❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

MU-MIMO

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
ludvik

Re: MU-MIMO

Příspěvekod ludvik » 8 years ago

hapi píše:8km ptp spoj, bokem k městu, velký kvalitní antény, vše udělaný pro to aby se nemuselo dávat 10GHz pojítko. Vše top stav, top RBčka, top zaměření, top fresnelka. Žádný kompromis. Je to 40MHz aby to došlo i ubnt hračkářům. Já vím že ty jejich bazmeky ukazují 40MHz což je samozřejmě nesmysl, je to 2x20MHz. Máme 20MHz kanály a další se přidá sólo vedle.

Přestaň nás tragédy urážet ... my víme, že je 40 rovno 20*2. Hračkáři dokonce umí nastavit stranu, kde se ten druhý objeví. Tvoje bazírování na tom, že to jsou dva jen ukazuje tvoji aroganci ... zabraný kus pásma je 40, teoretická "díra" uprostřed na tom nic nemění. My ovšem budeme blbí a budeme říkat 40 MHz kanál.
Např. zde: http://www.revolutionwifi.net/revolutio ... rence.html

Ale ani tragický Google mi nedal odpověď na otázku, co je topRB. Všechny RB jsou více, či méně k vzteku. Sice je otázkou, za kolik z toho může ROS, ale i tak.

Stejně tak by mě zajímalo, kde bereš ty speciální verze ROS, že tam umíš nastavit i to, co my ostatní ne. Pro nás je ovšem jednodušší koupit hračku, co funguje out of the box.
1 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

hapi

Příspěvekod hapi » 8 years ago

no viděl si to sám ne? první reakce byla "80MHz"? ani si neumí přečíst informace na obrázku. Ani si nedal dohromady 1 a 1 tedy 2x2 AC ve 40MHz = 400Mbit. Takže kdo ví že 20x2 je 40?
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

pepulis

Příspěvekod pepulis » 8 years ago

A jakou cestou prosim dnes postupujete, kupujete RB ac desky a nebo dokupujete jen ac wifi moduly do slotu, napr. do rb912 apod.? Co je z hlediska stability a odruseni lepsi? Diky.
0 x

Orel005

Příspěvekod Orel005 » 8 years ago

Vim, ze me nemate zato radi :D, ale takhle funguje spoj v Polsku na 133 km :), sice to uz nepouzivame je to jen jako zaloha ale bezi stale dobre https://ctrlv.cz/XgCQ . Mikrotik RB912AC a rocketdish 34 dB 2 x 20 MHz.
0 x
https://www.ORELSOFT.cz - ISP CZ / https://www.ORELSOFT.pl - ISP PL / https://www.levneVPS.cz - Hosting / https://www.GAMEHOSTING.cz - Herni hosting

Proc se schovavat v anonymite ? Kdyz neco delas, delej to na 100%, nebo se na to vyser.

rado3105

Příspěvekod rado3105 » 8 years ago

No a to milovnici mikrotiku nastastie nemali moznost skusit af5x...alebo mozno ich skusaju a zabaluju do krytov od netmetalu:) Mikrotik vo vzduchu zaspal dobu, kto si mysli ze nie, tomu sme my ostatni len radi:)
0 x

hapi

a kolik prosim tě stojí AF5x? to je spoj za 30 hadrů co? Srovnávej srovnatelný.
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 8 years ago

rado3105 píše:No a to milovnici mikrotiku nastastie nemali moznost skusit af5x...alebo mozno ich skusaju a zabaluju do krytov od netmetalu:) Mikrotik vo vzduchu zaspal dobu, kto si mysli ze nie, tomu sme my ostatni len radi:)

hele až do PBM10 dají 1Gb a 256qam tak s tebou budu souhlasit jinač ne :)
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

ludvik

Příspěvekod ludvik » 8 years ago

A tím se vyrovnají jakému typu routerboardu?
okoun píše:
rado3105 píše:No a to milovnici mikrotiku nastastie nemali moznost skusit af5x...alebo mozno ich skusaju a zabaluju do krytov od netmetalu:) Mikrotik vo vzduchu zaspal dobu, kto si mysli ze nie, tomu sme my ostatni len radi:)

0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

Myghael

Příspěvekod Myghael » 8 years ago

okoun píše:

A taky XW čipset, ten XM je na hraně. :roll:
0 x
Si vis pacem, para bellum.

