektraku bulletu vs. RB711 a bullet viditelne ujizdel a delali to dva bullety takze ne kusova zalezitost. Jo teorie je dobra vec.

Tak jestlis to videl na spektraku.. Jak uhyba OFDM, tak ses prvni na svete :)) A na jaké nosne s to meril ? na c1. nebo 52? Nebo snad podle sparklines??? nebo na Lokalnim oscilatoru chipsetu ? :lol: :lol: :lol: Ty ses fakt cirkusak.. :lol:
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

Cela maska byla cca 2mhz do strany ale to je fuk.dostaly jsme se ke kravinam. Faktem je ze lidi chteji mk na airbq.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

to hapi .. faktem je, ze TY chces ... :) tak to nesvadej na lidi :P
0 x
- programming
- development
- education

Insider
Kontaktovat uživatele:

hapi píše:Cela maska byla cca 2mhz do strany ale to je fuk.dostaly jsme se ke kravinam. Faktem je ze lidi chteji mk na airbq.

2 MHz?? A to mi tu chces nakukat, ze to fungovalo ? V IEEE je specifikovaná přesnost 20ppm
1/ Pokud vim tak maximalni derotace je 500KHz a stejně se klient dotahuje na ortogonalni rovinu AP.
2/ Nevim o tom, ze by na 5 nebo 2,4GHz bylo nějaké závazné kanálovaní,
3/ Je to celé hovadina..
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 14 years ago

Dade_Marfi píše:to hapi .. faktem je, ze TY chces ... :) tak to nesvadej na lidi :P

Ne jen on!!!
0 x

pfadmin

Příspěvekod pfadmin » 14 years ago

no nevim, air bq na ubnt bych bral za kupovatelnej jen tehdy, pokud tim proleze ospf, o cemz jaksi se da pochybovat, protoze posledne to dopadlo tak, ze prolezlo jen na router za nim, a dal byla TTL smrt a bylo to tou ubiquitou a tim pro me otazka ubnt na ptp spojich definitivne skoncila, popate uz to zkouset nebudu, zkousel jsem to skoro kazdych pul roku a vzdy to skoncilo vseljak. Neprojde ospf dal nez za jeden router, neprojde nakup airbq asi u zadneho operatora. To same s bgp. 9 Ghz se jevi jako dobre pasmo pro vetsi celky, kde je 10ka zaslehana a pomala, protoze se neda provozovat na full, 5ka moc riskantni a licence moc draha, nebo nedostupna. Jenze za bastl s ubnt spousta firem neda nic, protoze si to nekoupi ze strachu, ze tim neco nemusi prolezt, nemluve o tom, ze ubnt maj zafixovano jako low end.

A ono toho musi prolezt vic neposahane, to mame:

1) ospf, bgp, rip, mme...
2) E1 poslana jako data
3) ruzne pidipakety na dohledy, remote sluzby..
4) pakety pro ruzne hlasove sluzby
5) dhcp (ano i ten obcas ubnt nechutne pomrsi)
6) cizi wds, eoip a ip tunely, vpnky, apod.
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 14 years ago

Taky jsem zvedavej, co s tim udela nejaky multicast 10Mbit z lepsi kamery, na ktere je to PRIMARNE(zakone) urcene...

Pokud se to zacne masove nasazovat u ISP jako linky mezi apcka, tak verte tomu, ze nas velky bratr(nebo sestra) telefonika zataha za provazky na ČTU a zacne se to zase masove sundavat...

Pro koho si myslite, ze delame ty vykazy? Co je komu po tom, kolik lidi na jake technologii mame v jake vesnici pripojeno. Je to prave pro telefoniku, aby vedela, kde muze zatlacit na pilu a nabrat nove klienty...
Ale to uz je OT, omlouvam se.
0 x

Ladik

Příspěvekod Ladik » 14 years ago

Souhlas nerad bych to radoby povolene 9GHz sundaval ze strechy.

A debaty UBNT versus MikroTik jsou jak z doby Sinclair versus Atari nebo Depesaci versus Metalisti :-)

At si kazdy pouziva co chce, me treba cca 200Ks aktivnich routerboardu s wifi na siti jede jedna basen :-)
A co se tyce odchazeni wifi karet tak me v minulosti odesla snad jenom jedna a to tu blesky radi docela fest.
Odchazi hlavne ethernety a to jak u UBNT tak u RB.
Na UBNT je prasacke to ze to sviti uplne vsude a to i paraboly, sam jsem je mel a chytal jsem je tam kde jsem to vubec necekal a hlavne nechtel.
Hlavne at me nikdo neleze na kanal :-(

Ahoj Lada
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 14 years ago

Celkom fajn čítanie teda. UBNT prerazil do sveta s hotovou verziou zariadenia ktoré po rozbalení zákazník okamžite môže pužiť. Len si oskenujte 5G pásmo kolko SSID: UBNT tam máte? ja na každom 5G AP vidim aspoň 4-5ks. Žiadne simple/advanced settings, žiadne hrátky s nastavovaním. Hodne ľudí to používa na vlastné spoje, už s rôznych dôvodov a nemusia pritom o wifi vedieť nič. Ostatne doteraz sme všetci behali na mikrotiku s nejakým tým Nstreme a boli sme spokojní. Prišlo UBNT a už sú tu 2 tábory :lol: a zákopová vojna. Nebudem hodnotiť čo je lepšie a cez čo pretlačím viac. (I keď bullet M5 HP dokáže v udp teste 99MB hh). Používame jak UBNT tak mikrotik, ale časom som tvrdo prešiel na systém rádio = ubnt, manažment mikrotik. Jednak je to jednoduchšie, žiadne pigtaily, vulkanizacie (ked opomeniem bullet) jedna skrinka s RBčkom jak ethernet router (už čakám s chuťou na 750tku s POE :twisted: ) a hore samostatné rádiá. Nech si každý používa to s čím je spokojný a čo mu vyhovuje... O transparetnosti UBNT (aj s WDS) môžeme polemizovať, to že nanobridge vidím ešte zo 150m od zadnej strany je tiež smutné, aj to že NS5 je pomaly všesmera, možno to chlapcom v UBNT niekedy dôjde a možno nie. Ale kým budem kupovať locá za 40€ tak ma to nebude zaujímať.

Až začnete používať tie 9G zariadenia, tak je jasné že sa budú ozývať hlasy...je to otázka času. Jeden ISP udá druhého, nebudeme si klamať, že to ostane verejným tajomstvom.
0 x

lyra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lyra » 14 years ago

Celkom fajn čítanie teda. UBNT prerazil do sveta s hotovou verziou zariadenia ktoré po rozbalení zákazník okamžite môže pužiť. Len si oskenujte 5G pásmo kolko SSID: UBNT tam máte? ja na každom 5G AP vidim aspoň 4-5ks. Žiadne simple/advanced settings, žiadne hrátky s nastavovaním. Hodne ľudí to používa na vlastné spoje, už s rôznych dôvodov a nemusia pritom o wifi vedieť nič. Ostatne doteraz sme všetci behali na mikrotiku s nejakým tým Nstreme a boli sme spokojní. Prišlo UBNT a už sú tu 2 tábory :lol: a zákopová vojna. Nebudem hodnotiť čo je lepšie a cez čo pretlačím viac. (I keď bullet M5 HP dokáže v udp teste 99MB hh). Používame jak UBNT tak mikrotik, ale časom som tvrdo prešiel na systém rádio = ubnt, manažment mikrotik. Jednak je to jednoduchšie, žiadne pigtaily, vulkanizacie (ked opomeniem bullet) jedna skrinka s RBčkom jak ethernet router (už čakám s chuťou na 750tku s POE :twisted: ) a hore samostatné rádiá. Nech si každý používa to s čím je spokojný a čo mu vyhovuje...

Mám na to stejny nazor.. Jem mě nebaví číst pořad stejne tema jak bylo psáno výše : zákopová válka UBNT versus mikrotik
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Kolik z Vas nabonzovala konkurence,ze provozujete IPTV na 10 GHz? Vite ze prave tohle je nelegálni? Nenechte se vysmat.
0 x