❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Alternativo 71GHz-76GHz aneb 100/200Mbs za 103tis

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
lukas

Re: Alternativo 71GHz-76GHz aneb 100/200Mbs za 103tis

Příspěvekod lukas » 14 years ago

miract píše:
David2006 píše:+ souřadnice ať se na to na fotomapě dá mrknout.

At vime, kde si to mame jit smontovat. :-)

Presne z tohoto duvodu na verejne forum souradnice davat nebudu :D Fotku nejakou udelam, pujdu se na to jeste podivat poradne s dalekohledem, viditelnost tam samozrejme je. Jeste tam je tusim veden VN po ceste, to jsem taky pozapomnel sdelit :)
0 x
Lukas Kristek

mvh
antispam: Ano

Příspěvekod mvh » 14 years ago

Jo jinak to SNMP mi taky hlasi blbosti, respektive mi hlasi 0.
Poslal jsem dotaz na podporu.
0 x

lukas

mvh píše:lukas: ja mam v tabulce jiny CINR-LOW

Ja vim, to jsou hodnoty, od kterych to ma komunikovat, delalo mi to v kanclu problemy, tak jsem to dal po konzultaci s atlantisem do riti, to by nemelo nicemu vadit, zkusim to tam jeste napraskat podle manualu, je to prece beta :) Udelal jsem asi 300x "reset system" dle manualu po kazde zmene na rf. Samozrejme jsem jeste pred tim ulozil konfigurak.
0 x
Lukas Kristek

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 14 years ago

Mě to teda jede taky beze ztrát, aspoň podle smokepingu, chybovalo to, až jsem jel oba směry na max. Zkusím resnout počítadla ať vidím.
0 x

stouracpetr

Příspěvekod stouracpetr » 14 years ago

No, trochu to tam lizu bokem, ale nemyslim, ze by to mel byt nejaky problem. Co vy na to, panove odbornici (Insider, Petr Stouchac), co si o tom myslite? Mohl by to byt pri teto frekvenci problem?[/quote]

Spoj je na vzdalenost 950m a je tam mirnej frestnel o vetev stromu Vysledky snad dnes vecer, pokud nas ten vitr venku neodfoukne i s radiem...

Augustin-Jean Fresnel - {nikoli frestnel} Wikipedie Augustin-Jean Fresnel (10. květen 1788 Broglie – 14. červenec 1827 Ville-d'Avray u Paříže), byl francouzský fyzik jenž významně přispěl....

Pro zjednoduseni,pro zacatecniky:

Mikrovlnna trasa vyzaduje pro radne fungovani volnou 1.Fresnelovu zonu.Predstavit si ji lze jako obrovsky,protahly doutnik, uprostred sirsi-prumer zavisi mj.na kmitoctu,v pricnem rezu kruhoviteho,v podelnem rezu elipsoviteho tvaru.Pokud jakakoli prekazka zasahuje do prostoru 1.Fresnelovy zony,nastava problem.Problem je tim vetsi,cim:

-hloubeji prekazka zasahuje do 1.Fresnelovy zony
-vetsi procento plochy 1.Fresnelovy zony[v pricnem rezu]je prekazkou zastineno.

Priklad:Mikrovlnny spoj mezi 2 ma stejnymi misty se stejnou prekazkou-vetvi-bude na kmitoctu 5 GHz fungovat s mnohem mensi odchylkou od predpokladanych parametru nez spoj na 76 GHz,ne proto, ze by 5ka byla lepsi nez 76ka,ale proto,ze v miste prekazky ma 5ka vetsi prumer-plochu-1.F.z.nez 76ka,vetev zustava stejna,procentualni zastineni pro 5ku a 76 ku je rozdilne.

Petr Stourac
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

mohl si rovnou napsat že ta větev je průser a defakto zabírá větší plochu fresnelky než u 5GHz.

