RaMa:ono je rozdíl pokud jede cpu špičkově na 30% a nebo průměrně na 30%. Pokud jede špičkově na 30% je opravdu paranoidní měnit hw, pokud jede průměrně 30 a špičkově 80, není se o čem bavit, ale bohužels to neuvedl.
Taky je něco jiného když máš třeba RB532 kterou vytížíš blbýma 10Mbitama na 90% a víš že u té linky k tomu může dojít, a nebo když hodíš kompl který jede běžně na 50% výkonu, zpracovává 100Mbit, ve špičkách je na 60% protože to jede 120Mbit a větší datový tok tam není možný. Pak asi nemá smysl upgradovat, prpstě je tam velká rezerva.
Tohle:
Zatim jsme zkouseli jen Jirous 24dBi Dual pol. na 10Km.
Je to zatim asi nejlepsi dvoupolarizacni antena na trhu
jsi nemyslel vážně, asi překlep, žejo? :)
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
spoj 7.5km s tokem 20/20Mb
Leeonek píše:Tohle:
Zatim jsme zkouseli jen Jirous 24dBi Dual pol. na 10Km.
Je to zatim asi nejlepsi dvoupolarizacni antena na trhu
jsi nemyslel vážně, asi překlep, žejo?
Znas lepsi? My uz jsme par dualu vyzkouseli a tahle jela nejlepe.
Pokud jde tech 10km, tak to byl jen test na poli...
0 x
Když jsi napsal že jste zkoušeli jen jirous (prowax není), tak jsem předpokládal že to byli první duální antény, proto mě pobavil ten závěr že se jedná o nejlepší duály na trhu ;)
0 x
Dej tam Ubiquiry Bullet M5 s nejakou slusnou antenou (pouzivam Tyhan) i na jednom kanale ti to tech 20/20 spolehlive da a vyjde to na par kacek.
0 x
Josef Smola
k mikrotiku jsem se vratil po 4 letech a mam pocit, ze kdyby zakazali vsechny zabugovany feature, zustane jen ten barevnej terminal....
k mikrotiku jsem se vratil po 4 letech a mam pocit, ze kdyby zakazali vsechny zabugovany feature, zustane jen ten barevnej terminal....
tu anténu bych {[(možná)]} zkusil ale ten bu bullet fakt ne, nechci to prasit ostatním....
ty antény špatně nevypadají jsou fakt laciné i s límcem, ale problém je, že je to až v žamberku, já to potřebuji někde v praze
ty antény špatně nevypadají jsou fakt laciné i s límcem, ale problém je, že je to až v žamberku, já to potřebuji někde v praze

0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
okoun píše:tu anténu bych {[(možná)]} zkusil ale ten bu bullet fakt ne, nechci to prasit ostatním....
ver mi že skôr to zarusis práve s nstreamom ako s n-kovym bulletom. Na kanale kde ti pojde nstream ti už nepojde nič.
0 x
Nbullet mi prijde jako levna prasarna, navic na tom nemas temer zadnou diagnostiku, neco jako ovis.
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam
reset píše:Nbullet mi prijde jako levna prasarna, navic na tom nemas temer zadnou diagnostiku, neco jako ovis.
urcite to nema take moznosti ako MK, ale CCQ ti ukaze, signal ti ukaze, data rate ukaze, traceroute ma, ping ma, BT ma... akurat co mi tam chyba, tak to je torch.
neviem preco by to mala byt prasarna, vsak to tiez zabere 20mhz kanal a myslim ze sa da na zabratom kanale este aj fungovat - co sa pri nstream neda povedat.
ako nemam nic proti nstream, pouzivam ho hojne... ale bullet mi na p2p spojoch ide lepsie a je odolnejsie voci ruseniu.
ale zas na druhu stranu som skusal teraz na niekolkych miestach vymenit vysielace (RB+UB5) za bullety (skusal som aj bullet5 aj bullet m5) a moc sa to neosvedcilo. dufal som ze to bude fungovat ok aj pri vacsej zatazi, ale opak je pravdou. pri zopar klientoch je to ok, sprava sa to super. ale miesta, kde mam fakt viacej klientov na antene to zdale nesplna moje poziadavky.
tazke u mna nadalej ostava na vysielacoch RB+UB5 alebo CM9/R52
0 x
a nejde ti líp jenom proto že tam smažíš ptáky?
