❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

1st aerial - AirBQ 9GHz

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
hapi

Re: 1st aerial - AirBQ 9GHz

Příspěvekod hapi » 14 years ago

já se ti klidně na to podívám. Někde tady na foru je dokonce jak jsem někomu poladil SXTčka který mu vůbec nechodily a po 10 minutách super stable spoj. Já neříkám že mikrotik je všemohoucí, ale říkám že jede na stejnym HW a tedy parametrově jsou si naprosto totožný. Ubnt, tedy aspoň se to o něm povídá, má lépe odlazený a hlavně otevřený ovladače na wifi takže by mělo ject "lépe" pro okamžitý nasazený bez zbytečnýho lazení parametrů. Tedy takový obecně nejlepší nastavení. Mikrotik má nějaký defaultní nastavení, který v drtivý většině totálně přenastavim a věř že tam toho je hodně a dokážu z toho vymáčknout podstatně rychlejší a s menší latencí spoj než na ubnt což jsem tady i několikrát dokázal ale koho to nezajímá, ten to nečte protože v očích vidí čtyři vypálený písmenka U B N T :-D

ne a teď vážně. Ubnt má pěknej HW. Teda jako pěknej no, obě firmy na trh dávaji bazmeky, co si budem povídat. Každý věci na trhu z těhle dvou firem něco chyby čemu se prostě musíš podřídit. Jo nano bridge vypadaji pěkně ale pak když je testuješ tak bys to rozšlapal. Jo skvělá věc to je ale má to ale. SXT, no mít to ziskovější anténu a dát tam kovový poe, dobrá věc, ale zase to má ale. Takhle můžu u všeho najít docela blbou závadu. Jenomže HW je u všeho stejnej. Liší se pouze ovladače pro wifi a jejich možnosti. Takže tvrdit že mikrotik nikdy neuměl dělat rádia je totální blbost. To spíš Ubnt neumí svoje miniPCI kartičky správně naprogramovat aby sedělo nastavování výkonu atd.. ale to jsme zase u softwaru. HW opět zůstává.

No a teď záleží jestli umíš dobře nastavit ovladače aby donutily kartičku dělat to co chceš ty. Nový kartičky maji spoustu možností, který v ubnt už nějak nastavený jsou a v mikrotiku si je můžeš nastavit sám. No ale když je nastavit neumíš, tak smůla no. Nicméně máme wikiny kde je napsáno co jaká funkce dělá atd čimž to můžeš vyladit. To je jako když mikrotikáře pustíš k ubnt, taky to rošlape protože neví jak se zapne airmax kterej s rychlostí nic moc neudělá a zapomene na agregaci paketů kde to dostane vodpich ale to on neví a jede to na pikaču. Stejně tak když u nstreme nezapneš framing polici tak to jede nic moc. Ano, já to chápu v čem jsi sou ty softwary rozdílný ale nebudu trpět v síti bridge protože s ubnt nemám jinou možnost než udělat bridge a píchnout to do nějakýho routeru kterej to teprve odroutuje na další spoj. Nemluvim tu o statickym routování který se prostě ve velký síti už nedá dělat. Já to udělám přímo v Mkčku s wifinou, ubntista to udělá taky na MKčku ale až na kabelovym routeru třeba.

To je každýho věc nicméně stavět AirBQ na něčem co neumí dynamicky routovat a neumí to pořádnej bridge kromě použití WDSka je trochu na hlavu ne? Já bych tam klidně dal jako variantu RB411AH s R52Hn která má duální 2.4GHz výstup protože takhle si může odškrtnout polovinu zákazníků a argumentovat tu tim že to nemá wifku připojenou skrz pcie linky mi přijde na těhle fošnách jako argument kterej je hoodně slabej protože ta zběrnice jednu wifi kartu utahne bez problemu cože jsem tu taky demonstroval. Nicméně já chci verzi s MKčkem už jenom proto, že bridge u mikrotiku věřim protože tudy projde transparentně cokoliv a management ubnt se mi nelíbí.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Insider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Insider » 14 years ago

hapi píše:To je každýho věc nicméně stavět AirBQ na něčem co neumí dynamicky routovat a neumí to pořádnej bridge kromě použití WDSka je trochu na hlavu ne? Já bych tam klidně dal jako variantu RB411AH s R52Hn která má duální 2.4GHz výstup protože takhle si může odškrtnout polovinu zákazníků a argumentovat tu tim že to nemá wifku připojenou skrz pcie linky mi přijde na těhle fošnách jako argument kterej je hoodně slabej protože ta zběrnice jednu wifi kartu utahne bez problemu cože jsem tu taky demonstroval. Nicméně já chci verzi s MKčkem, management ubnt se mi nelíbí.

