❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
no tohle je opravdu velkej problém
Re: no tohle je opravdu velkej problém
pánové, připomínám, že filosofie dobré funkčnosti ve volných pásmech je založená na chování každého jednotlivce a pokud v tom někdo začne dělat bordel tak je prostě konec
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
mato1 píše:mato1 píše:Já sem přišel první s kanálem a jestli si naladíš stejnej a hodláš mě rušit, tak ti nakopu pozadí.
boze... toto je uz trapna blbost. to znamena, ze uz sa asi veeelmi dlhy cas nerozsirujes, nestavias nove vysielace a ani nic podobne. ze??? pytas sa ze preco??? lebo nie je mozne, aby si v dnesnom (a minimalne pol roka az rok dozadu) terene nasiel volny kanal... a to uz nehovorim o 2,4ghz.
proste uuuplna debilita a tomu podla mna ani sam neveris. toto je proste nemozne dodrzat.
skus sa ist s tym stazovat na CTU a vysmeju ta...
žádná trapná blbost, například příští tejden v pátek rušim asi 3 spoje na 5GHz do města. Důvod je jasnej, přechod na 10GHz kterej mi stačí jeden aby mi luxusně zastal všechny 3 spoje.
A moc se nerozčiluj. Pokud vlezeš někomu na kanál kdo má nstreme, bude ten kanál pro tebe použitelnej? nebude co, tak co tam budeš dělat? Když tam někomu vlezeš tak co udělá? automaticky zvíší výkon aby si vypadnul dobrovolně. Všechno je to furt dokola, jeden vleze druhýmu na kanál, druhej zvíší výkon, první taky a tim rozesere třetímu kanál dál a třetí udělá to samí a už se to točí.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
hapi píše:Všechno je to furt dokola, jeden vleze druhýmu na kanál, druhej zvíší výkon, první taky a tim rozesere třetímu kanál dál a třetí udělá to samí a už se to točí.
a prave presne na rozjeti tohoto kolotoce se vzdy nejake jelito najde
0 x
Já nezastávám názor že UBNT je lepší řešení než mikrotik, to je nesmysl, ale zastávám názor, že UBNT věci jsou spolehlivější než Routerboardy..
dneska jsem zase jedno APčko RB433 nahradil za UBNT a jsem mooc spokojen..
Miktorik jako takovej je luxusní software, ale RB neni nic pro mě, jenom jako hraniční router pro shapování, routing atd...jinak topologii sítě mám bridgovanou, příjde mi to mnohem šikovnější z důvodu přidělování nových IP, je to pak o dost jednoduší...jelikož s jednou IP můžu připojit v celé vyhrazené lokalitě až po hraniční router, kteý síť spojuje...
Chlapi, každej staví síť na tom co se mu osvědčilo... mě se osvědčili UBNT vám zase RBčka...
PS: tohle vlákno bych dal asi do offtopicu, jelikož to moc s Bezdrátovým hardwarem nemá společného...

Chlapi, každej staví síť na tom co se mu osvědčilo... mě se osvědčili UBNT vám zase RBčka...
PS: tohle vlákno bych dal asi do offtopicu, jelikož to moc s Bezdrátovým hardwarem nemá společného...

0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček
Jakub Havlíček
rouchi píše:jinak topologii sítě mám bridgovanou, příjde mi to mnohem šikovnější z důvodu přidělování nových IP
asi si este nemal poriadny DoS utok, fajnove virusy siriacie sa cez siet a podobny bordel, ze?
0 x
Tyhle problemy na bridgich se daji osetrit, pokud tam jsou chytre switche, ale u routovane site je to jednodussi a problemy postihnou jen 1 segment.
0 x
co že si měl s tou RB433? nebo obecně s jakym koliv RBčkem? Já neříkám že RB433 je kvalitní ovšem jdu cestou RB411 i na APčku a tohle RBčko je víc než v pohodě. Defakto nevim o žádnym RBčku, rozumněj, nikdy mi řádný RBčko neodešlo tak, abych ho musel reklamovat nebo vyhodit protože všechny věci spojený s nim jsou způsobený mezi klávesnicí a židlý. Jedno RBčko dokonce jelo půl dne z poloviny zatopený v krabici a po vysušení jede dál.
