❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

10 GHz pásmo (Původně: Ubiquiti PowerBridge 10GHz ...)

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Insider
Kontaktovat uživatele:

Re: 10 GHz pásmo (Původně: Ubiquiti PowerBridge 10GHz ...)

Příspěvekod Insider » 13 years ago

hapi píše:
Insider píše:
hapi píše:no ale zase brzdi, peterkostoje se taky používaji i když cestujou s teplotou a narušujou jiný spoje. Maji snad oni větší právo na fungování? Nebo nějaký starý prehistorický spoje co jedou 16Mbit a dostatečně nevyužívaji frekvenční pásmo a zabíraji celích 2x 28MHz, maji oně větší nebo menší právo na používání když by podle dnešních měřítek ject na 7MHz? PB10 tu je, tak se s ní smiřme. Ano, taky mě to sere a čekám kdy to tu hloupá konkurence nasadí ale testcom testuje nějak dlouho tak ať se dou vycpat. Alcoma taky dělala machry že otestuje a nic. No ale tak typický matlání medu kolem huby.

Aspon nelzi, kdyz o tom vis uplny HOVNO

jaký hovno, czf forum je toho plný, technici od miracle když tu byly instalovat spoj to říkaly taky. Neříkám že to jsou nový spoje ale ty starý. takže s hovnama bych šetřil.

Tak mi to najdi, frajere. To co si rika:"technici od Miraclu" jsou v tom případě úplní pitomci, protože je to technický nesmysl - po technické stránce i technologické stránce.
Podobných nesmyslů, ale tvrdili mraky.. S jedním jsem se dokonce na situ sektal, když nám srazili jeden spoj, a takového nekompetentního imbecila člověk těžko pohledal. Opice s klíčem č. 14 by udělala lepší službu. Myslím že i ta opice by si nakonec en klíč odnesla a nenechala ho na site.
Je tam fázový závěs, který to drží v cca 50KHz u M1+M2, jakmile by to vylítlo z fázového závěsu - ano může se stát - je to porucha, M1+M2 spoj přestane fungovat. U M3 je to v rámci 20KHz, jakmile by to vylítlo z fázového závěsu, vypíná se výkon, taky je to nesmysl. Proto říkám NELŽI.
Ano bylo tady pár pokusů tvrdit, že nám to v teplotách plave, ale pokaždé, když jsem daného oslovil, zmlkl, ikdyž jsem mu navrhl výjezd zdarma.. Ona z nás konkurence byla vždycky trochu nakřivo..

U M5, M7 je vysílací frekvence držena v rámci asi 3KHz, systematika je stejná jako u M3.

Aspon nelzi, kdyz o tom vis uplny HOVNO
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

já nelžu, tohle se běžně o peterkostorjů alias SVM šíří předevšim o spojích starších 10 let nebo kolik. A jako neodváděj téma jinam. Šlo předevšim o to jestli takový spoje jsou lepší než zmíněný PB10. Z mého pohledu je pomalej spoj stejně nevyhovující když neběží na adekvátní šířce kanálu a podle dnešních měřítek by mu stačilo 7MHz na kanál. To že zabírá 28MHz a 2x na tak pomalou rychlost je dost tristní záležitost i když historicky daná nicméně z pohledu efektivnosti rychlosti vs. šířku kanálu je pb10 naprosto v pořádku.
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 13 years ago

hapi píše:já nelžu, tohle se běžně o peterkostorjů alias SVM šíří předevšim o spojích starších 10 let nebo kolik. A jako neodváděj téma jinam. Šlo předevšim o to jestli takový spoje jsou lepší než zmíněný PB10. Z mého pohledu je pomalej spoj stejně nevyhovující když neběží na adekvátní šířce kanálu a podle dnešních měřítek by mu stačilo 7MHz na kanál. To že zabírá 28MHz a 2x na tak pomalou rychlost je dost tristní záležitost i když historicky daná nicméně z pohledu efektivnosti rychlosti vs. šířku kanálu je pb10 naprosto v pořádku.

Aha, tady si někdo plete SVM a 1 anténní - SVM plave, ale s panem Peterkou nemá vesměs nic společného :)

A ve vzduchu jsou mnohem z tvoje pohledu horší věci - třeba 4 Mbit Skywalker, 10 Mbit Miracle, 8 Mbit Microlany ... A nikomu to neva, protože se drží koordinovaného plánování. A uživatelé jsou spokojeni. A já jako provozovatel taky, protože z to mám vývar.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

tak v tom případě sorry
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

hapi píše:já nelžu, tohle se běžně o peterkostorjů alias SVM šíří předevšim o spojích starších 10 let nebo kolik. A jako neodváděj téma jinam. Šlo předevšim o to jestli takový spoje jsou lepší než zmíněný PB10. Z mého pohledu je pomalej spoj stejně nevyhovující když neběží na adekvátní šířce kanálu a podle dnešních měřítek by mu stačilo 7MHz na kanál. To že zabírá 28MHz a 2x na tak pomalou rychlost je dost tristní záležitost i když historicky daná nicméně z pohledu efektivnosti rychlosti vs. šířku kanálu je pb10 naprosto v pořádku.

Peterkostroj a Smitkostroj jsou úplně jiné koncepce a jiní výrobci. O SVM - Smítka, Vodička (ALCOMA), Moliš (ALCOMA) tu kolují skutečné báje, ale o přirovnání k nim skutečně nestojím, už jenom proto, že STBák starej Smítka otcovi dost za minulého režimu přitápěl a postaral se třeba i o to, aby nemohl dělat aspiranturu.
Peterkostroj - opravdu nevím, kde se to vzalo, ale pokud mě hlava neklame tak od Alcomy v době, kdy je chytaly běsy co jím zkouší konkurovat.

O efektivitě spektra.. Téma nikam neodvádím, pouze konstatuju: Nelzi.
Jednoznačně staré bazmeky hyzdí pásmo. Naneštěstí jsou tak kvalitní a robustní, že i po těch 8 letech fungují stejně dobře jako když vypadly z výroby. Holttomu tak je, obchod s nimi kvete a týdně se nám ozává aspoň jeden nový majitel vysněné "desítky". Nevím jak u Vás, ale to že tady někdo trvdí že upload je minimální, je jenom projev rozvoje a úrovně uživatelů sítě.
Nechci Vám do toho kecat, ale od počátku nabízím symetrické tarify a naši zákazníci toho hojně využívají.. Pokud si někdo hraje na ADSL s tarify typu 4096/128 je to jeho věc, pak se ale nemuze divti, že má upload 3-5 procnt u nás v síti však upload dělá něco kolem 40 procent trafiku dowlnload 60 procent a jednoznačně pozoruju rostouci tendenci..
0 x

lukasw
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lukasw » 13 years ago

Insider píše: Nechci Vám do toho kecat, ale od počátku nabízím symetrické tarify a naši zákazníci toho hojně využívají.. Pokud si někdo hraje na ADSL s tarify typu 4096/128 je to jeho věc, pak se ale nemuze divti, že má upload 3-5 procnt u nás v síti však upload dělá něco kolem 40 procent trafiku dowlnload 60 procent a jednoznačně pozoruju rostouci tendenci..

no, my taky nabizime symetricke tarify a lidi toho hojne vyuzivaji, ale porad je to v globalu tak 1:4 max 1:3.
0 x

okoun

Příspěvekod okoun » 13 years ago

tom-tom píše:Jednu věc trochu nepochopím. Přes rok se tady v tom vláknu mele o 10GHz killeru. Od samého začátku bylo jasné, že to nikdo nezastaví, jen pár optimistů věřilo v opak. Každý z vás tady řval, že se TDD musí zakázat, aby bylo pásmo použitelné. A co z toho. PBM10 se začal prodávat (už i aspa má skladem). Někteří teď čekáme co bude, kdy to někdo nasadí na protější střechu. Jasně, nic jiného nám stejně nezbývá.
Další co řvali, si to koupili a jakože na test nasadili. Už to tam zůstane, protože to jakž takž jede a stálo to nějaké prostředky.
No a ti poslední, ta hrstka lidí co měli možnost s tím něco dělat, seděli se založenýma rukama, občas tady rozhodili nějaké paragrafy, které se ale dají ohýbat a vyložit jakkoliv je potřeba, občas se objevila nějaká pracovní verze nové VO, která ale ve finále stejně nebude žádného z úředníků zajímat. Někteří začali svoje pojítka pronajímat s líbivým marketingovým názvem a nálepkou, že takhle je to nejlepší pro každého.
Mluvím o výrobcích 10GHz spojů. Dělali pro zachování pásma všechno možné, jen ne to co umí nejlíp - vyvíjet a vyrábět 10GHz spoje.
Budu se opět opakovat, ale proč se nechytili za nos, když jim šlo tak moc o zachování pásma, a alespoň nezkusili vymyslet FDD spoj, který by uměl totéž co PBM10 lépe a alespoň částečně ho vytlačil?
Někdo bude oponovat, že jinak to nejde, nebo že PBM10 konkurovat nejde. Ale to už tady kdysi dávno bylo - telefonování bez drátů nejde, ale ono jde... procesor pod 90nm nejde, a kde jsou procesory dneska...
Přece nikdo kurva nechce, aby FDD spoj srovnatelný s ubnt stál stejně jako ubnt, ale taky ne aby stál 10x tolik. Možná jste si toho nevšimli, ale ta cenová bariéra, která dřív 10GHz pásmo chránila, ho dneska díky PBM10 pohřbívá.

jediné co šlechtí Aspu je to, že to mají až na poslední stránce v kategorii 10GHz a že to nedali do svého katalogu novinek...
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 13 years ago

Sice nabizim asymetricke tarify ale upload stale zvysujem , lisi nas to od konkurtence a s dnesnim mnozstvi fotek atd si to lidi zadaj cim dal vic , uz koukaj i na odchozi lajnu ne jen na t stahnou ale i na to co kam poslou a nechtej u teho uvarit obed ... takze podle me jsou asymetricky paterni spoje pekne na .... pravda porad je ten provoz tak 1:3 ve spicce, takze kde to jde cpu fdd spoje kdyz je to min vytizena lokalita ktera nema potencial dalsiho rustu tak sem tam prdne nstreme dual coz j etaky "fdd spoj" odezvy 0-1 ms max 2 kdyz to jede hodne ke spici ... co vic si prat navrch s tikem a jeho zalozkou wireless se da hodne carovat , nahradni dil kdyz uz by se neco stalo je porad nejakej pri ruce ... muj nazor na pbm10 je porad stejnej v nasich podminkach nema co delat protoze zbytecne vysiara pasmo ... kdyby tikum chodil nstreme dual v nku tak (pokdu ste nekdo rozchodil dejte vedet me se to nedari se slusnejma hodnotama ) nejaka pbm 10 by tomu nesahala ani po kotniky
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 13 years ago

to lukasw - co bych s tim kramem delal ? sviti to na sajtu vsude kolem, na tom danem kanalu to zarusi vsechno .. o takovou vec nestojim, radsi 15ks starsich spoju ktere z jednoho sajtu poslou 30mega na JEDNOM kanale ... nez jeden UBNT co ten JEDEN kanal na celem sajtu zase*e ... krom toho ty vis presne co jsem s tim delal ? :) zajimave jak si vzdy udelas nejaky zaver .. to me na tobe vzdy dostane :D asi jako, kdyz nenasroubuju Nko na sektoru tak jsem osel .... noo taky jsi mel zaver velmi rychle .. a jak to nakonec bylo :P ... to, ze jsem to postoupil dale a dostalo se to do testcomu povazuju stale za tu nejlepsi vec co jsem s tim kramem mohl udelat
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

No hlavne aby z vysledkama z testcomu odpovedni udelali neco uzitecneho nejen s tim podlozily stul :(
0 x

lukasw
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lukasw » 13 years ago

Viktor Novotný píše: ... krom toho ty vis presne co jsem s tim delal ? :)

ne, opravdu nevim co jsi s tim delal, ale vzhledem k tomu, ze se to z tebe snazilo dostat spousta lidi a vzhledem k tomu, ze se rad pochlubis a v tomto pripade jsi mlcel me napadaji opravdu pouze 2 varianty : 1) nic jsi s tim nedelal, 2) bylo to tak dobre, ze jsi to zacal povazovat za hrozbu sveho obcanskosdruzenioveho bussinesu.
zaver a nazor mam uz davno, akorat nemam potrebu jej ventilovat. Na rozdil od jinych prispevovatelu do toho threadu jsem se snazil napsat technická overitelna fakta.
Pokud nam tady nejak blize popises co jsi vsechno s tim delal, na jakou vzdalenost, jakou mezni citlivost a prenosy jsi dosahl, myslim ze ti mnozi budou neskonale vdecni a navic si myslim, ze tim ze nekdo napise co a jak mu to OPRAVDU dela, tak takovy prispevek da podklady pro rozhodovani vice lidem, zda koupit nez nekoupit. 4/5 prodeju realizovanych v cr byly testovaci kusy, zda se to bude prodavat masove se rozhodne behem leta.
navic, bojite se vsichni "joudu" kteri zaserou pasmo, tihle poskytovatelé nedaji 20kkč za spoj, který jim udělá stejnou službu jako 5GHz a na velkem site je to mozno bez problemu zakazat. dat PM10 na stozar s koordinaci opravdu muze jenom blb a tam nejake paky existuji . . .
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 13 years ago

k tomu obcansko-sdruzenovemu bussinessu ... dnes uz to zustava jen hlavicka, funguje to jako normalni firma, platime vsechny dane vcetne dph z pausalu .. takze bych se do toho zas tak nenavazel, proste to jen nemame silu zmenit na sro pripadne a.s. kvuli slozitosti tohoto procesu, nicmene uz davno zadne vyhody OS nemame .. takze nevidim duvod se do toho nejak navazet :)

co se tyka meho nasazeni venku, tak na sajtu s mnoha desitkama to zarusilo na tom jendom kanale vsechny i zadama sedici desitky, nasazeni na pustem miste bylo obdobne tvemu .. kolem 50mego HD .. zadny zazrak v tom nevidim, se signalem potrebym pro slinkovani do plna bych rekl, ze to u nas bylo o par db lepsi, tedy zrejme je citlivost kazdeho kusu individualni, co se nejakych fotek a screenu tyce tak to jiz ve stejny cas uverejnil Standa Hrncir, takze jsem nevidel potrebu ukazovat to stejne ... naopak zaruseni na mestskem sajtu me utvrdilo v obavach a v opodstatnenosti nakupu 17Ghz spoju do mesta ..
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Proč mám pocit, že začal run na $UBNT? Poslední BID na otvíračku je 46K akcií, takže hned na open to půjde minimálně ještě o dolar dolu, dnešní pokles skoro 13 procent akcie jsou na 47.4 procentech posledniho měsice a tohle určitě nevypadá jako short :shock: Medvěd se usídlil nadobro.
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

To s nima vidis moc cerne :)
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Já nic nevidím, já jenom konstatuju, že buď je to genialní black shortening (nelegální praktika) a nebo je to run. Vzhledem k tomu, že to souvisí se soudní pří, je jasné, že existují insider informace o tom, že UBNT bude neúspěšné, nebo jsou klepy podložené fakty, které podrývají důvěru investorů. Ostatně není to ani první ani poslední firma, kterou by akcionáři vykostili v obavě o investici.
0 x