❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Anketa - Stop TDD na 10 GHz?

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.

10 GHz pásmo dle VO-R/14-2012, je toto pásmo třeba chránit před vnikem nekompatibilních systémů?

Ano, dosavadní používání prokázalo, že i bez licence lze provozovat velmi rychlé a spolehlivé spoje v režimu FDD, spoje TDD jsou nekompatibilní
91
85%
Ne, spoje TDD spoje budou fungovat bez problémů a využitelnost pásma a jeho spolehlivost se nezmění
12
11%
Nevím
4
4%

Celkem hlasů: 107

Viktor Novotný
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Re: Anketa - Stop TDD na 10 GHz?

Příspěvekod Viktor Novotný » 13 years ago

to hapi, samozrejme ze by melo byt 10Ghz bud jen pro FDD nebo rozdeleno pro TDD a FDD kazde by melo svuj kus pasma ... ja se k tomu zatim snazim pristupovat objektivne a i kdyz si myslim, ze TDD do tohoto pasma nepatri, zalezi spise ted jaks e usijou nove papiry :) at uz nove VO nebo konecne nova EN ...
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

David2006 píše:
hapi píše:může sem někdo napsat jakej závěr vyplynul v pátek z tý schůzky? Někdo píše že je to pro PB10 dobrý, a někdo že špatný. Nicméně nějaký konkrétní věci a pravdivý bez osobních dojmů tu nezazněly.

No dokud tu někdo nepošle ten neupravený celý zvukový záznam, tak budeme jen špekulovat. Moje dojmy co jsem zjistil jsou následující:

hmm a proč pak ten záznam nikdo nezveřejnil? že by opět nějaký "neoficiální" informace který někomu nahrávají do karet?
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

to ne, spis je to vec uradu ... a asi neni uplne koser neco takove zverejnit jen tak, myslim, ze na zverejneni se musi domluvit vsichni zucastneni :)
0 x

David2006

Příspěvekod David2006 » 13 years ago

hapi píše:
David2006 píše:
hapi píše:může sem někdo napsat jakej závěr vyplynul v pátek z tý schůzky? Někdo píše že je to pro PB10 dobrý, a někdo že špatný. Nicméně nějaký konkrétní věci a pravdivý bez osobních dojmů tu nezazněly.

No dokud tu někdo nepošle ten neupravený celý zvukový záznam, tak budeme jen špekulovat. Moje dojmy co jsem zjistil jsou následující:

hmm a proč pak ten záznam nikdo nezveřejnil? že by opět nějaký "neoficiální" informace který někomu nahrávají do karet?

Pač to dle zákulisních informací bylo od ČTU hodně ledové a někoho málem kleplo, ale to jsme už jen v rovině skoro nepodložených spekulací.

Insider tu dal jakože přepis tak si to najdi...ale příliš nekoresponduje s tím co zaslechl Dade od Rejžka ani to co z jiné strany o tom vím já (Dade to asi dostal uhlazeně, ke mě to šlo natvrdo).
Naposledy upravil(a) David2006 dne 15 Apr 2012 23:50, celkem upraveno 1 x.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

objektivně jo... hmm... objektivně neni problem provozovat TDD a FDD na jednou. Tady spíš záleží na tom jak moc bude prasácká ubntu antena a jaký prase si to koupí. Sám jsem několikrát během jednoho roku zažil sundání 10GHz spoje a to je to všechno ve FDD takže z tohoto hlediska, objektivního hlediska je to uplně fuk jestli je pojítko FDD nebo TDD. Vždy záleží na těch prasátkách co to nastavily.

No ale tak známe ČTU. Na 10GHz kašlaly před lety, nakašlou i teď. Za půl roku tu bude těhle spojů hlady a nikoho to zajímat nebude. Stačí se podívat na czf forum cca tak 5 let zpět jak se tam snažily vydupat ochranu proti rušení a aby to čtu vyřešila... no hádáte správně že ve všech zmíněných případech se nic nevyřešilo. Z tohoto poznatku a z dalšího který si na vlastní kůži ověří všichni desítkaři během následujíccího roku, dojdeme k závěru že si prostě každej koupí konvertor 5/10GHz, nastaví 40MHz kanál a čágo.
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

to David2006 - neboj tak moc uhlazene to nebylo, ale jak rikam, nebyl jsem tam osobne a tedy nerad bych poustel dal cokoli ...
to hapi objektivne to provozovat nelze .. a ja uz pomalu ale jiste z mesta mizim na 17ghz a uvidime co bude dal ... staci jeden ubnt a cele mesto je mrtve ...
0 x

David2006

hapi píše:objektivně jo... hmm... objektivně neni problem provozovat TDD a FDD na jednou. Tady spíš záleží na tom jak moc bude prasácká ubntu antena a jaký prase si to koupí. Sám jsem několikrát během jednoho roku zažil sundání 10GHz spoje a to je to všechno ve FDD takže z tohoto hlediska, objektivního hlediska je to uplně fuk jestli je pojítko FDD nebo TDD. Vždy záleží na těch prasátkách co to nastavily.

No ale tak známe ČTU. Na 10GHz kašlaly před lety, nakašlou i teď. Za půl roku tu bude těhle spojů hlady a nikoho to zajímat nebude.

No jak říkám se tomu sice směji, ale pokud se někomu podaří vyvolat tlak na změnu VO (byť 2měsíce od podání v to nikdo soudný asi nevěří)....tak mu možná poděkujeme oba pač placený PtM bude mít přednost :evil: .
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

nechapu co furt meles o placenym pasmu ... o to tam vubec neslo a placenych pasem je dost ...
0 x

David2006

Dade_Marfi píše:to David2006 - neboj tak moc uhlazene to nebylo, ale jak rikam, nebyl jsem tam osobne a tedy nerad bych poustel dal cokoli ...
to hapi objektivne to provozovat nelze .. a ja uz pomalu ale jiste z mesta mizim na 17ghz a uvidime co bude dal ... staci jeden ubnt a cele mesto je mrtve ...

Připomeň mi prosím proč ta PBM10 nelze provozovat. Nějaké spoje co sem došli půjdou na exponované sajty velkých měst tak uvidíme, přesto papíry to jak jsem psal dle ČTU má OK.
0 x

David2006

Dade_Marfi píše:nechapu co furt meles o placenym pasmu ... o to tam vubec neslo a placenych pasem je dost ...

Hele, bylo to lepší bez emocí. O placeném PtM tu nepíši sám a pokud se vyvolá tlak na změnu VO tak spíš sázím že to sklouzne na PtM v licenci (ideální flák pásma na inet pro korporátní sféru, prachy na přerozdělování i Kalouska a ČTU ubude dost zbytečné práce a EU bude taky spokojená jak plníme to co vedle už dávno je).
Naposledy upravil(a) David2006 dne 16 Apr 2012 00:01, celkem upraveno 1 x.
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

tobe specielne nebudu pripominat nic davide, myslim ze flame bylo jiz dost.

jinak to vidim spise realne na pridani kmitu do 10Ghz tedy roztazeni a rozdeleni na tdd a fdd ... byl by to logicky krok jak vyhovet vsem, tedy i4 a tlaku vsech soacial isp ... a zaroven tlaku velkych operatoru a vyrobcu profi spoju ..... isp ktery vyroste by si nadale mohl vybrat co chce provozovat a take by se splilo ono "rozvolnovani" moznosti vyuziti kmitoctoveho spektra ...
0 x

David2006

Dade_Marfi píše:tobe specielne nebudu pripominat nic davide, myslim ze flame bylo jiz dost.

jinak to vidim spise realne na pridani kmitu do 10Ghz tedy roztazeni a rozdeleni na tdd a fdd ... byl by to logicky krok jak vyhovet vsem, tedy i4 a tlaku vsech soacial isp ... a zaroven tlaku velkych operatoru a vyrobcu profi spoju ..... isp ktery vyroste by si nadale mohl vybrat co chce provozovat a take by se splilo ono "rozvolnovani" moznosti vyuziti kmitoctoveho spektra ...

Mě flame vceku nezajímá téhle jsem se neúčastnil, ale pokud s někým chceš věcně diskutovat tak mu přeci nenapíšeš že co to mele... . Tedy v klidu a bez emocí svoje argumenty jsem řekl - fajn vidíš to jinak nemám s tím problém, ale myslím že moje argumenty v tomto nejsou od věci.
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

ok, take jsem sve napsal a myslim, ze toto reseni neni zle pro zadnou ze zucastnenych stran :)
0 x

David2006

Dade_Marfi píše:ok, take jsem sve napsal a myslim, ze toto reseni neni zle pro zadnou ze zucastnenych stran :)

Nyní s tím s Tebou vcelku souhlasím. Ale nemyslím že je reálná šance toto uskutečnit.
Naposledy upravil(a) David2006 dne 16 Apr 2012 15:21, celkem upraveno 1 x.
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

proc ? ty kmity tam jsou defakto volne tak proc jim nedat smysl, jasne bylo na schuzce receno, ze co neni licencne urceno je vlastne ctu jedno a povazuje to za volne :) takze tomu je treba dat jen nejakou formu a tedy to VO
0 x