Jo tady se ukazuje že dětem vysoký frekvence nepatří :-D
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

mvh
antispam: Ano

Příspěvekod mvh » 14 years ago

Zbyva dodat, ze pri 74GHz na 1km ma byt v polovine trasy polomer 1m (1. Fresnelovy zóny)
0 x

stouracpetr

Petr Stourac[/quote]

Pro zjednoduseni,pro zacatecniky: :)

Petr Stourac
0 x

lukas

hapi píše:Jo tady se ukazuje že dětem vysoký frekvence nepatří :-D

Me by docela zajimalo, kolik mas spoju nad 5GHz, frajere ;)

No, takze u 70GHz to proste vadi vic, tato informace mi staci :)
0 x
Lukas Kristek

Insider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Insider » 14 years ago

lukas píše:
hapi píše:Jo tady se ukazuje že dětem vysoký frekvence nepatří :-D

Me by docela zajimalo, kolik mas spoju nad 5GHz, frajere ;)

No, takze u 70GHz to proste vadi vic, tato informace mi staci :)

Vic je spatne slovo, vadi to absolutne. Ale mezi nama fresnelka na 70GHz skoro neni.. V ceste akorat nic nesmi byt
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz

David2006

Příspěvekod David2006 » 14 years ago

Zajímalo by mě jestli pokud jsem v jeskyni a provrtám dejme tomu 1m kruhový otvor o délce 1km tak zda bude mít lepší vlastnosti linka
na 2.4 ; 5.5 ; 10 nebo 71GHz . Pro klid duše odrazy neberme v potaz.

Sice tak nějak chápu že se ten signál nešíří jen tou hlavní Fresnelkou ale i po stranách, tak mi přijde že by těch 71GHz mělo jet nejlépe protože mu stačí
nejužšší Fresnelka - ALE musí být zase o to "čistší".

Pokud se pletu tak mě opravte rád se poučím.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

čekal jsem že když si někdo koupít 70GHz pojítko že bude znát základní vlastnosti týhle frekvence.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

stouracpetr

David2006 píše:Zajímalo by mě jestli pokud jsem v jeskyni a provrtám dejme tomu 1m kruhový otvor o délce 1km tak zda bude mít lepší vlastnosti linka

Sice tak nějak chápu že se ten signál nešíří jen tou hlavní Fresnelkou ale i po stranách, tak mi přijde že by těch 71GHz mělo jet nejlépe protože mu stačí

I kdyby se nebraly v potaz odrazy,ke kterym bude dochazet,vytvori se timto ,,jeskynnim tunelem,,neco na zpusob vlnovodu pro vyssi vidy prislusnych vlnovych delek,cely vypocet s radou promennych a neznamych by byl spise strelbou od pasu.Obecne skutecne plati,ze cim vyssi kmitocet,tim uzsi [a choulostivejsi]paprsek.Cistota 1.Fresnelovy zony-uzkeho doutniku kolem osy mezi antenami-ma na prenos signalu zasadni vliv,prekazka v nektere z dalsich F.Z.-sirsich doutniku-ma vliv zanedbatelny.

hapi píše:čekal jsem že když si někdo koupít 70GHz pojítko že bude znát základní vlastnosti týhle frekvence.

Vlastni zkusenosti jsou ty nejcennejsi,-anebo presneji-chybami se clovek uci-casto muj postup.

Petr Stourac
0 x

lukas

hapi píše:čekal jsem že když si někdo koupít 70GHz pojítko že bude znát základní vlastnosti týhle frekvence.

A pritom drtive vetsine lidi staci informace o tom, kolik to stoji a kolik to prenese. Zbytek se resi "za letu" :) Pro svuj i tvuj klid jsem se pridal ke kolegovi, co jede na skoleni, tak se alespon poptam na veci, ktery me zajimaji, treba drzak, SNMP a treba i financovani by mohla byt zajimava otazka.

Co se tyka viditelnosti, tak tam pry vetev nakonec nezavazi (rikal kolega), jsou tam ale draty VNka, coz asi zpusobuje tento problem.
0 x
Lukas Kristek

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 14 years ago

David2006 píše:Zajímalo by mě jestli pokud jsem v jeskyni a provrtám dejme tomu 1m kruhový otvor o délce 1km tak zda bude mít lepší vlastnosti linka

To budes vrtat laserem, aby si se na tom 1km neuhnul? :)
0 x