A to je právě ten základní omyl.. Sorry, ale v tuto chvíli absolutně neřeším nějaký OSPF nebo jiný dynamický routování, ale propustnost, je to zařízení distribuce poslední míle, ne páteřní spoj, s Mikrotikem po menší úpravě bude fungovat taky, ale. 411AH je zaprděný řešení na PCI s výběhovým HW. Zkus trochu nastudovat jak se nakládá s paměťovými bloky u PCI přenosů (kapacita a DMA) a jak u PCI-E, tam pochopíš ten rozdíl a to že tam něco přerušení hlídá, to je fakt, něco jako MUX musí fungovat. Na to ten procík stačí s přepichem.. A to je ten rozdíl. Ano, groove, 7XX atd jsou již PCI-E platformy jako tomu je u UBNT.. Bohužel, bohudíky Ubiquiti tady bylo s hotovkou o rok dřív a 30 procent levněji a hlavně.. Ty zařízení montujou obyčejní lide a ne SupeHapiMani, kteří si to "odladí".. MT jsem zkoušel naposledy před pár týdny a stojí to pořád stejně za hovno jako před půl rokem, nebo rokem..
Jednoduchá fakta.. Z cca 60MT na bezdrátu, které jsme měli v síti ještě v celku nedávno zůstalo: 3-- na testování, jestli se litevci nepochlapili.. A co myslíš, kde řešíme nejvíc oserů, nestabilit ? Ano u těch 60 zákazníků co jedou ještě přes tyhle MT.. A settingem to není. NV2 je pořád nestabilní, radia se v podstatě dělají co chtějí, PCIkem neportáhnu víc než 60Mbit součtu na TCP. Mám to zapotřebí? Někdo holt poskytuje internet, někdo si hraje.. Nás ta druhá eventualita baví jenom u vývoje, nikoliv u aplikace.
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz

hapi

PCI dá krutě víc než si tu lidi a ty myslíš. Nějaký keci kolem PCI budu ignorovat protože už mě to štve jak tady šlapeš po něčem čemu nerozumíš. Jo, vůbec mě nezajímá co vnitřně s tim PCI dělá ale faktem je, že ta pro tebe blbá PCI zběrnice na alixu utahne, a teď se něčeho chytni, 400Mbit čistých TCP dat a ty s tim máš problem aby ti to na RBčku utahnulo jednu blbou wifi kartu. Alix má mimochodem na jedný zběrnici jak wifku tak ethernet pokud se nepletu a stačí mu to. RBčko je na tom lépe protože má ethernet na extra zběrnici. Ale panu Insiderovy to nevoní. Panu Insiderovy nevoní nic s nápisem routerboard ačkoliv jde o stejnou věc. To vás takhle masírujou na ubnt konferencích? směšný. Zajímavý je, že si takhle otočil až potom co si se nedohodnul s mikrotiky na úpravě šířky kanálu. Já chci vidět fakta protože já jsem si to už otestoval. K čemu sakra pcie když na těhle platformách je furt stejný IRQ zatížení který prostě neodstraníš ať máš pci nebo pcie a zasereš tim CPUčko uplně stejně a dřív ti dojde CPU než nějaká zběrnice.

Nicméně je tu poptávka po rbčkách v AirBQ. Bude? Nebude?

Jo a mimochodem. Jakej je rozdíl mezi páteřnim spojem a poslední mílí? Já v tom nějak nevidim rozdíl obzvlášť když každej to tady chce na páteř a na tý poslední míli by se právě routing na konci hodil ne? No ale pro mě je páteř to co pro mého dodavatele konektivity je poslední míle. Každopádně to má bejt transparentní spoj. Je to transparentní spoj? Všichni víme, že do transparentnosti to má tak trochu občas daleko v určitých protokolech.

