❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Vyber MIMO sektorky

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
midnight_man

Re: Vyber MIMO sektorky

Příspěvekod midnight_man » 13 years ago

network, robime to 2mi sposobmi. Bud od oka pri inštalácií a neskôr keď sa nazbierajú v obci ľudia tak podľa signálov od klientov. Otvorím "posledného" a "prvého" klienta ...teda klienta pod sektorou a klienta čo je najdalej od sektory a strelím to na 50% medzi nich.

2. možnosť, robili sme to len raz..pretože to je náročné na čas :) Poslal som 2 technikov jedného pod sektoru k najbližšej ulici, kde by mohli byt potencialni klienti, dalsieho na koniec dediny na poslednu ulicu. Obaja sa pripojili na sektoru bud s NB22 alebo Loco M5 a doladil som sektoru na 50% medzi nich.

Ostatne ono to nie je až také strašné..dá sa to. Ale fakt je že 1mm na tom štelovacom mechanizme elevácie dokáže spraviť pomaly 10dB so signálom. Ukotvili sme stožiar 3x lankom do zeme, no aj tak sa to vždy časom vykýva a anténka 1-2mm chodí hore dole. Nenašiel som zatial sposob ako to zastabilizovať. Pravdou je že priehradový stožiar sa mi tam kvoli 2 antenam neoplati stavat :)
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 13 years ago

diky za info. ted sem resil podobny problem s elevaci - mimo sektor cyberbajt byl namiren moc do zeme a po lehkem nahnuti na horu signaly o 10dBi lepsi... sem fakt necekal.. ;)
0 x

Tomáš Nesrsta
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Nesrsta » 13 years ago

tak co, uz mate nekdo ty sektory od RF elements? A dohodl se nakonec p. Marincak se nekym na tom zapujceni?
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

nemam a nedohodl - neracil se mi ani odepsat...
0 x

marcincak_RFE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod marcincak_RFE » 13 years ago

net.work píše:nemam a nedohodl - neracil se mi ani odepsat...

zdravim, rad by som vysvetlil ako sa veci maju, ak som sa neozval znamena ze som email nedostal, prosim preposli este raz svoju ziadost, pripadne z ineho emailu. Kazdemu od koho som ziadost dostal som si vymenil niekolko riadkov. Vyber testerov budeme robit buduci tyzden (zrejme v stredu) takze ak mate este niekto chut opakujem nasu ponuku:

Rad by som ponukol 3ks setov StationBox S + Sector Mimo na bezplatne testovanie.
Mame vsak jednu podmienku produkty by sme radi zapozicali ludom, ktory budu mat naozaj cas nase produkty v kratkom case dokladne pretestovat najlepsie nasadit ich do realnej prevadzky. Nasledne sa snami podelit o svoje skusensoti z testovania. Preto ak mame chut aj cas sa venovat testom v realnej prevadzke radi vam poskytneme set na testovanie. Dohromady davame k dispozicii 3 sety takze vyberieme 3-och z Vas ktory nas oslovia naviac, preto prosim napiste nam aspon kratke info o vasej sieti aby sme sa mohli spravne rozhodnut. Ziadosti spolu s telefonickym kontaktom prosim adresujte na moj email: marcincak(zavinac)rfelements.com
Dakujem a budem sa tesit na Vase reakcie.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

já bych se přihlásil. I když upřimě, vyzařováky 90° a 120° sektoru jsou téměř stejné a uvádět vyzařovací úhly při poklesu 6dB je hrůza. Snad se běžně uvádí při poklesu 3dB, ne? Na zkušenější usery to působí tak, že antena je pěknej bastl a defakto upravujete výklad pro svoje potřeby. Budu rád když mě někdo přesvědčí o opaku.
0 x

keksik

Příspěvekod keksik » 13 years ago

hapi píše:já bych se přihlásil. I když upřimě, vyzařováky 90° a 120° sektoru jsou téměř stejné a uvádět vyzařovací úhly při poklesu 6dB je hrůza. Snad se běžně uvádí při poklesu 3dB, ne? Na zkušenější usery to působí tak, že antena je pěknej bastl a defakto upravujete výklad pro svoje potřeby. Budu rád když mě někdo přesvědčí o opaku.