Ale neměly by jsme plést dohromady HW a SW. HW je totiž stejnej a je jenom jinak poskládanej na DPS. Jinak je spousta možností kam mikrotika nacpat a to třeba alix kterej všechno na trhu rozdrtí jak svojí kvalitu zpracování tak brutálnim výkonem a v neposlední řadě svojí spotřebou a faktem že bez problému utahne všechno co do něj narvu.
A abych byl trochu ontopic, tak 30dB paraboly v podání i4wifi a UBNTu je opravdu velkej problém. Ono obecně při každý objednávce u nich přijde zboží v nějaký krabici od UBNTu takže těch bastlů od UBNTu se prodá podle mě sakra hodně.
Ale neměly by jsme plést dohromady HW a SW. HW je totiž stejnej a je jenom jinak poskládanej na DPS. Jinak je spousta možností kam mikrotika nacpat a to třeba alix kterej všechno na trhu rozdrtí jak svojí kvalitu zpracování tak brutálnim výkonem a v neposlední řadě svojí spotřebou a faktem že bez problému utahne všechno co do něj narvu.
A abych byl trochu ontopic, tak 30dB paraboly v podání i4wifi a UBNTu je opravdu velkej problém. Ono obecně při každý objednávce u nich přijde zboží v nějaký krabici od UBNTu takže těch bastlů od UBNTu se prodá podle mě sakra hodně.
0 x
ne že by mě nefungoval RB jako takovej, ale nenávidim ty karty a především a hlavně koaxy... z těch mi je na blití.. i když jsem měl zaizolovanej, i když byl dělanej, kupovanej, vždycky se to časem nějak vysralo a to zrovna v době kdy se to nejmíň hodilo..
prostě na NS nedám dopustit..
ta myšlenka nedělat nikde koax ale mít přímo anténu napíchlou na zařízení.. to je prostě věc co totálně žeru a nic jinýho už nechci...
ta myšlenka nedělat nikde koax ale mít přímo anténu napíchlou na zařízení.. to je prostě věc co totálně žeru a nic jinýho už nechci...

0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček
Jakub Havlíček
rouchi píše:ne že by mě nefungoval RB jako takovej, ale nenávidim ty karty a především a hlavně koaxy... z těch mi je na blití.. i když jsem měl zaizolovanej, i když byl dělanej, kupovanej, vždycky se to časem nějak vysralo a to zrovna v době kdy se to nejmíň hodilo..
je to rukama
0 x
jj asi jo, jako rozhodně se nějak nechci bránit, prostě jenom řikam, že po nějaké době se mi do koaxu většinou dostala voda...ale do bulleta se mi voda ještě nikdy nikde nedostala, tak neivm, že by přeci jenom ty koaxy byli nějak zakletý ?
0 x
Jakub Havlíček
Jakub Havlíček
osobě se koaxům poslední dobou vyhejbám jak to jde. Používáme co nejvíc takový antény, za který jde dát box a použít pouze pigtail z karty rovnou do antény. Na tom hodně záleží a je fakt, že od tý doby co to tak stavíme, je klid. Stabilní spoje jaký jsem doposud neviděl, všechno totálně v limitech a i přesto z toho pásma vyřískám maximum i s fipným nastavení výkonu na 1dB při 24dB anténách to na 1500m v celkem plnym pásmu jede na plno. Ono všechno co je v cestě snižuje kvalitu spoje. CCQ je toho krásnym důkazem a jeden špatnej ohyb koaxu k anténě dokáže nevědomky pokazit celej spoj. Jistej podíl na tom má i MMCX konektor na kartě kterej je vhodnější než ten druhej malej hajzl kterej se chová na každý kartě jinak a někdy i když je to nový tak nedrží.
