❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Ubiquiti 24 GHz

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
ppp76
Kontaktovat uživatele:

Re: Ubiquiti 24 GHz

Příspěvekod ppp76 » 12 years ago

Mfi je jen informativni hracka ber si z teho prumer :)
0 x

GRFS
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod GRFS » 12 years ago

lukic píše:
Jap píše:
lukic píše:ta spotreba je hodne priblizna, kedze neexistuje krivka napatia..

jedna ups mi hlasi prumer vstupniho napeti za posledni mesic 236 a druha 239 voltu.

to je sice pekne, ale na tom krafe skace prud. A kedze neviem v kazdom tom momente napatie, tak neviem ci odber vzrastol kvoli poklesu napatia v sieti alebo kvoli zvysenej zatazi spoja.

Pro ucely vypoctu bych v pripade AF24 osobne pouzil vystupni napeti zdroje, coz je 50V DC, viz. datasheet. Pokud ten PoE napajec nema stabilizovane napeti na vystupu, muze snad platit, ze na to ma vliv kolisani site, ale jinak bych s tim moc nepocital.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art

lukic

Příspěvekod lukic » 12 years ago

to tazko, kedze je to integrovana krabicka s 2x RJ45 a nemas sancu sa vopchat medzi zdroj a injektor..
0 x

lukic

Inak prave tu zacali padat "biele hovna", cize lepkavy sneh. Siklu na 2km padlo, na kratsie vzdialenosti sa znizila modulacna. AirFiber na 3.6km stihol 2x prepnut behom 2 minut - signal medzitym klesol z -68 na -71, hned na to proste spoj vypadol (podobne sa chovalo to siklu na 2km), po asi 20minutach intenzivneho snezenia sa sneh odlepil a spadol - spoj nabehol, signal pomaly klesal z -71 na -73, modulacnu stihlo prepnut zas a nastal asi 5 minutovy vypadok. Sneh opat predpokladam opat odpadol, signal zacal zas klesat asi pol hodinu, okolo -75 to zacalo prepinat opat z 500Mbit na 250, ale kedze zacalo prsat a sneh to zacalo topit, tak signal zacal stupat (momentalne -73dB po asi 2h dazda) a modulacnu drzi na 500Mbit. Kedze tie spreje odpudive bolo treba striekat za +5 a sucha co po nasej instalacii nenastalo, tak spoje nie su vobec osetrene. Hned ako sa bude dat, tak ich nastriekame tym sprejom z Alternetiva. Zjavne spoju nevadi sneh na trase, ale odrazena energie zo snehu na antene vadi velmi. Budeme uvazovat nad dakou strieskou okolo paraboly, ak nezabere sprej. Inak takto som uz zazil vypadnuty ceragon na 7km v 18Ghz pasme (30min vypadok), takze AirFiberu mozem tak max vycitat povrchovu upravu (riesitelne) a nesmerovanie 50W spotreby do "vyhrievania" predku, ale zadneho chladica (design flaw).
0 x

Jap

Příspěvekod Jap » 12 years ago

lukic píše:Inak prave tu zacali padat "biele hovna", cize lepkavy sneh. Siklu na 2km padlo, na kratsie vzdialenosti sa znizila modulacna. AirFiber na 3.6km stihol 2x prepnut behom 2 minut - signal medzitym klesol z -68 na -71, hned na to proste spoj vypadol (podobne sa chovalo to siklu na 2km), po asi 20minutach intenzivneho snezenia sa sneh odlepil a spadol - spoj nabehol, signal pomaly klesal z -71 na -73, modulacnu stihlo prepnut zas a nastal asi 5 minutovy vypadok. Sneh opat predpokladam opat odpadol, signal zacal zas klesat asi pol hodinu, okolo -75 to zacalo prepinat opat z 500Mbit na 250, ale kedze zacalo prsat a sneh to zacalo topit, tak signal zacal stupat (momentalne -73dB po asi 2h dazda) a modulacnu drzi na 500Mbit. Kedze tie spreje odpudive bolo treba striekat za +5 a sucha co po nasej instalacii nenastalo, tak spoje nie su vobec osetrene. Hned ako sa bude dat, tak ich nastriekame tym sprejom z Alternetiva. Zjavne spoju nevadi sneh na trase, ale odrazena energie zo snehu na antene vadi velmi. Budeme uvazovat nad dakou strieskou okolo paraboly, ak nezabere sprej. Inak takto som uz zazil vypadnuty ceragon na 7km v 18Ghz pasme (30min vypadok), takze AirFiberu mozem tak max vycitat povrchovu upravu (riesitelne) a nesmerovanie 50W spotreby do "vyhrievania" predku, ale zadneho chladica (design flaw).

tak u nas v praze testovaci spoj na 5km si intenzivniho snezeni ani nevsiml. stale bezi na plne rychlosti, packetloss 0%.
0 x

lukic

Jap píše:
tak u nas v praze testovaci spoj na 5km si intenzivniho snezeni ani nevsiml. stale bezi na plne rychlosti, packetloss 0%.

