❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
5GN - Mimo Mikrotik versus UBNT
Re: 5GN - Mimo Mikrotik versus UBNT
My používáme taky většinou mikrotiky až na špatně přístupná místa, kde jsem třeba mikrotik dvakrát či třikrát za zimu měnil. Jinak konkurence je komplet na NS a nemají s wifi dlouholeté zkušenosti jako mi, tak se chovají, že čím silnější signál tím lépe. Je otázka jestli nás s těmi NS nerozdrbou. Nemusí strávit několik dní servisama s výměnou mikrotiků. a taky už mají NS dlouho Airmax mimo, jirous začal vyrábět mimo antény až teď a stále je NV2 u mikrotiku v plenkách ..
0 x
hmm, možná místo těch negativních poznatků s mikrotiky by sis mohl sám uvědomit proč ubnt neodcházejí a mkčka ano. Hlavní příčina je ve zdroji co k tomu dávaji. Kdyby ty kokoti tam daly zemnící kabel s spojili ho s mínusem zdroje tak by byl klid. Jenomže to by musel mikrotik řešit dodávku jiných zdrojů pro čr a jiný pro gb a jiný pro brazílii atd.. nicméně je to v tom. Máme na nových sajtech extra 3 kolíkový zdroje kde je prokazatelně zemnící vodič spojen s mínusem zdroje a nikdy tam nic neodešlo. Neuzemněný potenciály jsou katastrofa pro ethernety obzvlášť když každý rbčko na sajtu má svůj zdroj.
Na trhu je spousta duálních anten. Tím že jirous vydal levnější mimo verzi se přece nic nezměnilo. Mohl sis do teď koupit tu dražší a nebo kupovat dishe od ubnt a připevnit tam rbčko s krabicí jako rocketku.
Pláčeš na špatnym hrobě. Ubnt a mk mají stejný hardware. Chyba je vždy v instalaci. Ono je tedy těžký chtít od "rusáků" nějaký inovace. Američani jsou v tomhle dál a poslouchají co lidi chtějí. Rusáci mají prostě svojí pravdu ale když jim konkrétně spoustu lidí na foru vysvětlí co chceme jinak, ty se to snad změní. Ten zdroj se zemnícím kolíkem by bylo asi to poslední co my chybí ke spokojené a správné instalaci když už jsme kompletně přešly na outdoorový a stíněný kabely a konektory. Zdroj by mohl mít na sobě normální počítačovou zásuvku aby si každej ve své zemi koupil potřebnej kabel což by neměl bejt problem když se dělá s počítači. Jo možností je spousta ale dokupovat zdroj ke klientský sadě se mi fakt nechce.
Na trhu je spousta duálních anten. Tím že jirous vydal levnější mimo verzi se přece nic nezměnilo. Mohl sis do teď koupit tu dražší a nebo kupovat dishe od ubnt a připevnit tam rbčko s krabicí jako rocketku.
Pláčeš na špatnym hrobě. Ubnt a mk mají stejný hardware. Chyba je vždy v instalaci. Ono je tedy těžký chtít od "rusáků" nějaký inovace. Američani jsou v tomhle dál a poslouchají co lidi chtějí. Rusáci mají prostě svojí pravdu ale když jim konkrétně spoustu lidí na foru vysvětlí co chceme jinak, ty se to snad změní. Ten zdroj se zemnícím kolíkem by bylo asi to poslední co my chybí ke spokojené a správné instalaci když už jsme kompletně přešly na outdoorový a stíněný kabely a konektory. Zdroj by mohl mít na sobě normální počítačovou zásuvku aby si každej ve své zemi koupil potřebnej kabel což by neměl bejt problem když se dělá s počítači. Jo možností je spousta ale dokupovat zdroj ke klientský sadě se mi fakt nechce.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
Mě třebas celkem dost naštvalo odcházení RB711 při poslední zimě a těch celkem krutejch mrazech. Prostě těm boardům odcházel Tx zesilovač či co. Rx mu fungovalo vpohodě, protože naskenoval AP vpohodě, ale nikdy se s nim už nespojil. Po jeho výměně vše OK. U UBNT hraček se nic podobnýho nestalo, prostě to jelo a nic "neumrzlo". Další co mě extrémně točilo byl přechod RB711 na novej PCB. Byl tam nějakej problém s bezdrátovou částí u který nefungoval TX vůbec už po koupi, nebo zdechnul náhodně hodinu po instalaci, nebo třeba den, tejden atd. Spíš tam bylo okamžitý zhoršení Tx signálu o 30dB. Se furt jen jezdilo a měnilo se. A to klidně 3x u jednoho klioše. Si člověk potom připadá jak pitomec. A zákon schválnosti je ten že se to vše vysíralo na místech kde je blbej přístup . . .