Dneska jsme všichni zvyklý na idiocký tenký koaxy který by se neměly vůbec používat. Kdo si dobře pamatuje, tak v dobách 2.4GHz se tenký daly sehnat maximálně 20cm dlouhý a to bylo myšlený ještě jako redukce z RSMA na Nko a odtud vesele tlustej kvalitní koax až do antény což přineslo svojí kvalitu. Místo toho jsme přesedlaly na dvojnásobnou frekvenci kde je potřeba kvalitnější prvky a úmyslně jsme si zhoršily cestu k anténě. Já vim že tenkej koax je levnější a lépe se s nim dělá, ale to je asi tak všechno a pro funkci anténního systému je to fatální nedostatek.
Zapřemejšlejte nad tim co děláte, protože když už něco stavim, tak ať to funguje co nejlíp a nemusim zbytečně plejvat výkonem a pak psát na forum že spoj nefunguje dobře. Berte si příklad z 10GHz spojů. Maji tam defakto 4 volný kanály pro duplexní přenos ale přitom jsou schopný umístit na budovu několik v řádu desítek spojů a jede jim to pokud nějakej materiál nepřijde s 30cm parabolou která už nemá takovou směrovost. Tim mířim i na lidi co si daji panelový antény proti sobě na 300m a vymlouvaji se na to že to je přece tak blízko že neni třeba tam dávat něco jinýho... omyl, směrovost je to zásadní na kterou navazuje šum a následně kvalita spoje. Prostě vemu 5° směrovky, namířim je na sebe a pokud v tom směru nebude cizí vysílač, tak prostě spoj bude v cajku. Stačí si to propočítat a změřit úhly na mapě a při správnym nalazení anten prostě neušlišim cizí APčko kilometr daleko na vedlejší šachtě než to mám já. Což vošem nejde s dish anténou proože jeji vyzařovací laloky jsou trochu rozprsknutý ale prowax či jirous maji poměrně pěknou kapku tak, jak to má bejt. Když vemu panelky tak i jouda v okruhu 500m i mimo osu vysílání bude na tý anténě slyšet a bude kazit kvalitu spoje. Všechno je to jenom o použitym HW což někteří nidky nepochopí a pak to doháněji výkonem. Dneska už neni problém koupit levně pár límcových antén od jirouse která je řekl bych dost kvalitní na tu jeji cenu a funguje výborně a je to řešení bez koaxu.
Člověk si musí ujasni co chce. Koupim kvalitu, a kvalitu dostanu. Koupim bast a budu baslit za rok znova protože s rostoucim šumem bude klesat rychlost.
Mimochodem, máme tu jeden z prvních spojů kterej v zarušenym prostředí od začátku 5GHz pásma stále dosahuje 40Mbit a 40Mbit tam teče každej den ve večerních hodinách a takovej spoj se vyplatí. Jistej podíl na tom budou mít i PCčka který nstreme utahnou v pohodě. Víte o tom že mikrotik taky doporučuje PCčka na jakejkoliv nstreme? Žádný RBčka na nstreme nedoporučuje protože to jsou pomalí šmejdy. Oni sice nejednou na plno ale na 20% ovšem prostudujte si jak nstreme pracuje a dojde vám, že procesorem ovládáte komunikaci a to v realnym čase a ovládat něco procesorem v realnym čase stojí vždy spousta výkonu a všechno co se zařadí do fronty musí bejt přerušeno a musí se obsloužit nstreme čimž rostou nároky a to nějakej mips nemůže nikdy dokonale zvládnoust a proto se doporučujou x86 procesory kterej maji výkon a obsluhování procesů dost jiný a nestojí je to tolik procesorovýho času a přepínání procesů je snadnější díky jejich architektuře. Dual nstreme dokonce konkrétně doporučoval na P4 2.4GHz a ne na RB600 či RB800 či hroznou RB433AH. Dneska tak minimálně na alixe.
Děláme v reálnym světě tolik chyb a mnozý tady na foru si to vůbec neuvědomujou a ptaji se proč jim to nechodí a odpověd je jednoduchá, použil si špatný komponenty. Pokud chceš na 5km 30Mbit, nemůžeš použít panelku i když má 23dB.
