maxik: Vidím žes ty skaláry mikdy nepoužíval. Zatím žádný sektor který jsem měl v ruce se nemohl s SS60 nějak moc srovnávat. Jediný který oproti ss60 za něco stál, byl nějaký PW se 120 stupni a 16(nebo 18)db ziskem. Ten sektor stál ovšem tehdy kolem 6000kč, já antény co mají tak široký vyzařovák prostě nikde neuplatním. Radši použiju víc s menším úhlem.
Jen pro tvou informovanost, co si myslíš že za ozařovač má třeba anténa Tyhan? Není to klasická plechovka? Ano, je to klasický tvar plechovky, a nemá většina parabol stejný zářič? Ano, má v podstatě stejný zářič (vyjma jirouse a prowaxu).
Skalární sektorovka se jmenuje skalární protože vepředu dokola jsou takové ty hezké kroužky, ty poměrně hodně mění oproti klasickému "hrníčkovému" ozařovači diagram a udělají ti fantastický vertikální i horizontální úhel. Podobný nenajdeš u žádné jiné sektorky. Takže s plechovkou to má podobný opravdu jen princip a tvar.
Kdybys to aspoň vyzkoušel, předtím než něco takového napíšeš, udělal bys líp. Jistě víš, že starou plechovku na 2,4 bylo možné chytit i na 1km zezadu, tohle se ti nestane u skaláru ani na 70-100m, ukaž mi sektor který zezadu na 100m nechytneš....
trandak: 180° sektor není sektor ale poloviční všesměrka :)
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Spoj na vzdálenost 4 km a 6 km
Zkousel zkousel, tyhan samozrejme pouziva take plechovky ja vim, na ozarovani funguji skvele protoze jim nasobne zvysuje zisk parabola ale jamotne nic moc, asi z nejakeho duvodu se uz na 2.4 plechovky jako AP prestaly pouzivat, u klientu jeste driv tam je to nevhodne sirokym uhlem a malym ziskem samozrejme. Pri docasne vymene sektoru ta14 jsem tam dal toto z nepouzivane paraboly a signal klientu byl horsi asi o 5-8 db tak nevim.
0 x
Maxik píše: Pri docasne vymene sektoru ta14 jsem tam dal toto z nepouzivane paraboly a signal klientu byl horsi asi o 5-8 db tak nevim.
No pokud ten klient byl 30° z ůhlu na 2km, je to pochopitelné ;)
0 x
Takhle se mi to líbí - pořádná diskuze a prostě se tady předávají zkušenosti. Díky za poloviční všesměrku:-) Jinak já ty skaláry mám a jsem s nimi spokojen. Jsou malé za přijatelné peníze a pokrejou toho opravdu dost. Před nimi jsem tam měl anténu co je přímo v boxitu, která měla jen 20° a je to úplně o něčem jiném. Hlavně to vidím v dobrém signálu při různých výškách. Jsem totiž s APčkem na kopci a pouštím do údolí a na druhý kopec, takže klienty mají docela rozdílné výšky.
0 x
dneska si už plechovky nikdo dělat nebude protože cena placek na 2.4GHz je směšná ale před 5 a více lety tomu tak nebylo takže ne že by nebyly plechovky dobrý ale už se to nevyplatí dělat.
Jasně Maxíku že jsi měl pokles když skalár má o cca 4dB menší zisk a tim pádem i míň vyzáří ke klientovi. Ovšem ten tvůj sektor je kus drátu před plechem a chytat bude i když klient bude pod nim. Skalár ti tohle nikdy nedovolí stejně tak jako airmaxový sektory nebo sektory od dcomu. Jak seš mimo úhel, končíš a tak by to mělo bejt. Proto říkám, záleží odkud chce trandak pokrejvat lokalitu. Když máš baráky ve vesnici a anténu v urovni střech tak klasickej lepší sektor a když pokrejváš rodinný baráky na sídlišti z 8 patrovýho domu a baráky se tahnou 50m od toho paneláku, skalár to zařídí ale klasickej sektor nikdy neusliší všechny tak dobře. Ty dál budou slabí a ty blíž taky, uprostřed budou silný ale skalár to vyrovná všude na cca stejný hodnoty. Koukni na GSM antény jak tam máš pěkně dva sektory nad sebou pod jinym úhlem, stejnej případ, jednim to nepokrejou. Se stejnym problémem se potýkám i já protože jsem si koupil lepší sektor kterej neni jenom drát před plechem a na tohle jsem uplně zapoměl. Hold 5GHz neni 2.4GHz.
