❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

The Simper

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
fiestak

Re: The Simper

Příspěvekod fiestak » 8 years ago

honzam píše:A jak vyřešíš to že se tam nevejde karta na výšku? Vyměnil bych preventivně zelené kondíky v té 411AH než bych to nasadil.
CPU frekcence je sice skoro stejná ale rb912 je o něčem jiném... vyzkoušej uvidíš :)

Ale jo, vejde se tam pěkně. Kondíky jsou samozřejmě vyměněný, na fotce je testovací KO kus. RB912 je tam nasazena teď..vzhledem k tomu, že se jedná a malé AP pro 5 lidí, tak si troufnu tvrdit, že rozdíl opravdu nebude patrný..
Pointa příběhu je v tom, že si koupíte za nemalý peníz box pro RB, které tam ale nakonec vůbec nepasuje, takže to nakonec přidělá práci navíc..tak jen aby to nevydrbalo s někým dalším..

Anténu budu nasazovat asi během 2 týdnů, jsem hodně zvědav na výsledky..pak dám vědět.
0 x

whef

Příspěvekod whef » 8 years ago

Ahoj, máte někdo nasazeny tyto anétny s MK ? Třeba 40 stupňové ? Máte nějaké porovnání s něčím jiným ? zvažuji jejich instalaci.
0 x

pedro4444

Příspěvekod pedro4444 » 8 years ago

podla mna su to super anteny....

Mame nasadene dva sektory 40 a 30 a s porovnanym s malou 90 stupnovou sektorkou v zaruzsenom prostredy priepustnost stupla....

tak isto sme brali aj ten box a 912 tam isla tazsie ale nejak sme ju tam vzdy dostali ale tiez som nadavla ze nahovno system ale tak niemoze byt vsetko dokonale :)

ladenie anteny teiz tak 50% lebo tie sroby na ladenie nie su uplne naj vyriesene, ale to tu uz bolo spominane....
0 x

pcwifi
antispam: Ano

Příspěvekod pcwifi » 8 years ago

u toho noveho stineneho boxu jak se tam skladaji ty pigtailiky pri zasouvani s namontovanym RB, to je zajimavy mazec, rad bych videl v jake pozici to tam nakonec skonci, no snad to vydrzi. Jinak taky spokojenost, zatim beru jen 18dBi, 30°a dobry...
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

mike12

Příspěvekod mike12 » 8 years ago

whef píše:Ahoj, máte někdo nasazeny tyto anétny s MK ? Třeba 40 stupňové ? Máte nějaké porovnání s něčím jiným ? zvažuji jejich instalaci.

Skusenosti s pouzitim MK plus nejake fotky instalacii mozete najst aj na rfelab fore. Napriklad toto je velmi peknu instalaciu v kostolnej vezi pricom je pouzitych 8 horn anten. Ako si mozete precitat tato instalacia funguje vynikajuco:
http://www.rfelab.com/topic/95-%C3%BAhel-pokryt%C3%AD/

Mozete si pozriet aj interview so zakaznikom Mirnet z Nymburku, ktory po vymene za horn anteny dosiahol podla vlastnych slov zlepsenie kvality prenosu o 40%-50% :
https://www.youtube.com/watch?v=3AWt2vo-VOU&t=7s

V pripade, ze by ste mali zaujem, napiste mi PM a pokusim sa Vas s nejakymi zakaznikmi aj skontaktovat.
0 x

whef

mike12 píše:
whef píše:Ahoj, máte někdo nasazeny tyto anétny s MK ? Třeba 40 stupňové ? Máte nějaké porovnání s něčím jiným ? zvažuji jejich instalaci.

Skusenosti s pouzitim MK plus nejake fotky instalacii mozete najst aj na rfelab fore. Napriklad toto je velmi peknu instalaciu v kostolnej vezi pricom je pouzitych 8 horn anten. Ako si mozete precitat tato instalacia funguje vynikajuco:
http://www.rfelab.com/topic/95-%C3%BAhel-pokryt%C3%AD/

Mozete si pozriet aj interview so zakaznikom Mirnet z Nymburku, ktory po vymene za horn anteny dosiahol podla vlastnych slov zlepsenie kvality prenosu o 40%-50% :
https://www.youtube.com/watch?v=3AWt2vo-VOU&t=7s

V pripade, ze by ste mali zaujem, napiste mi PM a pokusim sa Vas s nejakymi zakaznikmi aj skontaktovat.

