Dade_Marfi píše:to Jardax ty ubnt zrcadla jsou PW (sedi i diry pro radom PW) .. jen ne hlinikove ale bohuzel ocelove polakovane ...
Nic mi to nerika, ale to je celkem jedno. Stejne se kvalita anteny meri v danem pasmu a kdyz vyhovuje v jednom nemusi zdaleka vyhovovat v druhem. Ja myslim ze ty mas celkem prehled, ale shrnu to pro oststni.
Profesionalni antena se vyrabi uplne jinak nez to co se boucha na wifinu. Tam o kvalitu zas az tak moc nejde (cest vyjimkam), ale v zasade je to melka parabola z tenkyho plechu a nazdar.
Primarni ozarovac nebo v lepsim pripade vlnovod na pahyl. Tohle cele, i kdyz je to treba Jirous, Provax, Stourac - tyhle znacky jsou pri vsi ucte PORAD JENOM LOW-END.
Co je ten zbytek co se pro 5ku prodava si domyslete.
Profi anteny se vyvijeji jinak. Nejdriv se to nasimuluje pro konkretni pasmo a ozarovac, pak se to testuje na prototypech, a kdyz je to vicemene po X modelech celkem v norme, prida se k tomu limec (pokud to neni extra hluboka parabola jako treba Arkivator. To je taky kompromis mezi cenou technologie a provedenim - kdyz je parabola melka, musi mit limec. A to neni vsechno co je tim ovlivneno, nektere hloubky parabol proste nejde pro dane pasmo vubec odladit. A cim hlubsi, tim drazsi vyroba - tazny material, technologicky postup, silny lis, formy atd...
Limec jeste navic musi byt take extra odladeny, pouziva se na to specialni pena z vnitrni strany. Plus radom.
Tohle cele se odladi pro konkretni pasmo a pak je to antena ktera muze ven, protoze splnuje to co splnovat ma. Nejen to aby fungovala, ale aby taky zustalo funkcni vsechno okolo.
Odbocka.
Jirous dela paraboly pro 10G - zacal s tim RAY, myslim ze i Alcoma je ted nabizi. Jsou levnejsi nez Arkivatory, o neco, hlavne pri vetsich velikostech. A ted pointa - Jirous ma 90ku parabolu uz skoro pul roku, ale porad neni v oficialnich nabidkach protoze porad neni jeste definitivne odladena a jeste se laboruje s tlumenim a radomem. 120ka je v prototypu, ta se nenabizi jeste ani neoficialne. Rozdil v cene mezi Arkivatorem a Jirousem je par tisic na 90ce, na 120ce si ho netroufnu odhadnout ale bude to dost. A stejne to neni Jirous schopen urychlit, i kdyz verim ze dela co muze, jde o prachy.
Konec odbocky.

A ted si vemte takove ubnt, jakou povest ma (pres jiste vyhody kterym fandim - sw, kompaktnost, cena) libovolne radio od ubnt, a kolik se tak asi venovalo do vyvoje a vyroby, vzhledem k tomu za jakou cenu se to prodava.
A to jsme zatim probrali tu relativne jednodussi cast, tedy antenu.