❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RAY2

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Leeonek

Re: RAY2

Příspěvekod Leeonek » 10 years ago

Viktor Novotný: 64QAM, 56Mhz, tx na -10, signál -63. Citlivost na 64QAM je -73, qpsk -87. Rezerva je 24db s -10db, pokud počítám možnost jít s tx do +5 za nepříznivého počasí, je to celkem 39db rezerva. Není to moc na 9km, to vím, ale stačí mi to.
douby: Odvaha? Měl jsem na 7km Saf Freemile 60/60cm, saf umí max tx -5db. Je jasné, že to při větší bouřce zhukne, ale jelikož tam je slušná záloha z vedlejší lokality kde je 11Ghz, nemám s tím vůbec problém.
pcwifi: kotlit? nekotlit? Toto dilema jsem už řešil několikrát. Spousta těch, kdo se tady ohánějí dodržováním norem, jsou první kdo kotlí na max. Pokud se většina konkurence chová tak, že výkon neřeší, ani v 10Ghz, ani v 17Ghz, nebudu to řešit ani já.
Mimochodem, na max nejedu a původně jsem tam měl 11Ghz ;)
Naposledy upravil(a) Leeonek dne 02 Oct 2014 17:34, celkem upraveno 1 x.
0 x

pcwifi
antispam: Ano

Příspěvekod pcwifi » 10 years ago

ta logika : "krade soused ja du taky krast" neni 2x stastna :? esi mas potrebu to udit protoze nekdo vedle to udi taky, tak to snad radejc to pasmo nepouzivej, neklesej tak nizko jak ten jiny udič...jednoho dne se prida treba nekdo dalsi a vas 2 setře aj cvaj :lol:
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

GRFS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod GRFS » 10 years ago

Jedno Murphyho pravidlo rika, ze uroven sumoveho pozadi na RX je primoumerna "yntelygency" okolnich uzivatelu kmit. spektra. Realita je takova, ze s klesajici krivkou vyjadrujici miru ochoty respektovat zakony a pravidla, jde sumove pozadi nahoru a roztaci se tak nekonecna spirala sekundarniho navysovani vykonu TX, nebot to je diky ATPC zcela automaticky proces, aby si spoj udrzel potrebne SNR. Staci jen nastavit vhodne limity ATPC regulacni smycky.

Tem chytrejsim uz doslo, ze tahle cesta je kratka a nakonec se to bude muset nejak resit, procez to urcite nebude CTU, kdo to vyresi ku spokojenosti vsech. Takze primarne by to mela byt snaha vsech uzivatelu spektra, protoze frekvence nas zivi vsechny a donedavna platilo, ze kapri si prece svuj vlastni rybnik nevypusti.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art

ok1vaw

Příspěvekod ok1vaw » 10 years ago

GRFS píše:Jedno Murphyho pravidlo rika, ze uroven sumoveho pozadi na RX je primoumerna "yntelygency" okolnich uzivatelu kmit. spektra. Realita je takova, ze s klesajici krivkou vyjadrujici miru ochoty respektovat zakony a pravidla, jde sumove pozadi nahoru a roztaci se tak nekonecna spirala sekundarniho navysovani vykonu TX, nebot to je diky ATPC zcela automaticky proces, aby si spoj udrzel potrebne SNR. Staci jen nastavit vhodne limity ATPC regulacni smycky.

Tem chytrejsim uz doslo, ze tahle cesta je kratka a nakonec se to bude muset nejak resit, procez to urcite nebude CTU, kdo to vyresi ku spokojenosti vsech. Takze primarne by to mela byt snaha vsech uzivatelu spektra, protoze frekvence nas zivi vsechny a donedavna platilo, ze kapri si prece svuj vlastni rybnik nevypusti.

Maximální souhlas. Nejlépe vypálit pod kůži jako kérku všem, kdo pracují se spektrem...
Vojta.
0 x

Hatatitla

Příspěvekod Hatatitla » 10 years ago

GRFS píše:Jedno Murphyho pravidlo rika, ze uroven sumoveho pozadi na RX je primoumerna "yntelygency" okolnich uzivatelu kmit. spektra. Realita je takova, ze s klesajici krivkou vyjadrujici miru ochoty respektovat zakony a pravidla, jde sumove pozadi nahoru a roztaci se tak nekonecna spirala sekundarniho navysovani vykonu TX, nebot to je diky ATPC zcela automaticky proces, aby si spoj udrzel potrebne SNR. Staci jen nastavit vhodne limity ATPC regulacni smycky.

No ale ono je to tak trocha aj výrobcami .