0 x
Nazdar, hapi, legendo tohoto fora.
Co se týče zemění mikrotiků. Tak mi nekupujeme klientské sady, ale všechno zvlášť. Zkoušeli jsme dávat ftp kabely, ale jsou dost tlusté, drahé a blbě se na to lisují konektory a často napojujume na staré utp po baráku. K tomu, když na mikroticích začali dávat plastový konektory tak jsme od toho ustoupily. Teď je pravda, že dávají znovu kovový. Jinak s hořením portů jsme moc problémy neměli spíš za to většinou mohl vadné čipy a ztráta signálu v zimě. K tomu asi fakt šla, kvalita mik dolů, když se snaží přiblížit ubnt. Jinak zdroje jsme požívali se zeměním a nebo jsem viděl, že nějaká firma k tomu kupuje i zdroje od UBNT
Jinak jsem myslel, že nebyli kloudné klientské duální antény, spíše takové šílené skládačky. Co se jinak mimo antén na vysílače týče, ano jsou leč, bohužel zas mi je u nás ve firmě nikdo nezaplatí. No ale nechci brečet, jen mne zajímá jak to používáte vy ostatní. Jinak jak tö vidím v ČR asi dva tábory UBNT a Mikrotik, vidím hi-tech firmy, které nepoužívali nic jiného než Motorolu co přecházejí na UBNT či Mikrotik atd. Jinak mne spíš UBNT osobně štve, nebýt jich, tak by se používali jen kvalitní profi P-P spoje nemontoval by to kde kdo atd, ale není to jen na UBNT spíš za to může jeden náš úřad neúřad. Co mne štve, že se bezohledností likviduje frekvenční bohatstí a za chvíli nebude kde vysílat a všude tahat optiku nepůjde ani se nevyplatí. Jinak nejlepší technologie podle mne byla motorola, profesionálně to vypadalo, má GPS synchro jen to pohnojila s cenama a vývojem, nebo jestli to je to tak náročné na výrobu kdo ví.
Co se týče zemění mikrotiků. Tak mi nekupujeme klientské sady, ale všechno zvlášť. Zkoušeli jsme dávat ftp kabely, ale jsou dost tlusté, drahé a blbě se na to lisují konektory a často napojujume na staré utp po baráku. K tomu, když na mikroticích začali dávat plastový konektory tak jsme od toho ustoupily. Teď je pravda, že dávají znovu kovový. Jinak s hořením portů jsme moc problémy neměli spíš za to většinou mohl vadné čipy a ztráta signálu v zimě. K tomu asi fakt šla, kvalita mik dolů, když se snaží přiblížit ubnt. Jinak zdroje jsme požívali se zeměním a nebo jsem viděl, že nějaká firma k tomu kupuje i zdroje od UBNT

0 x
kure05 píše:Mě třebas celkem dost naštvalo odcházení RB711 při poslední zimě a těch celkem krutejch mrazech. Prostě těm boardům odcházel Tx zesilovač či co. Rx mu fungovalo vpohodě, protože naskenoval AP vpohodě, ale nikdy se s nim už nespojil. Po jeho výměně vše OK. U UBNT hraček se nic podobnýho nestalo, prostě to jelo a nic "neumrzlo". Další co mě extrémně točilo byl přechod RB711 na novej PCB. Byl tam nějakej problém s bezdrátovou částí u který nefungoval TX vůbec už po koupi, nebo zdechnul náhodně hodinu po instalaci, nebo třeba den, tejden atd. Spíš tam bylo okamžitý zhoršení Tx signálu o 30dB. Se furt jen jezdilo a měnilo se. A to klidně 3x u jednoho klioše. Si člověk potom připadá jak pitomec. A zákon schválnosti je ten že se to vše vysíralo na místech kde je blbej přístup . . .
Čeká mne letos v zimě další výměna části mikrotiků ze starých starých serií, dříve to klienti moc měnit nechtějí dokud to funguje. Až začně mrznout asi zas nebude. No ale to je jiná dizkuse. Jo a zákony schválnosti u nás platí taky, už se ale řídím doporučením od jednoho člověka dávat antény s pigaily a mikrotiky do krabic dolů, na blbě přístupnejch místech. I když mi to připadá trochu takový komický.
