❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Alternativo 71GHz-76GHz aneb 100/200Mbs za 103tis

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Leeonek

Re: Alternativo 71GHz-76GHz aneb 100/200Mbs za 103tis

Příspěvekod Leeonek » 14 years ago

zkoušel už někdo laborovat s poměrem up/down?
0 x

marinak01

Příspěvekod marinak01 » 14 years ago

Takze. Mame tento spoj namontovany cca tyden a zatim mam smisene pocity. Jeste ze mame kruhy...

1. Co se tyce konstrukce drzaku - naprosta katastrofa. Sice pekne vymyslene stelovani s pruzinkama ale provedeni nulove. Chybi mi na drzaku na trubku "zoubky", co by se zakousky do trubky a nemuselo by se tolik dotahovat. Potom by ten material mozna i stacil, ikdyz je strasne krehky. Zatim se mi ale nepodarilo nic ulomit. Bylo by vhodne aby sel dat i na o neco mensi prumery (velky prumer drzaku a dobre uchyceni sice znaci stabilitu, ale nikdo nepocital s prihradovinama, kde se takove tluste trubky nepouzivaji, nekteri namitnou ze se stejne dava na prihradovinu vylozka - v tomto pripade asik usi, ale ten kdo zna statiku tak vi ze si zadelava na male kmitani ve vetru)

2. Dodavane trafo = srot. Na jedne strane se v +5 °C ani nenastartovalo, jen problikavaly diody.., natahli jsme dvoulinku a +48V a je pokoj. Na druhe strane je v teplouckem racku, takze tam fungovalo napoprve, ale po tydnu provozu je jiz druhy vypadek na strane tohoto POE. Asi se tam bude take muset natahnout dvoulinka a da se normalni 48V zdroj.

3. Celkova manipulace se zarizenim je dobra. Je to lehke, skladne.

4. Co se tyde SW provedeni, konzole mi vyhovuje, v podstate s tim nemam zadny problem. WWW rozhrani neni nutne. jen me mrzi NEMOZNOST vycitani RSSI pomoci SNMP. Snad to v aktualizaci firmware opravi. Lze to ale resit i jinak viz. dale v bode 5

5. Abych mel alespon nejaky dohled nad spojem, udelal jsem si grafovani (neni to zrovna asik nejvhodnejsi, je to v BASHi, nekdo by to mohl prepsat treba do perlu - davam volne ke stazeni v priloze). Muzete se mrknout jak to vypad ana http://mrtg.hovnet.cz/siklu/

6. Uroven signalu jsem spocetl na -36.28 dBm (vzdalenost stran spoje je 478 m). Zajimave je, ze tohoto signalu sem prumerne dosahl, ale s rozdilem na obou stranach (-42 -> Master a -28 -> Slave viz grafy). Taky to mate tak? Nebo to mate stejne na obou koncich? Cim to muze byt? Na jedne strane je to na prihrade a na druhe je to stozar cca 90mm v prumeru pevne kotveny.

7. Provozuju spoj na modulaci "qpsk 4 1 0.5", zkousel jsem i "qpsk 4 1 0.67" i vyzsi (qpsk 4 1 0.8, i qam16) ale uz to zaclo chybovat. S timto jsem dosahl 200 Mbit/s HD v souctu (od vyroby prednastaveni 170/30) - mereno v UDP. Nekteri pisete ze jste z toho vytahli 400 HD. Chybovalo to? Jak mate dlouhy skok? Pri jake modulaci? Take sem z toho vytahl 600 HD ale chybovost byla velka...

8. Symetrie - Asymetrie, rad bych si s ni pohral, ale nemam tuseni jak se nastavuje a z manualu jsem to nikde nevycetl. Mate k tomu blizsi info nejake?

9. Jake verze firmware mate v jednotkach? My mame "1.0.3231.3300 2011-01-10 15:23:"

Pochlubte se taky kdo to provozujete o informace..
MK
Přílohy
siklu-stat-1.1.tar.gz
Statistiky pro SIKLU
(2.97 KiB) Staženo 138 x
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

nedávaji k tomu zdroje ty samí co se dávaji k Orcave v 1S10?
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

marinak01

Nevim presne jestli je to to same, ale myslim ze jo. Vypada to na toto http://www.luxus.cz/dokumenty/poe36u_1at.pdf
Byl jsem ho zkontrolovat a opravdu odeslo i to druhe trafo, v racku +25 °C a po tydnu provozu to taky vzdalo. Jen vzdycky zablikaji 3x led diody, ty prvni 2 z leve strany chvilicku pauza a zase. Nechal jsem ho i par minut odpocinout a porad nic.