Nějak nevim že by si lidi na MKčkách stěžovaly. Jo asi to bude tim, že máme odlazenej konfigurační script kterym projdou všechny klientský sady a o nic se nestarám, hmm jo no, pak musí bejt hrozně těžký aplikovat takovou jednotku fakt že jo. :-D

A settingem to je, nemáš používat NV2. Všichni asi zapoměly na nstreme nebo nevim.
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 14 years ago

hapi píše:To vás takhle masírujou na ubnt konferencích? směšný.

ja treba nikdy na zadny nebyl, nemel jsem bohuzel cas zrovna jet do Prahy .... ale kupodivu zmasiroval jsem se sam ... zkusenostma .. divne co ?
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

pfadmin

Příspěvekod pfadmin » 14 years ago

Tak to jsi přišel o hodně, pokud byste jeli ve dvou, tak to máme 2 rockety, 2 unifi.... :mrgreen: Copak nám asi nadělí ubnt santa claus letos? Mohl by nadělit ten štěrbinovej sektor velkej :wink: Ale osobně si myslím, že to bude nějaká total nová ujetost... Třeba spoj běžící na gama záření :)
Naposledy upravil(a) pfadmin dne 04 Aug 2011 08:50, celkem upraveno 1 x.
0 x

David2006

Příspěvekod David2006 » 14 years ago

Radši tu kamerku konečně... . Ale spíš to vypadá že až na dvě nové slovíčka co si nechali onehdá zaregisrovat tak můžou s klidem omílat to co předím, protože to na trh nedali stejně :evil: (Kamery,AirBeam,PB M10...).
No jsem krapátko off topic.
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

hapi píše:PCI dá krutě víc než si tu lidi a ty myslíš. Nějaký keci kolem PCI budu ignorovat protože už mě to štve jak tady šlapeš po něčem čemu nerozumíš. Jo, vůbec mě nezajímá co vnitřně s tim PCI dělá ale faktem je, že ta pro tebe blbá PCI zběrnice na alixu utahne, a teď se něčeho chytni, 400Mbit čistých TCP dat a ty s tim máš problem aby ti to na RBčku utahnulo jednu blbou wifi kartu. Alix má mimochodem na jedný zběrnici jak wifku tak ethernet pokud se nepletu a stačí mu to. RBčko je na tom lépe protože má ethernet na extra zběrnici. Ale panu Insiderovy to nevoní. Panu Insiderovy nevoní nic s nápisem routerboard ačkoliv jde o stejnou věc. To vás takhle masírujou na ubnt konferencích? směšný. Zajímavý je, že si takhle otočil až potom co si se nedohodnul s mikrotiky na úpravě šířky kanálu. Já chci vidět fakta protože já jsem si to už otestoval. K čemu sakra pcie když na těhle platformách je furt stejný IRQ zatížení který prostě neodstraníš ať máš pci nebo pcie a zasereš tim CPUčko uplně stejně a dřív ti dojde CPU než nějaká zběrnice.

Nicméně je tu poptávka po rbčkách v AirBQ. Bude? Nebude?

Jo a mimochodem. Jakej je rozdíl mezi páteřnim spojem a poslední mílí? Já v tom nějak nevidim rozdíl obzvlášť když každej to tady chce na páteř a na tý poslední míli by se právě routing na konci hodil ne? No ale pro mě je páteř to co pro mého dodavatele konektivity je poslední míle. Každopádně to má bejt transparentní spoj. Je to transparentní spoj? Všichni víme, že do transparentnosti to má tak trochu občas daleko v určitých protokolech.

Nějak nevim že by si lidi na MKčkách stěžovaly. Jo asi to bude tim, že máme odlazenej konfigurační script kterym projdou všechny klientský sady a o nic se nestarám, hmm jo no, pak musí bejt hrozně těžký aplikovat takovou jednotku fakt že jo. :-D

A settingem to je, nemáš používat NV2. Všichni asi zapoměly na nstreme nebo nevim.