No aj UBNT to uvadza na pokles -6dB http://dl.ubnt.com/AirMax5GSectors.pdf
tak naco by sa ukazovali v horsom svetle ked je teraz taka moda.
0 x

hapi

hmm, to je taky pěkný ale ty ubntu sektory si to můžou aspoň vyzařovákem dovolit jelikož je hned vidět rozdíl mezi 90 a 120. U těch slovenských ne.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

marcincak_RFE píše:
net.work píše:nemam a nedohodl - neracil se mi ani odepsat...

zdravim, rad by som vysvetlil ako sa veci maju, ak som sa neozval znamena ze som email nedostal, prosim preposli este raz svoju ziadost, pripadne z ineho emailu. Kazdemu od koho som ziadost dostal som si vymenil niekolko riadkov. Vyber testerov budeme robit buduci tyzden (zrejme v stredu) takze ak mate este niekto chut opakujem nasu ponuku:

Rad by som ponukol 3ks setov StationBox S + Sector Mimo na bezplatne testovanie.
Mame vsak jednu podmienku produkty by sme radi zapozicali ludom, ktory budu mat naozaj cas nase produkty v kratkom case dokladne pretestovat najlepsie nasadit ich do realnej prevadzky. Nasledne sa snami podelit o svoje skusensoti z testovania. Preto ak mame chut aj cas sa venovat testom v realnej prevadzke radi vam poskytneme set na testovanie. Dohromady davame k dispozicii 3 sety takze vyberieme 3-och z Vas ktory nas oslovia naviac, preto prosim napiste nam aspon kratke info o vasej sieti aby sme sa mohli spravne rozhodnut. Ziadosti spolu s telefonickym kontaktom prosim adresujte na moj email: marcincak(zavinac)rfelements.com
Dakujem a budem sa tesit na Vase reakcie.

tak jsem Vam dnes znovu poslal zpravu z mailu jan.ptacek@budnet.eu, tak snad konecne dorazila
0 x

marcincak_RFE
Kontaktovat uživatele:

net.work píše:tak jsem Vam dnes znovu poslal zpravu z mailu jan.ptacek@budnet.eu, tak snad konecne dorazila

ano email prijaty, nasiel som aj povodny email, ktory nejakym zahadnym sposobom nepresiel cez spam filter.
0 x

marcincak_RFE
Kontaktovat uživatele:

hapi píše:hmm, to je taky pěkný ale ty ubntu sektory si to můžou aspoň vyzařovákem dovolit jelikož je hned vidět rozdíl mezi 90 a 120. U těch slovenských ne.

tu by som si dovilil vyrazne nesuhlasit, tema vyzarovacich diagramov je otazka na dlhe bohuzial iba akademicke debaty. 2D vyzarovak (uvadzany v marketingovych materialoch mnohych vyrobcov) ma vypovednu hodnotu velmi malu az velmi blizku nule. Moznosti vizualneho prisposobenia grafu "pre potreby marketingu" su nekonecne, staci na to jednoducha zmena rozsahu, mierky alebo sposobu vykreslenia dat. Vzhladom na to co vidim v roznych datasheetoch sa to aj hojne vyuziva a co je horsie vela ludi tomu naivne veri. Vobec netreba data upravovat, alebo nedajboze falsovat. Trosku to suvisi aj s prezentovanim vyzarovacieho uhla, jasne ze standart je uvadzat uhol pri poklese o 3 dB zial my vsak prichadzame s novym vyrobkom na existujuci trh kde zial niekto iny nez my zaviedol tento "divny" standart (-6 dB) len preto ze mu to hralo do karat, a pretoze sa chcel pysit tym ze jeho antena je taka alebo makova.

