❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Alternativo 71GHz-76GHz aneb 100/200Mbs za 103tis

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
lukas

Re: Alternativo 71GHz-76GHz aneb 100/200Mbs za 103tis

Příspěvekod lukas » 14 years ago

mvh: ja to mam nachystany a dneska to jdeme nasmerovat, melo to valit uz vcera, ale meli jsme trochu problemy s napajenim, v kanclu jsem to sytil z klasicke 48micky primo na napajeci svorkovnici a v terenu jsem chtel dat 802.3at PoE, tak jsem objednal phihongy z ipmedie, mame s tim dobry zkousenosti a prd... Spoj nevali, PoEcko blika jak sileny a napajeni nepusti, prekonektoruju na nestinenej konektor a vali, tak si rikam, ze mu asi vadi to zemneni, necham nestinenej, dam na stozar a zase problem. Nasrani jsme to dali do riti a natahli k tomu 3x0,75ku kabel a valime do toho zase z trafa. A neni problem, takze na PoE uz seru, zlaty drat. Kabelu bylo par metru, tak 10 na obou stranach, poe je toto http://ipmedia.cz/default.asp?cls=stoitem&stiid=1790. Spoj je na vzdalenost 950m a je tam mirnej frestnel o vetev stromu :) Vysledky snad dnes vecer, pokud nas ten vitr venku neodfoukne i s radiem... :)
0 x
Lukas Kristek

lukas

blax píše:ahoj,
ty fotky jsou super, muzu te poprosit o fotku pruchodky, zajimalo by jak je tam uchycenej kabel proti vytrhnuti?

Pereme do toho primo UV stabilni mikrotrubicku, jde to dovnitr blbe, ale da se to. Mam akorat fotku z mobilu, na vytvareni nejakych galerii nebylo pocasi :)
0 x
Lukas Kristek

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 14 years ago

lukas píše:..... tak jsem objednal phihongy z ipmedie, mame s tim dobry zkousenosti a prd... Spoj nevali, PoEcko blika jak sileny a napajeni nepusti, prekonektoruju na nestinenej konektor a vali, tak si rikam, ze mu asi vadi to zemneni, necham nestinenej, dam na stozar a zase problem.

No já jsem na tohle (ten samý zdroj cos psal) přišel naštěstí už doma, když jsem to chtěl testnout doma na dvoře :) Vystrčím zdroj ven, chvilku jede, odpojím, zapojím jednotku a nic, zdroj bliká a nenapájí. Vyměním jiný kabel, jede, za chcilku to nejelo ani s tím novým. Pak jsem to hodil zase dovnitř, všechno jelo ok. vyhodím to ven, zase chvilku jede, pak vypnu a zapnu a zas je to v řiti, blikačka a nic. Pak mě napadlo jestli to není zdrojem, hodil sem ho dovnitř na pokojovou teplotu, nahřál ho, zapl venku a jede normálně, jak schládl tak sice napájel, ale po odpojení a znovuzapojení jednotky opět blikání. Zemnění nezemnění, je to zdrojem, pokud je v chladu, nejede korektně.

Chtěl jsem to monitorovat přes snmp ale leze z toho strašnej mrdník, je tam toho neuvěřitelně moc ale hodnoty co jsem potřeboval, jsem nenašel
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

jo to je dobrý vědět že to nejede v chladu. Ty jednotky potřebujou 802.3at zdroj? Nestačí jim 802.3f? Asi ne co.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

lukas

No to je sakra dobra informace, jooo, to kdybych vedel driv :) Za cely den jsem nenamluvil tolik, co jsem ze sebe za tu chvili vychrlil sprostrych slov. Jsem ani netusil, ze mam tak bohatou slovni zasobu. A kdyby jeste normalni strecha a normalni prostredi, ale sedlova zatuchlina, tma, zebrik jako prase, venku zima, vsude profukovalo... Hruza. Af byt nemuze, to je slabe, toto zere 20W. Dneska jsme doresili, mame -67, vic z toho za tohoto pocasi nedostaneme, neni sance. Snad zitra, kdyz bude pocasi moudrejsi.
0 x
Lukas Kristek

Leeonek

jaké je vědět, že zdroj z Ipmedie který dodávají i k orcave jednotkám nejede v chladu? No blbý, ale co naděláš, jednotka samozřejmě v chladu jede normálně :D
Normálně jsem to fukl na 48V a na druhé straně dočasně 24V obě strany sólo napájecím kabelem.
0 x

lukas

btw. nevim, jaky je celorepubilikovy stav, ale tady u nas je to masakr. Takovej vichr tu uz nejakej patek nebyl. No a jako bonus nam to rozladilo satak pro IPTV, takze pul dne nevalila televiza. Uzasnej vikend.
0 x
Lukas Kristek

Ladik
antispam: Ano

Příspěvekod Ladik » 14 years ago

Docela vam zavidim, ja bych to potreboval na 4km :-( nejakych 500m ani 1km je pro mne pase skoda. Snad budou vetsi paraboly :-)

Ahoj Lada
0 x

Repkins

Příspěvekod Repkins » 14 years ago

Není náhodou v pásmu 80GHz povolená max délka spoje jen 2km? Nebo to už neplatí??
0 x

Ajfel

Příspěvekod Ajfel » 14 years ago

Repkins píše:Není náhodou v pásmu 80GHz povolená max délka spoje jen 2km? Nebo to už neplatí??

to uz neplati
0 x

hapi

to sice neplatí ale provozovat i gigabeam nad 2km je trochu na hranici použitelnosti. Máme tu přece jiný pásma za stejnou cenu který si s tim hravě poradí.
0 x

Leeonek

hapi píše:to sice neplatí ale provozovat i gigabeam nad 2km je trochu na hranici použitelnosti.

Nevím jak je na tom Gigabeam, ale třeba E-Band 1000EXR má na 3,5km v našich podmínkách dostupnost 99,995, což je myslím velmi slušné. Taky jsem někde viděl že se spoje testovali na nějakých až 12 km, všechno je o dostupnosti. Pokud tam máš rozumný byckup a ospf, proč to nenasadit?

hapi píše:Máme tu přece jiný pásma za stejnou cenu který si s tim hravě poradí.
Jaké jiné pásma za stejný peníz, které myslíš? (pokud myslíš 10Ghz tak mi stačí odpověď "žádné" a netřeba to dál rozebírat)
0 x

hapi

nebudu se tu s tebou hádat ale zmíněnej E-Band dosahne tý dosputnousti pouze za snížený modulace. Nedavno jsem viděl porovnání pojítek do 70/80GHz a jako díky nechci.

No tak když podle tebe koupim 70/80GHz na 12km tak si k tomu mám koupit ještě backup? Ty voe to už seš cenou trochu jinde ne? To si rovnou koupim 10/11GHz a stačí bez backupu. Já nevim ale doufám že tě tohle 70GHz šílenstvý přejde. Jaksi 70GHz + backup je cena uplně jinde než 10GHz bez backupu.
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 14 years ago

to hapi - 12km :lol: :lol: :lol: :lol:
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

hapi

já si s 12km nezačal. Vim že to je k ničemu i na 4km když to může kdykoliv vypadnout.
0 x