❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Souboj: Turbo vs. NStreme DUAL vs. 802.11N

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
hapi

Re: Souboj: Turbo vs. NStreme DUAL vs. 802.11N

Příspěvekod hapi » 14 years ago

ale prosimtě. Mám zarušit 2x40MHz jednim směrem (nstreme dual) nebo 2x40MHz oběma směry (2 ptp spoje)? Dost rozdíl nemyslíš?
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 14 years ago

Všetci sa tu dušujú ako rušíme 5G pásmo a všetci bežia na 40Mhz, pretože iná cesta trafficu nevedie. Mato, ved ak máš na licenc kľudne ho zaplať a ušetríš rušenie na 5G pásme. Ja na licenc nemám a musím vyriešiť ako preniesť čoraz vacsi objem dat v 5G pásme. Nstreme dual v Nku bez mima zožerie 2 x 40mhz raz pri začiatku outdoor pásma a potom hore pri konci outdoor pásma...nevraviac o tom že upload smer nikdy nie je ani na 50% využitý. MiMo s Nstreme dual pri 40Mhz sa mi už zdá troška strelené a navyše to chce 4 antény a za tú cenu to už mám možno 50% ceny licenc spoja.
0 x

mato1

Příspěvekod mato1 » 14 years ago

midnight_man píše:Všetci sa tu dušujú ako rušíme 5G pásmo a všetci bežia na 40Mhz, pretože iná cesta trafficu nevedie. Mato, ved ak máš na licenc kľudne ho zaplať a ušetríš rušenie na 5G pásme. Ja na licenc nemám a musím vyriešiť ako preniesť čoraz vacsi objem dat v 5G pásme. Nstreme dual v Nku bez mima zožerie 2 x 40mhz raz pri začiatku outdoor pásma a potom hore pri konci outdoor pásma...nevraviac o tom že upload smer nikdy nie je ani na 50% využitý. MiMo s Nstreme dual pri 40Mhz sa mi už zdá troška strelené a navyše to chce 4 antény a za tú cenu to už mám možno 50% ceny licenc spoja.

no a prave koli takym ako ty a podobne rozmyslajucim mam niekolko licencov a budem musiet kupit dalsie. 50 mbit a viac proste na 5ghz pasmo nepatri. nehovorim, ze docasne sa to nerobi, ale na dlhodobe riesenie je to nahovno.
predsav si to, ze takto si spravis v meste 3-4 spoje. jasne, ze vsade je konkurencia a keby aj tak urobila to iste, tak staci ak budes mat v meste zopar takych spojov a v kombinacii s nstream si si akurat odrezal konar pod sebou.
zazil som to tu viac krat, takze ma nepresviecaj o niecom inom. mam konkurenciu, ktora bezi cisto na nstream (vratane sektorov) a je na tom istom sajte ako ja. no nechcite to zazit... a to tam ma mozno 5-6 anten.
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 14 years ago

Chvala bohu ze nic take v zakone nemame... Cize co na 5G patrí a čo nie...je na každom. Všade je konkurencia, a všetci to robia. U nás v meste sú desiatky P2P spojov v 40Mhz a tu sme.... Preto je 5tka free.
0 x

3com

Příspěvekod 3com » 12 years ago

Spoj PtP 15Km pres pole v ceste zadne mesto, ve scanu 20 Ap. Anteny na obou stranach Jirous 24 s limcem, Duplex. Co pouzit za hardware a nastaveni??? RB911 a MIMO nebo Nko + nstream??? A nebo nasadit dve karty a dual Nstream?.... Co ma svoje pro a proti??
0 x

jopo

Příspěvekod jopo » 12 years ago

len taka otazka, preco na taku vzdialenost strielas s 24db antenami???
0 x

3com

Protoze to bohate staci... Na obou stranach utlumeny vykon a signal -66
0 x

Hatatitla

Příspěvekod Hatatitla » 12 years ago

Utlmený na koľko 20 dB na karte a EIRP 44 dB ?
0 x

Pintero
antispam: Ano

Příspěvekod Pintero » 12 years ago

Jasne, takze jsi high power kartu z defaultu TxP 30 dB utlumil na TxP 18 dB a mas na 15km spoji pri 24 Jirousech prijimanou uroven -66 dB. To sedi.
0 x

neverhappy

Příspěvekod neverhappy » 12 years ago

3com píše:Protoze to bohate staci... Na obou stranach utlumeny vykon a signal -66
A proto je 2,4GHz a 5Ghz tam kde je. Kdyz dela spoj nekdo kdo je uplne mimo. Bez urazky , ale v limitech na tu vzdalenost se dostanes nekde na 79dB. Takze to mas asi tak 20x prehuleny nad limitem

edit: A co myslis ze ted udela tech 20 vysilacu v ceste. Minimalne par jich bude muset osolit vykon nebo preladit, protoze pan 3com pousti do 24dB paraboly dalsich 20dB s karty. Pokud chces na 15 km delat spoj na 5GHz :roll: tak udelej duplex se dvou anten a vysilaci dej do limitu a na prijimaci si dej treba 2m parabolu.
0 x

rado3105

Příspěvekod rado3105 » 12 years ago

midnight_man píše:
reset píše:kolik koli, jednoduchy pocty

pri idealnim spoji az 80Mb FD s luxusnima latencema
To sa mi páči :) :) :) asi začnem nad tým tvrdo uvažovať ako náhrada za rocket M5 spoje.

pred rokom si sa mi smial ze to pouzivam a teraz v tom chces hulit 80mhz?:)
Da sa to akutne poriesit ze turbo pre rx, a bez turba tx...ale uz radsej kupit nieco co zozerie 20mhz..(napr. tie ligoptp, ktore taktiez kritizujes v druhom topicu:))

V acku pri turbe down to 72/40-55mbit/s.(tcp, hd, 20 spojeni), asi 40 sieti.....pri odozve 0-1ms...
0 x

3com

Otazka byla jasna jestli ma nekdo zkusenosti co bude lip chodit jestli Mimo nebo Dual nstream.... A ani jeden postreh, tip... Pro utlumeni vykonu sem udelal maximum narozdil od jinych v okoli tak pls nekritizovat... Nejdrazsi Jirousy s limcem Duplex, 5m Koaxy, uzavreny plechovy box na RB, vykon utlumeny na 15dB a je to jenom pres pole v neobydlene krajine zadne mesto po ceste... Narozdil od jinych tuhle otazku resim...
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

sorry ale pro utlumení výkonu na maximum si měl začít tím že použiješ 29dB jirousky. Stahnutí výkonu na 15dB si ubral pouze 3dB při maximální rate čili nepodstatný stažení výkonu. Teď tu budeš brečet že to nechodí protože si nekoupíl 29dB verze na sakra dalekých 15km!!
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

3com

Je to jenom testovaci spoj (zatim) pak se rozhodne jestli zustane a nebo se pujde do 10GHz. Za 29dB to muzu vymenit bez problemu 8)
0 x

rado3105

Příspěvekod rado3105 » 12 years ago

Ono o tom o com sa najmenej pise na forach(realne skusenosti) to ide najlepsie: vid. dual nstreme, nstreme.
NV2 bola problemova tak vela ludi to riesilo, ja mam dual nstreme nasadeny a neviem o tom....
Taktiez je to aj s ostatnymi sietovym zalezitostami...ludia idu riesit len ked je problem, ten komu vsetko beha ako ma moc neriesi.....
0 x