❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Ubiquiti 24 GHz
- Viktor Novotný
- Moderátor
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
Re: Ubiquiti 24 GHz
nevim teda jak koho, ale me hamaci zajimaji 

0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education
- programming
- development
- education
hapi píše:ok1vaw píše:hapi píše:hele ty profíku... jak můžu 24GHz ptp spojem zarušit nějakej HAM? Pokud se nepletu tak mi každej HAMák to 24GHz pojítko sestřelí.
Je to proto, protože radioamatéři používají v tomto pásmu převážně úzké kmitočtové kanály (cca 2kHz) a tím jsou jejich rádia extrémně citlivá ( lepší než -125dBm). Z hlediska porovnání spektrální hustoty signálu vezmeme-li signál z pojítka 24GHz (EIRP 100mW a BW 80MHz), pak je spektrální hustota tohoto pojítka v 2kHz kanálu cca -27dBm EIRP, neboli pokud bude takové pojítko už od 6km radioamatérského zařízení s 35cm parabolou (zisk cca 36dB), tak už začne pojítko rušit, záleží jaký poměr S/N jako "rušivý" budeme brát.
Opačnou situaci jak bylo řečeno, kdy "HAMÁK" tam bude mít 100mW (ale někteří i přes 1W) na vysílači a 36dB anténu způsobí pravděpodobně to, co bylo řečeno výše, protože EIRP je o těch 36dB (4000x) vyšší. Ale pravděpodobnost, že mimo radioamatérské závody na tomto pásmu narazíte na HAMA je limitně blízko nule.
Ale obdobně tomu je tak na 10GHz, kdy bodem sváru je kmitočet 10.3682GHz.
no víš jak, nikdo to nenapíše ale hamáci nás nezajímají. Až hamák nahlásí problém na čtu a čtu začne řešit a najde mě tak problém odstranim. Do tý doby si můžu dělat co chci.
Jo a když už jsme u toho tak AF24 má 100MHz kanály
Ta spektrální hustota na 2kHz (-27dBm EIRP) je dosti přestřelená ne?
Tak ale meli by te zajimat , musime se do teho vzduchu vtesnat vsichni ...a navrch nasranej hamak v okoli muze udelat ze zivota peklo

0 x
Viktor Novotný píše:nevim teda jak koho, ale me hamaci zajimaji
+1
Navíc kdo vám lépe poradí/pomůže s bezdrátem kromě výrobce zařízení a hama?
0 x
Si vis pacem, para bellum.
MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.
MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.
hapi píše:AirFiber 24 je FDD pojítko.
No ja to sacuju na neco jako FDD OFDM, coz je asi ten duvod, proc to RYS zminuje.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art
ppp76 píše: Tak ale meli by te zajimat , musime se do teho vzduchu vtesnat vsichni ...a navrch nasranej hamak v okoli muze udelat ze zivota peklo
Si pis, neni nad sterbinovou antenu a sumovej generator

0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art
GRFS píše:hapi píše:AirFiber 24 je FDD pojítko.
No ja to sacuju na neco jako FDD OFDM, coz je asi ten duvod, proc to RYS zminuje.
to je snad jedno ne?
asi by jste měly skončit s tou averzí vůči tomu pojítku. To už mám větší averzi proti summitům obecně.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
GRFS píše:ppp76 píše: Tak ale meli by te zajimat , musime se do teho vzduchu vtesnat vsichni ...a navrch nasranej hamak v okoli muze udelat ze zivota peklo
Si pis, neni nad sterbinovou antenu a sumovej generator
koupim hned

0 x
hapi píše:GRFS píše:hapi píše:AirFiber 24 je FDD pojítko.
to je snad jedno ne?
Neni. Je tu rec o nizke spektralni ucinnosti, tudiz o nadmerne alokaci kmitoctoveho spektra, ktera logicky o to drive povede k penetraci pasma a kolizim ve spektru s ostatnimi uzivateli. Reprezentantem toho je AF24. Na tom co spektralne okupuje jeden AF24 muzes provozovat dva jakekoliv jine FDD spoje. Ano je to levne a NEJAK (celkem dost zahadne) to funguje. Nikdo to asi ani nepopira. Ale tim veskere vyhody konci.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art
Stejna diskuze tu byla k pbm10
a podivej jak to dopadlo .... prose pro plno lidi je cena urcujici argument a nejaky efektivni vyuzivani spektra je sprosta nadavka
historie se opakuje z 2,4 pak na petce a dalsi pasma budou nasledovat , clovek je tvor nepoucitelny a kdo se nedokaze poucit z historie ma spatnou budoucnost ... asi to prodam dokud je co 

