no ja jeste nevim zda tam budu, ale asi ne ...
to Leeonek pro nekoho sracky, pro nekoho prinosne info co ho muze cekat ......... jasne, ze sem do tematu to nepatri ..to uznavam.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
17GHz - jaké jsou klady / zápory pásma, pojítek?
- Viktor Novotný
- Moderátor
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
Re: 17GHz - jaké jsou klady / zápory pásma, pojítek?
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education
- programming
- development
- education
No o 17GHz jsem se moc nedozvedel, ale alespon neco k tematu, ke kteremu to tu odbocilo. Minuly rok nas CTU upozornilo na pouziti indoor kanalu na jednom nasem bodu - meli jsme to pekne podepsany ssidckem, takze najit majitele pro ne nebyl problem. Proste nekdo nekdy driv nainstaloval spoj, zrejme zapomel zmenit kanal a nechal tam 5180.
Pan napred volal, ze nam prijde dopis s ukolem zavadu do 30 dni odstranit, nakonec mi poslal sms s ssid, abychom to mohli opravit hned. Preladili jsme, omluvili se a asi mesic pote se ozvali ze prijdou na premereni, aby to mohli uzavrit. V domluvenem terminu prisli, pripojili se, zmerili. Pak prisel protokol, ktery konstatoval ze je vse ok.
Behem mereni zminil, ze jsou i pripady, kdy se predem nahlasi, prijedou a dotycny profesional klidne necha veci na indoorech a pres limit - pak uz asi tak vlidni nebyvaji.
Pan napred volal, ze nam prijde dopis s ukolem zavadu do 30 dni odstranit, nakonec mi poslal sms s ssid, abychom to mohli opravit hned. Preladili jsme, omluvili se a asi mesic pote se ozvali ze prijdou na premereni, aby to mohli uzavrit. V domluvenem terminu prisli, pripojili se, zmerili. Pak prisel protokol, ktery konstatoval ze je vse ok.
Behem mereni zminil, ze jsou i pripady, kdy se predem nahlasi, prijedou a dotycny profesional klidne necha veci na indoorech a pres limit - pak uz asi tak vlidni nebyvaji.
0 x
Jo hosi, ale v pasmu 17GHz ma antena trosku vetsi zisk nez to co tu srovnavate v 5,4GHz!!!! Jinak v tomto pasmu provozujeme spoje na vzdalenost 20km i vic!!! Jinak krasne ciste pasmo - zatim... Alcoma mp165 si v tomto pasmu jen chrochta...
Naposledy upravil(a) pedromic dne 19 Jul 2011 20:45, celkem upraveno 1 x.
0 x
Jenže druhá strana mince je že to co tu klohníme v 5GHz tak s tím si povětšinou na nějakých slušných 20dBm pro únik signálu rozhodně nehrajeme a jsme rádi že to jede jak to jede. Kdežto u pojítka za 150 či kolik papírů má každej voči aby to neslítlo a tam to co nabereš na anténě zase ztratíš na tak dlouhé trase pokud bys vůbec jel v limitu. A mám zato že pokud i přes limit tak ani tak se asi k oblíbeným cca 20dBm výstupu nedostaneš. Takže každá mince má dvě strany. Každopádně ať se daří
.

0 x
David2006 píše:Jenže druhá strana mince je že to co tu klohníme v 5GHz tak s tím si povětšinou na nějakých slušných 20dBm pro únik signálu rozhodně nehrajeme a jsme rádi že to jede jak to jede. Kdežto u pojítka za 150 či kolik papírů má každej voči aby to neslítlo a tam to co nabereš na anténě zase ztratíš na tak dlouhé trase pokud bys vůbec jel v limitu. A mám zato že pokud i přes limit tak ani tak se asi k oblíbeným cca 20dBm výstupu nedostaneš. Takže každá mince má dvě strany. Každopádně ať se daří.
Mas pravdu, take par spoju takto jeste provozuji, ceka to na vymenu. Zkousel jsem uz vsecko mozne, ale ta radost z toho jak to krasne slape v techto novych free pasmech je prijemna! Mam velke zkusenosti se spoji v licencovanych pasmech 4, 6, 7, 11, 13, 15, 18, 23, 26, 38GHz a na tu 15ku a 17ku jsem vylozene cekal! Jinak obecne plati, cim nizsi frekvence, tim to ma mensi nachylnost (viz rezerva na unik) na vnejsi vlivy (ale pozor, neni to linearni). V pasmu 4,6GHz jsme delali spoje na 70km s parabolama o prumeru 4m a tx 30dBm. Modulace 128QAM 155mbs stm1 s rezervou na unik 25dB (uptime pres 2 roky po vymene 48v zdroje)!!! Free pasma maji vzdy nejake nectnosti, proto jsou milerady poskytnuty nam kouzelnikum, at si s tim radime jak muzeme