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.

basty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod basty » 8 years ago

hapi píše:zdravím tragédy

AC 2x2 2x20MHz nstreme

Obrázek

Taky jsem zkusil hapiho spoj nasadit na jedno misto... Vali to pekne... viz ten obrazek.

Jenom skoda, ze pri sync 400 to dava "jen 200"

u staryho A to bylo 40/54 s nstreamem, tady je to 50%. Ale to je neco trochu jinyho...
0 x

hapi

jo, vim přesně o čem mluvíš. Je to bohužel tak a neni to jenom problém mikrotiku ale obecně všech wifin. Jakmile to dám na 80MHz tak je to extrémně neefektivní. Co si budeme povídat, 200Mbit by to mělo dát i na obyč Nku 2x2 2x20MHz na 802.11. Noo, nedá že? nebo jenom ve vyjímečných případech a na stole v UDP. Ale taky tu nastává problém samotný komunikace wifi, jestli si pamatuješ tak na 802.11 v turbu to taky nebylo 2x tolik co mělo bejt. No, podle mě tam prostě s tou latencí atd.. nemůžeš kloudně z TCP vymačkat strop spoje a ten strop se ukáže až když tam budeš tlačit já nevim 100-200 tcp spojení aby se naplnili všechny odesílací buffery. Takhle se mi zdá že většinu komunikačního času se čeká na to až se tcpko otočí pro další salvu dat od cíle. v UDP to asi dá ale to je na prd.
0 x

basty
Kontaktovat uživatele:

jj, je to tak. Nko da tak 130 mozna 140... na sync 300/300, takze taky kolem tech 50%. To jsem nezkousel, ale verim ze to tak bude... u jiych spoju to tak bylo. I kdyz co si pamatuju tak 144/144 20M 2x2 dava kolem te 100M coz je zase lepsi efektivita.

Skoda no...

Nezkousel jsi modifikovat nstream na jiny rezim? Pocitam ze nv2 je v AC nejaka spatna co jsem tak slysel. Pripadne W. rep, ale nepocitam ze by tam bylo neco co by tomu pomohlo pres 200M.

A k UBNTeckarum. Dava ubnt vic nebo min v teto konfiguraci? (2x2 40MHz) Kdyz vezmu ty nejlepsi jednotky prism?
0 x

Gemb

Příspěvekod Gemb » 8 years ago

Prave preto sa mozno UBNT vytiahlo nad Tikom vo wirelesse. Na UBNT AC zariadeniach, dostane clovek vacsiu priepustnost pri 64qam (co je strop Nka) ako na obycajnych M5kach, nie su to obrovske rozdiely ale zaroven su. Takze aj ked sa moze niekomu zdat AC zbytocne, pretoze rusenie ho spolahlivo skorej zabije tak zaroven tie nove cipsety dostanu zo seba troska viac. Ja verim vo vyvoj 8) Ked zo sprostej nekrutenej dvojlinky dokaze VDSL sypat take rychlosti tak preco nie aj vo vzduchu :?:
0 x

basty
Kontaktovat uživatele:

no a kolik jsou ty cisla?
0 x

Gemb

Příspěvekod Gemb » 8 years ago

Si otestuj sam, kazdy ma ine prostredie 8) Ja neobhajujem ani UBNT ani Tik ale podla mojho nazoru v PtMP ma UBNT naviac, ci uz z pohladu SW aj HW. Mikrotik prispal, na PtMP to neni ziadna vyhra, na NV2 sa ocividne vysrali co je skoda. na PtP je skor jedno, tam to je vyrovnane, ide uz len o produkty. Riesit vsak PtP 5Ghz a viac ako 100Mbit pre niektorych je dost nerealne a radsej siahnu po FDD pojitkach. Kazdy nech si robi ako mu vyhovuje.
0 x