0 x
Co se týče těch zdrojů, tak poslední asi 2 roky, možná dýl, používáme přímo POE zdroje a to buď UBNT 15V, nebo 24V, nebo něco podobnýho značky Adex (myslím). FTP kabely a stíněný konektory jsou poslední roky samozřejmostí. Když už ty MK umíraj, tak buď že jim ohluchne radio, nebo třeba ani nenábíhá atd. Porty odcházej spíš jen v létě při bouřkách když někde vedle baráku chřápne blesk. RB411 jsou co se týče ETH portů celkem nevyspitatelný, prostě odejde náhodně, třeba v zimě, kdy bouřky nejsou a mráz nijak silnej taky není. U těch RB411 když už odejde, tak kvůli nafouklejm elytům. Podobnou nemoc chytaj poslední dobou i RB433 co jsou na vysílačích už nějakou tu dobu. Prostě zdechnou a když se tam jede zjišťuje se proč, tak sou nafouklý elyty . . .
0 x
kure05 píše:Co se týče těch zdrojů, tak poslední asi 2 roky, možná dýl, používáme přímo POE zdroje a to buď UBNT 15V, nebo 24V, nebo něco podobnýho značky Adex (myslím). FTP kabely a stíněný konektory jsou poslední roky samozřejmostí. Když už ty MK umíraj, tak buď že jim ohluchne radio, nebo třeba ani nenábíhá atd. Porty odcházej spíš jen v létě při bouřkách když někde vedle baráku chřápne blesk. RB411 jsou co se týče ETH portů celkem nevyspitatelný, prostě odejde náhodně, třeba v zimě, kdy bouřky nejsou a mráz nijak silnej taky není. U těch RB411 když už odejde, tak kvůli nafouklejm elytům. Podobnou nemoc chytaj poslední dobou i RB433 co jsou na vysílačích už nějakou tu dobu. Prostě zdechnou a když se tam jede zjišťuje se proč, tak sou nafouklý elyty . . .
Co používáte za kabely ? Outdor FTP jaká značka se vám osvědčila případně za rozumnou cenu ? No jinak mi to připadá fakt honě komický k Mikrotiku cpát zdoj UBNT.
0 x
whef píše:Nazdar, hapi, legendo tohoto fora.
Co se týče zemění mikrotiků. Tak mi nekupujeme klientské sady, ale všechno zvlášť. Zkoušeli jsme dávat ftp kabely, ale jsou dost tlusté, drahé a blbě se na to lisují konektory a často napojujume na staré utp po baráku. K tomu, když na mikroticích začali dávat plastový konektory tak jsme od toho ustoupily. Teď je pravda, že dávají znovu kovový. Jinak s hořením portů jsme moc problémy neměli spíš za to většinou mohl vadné čipy a ztráta signálu v zimě. K tomu asi fakt šla, kvalita mik dolů, když se snaží přiblížit ubnt. Jinak zdroje jsme požívali se zeměním a nebo jsem viděl, že nějaká firma k tomu kupuje i zdroje od UBNTJinak jsem myslel, že nebyli kloudné klientské duální antény, spíše takové šílené skládačky. Co se jinak mimo antén na vysílače týče, ano jsou leč, bohužel zas mi je u nás ve firmě nikdo nezaplatí. No ale nechci brečet, jen mne zajímá jak to používáte vy ostatní. Jinak jak tö vidím v ČR asi dva tábory UBNT a Mikrotik, vidím hi-tech firmy, které nepoužívali nic jiného než Motorolu co přecházejí na UBNT či Mikrotik atd. Jinak mne spíš UBNT osobně štve, nebýt jich, tak by se používali jen kvalitní profi P-P spoje nemontoval by to kde kdo atd, ale není to jen na UBNT spíš za to může jeden náš úřad neúřad. Co mne štve, že se bezohledností likviduje frekvenční bohatstí a za chvíli nebude kde vysílat a všude tahat optiku nepůjde ani se nevyplatí. Jinak nejlepší technologie podle mne byla motorola, profesionálně to vypadalo, má GPS synchro jen to pohnojila s cenama a vývojem, nebo jestli to je to tak náročné na výrobu kdo ví.
