ne a teď vážně. Ubnt má pěknej HW. Teda jako pěknej no, obě firmy na trh dávaji bazmeky, co si budem povídat. Každý věci na trhu z těhle dvou firem něco chyby čemu se prostě musíš podřídit. Jo nano bridge vypadaji pěkně ale pak když je testuješ tak bys to rozšlapal. Jo skvělá věc to je ale má to ale. SXT, no mít to ziskovější anténu a dát tam kovový poe, dobrá věc, ale zase to má ale. Takhle můžu u všeho najít docela blbou závadu. Jenomže HW je u všeho stejnej. Liší se pouze ovladače pro wifi a jejich možnosti. Takže tvrdit že mikrotik nikdy neuměl dělat rádia je totální blbost. To spíš Ubnt neumí svoje miniPCI kartičky správně naprogramovat aby sedělo nastavování výkonu atd.. ale to jsme zase u softwaru. HW opět zůstává.
No a teď záleží jestli umíš dobře nastavit ovladače aby donutily kartičku dělat to co chceš ty. Nový kartičky maji spoustu možností, který v ubnt už nějak nastavený jsou a v mikrotiku si je můžeš nastavit sám. No ale když je nastavit neumíš, tak smůla no. Nicméně máme wikiny kde je napsáno co jaká funkce dělá atd čimž to můžeš vyladit. To je jako když mikrotikáře pustíš k ubnt, taky to rošlape protože neví jak se zapne airmax kterej s rychlostí nic moc neudělá a zapomene na agregaci paketů kde to dostane vodpich ale to on neví a jede to na pikaču. Stejně tak když u nstreme nezapneš framing polici tak to jede nic moc. Ano, já to chápu v čem jsi sou ty softwary rozdílný ale nebudu trpět v síti bridge protože s ubnt nemám jinou možnost než udělat bridge a píchnout to do nějakýho routeru kterej to teprve odroutuje na další spoj. Nemluvim tu o statickym routování který se prostě ve velký síti už nedá dělat. Já to udělám přímo v Mkčku s wifinou, ubntista to udělá taky na MKčku ale až na kabelovym routeru třeba.
To je každýho věc nicméně stavět AirBQ na něčem co neumí dynamicky routovat a neumí to pořádnej bridge kromě použití WDSka je trochu na hlavu ne? Já bych tam klidně dal jako variantu RB411AH s R52Hn která má duální 2.4GHz výstup protože takhle si může odškrtnout polovinu zákazníků a argumentovat tu tim že to nemá wifku připojenou skrz pcie linky mi přijde na těhle fošnách jako argument kterej je hoodně slabej protože ta zběrnice jednu wifi kartu utahne bez problemu cože jsem tu taky demonstroval. Nicméně já chci verzi s MKčkem už jenom proto, že bridge u mikrotiku věřim protože tudy projde transparentně cokoliv a management ubnt se mi nelíbí.