Dneska jsme všichni zvyklý na idiocký tenký koaxy který by se neměly vůbec používat. Kdo si dobře pamatuje, tak v dobách 2.4GHz se tenký daly sehnat maximálně 20cm dlouhý a to bylo myšlený ještě jako redukce z RSMA na Nko a odtud vesele tlustej kvalitní koax až do antény což přineslo svojí kvalitu. Místo toho jsme přesedlaly na dvojnásobnou frekvenci kde je potřeba kvalitnější prvky a úmyslně jsme si zhoršily cestu k anténě. Já vim že tenkej koax je levnější a lépe se s nim dělá, ale to je asi tak všechno a pro funkci anténního systému je to fatální nedostatek.
Zapřemejšlejte nad tim co děláte, protože když už něco stavim, tak ať to funguje co nejlíp a nemusim zbytečně plejvat výkonem a pak psát na forum že spoj nefunguje dobře. Berte si příklad z 10GHz spojů. Maji tam defakto 4 volný kanály pro duplexní přenos ale přitom jsou schopný umístit na budovu několik v řádu desítek spojů a jede jim to pokud nějakej materiál nepřijde s 30cm parabolou která už nemá takovou směrovost. Tim mířim i na lidi co si daji panelový antény proti sobě na 300m a vymlouvaji se na to že to je přece tak blízko že neni třeba tam dávat něco jinýho... omyl, směrovost je to zásadní na kterou navazuje šum a následně kvalita spoje. Prostě vemu 5° směrovky, namířim je na sebe a pokud v tom směru nebude cizí vysílač, tak prostě spoj bude v cajku. Stačí si to propočítat a změřit úhly na mapě a při správnym nalazení anten prostě neušlišim cizí APčko kilometr daleko na vedlejší šachtě než to mám já. Což vošem nejde s dish anténou proože jeji vyzařovací laloky jsou trochu rozprsknutý ale prowax či jirous maji poměrně pěknou kapku tak, jak to má bejt. Když vemu panelky tak i jouda v okruhu 500m i mimo osu vysílání bude na tý anténě slyšet a bude kazit kvalitu spoje. Všechno je to jenom o použitym HW což někteří nidky nepochopí a pak to doháněji výkonem. Dneska už neni problém koupit levně pár límcových antén od jirouse která je řekl bych dost kvalitní na tu jeji cenu a funguje výborně a je to řešení bez koaxu.
Člověk si musí ujasni co chce. Koupim kvalitu, a kvalitu dostanu. Koupim bast a budu baslit za rok znova protože s rostoucim šumem bude klesat rychlost.
Mimochodem, máme tu jeden z prvních spojů kterej v zarušenym prostředí od začátku 5GHz pásma stále dosahuje 40Mbit a 40Mbit tam teče každej den ve večerních hodinách a takovej spoj se vyplatí. Jistej podíl na tom budou mít i PCčka který nstreme utahnou v pohodě. Víte o tom že mikrotik taky doporučuje PCčka na jakejkoliv nstreme? Žádný RBčka na nstreme nedoporučuje protože to jsou pomalí šmejdy. Oni sice nejednou na plno ale na 20% ovšem prostudujte si jak nstreme pracuje a dojde vám, že procesorem ovládáte komunikaci a to v realnym čase a ovládat něco procesorem v realnym čase stojí vždy spousta výkonu a všechno co se zařadí do fronty musí bejt přerušeno a musí se obsloužit nstreme čimž rostou nároky a to nějakej mips nemůže nikdy dokonale zvládnoust a proto se doporučujou x86 procesory kterej maji výkon a obsluhování procesů dost jiný a nestojí je to tolik procesorovýho času a přepínání procesů je snadnější díky jejich architektuře. Dual nstreme dokonce konkrétně doporučoval na P4 2.4GHz a ne na RB600 či RB800 či hroznou RB433AH. Dneska tak minimálně na alixe.
Děláme v reálnym světě tolik chyb a mnozý tady na foru si to vůbec neuvědomujou a ptaji se proč jim to nechodí a odpověd je jednoduchá, použil si špatný komponenty. Pokud chceš na 5km 30Mbit, nemůžeš použít panelku i když má 23dB.