tenhle tejden se tu na foru někdo ptal na stíněný kabely. Vyzdvihovaly tam nějakej kabel z ipmedia, používáme ho a podle mě je super. Neni tlustej tak jako klasický robustní stínený kabely nebo jako ubnt kabely ale je jenom o trošinku silnější než běžnej kabel. Do konektorů se dává výborně a dolu k pc se dává ještě krytka aby se nedal tak lehce z konektoru "vylomit". Tátovy vyloženě vadí protože s kabelem dělá *íčoviny a láme ho kde může (tim mě sere!!) ale mě úplně suprově vyhovuje. Sere ho taky že je černej ale na to já seru. Za poslední rok jsme byly na spoustu oprav kde byl klasickej šedej kabel a byl na hadry. K čemu mi je kabel kterej neni tak vidět když se za pár let rozpadne.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
Nechápu co je komickýho na používání UBNT zdrojů k Mikrotiku. Ty zdroje choděj vpohodě, na některejch místech už víc jak 4 roky a furt jedou. Stínění RJ konektoru je spojený s PE vodičem v el. zásuvce. Nevidím v tom jedinej problém.
Co se týče kabelů, tak na takový ty antény hned za okno a vše kde kabel není moc venku kde by se mohl po čase rozpadnout používáme Nenshi FTT, pro vnitřní rozvody se používá taky značka Nenshi, ale obyč UTP. Plně venkovní outdoor kabel používáme takovej černej, myslím že značky Datacom a je na takový dřevěný špulce. Tam kde sem dělal předtím se používal na to lepší FTP kabel od Solarixu, což byl opravdu luxusní kabel co se týče kvality, ale horší na něm bylo udělat konektor a na zbytek instalací, včetně rozvodů se používal takovej světlounce šedivej, spíš béžovej FTP kabel, co byl tloušťkou jako UTP a dobře se s ním dělalo, ale značku už nevím . . .
Co se týče kabelů, tak na takový ty antény hned za okno a vše kde kabel není moc venku kde by se mohl po čase rozpadnout používáme Nenshi FTT, pro vnitřní rozvody se používá taky značka Nenshi, ale obyč UTP. Plně venkovní outdoor kabel používáme takovej černej, myslím že značky Datacom a je na takový dřevěný špulce. Tam kde sem dělal předtím se používal na to lepší FTP kabel od Solarixu, což byl opravdu luxusní kabel co se týče kvality, ale horší na něm bylo udělat konektor a na zbytek instalací, včetně rozvodů se používal takovej světlounce šedivej, spíš béžovej FTP kabel, co byl tloušťkou jako UTP a dobře se s ním dělalo, ale značku už nevím . . .
Naposledy upravil(a) kure05 dne 20 Oct 2012 13:24, celkem upraveno 1 x.
0 x
hapi píše:whef píše:Nazdar, hapi, legendo tohoto fora.
Co se týče zemění mikrotiků. Tak mi nekupujeme klientské sady, ale všechno zvlášť. Zkoušeli jsme dávat ftp kabely, ale jsou dost tlusté, drahé a blbě se na to lisují konektory a často napojujume na staré utp po baráku. K tomu, když na mikroticích začali dávat plastový konektory tak jsme od toho ustoupily. Teď je pravda, že dávají znovu kovový. Jinak s hořením portů jsme moc problémy neměli spíš za to většinou mohl vadné čipy a ztráta signálu v zimě. K tomu asi fakt šla, kvalita mik dolů, když se snaží přiblížit ubnt. Jinak zdroje jsme požívali se zeměním a nebo jsem viděl, že nějaká firma k tomu kupuje i zdroje od UBNTJinak jsem myslel, že nebyli kloudné klientské duální antény, spíše takové šílené skládačky. Co se jinak mimo antén na vysílače týče, ano jsou leč, bohužel zas mi je u nás ve firmě nikdo nezaplatí. No ale nechci brečet, jen mne zajímá jak to používáte vy ostatní. Jinak jak tö vidím v ČR asi dva tábory UBNT a Mikrotik, vidím hi-tech firmy, které nepoužívali nic jiného než Motorolu co přecházejí na UBNT či Mikrotik atd. Jinak mne spíš UBNT osobně štve, nebýt jich, tak by se používali jen kvalitní profi P-P spoje nemontoval by to kde kdo atd, ale není to jen na UBNT spíš za to může jeden náš úřad neúřad. Co mne štve, že se bezohledností likviduje frekvenční bohatstí a za chvíli nebude kde vysílat a všude tahat optiku nepůjde ani se nevyplatí. Jinak nejlepší technologie podle mne byla motorola, profesionálně to vypadalo, má GPS synchro jen to pohnojila s cenama a vývojem, nebo jestli to je to tak náročné na výrobu kdo ví.
