❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

PTP z Prahy na 16,5km

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
GRFS
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Re: PTP z Prahy na 16,5km

Příspěvekod GRFS » 12 years ago

rouchi píše:420Mbit na 20km s rezervou na únik 20dBi .....
nebavíme se tu o 10Ghz ale o placených pásmech kde jsou výkony o 35db(celkem).....

Pravda je takova, ze vykon TX je obvykle udavan v dBm, tj. dB nad 1mW nikoliv v dB, protoze to by bylo bezrozmerne. Navic je treba uvazovat, ze zvysenim poctu stavu modulace obvykle dochazi i ke snizeni maxima vykonu TX. Takze je dobre vykon uvadet vzdy ve vztahu ke konkretni modulaci a konkretnimu kmit. pasmu. V meritku ETSI se na 18GHz pri 512QAM muzeme bavit realne tak o +25dBm, pricemz pri 16QAM takova jednotka da obvykle +30dBm, nebo-li 1 Watt VF vykonu. Pokud si od toho odectu povolene +3dBm (2 mW) na X-bandu, tak to ani nahodou nedela 35dB rozdil.

Stejne tak pouziti dBi ve vztahu k rezerve na unik signalu je ponekud mimo misu, nebot to je uroven vztazena k zisku izotropniho zarice, tedy matematickeho modelu o delce 0.25 vlnove delky, coz nema s rezervou na unik mnoho spolecneho. Zde se spis hodi bezrozmerny udaj v dB.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art

rouchi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod rouchi » 12 years ago

dobře tady jsi mi popsal, jak je vše rádiově "správně" definováno a uváděno, čekám ale pořád až mi někdo reálně vysvětlí a osvětí, proč na 16,5 km tazatel neudělá 0,5Gbitu...
prostě to udělá minimálně v použití skoro jakéhokoli schopnějšího rádia v konfigurace 2+0 (alcoma, aviat, ceragon, ericsson) vim např aviat WTM3200 a Ceragon IP20 (kterej má v sobě rovnou dvě polarizace což je v jednom rádiu v podstatě jako by jste u klasických rádií dali 2+0) jsou naprostý novinky a nikde zatím není a nějakou chvíli nebude mnoho informací o citlivosti, o tom na jakou dálku jdou nasadit s jakou rezervou na únik atd..
to je mi ale uplně jedno.
tazatel se ptal na 0,5Gb na 16,5km půlovina lidí mu tady píše že to nejde že to neudělá atd...
já mu říkám že to jde a že to udělá. např aviat GE3 (Idu-Odu provedení) má podle kalkulačky na na 16,5km rezervu na únik 23,08dB dB při použití antén 120cm alcoma AL11F dokonce 26,05 dB a aviat WTM 3200 na kapacitě 420Mbit (předpokládám že to bude 512 QAM) má rezervu 21,58
myslim že i kdyby v nejhorším případě tak ten ceragon ip20 by těch 500Mbit s rezervou třeba 15dB udělal (jelikož to je MIMO = dokonce kapacita 1Gbit)
Takže asi tak..
ale dobrá nehádejme se... do 14 dnů budeme nasazovat aviat GE3 na 21km, tak pak dám report jak to jde...
0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček

whef

Příspěvekod whef » 12 years ago

Tazatel chce spíš gigo jak tu bylo psáno, těch 500 Mbit je jen závdavek. v 11Ghz v pohodě, pokud se bude dát z toho situ ještě hodit. Ty vysoký frekvence tam musí hlavně fungovat ACM atd. Jinak v 11G taháme i 500M na 25 km. v cross polarizaci ceragonů. Jinak na těch vysokejch frekvencích je to hold fyzika, většinou jde modulace dolů, když je hnusně a to právě seděj lidi doma u netu. No, ale zbytečný tu diskutovat. Jsou i jiný pásma jako 6 Ghz a podobně který se u nás požívaj na vysoké kapacity a dlouhé skoky, ale to je o kalkulaci možnostech atd.
0 x

GRFS
Kontaktovat uživatele:

Ja myslim, ze tu nikdo moc netvrdi, ze 500M nejde. Je treba si to poradne procist. Podotykam v 1+0 reseni.

No a jinak ta polemika o kmitoctech ma jedno zasadni ALE. 10GHz je pasmo, ktere tvori jiste rozhrani, mezi jevem zvanym vicecestne sireni a utlumem vody. Tzn. ze z hlediska stability prenosove trasy je 10-11GHz asi nejrozumnejsi volba. Cokoliv niz ma vyhodu v tom, ze utlum vody se neuplatnuje tolik, ale o to vic se uplatnuje vicecestne sireni, odrazy atp. A smerem kmitoctove vys zas rozste utlum vody, coz zvysuje naroky na unikovou rezervu. Takze 6GHz sice z hlediska vody dobry, z hlediska vicecestneho sireni spatny. Navic jsou tam kanaly max. 40MHz.