Ha náš spoj vie až -5 dBm.
No ale mi už vieme +12 dBm
a do toho dôjde tretí s úsmevom na perách aj kkti my vieme +22 .

Ak by všetci vyrábali rádia z max -10 dBm tak sa to nenasadzuje na nezmyselne dlhé trasy na 20 km lebo šak ja z toho rádia dostanem pri tej modulácii čo potrebujem +18 a nejakú ročnú nedostupnosť na úrovni 1h aj tak vykryjem nejakou prepálenou päťkou .
0 x

Leeonek

Každý by měl začít především u sebe, a ne kázat vodu a sám pít víno. Troufnu si říct, že takových lidí je tady na fóru 80%.

Mimochodem, Viktor by mohl poreferovat, když staví spoje pro větší společnosti, jak se tam dodržují výkony :)

jo, a pokud chcete začít u výrobců, stačí se podívat už na zařízení za pár korun, viz mikrotik a ubnt. Zvláštní, že tam to už nikdo z Vás neřeší.
0 x

divizna

Příspěvekod divizna » 10 years ago

UBNT ty vykony jeste zastavilo na nejake mire 26-27 dBm a vys nejdou, ale ty vykony 30+ u Mikrotiku jsou magorina, hlavne na tech klientskych SXT (u karet a desek to jeste chapu, tam se da pripojit rozumna antena).

Nejhorsi je, ze v defaultu byva vykon naplno, nejaka lama to pak vezme, nainstaluje na spoj na par stovek metru, ono to jede a tim nastavovani konci. Ovsem ta vec pali pres cele mesto (nebo okres).
A bohuzel se takovehle lamy zacinaji dostavat i do profi spoju a pasem. A nebo to nejsou lamy a delaji to zamerne, coz je jeste horsi.
0 x

Leeonek

Anóóó, B je správně, lamy to dělají schválně. Je potřeba si to říct na rovinu, a sundat si ty růžové brýle :)

Ale opět přejděme k těm největším lamám, většina btsek operátorů mají například pro upload 30 cm paraboly.
0 x

pcwifi

30-40cm parabolky jsou na BTSkach nejcastejsi rozmery...a fascinuje me ze tim pali klidne i 5km :roll: to kolik maj nakoupyno vykonu, 30db ? treba sou Eriky apod. "profi" radia na uplne jine ourovni nez naky Rej,Alkóma apod. :) vyslovene 100-150cm monstra clovek vidi jen na tech lokalnich hlavnich BTS co sou cirka 1x za 20-40km + -
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 10 years ago

http://nas-net.org/alcoma_kalendar_2014/2m_antena.jpg

100cm neni zadne "monstrum" ... jinak s vykonem atd u mobilkaru je to takove vselijake, asi bych nemel nic rikat, ale kolikrat uz jsem stavel neco co vim, ze by na koupeny vykon nevyslo :)

jinak ja se snazim u sebe vzdy dodrzet vykon, radsi dam vetsi antenu vic img prilozeny
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

milan.zelina

Příspěvekod milan.zelina » 10 years ago

Tak to je slušná anténa.
A já si myslel, že 120 je už opravdu dost.
Je možné napsat na kolik km, jakou modulací a rychlostí to jede?
0 x

pcwifi

esi je na 2 strane to samy tak typuju 20km + - :) a esi je to licence tak klidne i 40. mit stesti na takovy stozar to taky neni jen tak...my zijeme na hlavnim sajte na zabradli na drzacich specialne na to vyrobenych, 90% uzitecne plochy strechy zabira poblbla GTS se svymi konstrukcemi :?
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 10 years ago

ten stozar sem kupil, byl to byvaly televizni vysilac, ma to 25m a pekny kos nahore... jinak spoj je na 14km na druhe strane je 120cm, je tam MP200 v 10Ghz / Q128
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 10 years ago

Tuto kolega s tym murphyho zakonom ma fatalnu pravdu....už u nas v pomerne malom meste je 1/3 17tkoveho pasma nepouzitelna a radio ma v nej o 10db horšie SNR čo spôsobuje velke problemy aj pri miernom daždi.

Inak osobne neviem si predstaviť čo sa s tým da robiť.... Veď predsa ked niekto nastaví ATPC tak rádio samé upraví výkon na taký, ktorý mu stačí pre danú moduláciu a nebude zbytočne prepalovať. No a tie 10km spoje na 17tkach...tam už bohužiaľ. Skôr vidim problem v rádiách typu AF a pod, kde do tej pidi anténky RF časť natlačí 20db...potom zhasnu všetky 24ky dookola.
0 x

pcwifi

kolik krupice za takovy stozar pokud to neni tajny ? a od koho, CRa ?
0 x