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
okoun píše:a nejde ti líp jenom proto že tam smažíš ptáky?
no ver mi ze nie... vyhulene to neslo zdaleka dobre. dobre to ide az ked sa to zreguluje, fixne data rate, fixne ack, fixne kanal a pouzijes to ako bridge.
mal som na jednom mieste spoj, kde som vymenil niekolko druhov anten (jirous 29db, dcom 27db, prowax 29db), niekolko druhov kariet (ub5, cm9 a skusal som aj xr5) a vysledky neboli uspokojive. dobre to zacalo chodit az v kombinacii bulletom m5 + prowax 29db.
na tej streche, kde mam tento spoj je z jednej strany zhruba 30-40 5ghz anten (4 x isp) a z druhej je asi 15 5ghz anten (plus ideme cez zarusene mesto) - takze rusenie jak hovado.
0 x
buduse zase opakovat ale bullet m5 + prowax 29dB nebude nikdy v limitu. bullet m5 jako defakto všechny věci od ubnt neuměji regulaci pod 7dB takže si to měl vohulený.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
mato1 píše:okoun píše:a nejde ti líp jenom proto že tam smažíš ptáky?
no ver mi ze nie... vyhulene to neslo zdaleka dobre. dobre to ide az ked sa to zreguluje, fixne data rate, fixne ack, fixne kanal a pouzijes to ako bridge.
mal som na jednom mieste spoj, kde som vymenil niekolko druhov anten (jirous 29db, dcom 27db, prowax 29db), niekolko druhov kariet (ub5, cm9 a skusal som aj xr5) a vysledky neboli uspokojive. dobre to zacalo chodit az v kombinacii bulletom m5 + prowax 29db.
na tej streche, kde mam tento spoj je z jednej strany zhruba 30-40 5ghz anten (4 x isp) a z druhej je asi 15 5ghz anten (plus ideme cez zarusene mesto) - takze rusenie jak hovado.
navic to vypada zes mel problem v kabelazi... pac vsechno cos pripojoval jelo pres nejaky koax... Bullet ne....
0 x
Jan Ptáček
hapi píše:buduse zase opakovat ale bullet m5 + prowax 29dB nebude nikdy v limitu. bullet m5 jako defakto všechny věci od ubnt neuměji regulaci pod 7dB takže si to měl vohulený.
no hej, bullet mam na 6db, nizsie mi stiahnut nejde...
0 x
mato1 píše:hapi píše:buduse zase opakovat ale bullet m5 + prowax 29dB nebude nikdy v limitu. bullet m5 jako defakto všechny věci od ubnt neuměji regulaci pod 7dB takže si to měl vohulený.
no hej, bullet mam na 6db, nizsie mi stiahnut nejde...
1db sem tam, faktem je že to nejde stahnout na 0dB tak aby jsi byl skoro v limitu. Limit je 27dB a ne 30dB jak si mnozí myslí.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
net.work píše:navic to vypada zes mel problem v kabelazi... pac vsechno cos pripojoval jelo pres nejaky koax... Bullet ne....
no ver mi ze nie... bol tam 5m kabel (hruby, nemerany), bol tam 1m kabel (merany, hruby), bolo to tam aj bez kabla (jirous priamo s krabicou na zadnej strane), pigtaily menene boli tiez. proste tam ine neslo... vlastne islo, ale len pri prenose do 10 mbit. nad 10 mbit to slo do kolien. s bulletom tam chodi v spicke okolo 25 mbit a stale tam je krasna rezerva. viem ze je to nieco cez limit, ale tu to proste inak neslo. na tej streche je samy nstream, su tam dva dual nstreamy a to nehovorim o desiatkach sektoriek.
0 x