My sme dlho zvazovali akym sposobom budeme prezentovat nase vysledky a nakoniec sme zvolili uz existujuci sposob zozbrazenia a to tak aby si uzivatel mohol porovnat sposob vyzarovania v ramci nasej ponuky. Zrovnanat rozsah a mierku s konkurenciou nema zmysel kedze minimalne jeden z nich (vsetci zjavne viete o kom hovorim) si rozsahy v grafoch meni pre kazdy produkt samostatne podla toho ako sa mu to prave hodi do materialov. Toto vsak nieje nas pripad. Naopak nas zaujem je aby si uzivatel sam vybral ktora antena je pre neho vhodna (zamerne nepisem ze lepsia lebo to nemusi byt pravda - kedze kazda antena je na nejaky konkretny ucel lepsia/horsia a naopak) sam ju otestoval a sam si overil ako funguje a ci mu vyhovuje. Aj preto sme inicializovali nasu ponuku na testovanie ale aj ine aktivity.

Sposob TRY and BUY sa u nas naozaj osvedcil. Mozem spomenut StationBox Mikro ktory podla papierov vela ludi zavrhlo len preto ze si precitali ze ma "iba" 15 dBi antenu. Kedze my nase udaje neprikraslujeme ale uvadzame ich tak ako vysli z merania, moze sa zdat ze to cislo je male. Prax vsak ukazala nieco ine, zakaznici ktori si produkt vyskusali v reale zrazu zistili ze v porovnani s inymi produktami kde je zisk uvadzany vyrazne vyssi nas produkt funguje na pocudovanie lepsie. Ja hovorim najprv otestuj az potom si urob vlastny nazor pretoze papier (bohuzial) znesie vsetko.
0 x

Polk

Příspěvekod Polk » 13 years ago

Já jsem si hnedka 2 kousky těchto 120 stupnových sektorů objednal se StationBox S . Ještě jsem je nenamontoval, ale první dojem na mě budí kladný. Líbí se mi jak jsou zpracované a box pro mikrotika super, posadí se do boxíku hezky za anténu.
Co beru jako mínus - Box by mohl být kovový kvůli odstínění rádií , "střecha" pro konektory by mohla být trochu vyšší aby se tam nemusely nijak zalamovat.

Jinak se mi líbí, doufám, že mě nezklamou ani na stožáru.
0 x

pcwifi

Příspěvekod pcwifi » 13 years ago

nejaky ALuBoxik s antenou by jiste byla trefa, ale ted holt frci plast vsude kam oko dohledne. kdyby mohli udelaj z plastu i antenu a nanesou na to nejakou vrsvu kovu :lol:

uz vidim ty reakce vyrobcu, ze to nema smyl a kdesicosi atd., klasika.

PW
0 x

marcincak_RFE
Kontaktovat uživatele:

pcwifi píše:... kdyby mohli udelaj z plastu i antenu a nanesou na to nejakou vrsvu kovu :lol:
PW

no prave tento napad sme uz skusili, mame k dispozicii verziu StationBox-u S s vrstvou pokovenou technologiou nanasania mikrovrstiev vo vakuu (je to suvisla vrstva kovu - hlinika na vnutornej strane plastoveho boxu), zial vysledky niesu nijak vyrane lepsie je to preto ze boxik ma prilis vela otvorov z vnutonej strany ktore niesu tienene (ethernety, USB, a podobne), zaroven ma na prednej strane otvory ktore su pre LED diody vsetky tieto otvori sa spravaju ako "ziarice" a teda vysledok nieje zaujimavy. Ak ma vsak niekto chut aj napriek tomu toto otestovat. Mozeme sa dohodnut na zapozicke , budu na to vsak specialne podmienky, kedze tento jediny prototyp nebol prave najlacnejsi :(

Pre hardcoristov v RF tieneni, mozem prezradit ze chystame jeden velmi specialny kovovy box (je to na konkretnu zakazku), ktory bude uplne kompletne RF tieneny, vratane ETH prechodiek !!! je vsak urceny skor na military nasadenie nez pre bezneho ISP kedze jeho cena vzhladom na pouzitu technologiu, bude v nasobkoch bezne dostupnych boxov.
0 x

hapi

marcincak_RFE píše:
hapi píše:hmm, to je taky pěkný ale ty ubntu sektory si to můžou aspoň vyzařovákem dovolit jelikož je hned vidět rozdíl mezi 90 a 120. U těch slovenských ne.

