❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Koupili by jste si teď 10GHz pojítko?
Re: Koupili by jste si teď 10GHz pojítko?
Tak to rád slyším že ty spoje tu budou víc už kvůli držení skladu u obchodníků. Možná ale šáhnou po těch novějších tuším PT2010, ale to potěší to, kdyby tak byli i reference z provozu ať tu nejsem zase mezi prvníma....
.

0 x
Asi máš pravdu, protože to vidíš jinak. Prostě to jedeš stylem no fear. Asi se tedy také nechám zvyklat a tu případnou výměnu ODU do 32ky budu brát jako takovou bonusovou pojistku
. Btw nikdo Tě to nenutí číst
.

0 x
- sub_zero
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
Nevím, čtu to proto, že každej topic, kterej otevírám, tak se třeba těším, že se dozvím něco novýho. Ale jak v topicu o PB10, tak i tady čtu jen samý reklamy na Erika a UBNT. Porcujtete medvěda, když ještě ani není zabitej. Minulý týden jsem např. byl svědkem, jak NEC iPASO 200 na 26ce, 2.2km na etheru házel pořád "In discard frames", nepomohl ani update FW, spec. nastavení etheru a po 3 dnech vylezlo ze supportu, že to má problém s micro bursty.
Můj názor je zatím ten, že Erik patří hlavně na E1/T1 lajny a Paso taky.
Takže se mě nediv (a myslím, že nejsem sám), kterýho už doslova obtěžuje při ranní kávě číst dva měsíce pořád to stejný dokola.
Můj názor je zatím ten, že Erik patří hlavně na E1/T1 lajny a Paso taky.
Takže se mě nediv (a myslím, že nejsem sám), kterýho už doslova obtěžuje při ranní kávě číst dva měsíce pořád to stejný dokola.
0 x
Jardax píše:Zajimave. Ja jsem zase vyhodnotil tom-tomuv post jako naprosto mimo misu, narozdil od tech ostatnich.
Ale to asi souvisi s celkovou urovni tematu![]()
![]()
Takze abych se drzel tematu, shrnu to - ja se osobne nasazovani 10tek nijak neobavam.
jo tak vyhodnotil..

A k tématu jsem se pak zapomněl do-vyjádřit. Chtěl jsem ale v podstatě říct, že osobně se nebojím investice do 10GHz ani rušení (v listopadu jsem musel a taky nainstaloval), ale ať se to někomu líbí, nebo nelíbí, M10 může (ale taky nemusí) zamíchat kartama, takže teď momentálně bych byl alespoň na vážkách, jestli se nevyplatí nákup 10GHz odložit (kde to nehoří), jak se situace vyvine. Pak bych si totiž nerad rval vlasy, že jsem za last-mile spoj utratil 100k, když totéž by zvládl za zlomek ceny hloupý ubnt, kterému jsem nevěřil a ani nechtěl věřit.
Dovolím si taky ocitovat Insidera, který má nezvratitelné argumenty, že ceny 10GHz pojítek nejdou dostat níž než jsou

Jardax píše:Kecy.. Není kam.. Aspon ne stejnou technologii..
To že je něco takového u 1Anténní absolutně nemyslitelné (a teď se 3x pokřižuju) neznamená, že u ostatních nejde.
Chceš mi teda namluvit, že když summit prodává základní pojítko 50Mb za cca 60k a upgrade na vyšší rychlost je především záležitost koupení sw-klíče, takže kdyby ho za tutéž cenu začal prodávat ve 100Mb, tak to "technologicky nejde" a ještě na tom bude strašně prodělávat jo (a defacto teď ten Alter prodává bez zisku)?
0 x
Jenže u mě už je skoro 5minut po
takže vydržím jen dalších 5min max. (tj. cca 4-5týdnů a to je tak na objednání toho 10G Erika s odřenýma ušima).

0 x
David2006 píše:Jenže u mě už je skoro 5minut potakže vydržím jen dalších 5min max. (tj. cca 4-5týdnů a to je tak na objednání toho 10G Erika s odřenýma ušima).
Kdybys ho chtěl v 11GHz a mozna i nejake reference, tak se prej tady

Cena je asi vysoka, ale primarne ten obchod je jen pro cleny NFX.
0 x
no hlavně si zjisti jestli ti ČTU povolí na 2km 11GHz než ho koupíš, nám ho tu odmítly vydat.
0 x
hapi píše:no hlavně si zjisti jestli ti ČTU povolí na 2km 11GHz než ho koupíš, nám ho tu odmítly vydat.
Ani se nedivim, 11GHz je jedno z mala dalekonosnych pasem, na 2km je to vylozene plytvani.
Na to je 18ka a podobne.
Btw nevidim vyhody IDU/ODU reseni v placenem pasmu. To nedava zadny smysl, argument prechodu do jineho pasma je uplne mimo. Chapal bych to jako reseni ve free pasmu s moznosti prejit nekdy v budoucnu vymenou ODU do placeneho, ale jinak...
A co se tyce 11GHz - myslim, ze nic na trhu nema na EXALT