Vite o nejakem jinem 802.3at zdroji, ktery je funkcni za normalnich podminek -20 az 60? Nejake sem nasel, ale at zase neslapnu vedle..
http://www.ipmedia.cz/default.asp?cls=s ... stiid=2133 (udava ale 0 az 40 °C)
0 x

hapi

máme tu jak ten první k Orcave 1S10 tak i ty druhý od axise pro kamery a všechny jedou ok. Někdo tu o tom něco psal v tomhle vlákně že problem je jinde ale už neivm v čem, pročti to.

zdroje k 1S10 jedou už nonstop 9 měsíců a ty axis zdroje něco přes rok a ty jsou ve venkonvim rozvaděči přímo venku.
0 x

marinak01

No procetl jsem to cele a pise se tu jen ze se to stava ve spojeni toto POE+Siklu. Reseni je dovest po dvojlince volty na svorkovnici a nebo pouzit "jine" POE. Nikdo uz nerekne ale jake pouziva a funguje mu bez problemu ve spojeni se Siklu.

Mate nekdo teda nejake odzkousene POE 802.3at ve spojeni se SIKLU?
0 x

Jardax
antispam: Ano

Příspěvekod Jardax » 14 years ago

A co k tomu davaji presne za zdroj? Nejaky PowerDsine/Microsemi nebo nejaky srot?

Obecne muzu PowerDsine jako vyrobce jen doporucit, nikdy s nim nebyl problem. Nekolik jich mame jak venku tak vevnitr.
Vyrabi i viceportove a managed verze.
0 x

Leeonek

marinak01: kdyby sis před nákupem spoje přečetl celé vlákno a ne jen nadpis, věděl bys všechno cos psal už před koupí, včetně problému se zdroji :)

Budu kupovat ještě jeden, na 2km tak uvidíme. Jinak u mě zatím maximální spokojenost, za ty prachy je to prostě super.
0 x

hapi

na 2 km? kecal jsem s obchodákem z dial telecomu a všichni tam maji hrůzu i z gigabeamu na 500m natož tohodle vořezávátka na 2km :-D
0 x

Leeonek

no hapi, jestli to nebude tím, že od GIGAbeamu se požaduje propustnost 1Gbit ;) kdežto od tohoto ořezávátka teoretických 400Mbit.
Mám to na 620m a fakt s tím není problém, když bude potřeba sníží to modulaci, na ty 2km ikdyž to pojede nějakou chvílu na nejnižší rychlost nevadí. Od doby co to mám, je ve statistikách chyb 0 na obou stranách, smokeping neukázal taky doposud ani jednu chybu, průměrná latence je 1,4ms, maximální 1,8ms. Navíc to mám zaokruhované takže ikdyby to uplně zdechlo, což nepředpokládám, nemám žádný velký problém.
0 x

hapi

no já vim ale gigabeam má 2x větší parabolu a tlačí to podstatně víc výkonu a širší kanál než alternativo. Tam bych 2km věřil ale u tohodle moc ne. Uvidíme.
0 x

marinak01

Leeonek píše:marinak01: kdyby sis před nákupem spoje přečetl celé vlákno a ne jen nadpis, věděl bys všechno cos psal už před koupí, včetně problému se zdroji :)

Budu kupovat ještě jeden, na 2km tak uvidíme. Jinak u mě zatím maximální spokojenost, za ty prachy je to prostě super.

No obednavali jsme to pred vanocama, ale nasazovalo se to az ted. Pravda ze pred montazi jsem si mel pecliveji procist toto vlakno.
To ze jsem tady registrovan par dni neznamena ze nemam zadne zkusenosti a ze jsem absolutni zacatecnik :wink:

No, myslim ze na 2km sa to da provozovat s tim ze tam sou nekde kryhy pro pripad extremni prutrze mracen. Bude to chtit ale urcite hodne dobre ukotvit a i tak to bude komedie asik stelovat :)
0 x

Leeonek

marinak01 píše:To ze jsem tady registrovan par dni neznamena ze nemam zadne zkusenosti a ze jsem absolutni zacatecnik 😉

to jsem taky neřekl :)

marinak01 píše:.... a i tak to bude komedie asik stelovat :)

to rozhodně, už na těch 600m to bylo zajímavé ;)
0 x

ocior

Příspěvekod ocior » 14 years ago

Leeonek píše:no hapi, jestli to nebude tím, že od GIGAbeamu se požaduje propustnost 1Gbit ;) kdežto od tohoto ořezávátka teoretických 400Mbit.
Mám to na 620m a fakt s tím není problém, když bude potřeba sníží to modulaci, na ty 2km ikdyž to pojede nějakou chvílu na nejnižší rychlost nevadí. Od doby co to mám, je ve statistikách chyb 0 na obou stranách, smokeping neukázal taky doposud ani jednu chybu, průměrná latence je 1,4ms, maximální 1,8ms. Navíc to mám zaokruhované takže ikdyby to uplně zdechlo, což nepředpokládám, nemám žádný velký problém.

A to se Radiokomunikace neboji davat GigaBeam na 4km.
0 x
Dan Skoupý

Alternetivo
antispam: Ano

Příspěvekod Alternetivo » 14 years ago

K dispozici je nový SW 1.1 (web management, lidská konfigurace asymetrického rozdělení pásma, alarm propagation, provider bridge,...). Napište si o něj na support(zavináč)alternetivo.cz

Zdroj doporučujeme tento http://www.alternetivo.cz/powerdsine-hi ... 29820.html
0 x