Díky, za info, tak je rozdíl co tam bylo za antény předtím. Zatím používáme Sampro antény 20 stupňové panelky mimo a pak 40 a 70 stupňové Raytry. Trochu mne děsí to dotahování a ten box na mk, je taky nic moc za tu cenu :(
0 x

mike12

Tieto konkretne anteny nepoznam ale pokial su to patch panel anteny tak rozdiel urcite uvidite.
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 8 years ago

Tak jsem zjistil, že uplně zezadu antény 30°, je i se stíněným twistportem na 50m signál -60. Na ss60ku na tom samém stožáru, mířící tím samým směrem mám -75. SS60ka má rádio schované v aluboxu. Stíněný box v twistportu tedy propouští na můj vkus docela dost.
Jo, a taky by mě zajímalo, proč je na twist portu přes plošňák se zářičem samolepka s čárkovým kódem. Je to papír, papír který chytá vlhkost, přímo v zářiči... To není uplně značka ideál.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 8 years ago

Leeonek píše:Tak jsem zjistil, že uplně zezadu antény 30°, je i se stíněným twistportem na 50m signál -60. Na ss60ku na tom samém stožáru, mířící tím samým směrem mám -75. SS60ka má rádio schované v aluboxu. Stíněný box v twistportu tedy propouští na můj vkus docela dost.
Jo, a taky by mě zajímalo, proč je na twist portu přes plošňák se zářičem samolepka s čárkovým kódem. Je to papír, papír který chytá vlhkost, přímo v zářiči... To není uplně značka ideál.

Toto se nám nikdy nepovedlo. Když seš z úhlu klidně i zepředu tak se nepřipojíš. Nebo připojíš, ale "nefunguješ". Můžu se zeptat o jaký twistport adaptér šlo?
Samolepka je samozřejmě úplná blbost, nevím proč to tam lepí. Také ji pokaždé odstraňujeme
0 x

whef

Zítra budu montovat, tak jsem zvědav. Jinak ta samolepka je hell, stejně tak jako narvat pigtaily do RB ve stíněným Twisportu, celé jsem to rozšrouboval s dle návodu stejně jeden pigtail pohodlně nevyšel. Moc nechápu toto řeší. Radši bych, pokud by to nebylo zasouvací a pigtaily, by byly přímo na míru. O tom vkládání RB, už tu někdo psal. Ten signál ze zadu taky zkusím ..
0 x

Selič

Příspěvekod Selič » 8 years ago

Tak jsem zjistil, že uplně zezadu antény 30°, je i se stíněným twistportem na 50m signál -60. Na ss60ku na tom samém stožáru, mířící tím samým směrem mám -75. SS60ka má rádio schované v aluboxu. Stíněný box v twistportu tedy propouští na můj vkus docela dost.

Problém je, že přechod pigtail - na plošnák do zářiče ve vlnovodu stíněný není. Zezadu to stíní plech, ve kterém je routerboard, ale jinak to z boku nebo shora docela pěkně chytá - třeba to co přezařuje parabola bez límce přes okraj namontovaná na stožáru bokem nebo nad pod vhodným úhlem.
Pokud jsou kolem jen další horny nebo límcové paraboly tak problém není. Pokud je tak do dvou metrů kolem nějaká panelka, powerbridge a podobné věci, tak problém být může.
0 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."

whef

Selič píše:

Problém je, že přechod pigtail - na plošnák do zářiče ve vlnovodu stíněný není. Zezadu to stíní plech, ve kterém je routerboard, ale jinak to z boku nebo shora docela pěkně chytá - třeba to co přezařuje parabola bez límce přes okraj namontovaná na stožáru bokem nebo nad pod vhodným úhlem.
Pokud jsou kolem jen další horny nebo límcové paraboly tak problém není. Pokud je tak do dvou metrů kolem nějaká panelka, powerbridge a podobné věci, tak problém být může.

Schválně se podívám zítra, ale co jsem dnes koukal, tak za plošňákem je kovový odlitek a z něho vedou pigtaily. Na videu a v návodu mají ještě najkou, asi vylepšenou verzi, co tam má ještě takový plastový kroužek, asi k vedení pigtailů.
0 x

Selič

Příspěvekod Selič » 8 years ago

Schválně se podívám zítra, ale co jsem dnes koukal, tak za plošňákem je kovový odlitek a z něho vedou pigtaily. Na videu a v návodu mají ještě najkou, asi vylepšenou verzi, co tam má ještě takový plastový kroužek, asi k vedení pigtailů.

Právě to místo, kde je pigtajl připájen na plošnák, kryje jen plast. Pak je krátká cestička pod kovové víčko - dno vlnovodu.
Platí to pro verzi stíněnou pro routerboard. To "stínění" chrání jen samotný routerboard.
0 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 8 years ago

honzam píše:
Leeonek píše:Tak jsem zjistil, že uplně zezadu antény 30°, je i se stíněným twistportem na 50m signál -60. Na ss60ku na tom samém stožáru, mířící tím samým směrem mám -75. SS60ka má rádio schované v aluboxu. