❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

AP 60ghz

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
stouracpetr

Re: AP 60ghz

Příspěvekod stouracpetr » 7 years ago

mpcz píše:No to tedy nevím. Asi jsem něco přehlédl. To se může stát.
Ke konektoru mezifrekvence: pomůcka od pana Šťourače je pouze nápověda, nikoliv odpověď protože:
...

Dle mého skromného soudu je to otázka stále k dořešení. Takže proto.
Ke konektoru napájení:
Odpověď považuji spíše za dotaz. ("Vi nekdo,jaky je typ napajeciho mikrokonektoru s cervenym a modrym vodicem? Dvoupolovy,rastr cca 0,7 mm.")
mpcz, 17.jan.2018

Kompatibilni konektory mam vyzkouseny od 2 ruznych vyrobcu.Murata mezi nimi neni.Delsich kompatibilnich koaxialnich kabliku s W.fl konektory mame uz na sklade dostatecny pocet - vyreseno.

Ohledne "Vi nekdo,jaky je typ napajeciho mikrokonektoru s cervenym a modrym vodicem ?- Dvoupolovy,rastr cca 0,7 mm.
Ano ,to je skutecne dotaz,vzdyt to tam pisu,je tam i otaznik.....
0 x

lukasw
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lukasw » 7 years ago

super, rad bych si pro sebe prosel rozdily mezi MHF4 a w.fl, za kolik mi muzete jeden w.fl prodat ?

dekuji
0 x
Lukasw
power panely, komplexní a kvalitní řešení napájení
průmyslové zdroje, patch panely, kleště a konektory, koaxiální konektory
www.VSEPROWIFI.cz

Jap

Příspěvekod Jap » 7 years ago

ad konektory - staci chvili hledat a da se najit:

- je to Murata JSC 5829 - viz https://www.digikey.com/en/product-highlight/m/murata-electronics-north-america/jsc-series-coaxial-cable-connectors

- konektor na desce je Murata MM5829

- u Qualcomu se da nait neco o cipsetu QCA6335 a QCA6310 a v jednom dokumentu pisou i o konektorech a rf transceiveru - treba, ze umi az 256-ti elementove antenni pole (wireless wire ma 6*6=36 elementu)

"Offering multi-gigabit speeds in the relatively interference-free 60 GHz band, 802.11ad can provide customers with a robust, cost-effective and “invisible” alternative to fiber and cable deployments. Qualcomm Technologies’ latest 802.11ad chipset combines the QCA6335 baseband and QCA6310 RF transceiver, which uses up to 256 antenna elements to maintain robust wireless connections for outdoor and long-range deployments (up to 1km)."

http://www.silexamerica.com/uploads/products/embedded-wireless/pcie-radios/141-20145-100A-SX-PCEAD-Product-Brief.pdf
http://www.murata.com/products/catalog/pdf/o33e.pdf
Naposledy upravil(a) Jap dne 18 Jan 2018 21:34, celkem upraveno 1 x.
0 x

Petr Bačina
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr Bačina » 7 years ago

Hmm, 256 segmentové anténní pole... žeby příprava na Massive MIMO s beamformingem?
0 x

Jap

mpcz píše:Tak to je bezva, konečně se to vyřeší/nevyřeší. Můj favorit je MURATA JSC 5829, bohužel ty jejich PDF-ka jsou na kočku, čert aby se v tom vyznal. Vycházím však pouze z fotografií a informací z fóra, takže to není zdaleka jisté. Tu Muratu jsem viděl pouze na MOUSERu a Digikeyi, tam je však přímo nekřesťanské dopravné za vzorek za pár dolarů. Ledaže by tam někdo objednával nad cca 1.000,-, pak je zdarma.
Někde jsem četl, že MHF4 je s Muratou kompatibilní, ale nezdá se mi podstatný rozdíl mezi výškou zacvaklého MHF4 (1,2 mm) a Muraty (0,9 mm). To by samozřejmě nemuselo vadit, pokud půjdou správně zacvaknout do sebe.

mpcz, 15.jan.2018

nejenom od pohledu favorit, odpovida to dokumentum, ktere se daji najit ke Qualcom cipsetu QCA6310
0 x

mpcz

Příspěvekod mpcz » 7 years ago

Zdravím, tak to jsem rád, že se to trošku vyjasnilo.
I když: náhradní kablíky od pana kolegy Šťourače, které, jak píše, pasují, asi nebudou dost dobře dostupné, vzhledem k tomu, že pan kolega je výrobní firma a nepřijde mi příhodné je z něj loudit.
Sehnat originál v použitelné délce nebude asi jednoduché, to, co se sehnat dá, je délkově ne zrovna vhodné a po Japonci požadovat výrobu je velmi, velmi pracné, ne-li neproveditelné.
Možná by bylo dobré info o chipsetu dát sem nebo těm, co se tím zabývají, přijde mi stále nedořešená ta otázka ukazatele signálu v použitelné formě. Ten skokový ukazatel je na nic, až bude někdo zaměřovat dvě paraboly proti sobě, pravděpodobně na to narazí, popř. v provozu při kontrole, o kolik dB se třeba signál změnšil při drobném dešti.
mpcz, 19.jan.2018
0 x

Jap

mpcz píše:Zdravím, tak to jsem rád, že se to trošku vyjasnilo.
I když: náhradní kablíky od pana kolegy Šťourače, které, jak píše, pasují, asi nebudou dost dobře dostupné, vzhledem k tomu, že pan kolega je výrobní firma a nepřijde mi příhodné je z něj loudit.
Sehnat originál v použitelné délce nebude asi jednoduché, to, co se sehnat dá, je délkově ne zrovna vhodné a po Japonci požadovat výrobu je velmi, velmi pracné, ne-li neproveditelné.
Možná by bylo dobré info o chipsetu dát sem nebo těm, co se tím zabývají, přijde mi stále nedořešená ta otázka ukazatele signálu v použitelné formě. Ten skokový ukazatel je na nic, až bude někdo zaměřovat dvě paraboly proti sobě, pravděpodobně na to narazí, popř. v provozu při kontrole, o kolik dB se třeba signál změnšil při drobném dešti.
mpcz, 19.jan.2018

obavam se, ze technicke dokumenty k cipsetu QCA6310, QCA6320 a QCA6335 jsou dostupne pouze pod NDA, ale google obcas na zajimave dotazy neco najde..

https://silexamerica.com/uploads/common/137-20145-100A-SX-PCEAD-Hardware-Specification.pdf

tady treba pisou, ze max. delka koaxu QCA6310 a zbytkem je 70cm a nejen to. dotaz na google znel "qca6310 confidential" :-)
0 x

mpcz

OK, dík, pěkný datasheet, tak tam je jasně napsané, co to je za konektor.
Ohledně délky koaxu je to podružné info, protože ty káble a konektory jsou papírově certifikované na mnoho GHz a mezifrekvence je mnohem níže. Je to tedy jen otázka, jak velký útlum strávíme. Dle mého nebude nijak závratný. Problém je spíše v tom, kde tu potřebnou délku kablíku vzít, že.
Já jsem z toho infolistu nijak nevyčetl, ani náznakem, jak ten systém získává info o signálu. Někdo ano?
Děkuji, mpcz, 19.jan.2018
0 x

Jap

mpcz píše:OK, dík, pěkný datasheet, tak tam je jasně napsané, co to je za konektor.
Ohledně délky koaxu je to podružné info, protože ty káble a konektory jsou papírově certifikované na mnoho GHz a mezifrekvence je mnohem níže. Je to tedy jen otázka, jak velký útlum strávíme. Dle mého nebude nijak závratný. Problém je spíše v tom, kde tu potřebnou délku kablíku vzít, že.
Já jsem z toho infolistu nijak nevyčetl, ani náznakem, jak ten systém získává info o signálu. Někdo ano?
Děkuji, mpcz, 19.jan.2018

to ze po kabelu jde mezifrekvence samozrejme vim, ale to doporuceni pro podobny system (qca6320+qca6310) asi ma nejaky duvod - nejspis utlum signalu na tenkem kabelu.
Naposledy upravil(a) Jap dne 19 Jan 2018 14:18, celkem upraveno 1 x.
0 x

mpcz

Ano, souhlas se vším, jen jsem tím chtěl říci, že ten údaj o max. délce káblu nám nijak nepomáhá, protože ta max. potřebná je od ohniska po bedýnku vzadu, což bude odhadem okolo 30cm max., dle velikosti a zakřivení paraboly.
Já bych se vydal cestou menšího odporu, t.j. dal bych to celé do ohniska. Tím by odpadla starost s útlumem, sháněním téměř nesehnatelného kabelu a pracná výroba bedýnky vzadu, kteréžto umístění může komplikovat konstrukci držáku. Tato bude pravděpodobně muset být podstatně pevnější a přesnější, než bývá zvykem u 5GHz.
mpcz, 19.jan.2018
0 x

tomasik

Příspěvekod tomasik » 7 years ago

A když to celé příjde dopředu neubere to na parametrech tím, že to bude celé ve předu "stínit" ?

mpcz píše:Ano, souhlas se vším, jen jsem tím chtěl říci, že ten údaj o max. délce káblu nám nijak nepomáhá, protože ta max. potřebná je od ohniska po bedýnku vzadu, což bude odhadem okolo 30cm max., dle velikosti a zakřivení paraboly.
Já bych se vydal cestou menšího odporu, t.j. dal bych to celé do ohniska. Tím by odpadla starost s útlumem, sháněním téměř nesehnatelného kabelu a pracná výroba bedýnky vzadu, kteréžto umístění může komplikovat konstrukci držáku. Tato bude pravděpodobně muset být podstatně pevnější a přesnější, než bývá zvykem u 5GHz.
mpcz, 19.jan.2018
0 x

milan.zelina

Příspěvekod milan.zelina » 7 years ago

A co zkusit offset řešení?
0 x

mpcz

to Tomasik:
Ano, bude, ale:
1/ čistě Matematicky: plocha paraboly má cca 2.000 cm2. Plocha desticky PCB je okolo 49 cm2. To je okolo 2 - 3. procent. To by mohlo být navíc kompenzováno menším útlumem originálních konektorů a kratšího kablíku.
2/ i řešení, které je použito výše zaclání parabolu v ohnisku, i když o něco menší plochou. Ostatně, předpokládám, že v ose paraboly se budou tak, jako tak nacházet nějaké komponenty, která paprsek neodkloní správně do ohniska.
Zrovna říkám, že se jedná o odhad selským rozumem, nepodložený žádnými vědeckými výpočty.
mpcz, 19.jan.2018
0 x

djvolt1942

Příspěvekod djvolt1942 » 7 years ago

Hi. djvolt1942 form Polish forum :P

This is our test for 600 meters and 1000meters. We used Iperf [newest version] 20 TCP connections from two laptops: EliteBook 2560p with Core i7 and Probook 6470b with Core i5

https://trzepak.pl/viewtopic.php?p=480572#p480572

Our test model: https://trzepak.pl/viewtopic.php?p=480703#p480703

Final product will be with 8 year guarantee for protection without rust and some modifications.

Will cost about $860 at present...
0 x
www.siec.multimediahd.pl/60ghz
###############
Madex Cables

mpcz

Zajímavý odkaz. Těžko říci, co si o tom má člověk myslet. Ti, co umí ty cizí řeči, mohli by to prosím přeložit? To je nějaká legrace, či to myslí vážně?
Je zvláštní, že se všichni ti testeři elegantně vyhli otázce zaměřování svých výrobků. Dostal se mi na chvíli do ruk vzorek toho MKT spoje a jen jsem si potvrdil, že správné zaměření dvou antén (navíc úzkých) bude spíše věc štěstí. Ten systém procent, navíc skokových a ještě k tomu silně zpožděných za skutečností doufám nemyslí nikdo vážně.
Poslední zoufalý pokus vzít signál z mezifrekvence trošku zklamal, spekt. analyzátor neukázal na předpokládané frekvenci a kolem nic. To může mít dva důvody:
1/ vyzařování MF je neměřitelné
2/ frekvence je jinde, než zde bylo uvedeno (cca 1,3GHz)
3/ jiný důvod. Další zkoumání nebylo možné, zápujčka byla příliš nakrátko.
mpcz, 21.jan.2018
0 x