Jasně Maxíku že jsi měl pokles když skalár má o cca 4dB menší zisk a tim pádem i míň vyzáří ke klientovi. Ovšem ten tvůj sektor je kus drátu před plechem a chytat bude i když klient bude pod nim. Skalár ti tohle nikdy nedovolí stejně tak jako airmaxový sektory nebo sektory od dcomu. Jak seš mimo úhel, končíš a tak by to mělo bejt. Proto říkám, záleží odkud chce trandak pokrejvat lokalitu. Když máš baráky ve vesnici a anténu v urovni střech tak klasickej lepší sektor a když pokrejváš rodinný baráky na sídlišti z 8 patrovýho domu a baráky se tahnou 50m od toho paneláku, skalár to zařídí ale klasickej sektor nikdy neusliší všechny tak dobře. Ty dál budou slabí a ty blíž taky, uprostřed budou silný ale skalár to vyrovná všude na cca stejný hodnoty. Koukni na GSM antény jak tam máš pěkně dva sektory nad sebou pod jinym úhlem, stejnej případ, jednim to nepokrejou. Se stejnym problémem se potýkám i já protože jsem si koupil lepší sektor kterej neni jenom drát před plechem a na tohle jsem uplně zapoměl. Hold 5GHz neni 2.4GHz.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
Tak jsem to v rychlosti nakreslil, ale myslím si, že asi budou lepší ty skaláry, nebo máte jiný názor? Díky Trandák
- Přílohy
-
- DUJ.jpg
- (66.85 KiB) Staženo 573 x
0 x
taky se nabízí možnost všesměru. Nakloníš ho kolmo k terenu a vyřešeno. Dva sektory tam můžeš dát potom.
0 x
hapi: jak potom sektory? K čemu to tady nabádáš? :D
trandak: jestli se ti s tím chce otravovat za půl roku znova, dej tam všesměrku, ale pokud máš finance, dal bych aspoň 2x SS60 rovnou. Pokud je to místo s možností nárustu klientů, klidně rovnou 4 a máš nadlouho klid. Kvalitní kabeláž a dokud tam nebude 60 klientů, nemusíš tam vůbec lézt.
trandak: jestli se ti s tím chce otravovat za půl roku znova, dej tam všesměrku, ale pokud máš finance, dal bych aspoň 2x SS60 rovnou. Pokud je to místo s možností nárustu klientů, klidně rovnou 4 a máš nadlouho klid. Kvalitní kabeláž a dokud tam nebude 60 klientů, nemusíš tam vůbec lézt.
0 x
potom jako až bude vytíženej všesměr, tak ho sundá a dá dva sektory. Ale předpokládám že to bude nějaká vesnička takže jeden všesměr bude stačit bohatě.
0 x
Zatím to vypadá na cca 30 klientů, ale chci to rozdělit do cca 15 lidí na jednu kartu, aby to stíhalo. Jinak to asi vyhraje ten skalár, protože ho mám vyzkoušený a jede fakt bez problémů a hlavně malý a cenově přijatelný. To spíš se bojím té páteřem, že budu mít v cestě asi pár stromů. Dnes mi přišel nový dalekohled tak zítra když bude hezky tak to prozkoumám. Tak držte palce. Díky Trandák
0 x
To by bylo asi na hodně dlouho:-))) Myslím to dříví na topení.
0 x