tenhle tejden se tu na foru někdo ptal na stíněný kabely. Vyzdvihovaly tam nějakej kabel z ipmedia, používáme ho a podle mě je super. Neni tlustej tak jako klasický robustní stínený kabely nebo jako ubnt kabely ale je jenom o trošinku silnější než běžnej kabel. Do konektorů se dává výborně a dolu k pc se dává ještě krytka aby se nedal tak lehce z konektoru "vylomit". Tátovy vyloženě vadí protože s kabelem dělá *íčoviny a láme ho kde může (tim mě sere!!) ale mě úplně suprově vyhovuje. Sere ho taky že je černej ale na to já seru. Za poslední rok jsme byly na spoustu oprav kde byl klasickej šedej kabel a byl na hadry. K čemu mi je kabel kterej neni tak vidět když se za pár let rozpadne.
Myslíš tento kabel ? Je nějaký rozdíl mezi FTP konektory v nabídce jsem víc druhů moc nenalezl. Jo neříkám je to asi lepší dlouhodobější řešení. Mám děs až se začnou rozpadat nějaký kabely co jsou pod zateplením atd.
http://www.ipmedia.cz/?cls=stoitem&stiid=1832
0 x
Jinak nejlepší technologie podle mne byla motorola, profesionálně to vypadalo, má GPS synchro jen to pohnojila s cenama a vývojem, nebo jestli to je to tak náročné na výrobu kdo ví.
No to jo. Canopy má ještě horší všesměrovou anténu než nanostation. To na stejném kanálu zarušilo naprosto cokoliv.
Přechodu na UBNT se nedivím. Motorola bohužel zaspala dobu a za canopy není rozumná náhrada.
UBNT proti tomu nabízí:
- zázemí velké stabilní firmy, stabilní dodávky a kvalita
- kompletní sortiment - AP, klienti pro různé vzdálenosti, hotspot, zdroje!!!
- ergonomie instalace (design oprásknutý od motoroly)
- vývoj sleduje požadavky zákazníků
Nekrotik proti tomu je ve stádiu neztratit stopu
- Omnitik, SXT a sextant to je výsměch někde do afriky
- problémy RB711, nafukující se elyty, šílená poruchovost RB45xx, RB1xxx
- podělaný vývoj TDMA
- nároky na nastavení (UBNT - opice nahraje config, nastaví jméno stanice a jede. Mikrotik - no comment)
0 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."
Selič píše:Jinak nejlepší technologie podle mne byla motorola, profesionálně to vypadalo, má GPS synchro jen to pohnojila s cenama a vývojem, nebo jestli to je to tak náročné na výrobu kdo ví.
No to jo. Canopy má ještě horší všesměrovou anténu než nanostation. To na stejném kanálu zarušilo naprosto cokoliv.
Přechodu na UBNT se nedivím. Motorola bohužel zaspala dobu a za canopy není rozumná náhrada.
UBNT proti tomu nabízí:
- zázemí velké stabilní firmy, stabilní dodávky a kvalita
- kompletní sortiment - AP, klienti pro různé vzdálenosti, hotspot, zdroje!!!