Drahý Hapi, opět jsem si připomněl proč tě mám v ignore listu. Proti demagogii se blbě bojuje, doufám že to pochopíš. s MT jsme se narozdil od UBNT nikdy nechytli.. Mikrotik mi nevymazal 3 lety profil na foru za to, že jsem se zmínil, že už prodávám aplikaci, na které UBNT tajně pracuje a nedaří se mu. Smazali vše včetně všech threadů s hláškou:
You have been banned for the following reason:
No reason was specified.

Date the ban will be lifted: Never

Možná sis i všiml, že u Mikrotiku jsem vedený jako Certified add on producer, takže tu neval ty svoje bludy. To že v MT jsou celkem tupí na RF, to nemám z doslechu, ale ber to jako osobní zkušenost. Ano mikrotik má velký potenciál, ale momentálně ho směřuje do jiného směru v rámci své platformy a potvrzuje se tu to, co UBNT teprve čeká. Hodinky s vodotryskem jsou fajn, ale jsou dobre jen do vytriny. S Johnem se o licencích na šířku kanálu bavíme poslední 3 roky.. Výsledek znáš.
Co se týče toho PCI.. jsi mimo, podívej se na architekturu Alixe a Atherosu, rychle pochopíš, kde to dře a taky se podivej na cenu.. UBNT Umí, ví a chce a to je teď hodně důležité. Problém MT je že neumí, ví a chce..

Modifikace na MT BUDE, ale teď není prioritou.
0 x

Walkeer

Příspěvekod Walkeer » 14 years ago

hapi píše:já se ti klidně na to podívám. Někde tady na foru je dokonce jak jsem někomu poladil SXTčka který mu vůbec nechodily a po 10 minutách super stable spoj.

Zapominas dodat, ze aby toto platilo, musi byt ty karty daleko od jinych karet, protoze Nkovy karty se brutalne vzajeme rusej, coz to opet prodrazuje (RB411+karta+krabicka+antena+kabel+zdroj). Ja mam super stable spoj za podstatne nizsi cenu a to bez pouziti cerne magie, protoze to proste nastavim behem jedne minuty a je to hotove. S MK jsem se trapil s kolegou, co s MK take dela roky a nakonec to stejne neklaplo a to jsme vyzkouseli vsechny mozny a i nemozny kombinace.Proste to nejelo. Pokud dva lidi, co delaji s wifinama cca 10let a s MK cca 5-6let nedokazou nastavit MK Nkovej spoj ani po nekolika hodinach, tak je asi neco spatne, nemyslis?

hapi píše: Jo nano bridge vypadaji pěkně ale pak když je testuješ tak bys to rozšlapal.
To ani ne, ja jsem vzdy nadseny z toho, jak to ihned funguje a hlavne jak to funguje. Mozna to jen neumis nastavit :) pust me k tvymu nefungujicimu ubnt spoji a vyladim ti ho :D :D

hapi píše: Liší se pouze ovladače pro wifi a jejich možnosti.

Coz je samozrejme uplna prkotina, ze? ovladace jsou zrejme az to posledni :D

hapi píše: Ano, já to chápu v čem jsi sou ty softwary rozdílný ale nebudu trpět v síti bridge protože s ubnt nemám jinou možnost než udělat bridge a píchnout to do nějakýho routeru kterej to teprve odroutuje na další spoj.

Pripomen mi prosim, jak se nasazujou 10GHz radia? Nefunguji ciste nahodou jako bridge? zrejme se pletu :D

Pro tvoji informaci: v moji mam OSPF pres UBNT bridge bez jedineho problemu :)

to o vytizeni CPU odvolavam, ale jeste se na to pro jistotu kouknu u sebe na siti.. kazdopadne, pokud je pri plne zatezi vytizeni 60%, jak tvrdis, tak je to asi ok ne?
0 x

hapi

Insider píše:Co se týče toho PCI.. jsi mimo, podívej se na architekturu Alixe a Atherosu, rychle pochopíš, kde to dře a taky se podivej na cenu.. UBNT Umí, ví a chce a to je teď hodně důležité. Problém MT je že neumí, ví a chce..

hele, mě vůbec nezajímá teorie. Mě zajímá práxe, koupim RB411AH a dám skrz něj na ethernet-wifi 100FDX. Těžko budu očekávat víc když to má fast ethernet. Pak mě nějaký keci a srovnávání zběrnic vůbec nezajímá protože to jede na maximum co daji interfaces.

Nic hele, konečně sem se dočkal odpovědi.
0 x

Walkeer

hapi píše:A settingem to je, nemáš používat NV2. Všichni asi zapoměly na nstreme nebo nevim.
viewtopic.php?f=5&t=7759&p=73779#p73767 co ty na to? ocekavam, ze prohlasis, ze Hol neumi nastavit ten spoj, ze ty bys to zvladnul, ze?
0 x

Walkeer

hapi píše:
Insider píše:Co se týče toho PCI.. jsi mimo, podívej se na architekturu Alixe a Atherosu, rychle pochopíš, kde to dře a taky se podivej na cenu.. UBNT Umí, ví a chce a to je teď hodně důležité. Problém MT je že neumí, ví a chce..

hele, mě vůbec nezajímá teorie. Mě zajímá práxe, koupim RB411AH a dám skrz něj na ethernet-wifi 100FDX. Těžko budu očekávat víc když to má fast ethernet. Pak mě nějaký keci a srovnávání zběrnic vůbec nezajímá protože to jede na maximum co daji interfaces.

Nic hele, konečně sem se dočkal odpovědi.

Jenom jestli to kvuli te PCI nema vetsi zatez CPU IRQ a potrebujes tedy 680MHz CPU, coz ubnt s PCI-E mozna uplne nepotrebuje :) ale HW je prece uplne stejnej :D
0 x

hapi

ne tohle mám otestovaný, zátěž je stejná ať to je pcie nebo pci. Je to fuk. Akorát se to nedá detailně otestovat protože RBčko s pci má buď 300 nebo 680MHz procák a cpučka s pcie maji 400MHz ale poměrově to sedí.
0 x

hapi

Walkeer píše:
hapi píše:A settingem to je, nemáš používat NV2. Všichni asi zapoměly na nstreme nebo nevim.
viewtopic.php?f=5&t=7759&p=73779#p73767 co ty na to? ocekavam, ze prohlasis, ze Hol neumi nastavit ten spoj, ze ty bys to zvladnul, ze?

viewtopic.php?f=5&t=7759&p=73784#p73784
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 14 years ago

hapi píše:Akorát se to nedá detailně otestovat protože RBčko s pci má buď 300 nebo 680MHz procák a cpučka s pcie maji 400MHz ale poměrově to sedí.

680Mhz se dá podtaktovat na test

Taky mě přijde že se insider nedohodnul s MK ohledně šířky a najednou je UBNT in a nejlepší. Všechny routerboardy ze sítě vyházíme protože najednou stojí za prd. A máme tu přeci UBNT se super vyladěnými ovladači kde se nemusí nic nastavovat a hned to jede. Stačí zapnout do napájení, vybrat band, kanál a jedééém
Navíc wifi u UBNT nejede přes CPU takže to přece musí být lepší :)
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

honzam píše:
hapi píše:Akorát se to nedá detailně otestovat protože RBčko s pci má buď 300 nebo 680MHz procák a cpučka s pcie maji 400MHz ale poměrově to sedí.

680Mhz se dá podtaktovat na test

Taky mě přijde že se insider nedohodnul s MK ohledně šířky a najednou je UBNT in a nejlepší. Všechny routerboardy ze sítě vyházíme protože najednou stojí za prd. A máme tu přeci UBNT se super vyladěnými ovladači kde se nemusí nic nastavovat a hned to jede. Stačí zapnout do napájení, vybrat band, kanál a jedééém
Navíc wifi u UBNT nejede přes CPU takže to přece musí být lepší :)

Problém je že na MT jede celá síť :) Ale ne ve wirelessu. Přesně je to 75 kusů toho co vidí hlavní router, samozřejmě že nevidí koncáky a sekundarní routery, počítám že jich je tak ke 100.

Pocity nechte stranou, mě zajímá funkční řešení a ne značka. Stejne by to melo byt i u ostatnich
0 x