0 x
Prosím, přednášky pro předškoláky si nech od cesty, to cos většinou napsal jsou obecně známé fakta, takže prosím k tématu 17Ghz.
20km na 17Ghz samozřejmě funguje, ale bohužel to nemá nic společného s nějakým dodržováním povoleného výkonu. Pokud tam dáš 120ky proti sobě a okotlíš to, není problém, to umí udělat každý, na tom nic není.
20km na 17Ghz samozřejmě funguje, ale bohužel to nemá nic společného s nějakým dodržováním povoleného výkonu. Pokud tam dáš 120ky proti sobě a okotlíš to, není problém, to umí udělat každý, na tom nic není.
0 x
Leeonek píše:Prosím, přednášky pro předškoláky si nech od cesty, to cos většinou napsal jsou obecně známé fakta, takže prosím k tématu 17Ghz.
A cetl sis vubec co v te 17tce je povolene? Na tvoje blbe nazory o smazeni nejsem zvedav. S mw spoji jsem zacinal v 97 roce, kdy jsi jeste cural do plenek a nevedel jsi, ze budes pres tvoje prvni wifi 2,4 kdysi provozovat internet

0 x
To, žes viděl v roce 97 z jednoucího vlaku na vlastní oči někde na stožáru anténu, bych opravdu neoznačil jako "začátek s mw spoji" :D Takových kecálků co všemu rozumí a všechno dělali, už tu bylo, většinou ale rozumu moc nepobrali.....
No a s mým věkem ses trošku netrefil, v roce 97 to bylo asi 25 let co jsem si čůral do plenek :) Pokud Ti je třeba víc než mě, tak vydrž, situace s čůráním do plenek se Ti bude zanedlouho opakovat ;)
No, takže zpět k tématu, tak teď bych si k tématu poslechl co že je teda dovoleno v pásmu 17Ghz. Taky mě zajímá výkon rádia a antény na 20km spoj.
No a s mým věkem ses trošku netrefil, v roce 97 to bylo asi 25 let co jsem si čůral do plenek :) Pokud Ti je třeba víc než mě, tak vydrž, situace s čůráním do plenek se Ti bude zanedlouho opakovat ;)
No, takže zpět k tématu, tak teď bych si k tématu poslechl co že je teda dovoleno v pásmu 17Ghz. Taky mě zajímá výkon rádia a antény na 20km spoj.
0 x
Leeonek píše:
Jeste jsi zapomel modulaci.
0 x
miract píše:Leeonek píše:
Pravotociva, samozrejme, nejsem zadnej levicak...

0 x
Jardax píše:miract píše:Leeonek píše:
Pravotociva, samozrejme, nejsem zadnej levicak...![]()
![]()
Nepletes si modulaci s polarizaci?

0 x
- Viktor Novotný
- Moderátor
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
nechcete nechat toho spamu ... a venovat se tematu 17ghz ?
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- development
- education
- programming
- development
- education
Dade_Marfi píše:nechcete nechat toho spamu ... a venovat se tematu 17ghz ?
Zkusenosti ti reknu tak za tyden-14.dnu.
0 x
miract píše:Dade_Marfi píše:nechcete nechat toho spamu ... a venovat se tematu 17ghz ?
Zkusenosti ti reknu tak za tyden-14.dnu.
Tak. Pretieklo uz celkom vela vody a skusenosti... ?
0 x
Funguje, jen nebyly zadny poradny deste, aby se dalo posoudit. 

0 x