Naposledy upravil(a) Jardax dne 02 Feb 2012 10:36, celkem upraveno 1 x.
0 x
ano, přesně tohle řekly. Né jedno z mála, ale jediný pokud vim komerčně dosupný pro potřeby ISPíků.
0 x
hapi píše:ano, přesně tohle řekly. Né jedno z mála, ale jediný pokud vim komerčně dosupný pro potřeby ISPíků.
Jeste 6GHz...
0 x
tom-tom píše:jo tak vyhodnotil..tak je pravda, že jsem zareagoval trochu OT na tradiční Hapiho, Okounovy a spol. kecy o tom, jak je M10 k ničemu a jak strašně už teď ruší celé pásmo, ještě předtím, než to kdokoliv z nás držel vůbec v ruce.
To nejsou kecy. Co tobe a dalsim patrne porad nedochazi je prosty fakt, ze i kdyz se bavime porad o GHz technologiich, tak je v podstate nejde srovnavat. Profi technologie jako je 10GHz atd. jsou postaveny na jinych principech, jsou na ne kladeny naprosto jine naroky a splnuji uplne jinou tridu specifikaci nez je blba wifina v petce.
To ze profi spoje umoznuji provoz desitek a nekde i stovek spoju na jedne sajte v pasmu, ktere ma dohromady 8 pouzitelnych kanalu, a to cele funguje na kilometry az desitky kilometru, to neni nahoda.
Je to dano technologii a dodrzovanim specifikaci. Wifinou typu PB10 tohle proste neudelas, i kdyby ses stavel na usi.
A PB10 je normalni wifina, to je naprosto bez debaty, takze neni treba mit v ruce fungujici kus abych ti mohl naprosto jasne rici, ze je to tak jak pisu.
Jasne ze neni problem vyrobit Alcomu nebo RAY (a nebo ubnt) za desetinu ceny, a bude to mit stejny dosah jako originalni profi spoj... akorat ze jich pouzijes par a nasledne si siroko daleko nevrznes.
Profi pasma (a do toho pocitam i 10ku atd) proste FUNGUJI JINAK nez stupidni wifina, pochop to uz konecne.
Jakmile do toho strcis neco, co nebude respektovat specifikace, cele se to zhrouti.
I kdyz si vyrobci samozrejme hledi sveho zisku, tak na druhou stranu to neni az takova slava - pokud se objevi nejaka levnejsi konkurence a je mi uplne jedno jestli to bude ubnt nebo kdokoliv jiny a vrhne na trh zarizeni vyrazne levnejsi, ALE SPLNUJICI EXISTUJICI SPECIFIKACE, ja budu jenom pro.
Btw z ceho myslis, ze maji vyrobci nejaky zisk, aby pokryli nejen vyrobu, ale taky vyvoj (coz jsou mimochodem miliony a miliony a to v podstate porad, jelikoz vyvoj je treba hnat dopredu)?
Z licenci samozrejme. Na zakladnim provedeni nemaji prakticky nic, to je jen aby se tocil obrat a vyroba odsejpala, a on si prubezne sem tam nekdo koupi upgrade...
0 x
Vytesat a pozlatit!
Jardax píše:Profi pasma (a do toho pocitam i 10ku atd) proste FUNGUJI JINAK nez stupidni wifina, pochop to uz konecne.
Jakmile do toho strcis neco, co nebude respektovat specifikace, cele se to zhrouti.
0 x
Mě nemusíš vysvětlovat rozdíl mezi profi pojítkem a wifi v 10GHz. A už mě sere, jak každý tvůj druhý argument na M10 nebo Siklu je, že to je stupidní wifi. My to víme, no a co..
Já jen uvažuju tak, jak bude uvažovat skoro každý - že když to bude fungovat, tak za ty prachy se mu vyplatí si s tím vyhrát, tak aby mu to chodilo na sajtě i vedle profi desítky. A když budu uvažovat způsobem jak ty, že to je fuj wifi v 10GHz a nechci o tom ani slyšet, konkurence si to beztak nakoupí a nainstaluje. A když jim to bude chodit, tak oproti mě budou ve výhodě - spoje, kde se mi nerentují investice do profi 10 nebo 17, já budu mít pořád na 5GHz, oni na ubnt wifi 10GHz, sníží se jim náklady na přenosové trasy a budou moci jít s cenou za připojení výrazně níž než já. A já budu v prdeli, jen kvůli nějakým hloupým předsudkům.
To máš stejné, jak někdo i4wifi osočil, ať to sem nedováží, že půjde pásmo do kytek.. Když to nedovezou oni, začne to dovážet někdo jiný, jde jen o byznys.
Já jen uvažuju tak, jak bude uvažovat skoro každý - že když to bude fungovat, tak za ty prachy se mu vyplatí si s tím vyhrát, tak aby mu to chodilo na sajtě i vedle profi desítky. A když budu uvažovat způsobem jak ty, že to je fuj wifi v 10GHz a nechci o tom ani slyšet, konkurence si to beztak nakoupí a nainstaluje. A když jim to bude chodit, tak oproti mě budou ve výhodě - spoje, kde se mi nerentují investice do profi 10 nebo 17, já budu mít pořád na 5GHz, oni na ubnt wifi 10GHz, sníží se jim náklady na přenosové trasy a budou moci jít s cenou za připojení výrazně níž než já. A já budu v prdeli, jen kvůli nějakým hloupým předsudkům.
To máš stejné, jak někdo i4wifi osočil, ať to sem nedováží, že půjde pásmo do kytek.. Když to nedovezou oni, začne to dovážet někdo jiný, jde jen o byznys.
0 x