❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

10 GHz pásmo (Původně: Ubiquiti PowerBridge 10GHz ...)

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Re: 10 GHz pásmo (Původně: Ubiquiti PowerBridge 10GHz ...)

Příspěvekod Radek Úlehla » 12 years ago

-=RYS=- píše:
Jen takova myslenka, vzhledem k charakterum pasem a delky skoku.
Navrhnul bych, aby PtP MW spoje v VO14 10GHz byla pouzivana pouze na spoje o delce skoku minimalne 5km.
Spoje kratsi nez 5km necht se resej MW pojitky v "free" pasmech 17/82GHz.

Nechtěj, abych tam dolu na Tebe vlítnul :) Postav 17tku a 80tku na 5km, tak aby fungovala a byla legální, pak se máme o čem bavit.
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 12 years ago

5km ... jsi trochu ulítl, ne? ;-) Ještě tak kilometr bych možná uznal ... Ale je to stejně nevymahatelný parametr.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

TTcko

Příspěvekod TTcko » 12 years ago

Navrhnul bych, aby PtP MW spoje v VO14 10GHz byla pouzivana pouze na spoje o delce skoku minimalne 5km.

5km je neskutečně moc na 80G .. možná tak 1,5km :) tam kde se dá stejně 10G nahrazujem 80G .. škoda že zařízli 11G :)
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

proč se mi zdá, že ČTU prostě nechce něco zakazovat a radši přizpůsobí paragrafy? To je docela sviňárna. Nechá na userech aby se rozhodly sami.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 12 years ago

Ptas se proc? .... jednoducha odpoved ... nic pak nemusej resit :) ... nechces resit problemy? presun je na nekoho jineho :wink:
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 12 years ago

Každýmu z nich sem tady na tý točně říkal: neber úplatky, neber úplatky nebo se z toho zblázníš ;)
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 12 years ago

Leeonek píše:Každýmu z nich sem tady na tý točně říkal: neber úplatky, neber úplatky nebo se z toho zblázníš ;)

:lol: +1
0 x

svestka
antispam: Ano

Příspěvekod svestka » 12 years ago

Včera jsem jednu PBM10 viděl na hotelu Continental v Brně, kterej je desítkama obsypanej kolem dokola. No uvidíme jak dlouho to vydrží ... majitel si to raději ani neoznačil, aby mu všichni ostatní nemohli jít naliskat.
0 x
UPDATE klienti SET internet_povolen = false WHERE po_splatnosti > 500
Lepší než výhra ve Sportce :)

-=RYS=-
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod -=RYS=- » 12 years ago

Radek Úlehla píše:
-=RYS=- píše:

Nechtěj, abych tam dolu na Tebe vlítnul :) Postav 17tku a 80tku na 5km, tak aby fungovala a byla legální, pak se máme o čem bavit.

:))) Musim prudit :)
Ale je fakt, ze z fyzikalniho hlediska je v podstate pasmo 10GHz jedinne co dokaze udelat link i 30-40km.
U te 17GHz bandu mohli upravit vyhlasku do podoby 2mW PA do max 30dB ziskove paraboly (cca 60cm).
A tech 5km by nebyl problem.
Je fakt, ze by to chtelo upravit vsechna VO v urcite soucinnosti a koordinovasti.

Jinak.... 24GHz jsem postavil legalne na 7km (modulator QAM32-OFDM 22MHz band), jen to chtelo 105cm stredovou parabolu a transvertor z 2.4GHz bandu.
Tudiz logicky 17G pasmo by melo jit taky, ale nevim jestli nekdo dela paraboly vetsi nez 85cm.
0 x

GRFS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod GRFS » 12 years ago

AL17MP360, AL24MP360, AL80GE

Pokud budeme uvazovat alespon 20dB rezervu na unik signalu, tak v 17GHz neni problem 5km legalne a na 24GHz do 2km. Limitem je EIRP 20dBm. Na 80GHz je 5km uz asi moc, ale 4km pujdou, nebot EIRP je 85dBm. Mam nekolik takovych spoju a puvodne tam jely, teda spis nejely Gigabeamy. Po vymene za AL80GE bez problemu. Maji cca o 6dB lepsi citlivost pro BER 10^-6 a vyrovnanejsi parametry. Navic umi oba kanaly. Jen je treba trpelivost a dodrzeni par zasad pri smerovani. Jinak Alcoma samozrejme dodava jak 17 tak 24GHz i se 120cm parabolou. Aktualne testujeme AL5 MP360. Kdyz muze TDD zarizeni na 10GHz, proc by nemohlo FDD zarizeni na 5GHz. Funguje to naramne a vsechny ty kramy od Ubiquiti pujdou do kose.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art

Tomáš Nesrsta
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Nesrsta » 12 years ago

AL5 MP360? muzes se o tom zarizeni nejak vice rozepsat? nikde jsem o nem nenasel info...
0 x
Bývalý ISP...

ludvik

Příspěvekod ludvik » 12 years ago

http://www.alcoma.cz/cz/katalog/free+ba ... l5f+mp360/
Tomáš Nesrsta píše:AL5 MP360? muzes se o tom zarizeni nejak vice rozepsat? nikde jsem o nem nenasel info...
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

soooc

Příspěvekod soooc » 12 years ago

ludvik píše:http://www.alcoma.cz/cz/katalog/free+bands/all+outdoor/al5f+mp360/
Tomáš Nesrsta píše:AL5 MP360? muzes se o tom zarizeni nejak vice rozepsat? nikde jsem o nem nenasel info...

Mě by spíš zajímala cenovka - protože srovnávat spoj za 100k a za 5k je takové jabkohruškové.
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 12 years ago

podle me to bude stat stejne jako srovnatelny spoj v 10g...
0 x
Jan Ptáček

Repkins

Příspěvekod Repkins » 12 years ago

Možná u toho bude trochu problém s šířkou kanálu... 56MHz a 40MHz..
0 x