Ono hodne zalezi na teplote a lepivosti snehu. Snezenie samotne nase spoje nespozorovali vobec - tie co boli otocene spravne.. Tie co dostali priamy zasah lepiveho snehu rovno na radom, tak tym to vadilo.. Rozdiel bol tiez 10km vedla uz bola teplota o 1 stupen vyssia a sneh sa nelepil ale rovno odpadaval, takze aj tie spoje co boli v smere snezenia, tak nemali problem. Z tohto pohladu mi AF24 pride ako kazdy iny RR spoj. Uvidime v letnych burkach.
0 x

rado3105

Příspěvekod rado3105 » 12 years ago

lukic píše:
Jap píše:

Ono hodne zalezi na teplote a lepivosti snehu. Snezenie samotne nase spoje nespozorovali vobec - tie co boli otocene spravne.. Tie co dostali priamy zasah lepiveho snehu rovno na radom, tak tym to vadilo.. Rozdiel bol tiez 10km vedla uz bola teplota o 1 stupen vyssia a sneh sa nelepil ale rovno odpadaval, takze aj tie spoje co boli v smere snezenia, tak nemali problem. Z tohto pohladu mi AF24 pride ako kazdy iny RR spoj. Uvidime v letnych burkach.

vdaka za tvoje velmi cenne informacie
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 12 years ago

Jap píše:
lukic píše:Inak prave tu zacali padat "biele hovna", cize lepkavy sneh. Siklu na 2km padlo, na kratsie vzdialenosti sa znizila modulacna. AirFiber na 3.6km stihol 2x prepnut behom 2 minut - signal medzitym klesol z -68 na -71, hned na to proste spoj vypadol (podobne sa chovalo to siklu na 2km), po asi 20minutach intenzivneho snezenia sa sneh odlepil a spadol - spoj nabehol, signal pomaly klesal z -71 na -73, modulacnu stihlo prepnut zas a nastal asi 5 minutovy vypadok. Sneh opat predpokladam opat odpadol, signal zacal zas klesat asi pol hodinu, okolo -75 to zacalo prepinat opat z 500Mbit na 250, ale kedze zacalo prsat a sneh to zacalo topit, tak signal zacal stupat (momentalne -73dB po asi 2h dazda) a modulacnu drzi na 500Mbit. Kedze tie spreje odpudive bolo treba striekat za +5 a sucha co po nasej instalacii nenastalo, tak spoje nie su vobec osetrene. Hned ako sa bude dat, tak ich nastriekame tym sprejom z Alternetiva. Zjavne spoju nevadi sneh na trase, ale odrazena energie zo snehu na antene vadi velmi. Budeme uvazovat nad dakou strieskou okolo paraboly, ak nezabere sprej. Inak takto som uz zazil vypadnuty ceragon na 7km v 18Ghz pasme (30min vypadok), takze AirFiberu mozem tak max vycitat povrchovu upravu (riesitelne) a nesmerovanie 50W spotreby do "vyhrievania" predku, ale zadneho chladica (design flaw).

na 5km a se signalem to ani nehnulo?
0 x

Jap

Příspěvekod Jap » 12 years ago

ppp76 píše:
Jap píše:

na 5km a se signalem to ani nehnulo?

podle meho mereni neznatelne, mozna o jednotky.
0 x

lukic

ppp76 píše:

na 5km a se signalem to ani nehnulo?[/quote]

No sneh pokial vychadzame z definicie je zmrznuta voda. Ta v rozptyleni vadi menej ako kvapky. Kvapka je cela, teda ma relativne velku plochu - napr velke kvapky aj 5mm suvisle. Snehova vlocka ma tvar ako vlocka, cize vela "noziciek" zo stredu, ale pritom hafo priestoru medzi nozickami. Vlocka ma malu odrazovu plochu a preto robi minimalny utlm v porovnani s velkou 5mm kvapkou. Hoc by aj slo o 2cm velku vlocku, stale zatienena plocha je mala. Snezenie mozno utlmom prirovnat k jemnemu dazdiku (1mm velke kvapky, zrazky cca 3mm/h), cize na grafe sa skor prejavi vietor, resp. pohyb anten. Alebo prelet vtacika tesne popred radom.
Ano, pokial sneh lepi a nalepi sa na radom a zatieni podstatnu cast anteny = vznikne tym suvisla vrstva, to uz vidno na grafe. Pokial mas radomy ciste (mas tam dake "kapuce" alebo si to schoval pod striesku), tak samotne snezenie, hoc aj mokreho snehu nevadi, pretoze stale ide o vlocky, cize nie je tam suvisla vrstva ako pri kvapkach. Ano vidno to na grafe o cca 1-2dB pokial je ciste bezvetrie. Ale 1-2dB pokles bezne vidno narazy vetra alebo rozptyl TX POW pri zmene tepla, takze ani ja ako clovek montujuci RR spoje 10 rokov si netrufam povedat ci utlm bol snehom alebo vetrom alebo neustalym preletom krdla vran popred anteny.
Prakticky na pouzitie spoja ti to bude jedno a preto tu kazdy pise, ze "so signalom to ani nehlo". Bat sa mozes lepiveho snehu alebo silneho dazdu, vandalov (snehove gule do radomu, kamene do radomu), zlodejov, vyssich dani a tretej svetovej vojny.. Ale to plati pri lubovolnom spoji.
0 x

stouracpetr

Příspěvekod stouracpetr » 12 years ago

Podstatny vliv na utlum signalu ma forma,v jake se voda vyskytuje.Snezeni v minusovych teplotach a vrstva netajiciho ledu ma na signal vliv podstatne mensi,nez podobna situace pri teplotach kolem 0*C,kdy voda meni skupenstvi z pevneho na kapalne a naopak.Voda ma na signal podstatne vic degradujici ucinky nez snih a led-permitivita vody a ledu nebo snehu je znacne rozdilna,ztratovy uhel take.Napr.,,zatecene,, konektory se za mrazu mohou jevit jako bezvadne,pri tani intenzita signalu skokove klesne.
0 x

GRFS
Kontaktovat uživatele:

stouracpetr píše:Podstatny vliv na utlum signalu ma forma,v jake se voda vyskytuje.Snezeni v minusovych teplotach a vrstva netajiciho ledu ma na signal vliv podstatne mensi,nez podobna situace pri teplotach kolem 0*C,kdy voda meni skupenstvi z pevneho na kapalne a naopak.Voda ma na signal podstatne vic degradujici ucinky nez snih a led-permitivita vody a ledu nebo snehu je znacne rozdilna,ztratovy uhel take.Napr.,,zatecene,, konektory se za mrazu mohou jevit jako bezvadne,pri tani intenzita signalu skokove klesne.

No je treba predevsim rici, ze zcela zasadni je kmitoctova zavislost utlumu rozptylem na destovych objektech. Pasmo 24GHz je zrovna to, kde se uplatnuje jeden z "vodnich" peaku, proto je bezpoplatkove a jako takove je predurceno primarne pro SRD (zarizeni kratkeho dosahu). Jeden z dalsich vyznamnych utlumovych peaku spada do pasma 60GHz, ale tam uz nejde o vodu, nybrz o kyslik.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art

GRFS
Kontaktovat uživatele:

lukic píše:to tazko, kedze je to integrovana krabicka s 2x RJ45 a nemas sancu sa vopchat medzi zdroj a injektor..

A to je pro tebe takovej problem to odmerit na tom RJcku ? Navic co bys meril. Pokud je napeti stabilizovane, tak se nehne za predpokladu, ze AF24 odebira proud v ramci vyrobnich toleranci, coz by mel. Tzn. staci merit proud pres MFi a napeti do vypoctu dosadit jako konstantu.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art

honzam

Příspěvekod honzam » 12 years ago

Dnes nám přišly 2kusy a zdá se že ten krycí plast je z jiného materiálu. Každopádně spray proti námraze to jistí...
0 x

rado3105

Příspěvekod rado3105 » 12 years ago

honzam píše:Dnes nám přišly 2kusy a zdá se že ten krycí plast je z jiného materiálu. Každopádně spray proti námraze to jistí...

hod tu potom nejake testy prosim...
0 x