Já to na "kamery" nepoužívám, ale podívej se do referencí Racomu, nebo po praze, i když to nejsou převážně kamery spíš souhrně telematika v Praze a některých městech to můžeš vidět na pár metrů ze sloupu na sloup, mají tam i Siklu a všechny možné spoje na pár metrů a kapacitu taky moc nevyužívaj. Chtěj spolehlivé řešení toto asi je. http://www.racom.eu/eng/references/traf ... rol-prague
každýmu nejde o kapacitu. U Ray3 je podle mne vysoký tlak na cenu, aby se to dalo použít na různé aplikace v co nejmasovějším měřítku.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Racom Ray3
Ked nepotrebujes kapacitu tak naco si budes kupovat Ray3, kup si Ray2....co je velke plus pre Ray3 su asymetricke kanaly. Asymetricke kanaly mali byt uz davno....a to co je v prahe ci inych mestach su tiez pekne kraviny....lampy na ulici ovesane radiami...kto to kedy videl. Cena a instalacia tolkych spojov by sa rovnala optike ktora ma buducnost. U nas v meste hoc ovela mensom kamery vyriesili dropmi ktore si ani bezne nevsimnes...
1 x
ale no tak. Když to někdo zaplatí, je to fuk. 60GHz na sloupu osvětlení je nejspíš rychlá smrt. Ty sloupy maji výkyv jak prase. Neřeš. Jsou to kraviny.
Spíš mě zaráží že všichni čekaji na ray3 17GHz když konkurence už ty pojítka ve stejných parametrech maji už pár let a za stejnou cenu. To mi moc hlava nebere i když je fakt že ray3 bych si vybral raději. Alcoma jednou stačila, siae bych si dobrovolně nekoupil a saf jsou vyhozený prachy. A samozřejme k racomu dávaji easy arkivátory se kterejma je výborná práce hmm takže jako jo, už je mi to jasný proč ray3.
Spíš mě zaráží že všichni čekaji na ray3 17GHz když konkurence už ty pojítka ve stejných parametrech maji už pár let a za stejnou cenu. To mi moc hlava nebere i když je fakt že ray3 bych si vybral raději. Alcoma jednou stačila, siae bych si dobrovolně nekoupil a saf jsou vyhozený prachy. A samozřejme k racomu dávaji easy arkivátory se kterejma je výborná práce hmm takže jako jo, už je mi to jasný proč ray3.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
high speed routery podle požadavků
Ray3 bude lepší, než poslední Alcoma, nehodlám připlácet za SFP, Alcom máme dost, ale už nechci moc další kupovat. Racom máme za humny. Proč kupovat RAY2, když RAY3 je levnější a použitelnější. O zakopání optiky v Praze to jsou pohádky, minule jsem šel kolem dvou bloků domů, na každém rohu sloup s na něm siklu, mezi stožáry stromy a přes ně jelo to siklu, asi to nějak jelo na tu vzdálenost. Ač se to líbí nebo ne, takovéhle aplikace budou mít velký podíl na trhu. Rychlost výstavby, spolehlivost, není co řešit. Podívej se do prezentačního videa Racomu, počítají se sloupy, napájením ze solárů atd. Taky se mi úplně nelíbí, kam se to všechno řítí, ale je to tak. Kapacita není všechno, kvalita je taky třeba. Neumím si představit nějakou páteřní síť na MK a ještě 60 Ghz, ale nemá cenu diskutovat.
0 x
P.S: Za zmínku taky stojí nový modem od Racomu Ripex II. Umí už dokonce přenosovou rychlost 1,1 Mbitu někdo by řekl pomalé, někdo super rychlost, na aplikace jaký to je 
0 x
whef píše:Ray3 bude lepší, než poslední Alcoma, nehodlám připlácet za SFP, Alcom máme dost, ale už nechci moc další kupovat. Racom máme za humny. Proč kupovat RAY2, když RAY3 je levnější a použitelnější. O zakopání optiky v Praze to jsou pohádky, minule jsem šel kolem dvou bloků domů, na každém rohu sloup s na něm siklu, mezi stožáry stromy a přes ně jelo to siklu, asi to nějak jelo na tu vzdálenost. Ač se to líbí nebo ne, takovéhle aplikace budou mít velký podíl na trhu. Rychlost výstavby, spolehlivost, není co řešit. Podívej se do prezentačního videa Racomu, počítají se sloupy, napájením ze solárů atd. Taky se mi úplně nelíbí, kam se to všechno řítí, ale je to tak. Kapacita není všechno, kvalita je taky třeba. Neumím si představit nějakou páteřní síť na MK a ještě 60 Ghz, ale nemá cenu diskutovat.