A co se tyce 512QAM a vyssich modulaci, je treba si predevsim uvedomit, ze jsou daleko narocnejsi na odstup signal-sum. Cim je trasa delsi, tim vic lze pocitat s tim, ze se objevi chybovost, nebo degradace, ktera se na 256QAM vubec nemusi projevit. A to i kdyz bude trasa spocitana s dostatecnou rezervou.
1 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art

whef

To rouchi : Tak v 11 Ghz to dáš v poho i na 20 km :) s celkem rozumnou stabilitou. Jinak aviat GE3 umí co koukám na datashet 256 QAM Jinak rádia s křížovou polarizací ve FOD to není žádná novinka už dávno tu je třeba EXALT ExtremeAir, 11GHz, 1 Gbps, základní anténní systém, který to dá na šířce pásma 80Mhz a 256 QAM. Jinak díky GRFS za vysvětlení toho pásma 6 Ghz to mi nedošlo ty odrazy, ale je to logické. Docela by mne zajímalo na čem jednou dlouhé skoky ČRA jak ty mají propojené televizní vysílače a mají tam 2m Andrew antény.
0 x

GRFS
Kontaktovat uživatele:

4, 6, 11, 13, 18GHz. Ty spodni pasma jsou spis z historie, horni pasma jsou novejsi. Ale je treba rict, ze ty 4 a 6G spoje uz dneska nikdo tak nezkoordinuje a nepostavi, jako se to udelalo v minulosti. Ono se to vicecestny sireni da samozrejme eliminovat. Napriklad vyzarovakem anteny a rozumnou koordinaci spoju a v neposledni rade hraje roli i drsnost a clenitost terenu. Ale v meritku dnesnich spoju na to neni ani cas, ani prostor, ani penize. Ty obrovsky paraboly postaveny ve vetsine v sametove predrevolucnich nebo tesne porevolucnich dobach nikdo asi dneska uz nezaplati. Navic doby, kdy technickou koordinaci spektra delal Testcom jsou taky nenavratne vcudu a CTU uz vydava jen individualni opravneni, komukoliv kdo zaplati, pricemz vypocet kvality uz davno neni podminkou zadosti. Dolni 4G pasmo se muselo nedavno opustit a tak to jde porad dokola.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art

whef

GRFS píše:4, 6, 11, 13, 18GHz. Ty spodni pasma jsou spis z historie, horni pasma jsou novejsi. Ale je treba rict, ze ty 4 a 6G spoje uz dneska nikdo tak nezkoordinuje a nepostavi, jako se to udelalo v minulosti. Ono se to vicecestny sireni da samozrejme eliminovat. Napriklad vyzarovakem anteny a rozumnou koordinaci spoju a v neposledni rade hraje roli i drsnost a clenitost terenu. Ale v meritku dnesnich spoju na to neni ani cas, ani prostor, ani penize. Ty obrovsky paraboly postaveny ve vetsine v sametove predrevolucnich nebo tesne porevolucnich dobach nikdo asi dneska uz nezaplati. Navic doby, kdy technickou koordinaci spektra delal Testcom jsou taky nenavratne vcudu a CTU uz vydava jen individualni opravneni, komukoliv kdo zaplati, pricemz vypocet kvality uz davno neni podminkou zadosti. Dolni 4G pasmo se muselo nedavno opustit a tak to jde porad dokola.

Mne jeden chalan tvrdil, že má spoj na 6G a stavěl ho myslím nedávno. Jinak škoda, že se v podání našeho ČTU s pásmy mrhá jako s 10G. i když u nás na dědině to ještě jede, ale už je to tu taky slušně zarušený. Zvrhává se nějak i neoficiální použití 9 Ghz který by se dalo taky využít. Mám však poslední dobou dojem, že čím víc pásem je k dispozici tím víc je na trhu rušišek. Spolehlivý inet se bude dát asi provozovat pouze na 3,5 GHz a optice :) nj ale tak to i bylo vymyšleno. To jak se u nás zvrhla wifi je pravda, že je náš unikát ..
0 x

rouchi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod rouchi » 12 years ago

To whef:
Přesně tak aviat GE3 umí 256 QAM což předpokládám, že na 20km dáme v pohodě a na to aby to beztrátově snížilo modulaci bude muset bejt zatraceně hnusně... a 360Mb je si myslim v pohodě,
Jako exalt je sice hezkej, ale spočítej si, že budeš platit 60tisíc ročně za licenci, a navíc dáš 300tis za spoj to už by se dotyčnýmu fakt asi zaplatilo dotáhnout si někde optiku (resp vykopnout a nechat si od čdt vybudovat POP k napojení se na optiku, jak tu někdo psal, že za to dali mezi 400 a 500tis....

To když už, tak bych radši být tazatelem poptal ten ceragon dal ho na kanál 110Mhz a jel v 18Ghz (na těch 16,5km by to jelo v pohodě a cena licence menší než 11G 80Mhz) a pokud by na tom vyštípal třeba 512QAM tak by mu tam jelo kolik ? jeden a půl Gbitu
gigabit, nebo vic ?
všichni víme, že vysoký modulace už tolik kapacity nepřidají... zato ale šířka pásma ta udělá mnoho....

Co se týče velkých antén tak se zeptejte Viktora.. pořád se to dělá a dá se to sehnat můžete mít 2m parabolu ale musíte jí zaplatit a jestli se někomu zdá drahý 120cm arkivator tak si připravte cenovku *3 a anténu koupíte.. :D přichycení a místo, kde takovej talíř můžete bez obav mít je pak samozřejmě další záležitostí....

Závěrem.. :D defakto je to šumák a každýho věc, protože stejně jak to tak vidím každý si pojede svou... :D
Já sem třeba přesvědčenej že se správnou technologií se udělá na 16,5km i ten gigabit.. :D a nebude to ani tak nechutně drahý...

Ale řešení prostě jsou.. :D ať už v podobě Ceragonu, Exaltu, možná by mohla "brzi" přijít s něčím zajímavým i Alcoma, kdyby použila modem z MP600 udělala Xpic v jednom minipojítku vzniklo by tím rádio co udělá gigabit s přehledem (256QAM) takže asi tak..
0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček