❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

AP 60ghz

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Gemb

Re: AP 60ghz

Příspěvekod Gemb » 6 years ago

hapi píše:ještě se mi nestalo aby vůbec MCS kleslo za deště takže nevim :-D

Ved prave, mne sa to tiez nestalo. Na tomto spoji sa proste MCS po dazdoch nechcelo vratit do normalu...dal som 6.44beta20 a uvidim :D
0 x

Ispič

Příspěvekod Ispič » 6 years ago

Gemb píše:
hapi píše:ještě se mi nestalo aby vůbec MCS kleslo za deště takže nevim :-D

Ved prave, mne sa to tiez nestalo. Na tomto spoji sa proste MCS po dazdoch nechcelo vratit do normalu...dal som 6.44beta20 a uvidim :D

Kdyby jenom MCS, ono sa po daždi nevracia ani rssi :) a nebo to špatně ukazuje, když spoj rozpojím, naskočí to na normál.
0 x

mpcz

Příspěvekod mpcz » 6 years ago

Od počátku mám pochybnosti, jestli vůbec ten čip měří skutečnou sílu signálu, nebo to jen z něčeho odvozuje. Nezahlédl někdo někde bližší popis/lepší blokové schéma od této sady? Děkuji, mpcz, 27/10/2018
0 x

psichac

Příspěvekod psichac » 6 years ago

Gemb píše:Stalo sa niekomu, ze by sa po dazdi nechcelo vratit spat MCS ?
1,6km / ros 6,43. MCS zostalo aktulne na 1 ale signal je -55/-56 :D
mcs bug.png

mne robí niečo podobné, taktiež signál stabilný -53/-53 1,1km a MCS si robí čo chce :) pritom tam tečie len 10Mbit (IPTV stream).
Taktiež, pokiaľ som napr. spravil preventívne scan (či to náhodou nieje rušením) tak našlo len jedno AP na 58Ghz, ja idem na 64,8Ghz. Po spojení už držalo konštantne MCS 8...
Musím si nájsť trochu času na upgrade, pevná kombinácia TX sektorov ako písal Gemb a skúsiť či to mám dobre naštelované.
Přílohy
lhg60-poklesy-mcs.jpg
lhg60-poklesy-mcs.jpg (63.48 KiB) Zobrazeno 3601 x
0 x

Gemb

No s tym MCS pokial je signal dobry bude zase zalezitost RoS. V starsich RoS sa to menilo castejsie, rssi sa chovalo uplne inak...
0 x

roman.wifi@post.sk

Příspěvekod roman.wifi@post.sk » 6 years ago

Viktor Novotný píše:6km ? a jinak v desti delas co ? strechu nad celou trasou ? :-D 24ghz je na KRATKE skoky ..

Ja som si objednal 17Ghz, lenze, nemali skladom a aby dodrzali termin, tak mi "docasne" dali na 2x mesiace 24Ghz. Moj vymysel to bohuzial nebol.. len tolko k danej veci.
0 x

SpeedyGT

Příspěvekod SpeedyGT » 6 years ago

Viktor Novotný píše:6km ? a jinak v desti delas co ? strechu nad celou trasou ? :-D 24ghz je na KRATKE skoky ..

A na jaké skoky je BTH? Jednou stranou na dlouhé a druhou na krátké? :laughing:
0 x

Cheprer
antispam: Ano

Příspěvekod Cheprer » 6 years ago

SpeedyGT píše:

A na jaké skoky je BTH? Jednou stranou na dlouhé a druhou na krátké? :laughing:

Nerad prospí vám do flame. Ale Viktor má pravdu, už jenom eirp hovoří jasně.
17/24 3-4km max a mas jistotu ze ti to i za deště bude držet. Na kratší vzdálenosti je eBand. Na delší těch 5-6km je lepší licence, popr. Pokud je volno v 10.
60 je evidentně vhodná na ultrakrátké skoky, 500m-1km bude evidentně ideální. Aby clovek dobře spal ze tam bude dobrá dostupnost.
To že se dá porušovat eirp je stejné jako porušování rychlosti na dálnici.
Akorát s tím rozdílem že nikoho tím nezabijes, pouze pásmo takže jiný isp.
1 x
Ferenc Richard
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886
Vystavba telek. reseni LTE, 3G, 2G [HUAWEI,NOKIA..]
Mikrovlny ericsson, huawei, ray, alcoma...
Vytyčování met. a opt. siti o2
Servis a udrzba mob. a fix stanic.
Poskytovani telek. sluzeb Olomoucky kraj.

Myghael

Příspěvekod Myghael » 6 years ago

Já bych to opravil - ano, dá se porušit eirp, ale ten výkon navíc je tam na přitopení při špatných podmínkách (lidově "když padají hovna s háčkama"), ne aby s tím někdo prasil na kdovíjakou vzdálenost. Alespoň takto to chápu a ČTÚ mi potvrdilo, že to tak berou taky (kromě toho, že je to fajn důvod proč měřit jen za hezkého počasí, kdy řádně udělaný spoj porušovat eirp nepotřebuje). Třeba 400 kW motor v autě není na trvalou jízdu rychlostí 250+ km/h na dálnici, ale kvůli bezpečnému a komfortnímu předjíždění (a dalších manévrech, které jsou s výkonem navíc mnohem bezpečnější).
2 x
Si vis pacem, para bellum.

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.

okoun

Příspěvekod okoun » 6 years ago

u licence je to to samé, koupíš si 0dB a když padají kroupy zatopí si to na 15dB a nikdo nic neřeší :D
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

hapi

Příspěvekod hapi » 6 years ago

běžte s tím někam. Tohle se tu opakuje každej měsíc. Že by mužská perioda? Je mi u zadku že někdo nepochopí že 60GHz nad řekněme 64GHz je stejná jako 80GHz která se dává celkem běžně i na 5Km a nikdo neřeší že to za deště padá na hubu. Koho to vůbec zajímá že to takovému člověku za deště padá? mě teda ne, je to jeho boj.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Myghael

Příspěvekod Myghael » 6 years ago

Já třeba naprosto chápu, že když ten maximální povolený výkon nasypu do antény, tak se spolehlivý dosah liší podle toho, jestli jsem použil 58 GHz nebo 66 GHz. Taky je mi fuk, že to někomu za deště spadne, zatímco mě si to jenom přitopí a jedeme dál. Že bude ve vzduchu bordel u volného pásma očekávám tak nějak automaticky, ty ne? Do vzduchu může cokoliv, co tam legálně smí, i když je to třeba PBM10. :D
0 x
Si vis pacem, para bellum.

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.

mpcz

Příspěvekod mpcz » 6 years ago

hapi píše:běžte s tím někam. Tohle se tu opakuje každej měsíc. Že by mužská perioda? Je mi u zadku že někdo nepochopí že 60GHz nad řekněme 64GHz je stejná jako 80GHz která se dává celkem běžně i na 5Km a nikdo neřeší že to za deště padá na hubu. Koho to vůbec zajímá že to takovému člověku za deště padá? mě teda ne, je to jeho boj.

Přesně tak. Kolega Hapi si zřejmě pořídil "pořádnou" kalkulačku na spoje. Ne té, co používám, je to sice až nad cca 66 GHz, ale to je detail. A ještě bych dodal, že při stejné anténě (myšleno průměr) získáme i na zisku, což bude zase k dobru. Nebylo by špatné, kdyby zastánci historky o padání za deště celý problém popsali číselně.
Dostupnost se někdy vyjadřuje procenty, kolik té nedostupnosti bude následkem extrémních dešťů třeba za rok? Dá se to odhadnout? mpcz, 28/10/2018
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 6 years ago

ono tady zrejme neni prostor k diskusi, bud chceme stavet profesionalne nebo amatersky .. to je porad stejny spor
jsem rad, ze tu jeste chodi lide jako Risa, co aspon obcas doplni realny pohled, vetsina takovych lidi sem uz bohuzel nechodi, ale jo mate co chcete, mali to byt forum amateru co si jen honi, tak jo mejte takove forum
1 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

Gemb

Wifi nikdy nebolo ani nebude profi...je to wifi :D To potom mozem povedat, ze mikrotik na last mile je odpad storocia a ubnt je zlato. Ale je to moj nazor...to iste ako so spojmi vo freebande. Najskor sa tu ohrnalo nosom nad spojmi LHG60 a teraz ked to ma tendenciu chodit v pohode na 2km uz zrazu nikoho nezaujima PtMp :D 17 a 24G tiez...dokial nepadne slovo pozadovana kapacita + pozadovana dostupnost tak aj 10km na 24GHz je bezproblemu pokial dakomu nevadi dostupnost 98% :D Niektori sa tu tvaria tak, ako keby mali komplet siet na licencii, vsade top stoziare a vsetko profi pritom kazdy z nas ma v sieti dajake prasaciny ci chceme alebo nie.....
1 x