0 x
kraviny. Uka mi pojítko který dá 700Mbit FDX ve 24GHz. Nejblíž tomu je aktuálně dostupný MP600 na 17GHz se šířkou kanálu 80MHz!! a i to přijde tušim jako MP800 se 100MHz kanálem aby dohnalo AFko. Můžeme namítat že AF24 využívá dvě polarizace na jednou atd.. takže ano, díky nižšímu QAM je na tom hůře ale nic zásadního v tom nevidim. 700Mbit je 700Mbit, to musí nějakou šířku kanálu schlastat.
10GHz a všechno podtim se dá lehce zarušit. Většina věcí nad tim těžko pokud to neni na stejnym sajtu tak nevim co řešíte. Jistě na to má nemalou roli šíření takových frekvenci prostředím (úzce směrové) a taky velký zisk anteny už při malých velikostech parabol. Já v tom fakt nevidim problem. Ten kdo to ladil mi dá zapravdu. Uhneš mimo a pápá spoji.
10GHz a všechno podtim se dá lehce zarušit. Většina věcí nad tim těžko pokud to neni na stejnym sajtu tak nevim co řešíte. Jistě na to má nemalou roli šíření takových frekvenci prostředím (úzce směrové) a taky velký zisk anteny už při malých velikostech parabol. Já v tom fakt nevidim problem. Ten kdo to ladil mi dá zapravdu. Uhneš mimo a pápá spoji.
0 x
To, ze AF24 pouziva obe polarizacni roviny a spektralne tak zabira ekvivalent 4 radiovych kanalu, tj. 400MHz, je neoddiskutovatelny fakt. Ze na teto sirce uchodis dva spoje MP600 s dvojnasobnou prenosovou rychlosti pri sdruzeni toku je taky fakt. A tech 700Mb FDX u AF24 zcela urcite plati jen za velmi specifickych podminek, jako je konkretni velikost hlavicky eth ramce a konkretni velikost celeho ramce. Na 64 byte to 700 neudela, stejne tak pridanim 4 byte do zahlavi (VLAN). To pak najednou mame z tech 700Mb klidne i pulku, ze ? No a pak tu mame takovy ty drobnosti o kterych jsem uz psal, jako je nutnost noveho smerovani spoje pri vymene jednotky, nebot nastaveni osy v obou rovinach zustava na tom kusu, ktery se odmontuje spolecne s radiem.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art
Nojo, jenze u alcomy zaplatíš za Mp600 150-160+anteny. U toho radio laggu 250k bez DPH.
Cili muzem brat to ze na sirce AF24 sice muzeme provozovat sice 4x MP600 jenze za cenu 1ks MP600 mame 3ks AF24.
Co bude lepsi?To je na kazdem....
Myslim ze aby se potkalo AF24 vs HAM radio bude hodne velka nahoda a museli by byt i ve stejnym smeru...ale pak je vse na domluve a myslim si ze pokud obe strany budou normalni lidi tak si uhnou..
Cili muzem brat to ze na sirce AF24 sice muzeme provozovat sice 4x MP600 jenze za cenu 1ks MP600 mame 3ks AF24.
Co bude lepsi?To je na kazdem....
Myslim ze aby se potkalo AF24 vs HAM radio bude hodne velka nahoda a museli by byt i ve stejnym smeru...ale pak je vse na domluve a myslim si ze pokud obe strany budou normalni lidi tak si uhnou..
0 x
Daniel Tasáry
nevim o čem se tu hádáme. Těch pojítek může na jednom místě frčet při správný koordinaci nekonečně mnoho. Radiově je to lepší než 10GHz. Já nevim co ti na tom vadí. Docela hustě směrovej spoj, co by si ještě chtěl? mám tam dát 5GHz ve 40MHz na plný kule? bude to lepší pro vzduch?
0 x
Hapi s tim nekonecne mnoho to prehanis ...... jinak cena af24 odpovida tomu co z teho dostanes ... porad tu plno lidi hazi 700fd .. jeste nikdo neukazal jak na tom bezi aspon 500fd bezneho provozu zatim jen nejaky testy a proti tomu stoji test s exfo ktery to shodi pro 50mb ... kua porad mi na tej masince neco smrdi ....
0 x
- Viktor Novotný
- Moderátor
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
ppp76 píše: ... kua porad mi na tej masince neco smrdi ....
to je jednoduche, stale delime profiky a "wifickare" ... jednem staci fakt malo "aby prosel ping" ... druzi potrebuji spoje totalne stable za ktere se netreba stydet.
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- development
- education
- programming
- development
- education