Nikto nehovori, ze si mas spravit vsetko na MK 60GHz, ano asi som najznamejsi vo vlakne 60GHz ale vsetky 60tky su stale sekundarne a spoj v inom pasme je vzdy vedla toho. MK 60GHz je pre mna aktualne hranie ktore ale funguje za smiesne peniaze. Co sa tyka rayka tak ano mne sa na tom vela veci paci ale cena uz nie. Najviac mame pouzivane siae 17GHz a 11GHz. Ani o jednom neviem, jediny boj je vzdy pri prvotnom konfigu na ktory sme si zvykli. SIAE 17GHz 56Mhz / 1024QAM v plnej kapacite 440Mbit dostanes za cca 2200€ so 60cm antenami. Ray3 ktory mame v objednavke stoji o tisicku viac, teda 3200€ a k tomu len 30cm anteny. Takze stale cena hra v prospech SIAE. Ta kapacita Ray3 je troska "papierova" 2048 ci 4096qam musis riadne hulit aby slo. Aj s 1024Qam mame sem tam problem v 17tke. Takze vyznam takto vysokych modulacii vo freebande je mierne otazny a v 24Ghz ani nehovorim, ked sa tu stale povaluju velke mnozstva AF24.
Z mojho pohladu ma Ray3 hlavne + v spotrebe do 25W, asymetricke kanaly a zaruka 5 rokov. Hlavny minus je vyssia cena. Pre SIAE je hlavne + nizka cena, snad najnizsia oproti ostatnym radiam a vysoky TX ktore dokaze prebit aj mordor
0 x
Osobně bych uvítal, kdyby to mělo řešení vývodů a napájení jako RAy2, ale jinak je to úžasná evoluce - asymetrické kanály pomohou ušetřit pásmo na více spojů, spotřeba ulehčí baterkám.
RipEX na nasazení, pro které je určen, s tou 1,1 Mbit rychlostí je něco podobného jako kdyby mikrotik uvedl LHG o běžných rozměrech co umí v 5 GHz dostřelit na 10 km gigabit bez ohledu na počasí a rušení z toho města, přes které by ten spoj vedl.
whef píše:P.S: Za zmínku taky stojí nový modem od Racomu Ripex II. Umí už dokonce přenosovou rychlost 1,1 Mbitu někdo by řekl pomalé, někdo super rychlost, na aplikace jaký to je
RipEX na nasazení, pro které je určen, s tou 1,1 Mbit rychlostí je něco podobného jako kdyby mikrotik uvedl LHG o běžných rozměrech co umí v 5 GHz dostřelit na 10 km gigabit bez ohledu na počasí a rušení z toho města, přes které by ten spoj vedl.
0 x
Si vis pacem, para bellum.
MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.
MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.
Myghael píše:Osobně bych uvítal, kdyby to mělo řešení vývodů a napájení jako RAy2, ale jinak je to úžasná evoluce - asymetrické kanály pomohou ušetřit pásmo na více spojů, spotřeba ulehčí baterkám.
Kludne mohli nechat "obal" z Ray2 a len vymenit vnutro...Ray2 povazujem za jedno z najlepsich rieseni co sa tyka rozhrani.
1 x
O tom, už se tu psalo hodně, taky jsem byl příznivcem staršího uspořádání, hold vyhrála cena a jednoduší výroba.
Gemb píše:Myghael píše:Osobně bych uvítal, kdyby to mělo řešení vývodů a napájení jako RAy2, ale jinak je to úžasná evoluce - asymetrické kanály pomohou ušetřit pásmo na více spojů, spotřeba ulehčí baterkám.
Kludne mohli nechat "obal" z Ray2 a len vymenit vnutro...Ray2 povazujem za jedno z najlepsich rieseni co sa tyka rozhrani.
1 x
čítanie na dlhé zimné večery
)
http://www.internetprovsechny.cz/ray3-o ... 1YOb85XCbQ
http://www.internetprovsechny.cz/ray3-o ... kracovani/
http://www.internetprovsechny.cz/ray3-o ... 1YOb85XCbQ
http://www.internetprovsechny.cz/ray3-o ... kracovani/
1 x
JJ taky čekám na lepší počasí. Mám na stole dva spoje. Na tom internetu pro vsechny jsem to četl, je to spíš takové promo
Jinak se těším spíš na 17 Ghz i když to bude mít asi o něco menší kapacitu.
0 x
Co je u vas kalamita ked sa bojite ist von ?
Tych par kvapiek snad nemoze byt problem nie...
0 x
No u nás pěkná kalamita je, velmi husté a prudké sněžení celý den, taktéž včera někde cca 20cm sněhu. Nestojí to za to, zvlášť, když už tam profi spoje jedou a tohle je bude jen nahrazovat.
0 x
Tak to potom nic, kazdopadne sa podelte o nejaky vysledok
som zvedavy tiez na to aj ked radsej by sme 17G verziu. Na aku vzdialenost to idete davat ?
0 x