- ergonomie instalace (design oprásknutý od motoroly)
- vývoj sleduje požadavky zákazníků
Nekrotik proti tomu je ve stádiu neztratit stopu
- Omnitik, SXT a sextant to je výsměch někde do afriky
- problémy RB711, nafukující se elyty, šílená poruchovost RB45xx, RB1xxx
- podělaný vývoj TDMA
- nároky na nastavení (UBNT - opice nahraje config, nastaví jméno stanice a jede. Mikrotik - no comment)
co je na sextantu za vysmech? antena je tam asi to nej co z tehle kompletnich prijimac je na trhu , smerovost oproti trebas nanostation ktera je vsesmer jak prase (on ten plech s sextantu k necemu asi bude) , jinak sxt zadnej zazrak anteni cast bych prirovnal k nanostation aspon podle zkusenosti , Naroky na nastaveni rb??? kde ? staci jeden konfig soubor a jen prehravas z tika do tika a menis ip pripadne nastaveni kam se to ma pripojit ( kdyz uz to chces teda aby to delali cviceny opicky) - ze neco neumsi jeste neznamena ze to nefunguje
TDMA ano tak tici krute zaspali a trvali jim to , ale v posledni 5:21 verzi uz ani jeden problem vse slape jak vino (NV2 nasazeno mam uz od lonska v ptmp probelm nebyl byl problem spis na ptp spojich )
UBNT dobrej napad ze maj ucelenou radu v tomhel je tici dohanej ale velka nevyhoda je ze vetsin ajejich anten paramtrove stojej za vyliz ... a nedaj se koupit samostatny desky abych si je dal na poradny anteny - nemaj neco na zpusob rb800

Ano 711 meli jeden cas prblem nicmene nebyl problem si je nechamt vymenit u dodavatele za novy a bylo po problemu
jeste zpet k nastaveni wireless na tiku , ano je tam toho kopec ale kdyz se s tim umi tak z teho jde vytahnout vic jak z ubnt --- ty moznosti nastaveni mi u ubnt hodne schazej - automaticky nastaveni nikdy nenahradi nastaveni clovekem ze zkusenostma !!! bohuze zkusenost je neprenositelna

Takovej nstreme dual je unikatni spojeni ktery zatim nidko jinej nepredvedl , aspon v tehle cenove relaci , postavit full dupex spoj 40/40a to uz nekdy pred 5 lety s latenci 0-1 ms kdy 32mb alcoma stala batoh ... tdma ani jednoho vyrobce to zatim neprekonalo co se prustnosti/odezva tyce
Upozornuju neplest si nstreme a nstreme dual to jsou dve rozdilne veci !!!
Jinak ubnt zdroje s prepetovkou dobra vec tici by se meli v tomhel poucit a dodavat je taky at je nemusim dodavat samostatne

Skrnuto , kazdej ma sve pro a proti nicmene wifina stoji primarne hlavne na antene a jelikoz ubnt krom par sektorovejch veci jeste poradnou antenu neudelalo tak se k nim nehrnu za dlasi neni tam mozna variabilita jako i tiku , tici dodaj desku antenu si dodam sam podle toho jaka se na danou instalaci hodi
0 x
Ještě k těm zdrojům od UBN nemáte někdo nějakého rozumného dodavatele za dobrou cenu, co jsem koukal na aspě tak stojí skoro 300,- klasický co berem i s poe tak 150 s DPH což je velký rozdíl
0 x
-
ppp76 píše:... musis navesit kopec prvku pokjdu delas vetsi mp - s kazdym dalsim prvekm ti roste ack a tim i propustnost na jednu connection
Mohl by jsi tuhle informaci rozvest? Mel jsem za to ze ack se tyka bezdratovy komunikace.
Celej ten prispevek mi prijde jako hazeni spiny na UBNT a lidi kteri ho pouzivaji. K cemu mi je hrat si hodiny s nastavenim spoje, abych ziskal +jednotky MBit , kdyz za tri dny prijde strelec a bude mi to hulit do zad s parabolou? A to jen proto, ze si poridil parabolu a k tomu groova a nastavit neumi vubec nic - a tuhle kombinaci mu poradi jinej tydyt, kterej si precet zaklady mikrotiku a preprodava ADSL. Za groova mozno dosadi bullet a zaklady UBNT.

Nemam nic proti lidem vyuzivajici Mikrotik - sam jsem s nim zacinal a hojne ho vyuzivam, ale UBNT se chova presne jak ocekavam, snadnej deployment, relativne dobrej dohled a minimalni udrzba ( JDE nebo nejde ). Kazdej kdo je tu dele, tak vi co se resilo furt dokola. Vadna antena, zateklo do kabelu, odesel ethernet, podelala se karta, sekla se deska od RB, odesel zdroj nebo to zprasila nova verze ROS. Po prichodu UBNT tohle nejak utichlo a i RB se chytlo za nos a zacalo vyrabet i jinej HW nez RB 532 -600 a 800. Kdyby nebyl bullet byl by groove? Kdyby nebyl NB byl by sextant?
Sry za mirnej flame.
Naposledy upravil(a) thanui.linux dne 20 Oct 2012 18:41, celkem upraveno 2 x.
0 x
-----------------------------------------------------------
RBcka i UBNT mají své přednosti - využívám obojí
RBcka i UBNT mají své přednosti - využívám obojí