tu by som si dovilil vyrazne nesuhlasit, tema vyzarovacich diagramov je otazka na dlhe bohuzial iba akademicke debaty. 2D vyzarovak (uvadzany v marketingovych materialoch mnohych vyrobcov) ma vypovednu hodnotu velmi malu az velmi blizku nule. Moznosti vizualneho prisposobenia grafu "pre potreby marketingu" su nekonecne, staci na to jednoducha zmena rozsahu, mierky alebo sposobu vykreslenia dat. Vzhladom na to co vidim v roznych datasheetoch sa to aj hojne vyuziva a co je horsie vela ludi tomu naivne veri. Vobec netreba data upravovat, alebo nedajboze falsovat. Trosku to suvisi aj s prezentovanim vyzarovacieho uhla, jasne ze standart je uvadzat uhol pri poklese o 3 dB zial my vsak prichadzame s novym vyrobkom na existujuci trh kde zial niekto iny nez my zaviedol tento "divny" standart (-6 dB) len preto ze mu to hralo do karat, a pretoze sa chcel pysit tym ze jeho antena je taka alebo makova.

My sme dlho zvazovali akym sposobom budeme prezentovat nase vysledky a nakoniec sme zvolili uz existujuci sposob zozbrazenia a to tak aby si uzivatel mohol porovnat sposob vyzarovania v ramci nasej ponuky. Zrovnanat rozsah a mierku s konkurenciou nema zmysel kedze minimalne jeden z nich (vsetci zjavne viete o kom hovorim) si rozsahy v grafoch meni pre kazdy produkt samostatne podla toho ako sa mu to prave hodi do materialov. Toto vsak nieje nas pripad. Naopak nas zaujem je aby si uzivatel sam vybral ktora antena je pre neho vhodna (zamerne nepisem ze lepsia lebo to nemusi byt pravda - kedze kazda antena je na nejaky konkretny ucel lepsia/horsia a naopak) sam ju otestoval a sam si overil ako funguje a ci mu vyhovuje. Aj preto sme inicializovali nasu ponuku na testovanie ale aj ine aktivity.

Sposob TRY and BUY sa u nas naozaj osvedcil. Mozem spomenut StationBox Mikro ktory podla papierov vela ludi zavrhlo len preto ze si precitali ze ma "iba" 15 dBi antenu. Kedze my nase udaje neprikraslujeme ale uvadzame ich tak ako vysli z merania, moze sa zdat ze to cislo je male. Prax vsak ukazala nieco ine, zakaznici ktori si produkt vyskusali v reale zrazu zistili ze v porovnani s inymi produktami kde je zisk uvadzany vyrazne vyssi nas produkt funguje na pocudovanie lepsie. Ja hovorim najprv otestuj az potom si urob vlastny nazor pretoze papier (bohuzial) znesie vsetko.

aha hmm, takže ty vaše sektory si fakt nekupim. Takhle výmluvnou firmu jsem dlouho neviděl. Stejně jste se tu vykrucoval i u station boxů. To raději zůstanu u cyberbajtu kde je aspoň částečný plechování.

Tak jako tak, vaše vyzařováky přepočítaný na jiný měřítko vypadaji hrozně. Žádná akademická debata, selskej pohled a rozum musí kopnout každýho že ty vyzařováky nejsou ok a spíš než sektoru to připomíná nějakou panelovou antenu s malim ziskem. Nezlobte se na mě ale jestli vám nic vyzařováky neříkaji a nemáte to porovnaný s realitou, tak sorry ale plácáme tu všichni slámou o nekvalitní sektory. Vyzařováky vždy sedí pokud je výrobce změřil dobře. U vás neni skoro ani rozdílm mezi 90° a 120° verzi což je jednak smutný a jednak katastrofický.
0 x