0 x
to Hapi: plny souhlas, akorat jsem nepochopil ten posledni odstavec s tim nstreme na x86, protoze si protirecis tim ze davas RBcko hned za antenu do boxu (pouzivas nstreme) a tam troufam si tvrdit zadne PC jaksi nenamontujes ani omylem 
Ja ted takto predelavam take vsechny sve spoje a rusim koax a svete divse na 1dBi vykonu spolu s Jirous Extreme 24dBi s externim boxem a RB411AH a R52n je to uplne nekde jinde akorat zrovna ten nstreme mi tam jaksi hapruje a spoj se rozpojuje, na puvodni konfiguraci RB600 5m koax (wifiprofi) jel nstreme dobre.
Ahoj Lada

Ja ted takto predelavam take vsechny sve spoje a rusim koax a svete divse na 1dBi vykonu spolu s Jirous Extreme 24dBi s externim boxem a RB411AH a R52n je to uplne nekde jinde akorat zrovna ten nstreme mi tam jaksi hapruje a spoj se rozpojuje, na puvodni konfiguraci RB600 5m koax (wifiprofi) jel nstreme dobre.
Ahoj Lada
0 x
nstreme na Nkových kartách dolazenej neni. No do boxu se dá dát alix. Neříkám přímo že nstreme na RBčka nepatří, ovšem je obrovskej rozdíl když jede nstreme na pc nebo rbčku. Latence jsou nižší a spojem víc proteče a je stabilnější. Alix do boxu a je pořešeno na dlouhou dobu i výkonově. Například za duplexního jirouse dáš ten jejich větší box, a do něho se vejde ta intelácká deska s atomem což už PC doslova je a nebo tam nacpeš cokoliv ve formátu mini-itx. Jenom sem narážel na to že RBčka prostě na nstreme nejsou uplně připravený i když to každej používá a funguje to ale dost to žere výkonu a kdoví jestli se tam nenaráží na nějaký jiný limity protože občas je to problémový.
Jo, vyhazování koaxů je fakt podstatná věc. Spoje se pak chovaji uplně jinak, úplně super. Dá se říct že konečně vycházeji signály podle kalkulaček. S jakymkoliv pigtailem jde signál bez zjevných útlumů dolu a prostě člověk neví čim to je. Ve výsledku je spoj bez tenkýho koaxu na 1500m v limitech na lepších hodnotách, než spoj na 1000m s výkonem na max. To už jsem si za oslední dobu několikrát ověřil a fakt ty koaxy stojeji za houby.
Ne nutně bych všude Nkový karty cpal. Datasheet snese hodně a ty jejich parametry se mi moc reálný nezdaji teda pokud nejsou měřený za použití obou vstupů kde se signály nějak sčítaji a to i v případě 802.11a ale to se nikdy nedozvíme.
Jo, vyhazování koaxů je fakt podstatná věc. Spoje se pak chovaji uplně jinak, úplně super. Dá se říct že konečně vycházeji signály podle kalkulaček. S jakymkoliv pigtailem jde signál bez zjevných útlumů dolu a prostě člověk neví čim to je. Ve výsledku je spoj bez tenkýho koaxu na 1500m v limitech na lepších hodnotách, než spoj na 1000m s výkonem na max. To už jsem si za oslední dobu několikrát ověřil a fakt ty koaxy stojeji za houby.
Ne nutně bych všude Nkový karty cpal. Datasheet snese hodně a ty jejich parametry se mi moc reálný nezdaji teda pokud nejsou měřený za použití obou vstupů kde se signály nějak sčítaji a to i v případě 802.11a ale to se nikdy nedozvíme.
0 x
pani ja sa vas spytam len na jednu vec... ako riesite odolnost voci burkam - prepatiu v pripade solo rbciek a ethernet kablov..? toto je jediny dovod ktory ma drzi pri rf400vke, letovacke a konektorovani pri montovani kazdej anteny
) davate prepatovky na kazdu stranu? 

0 x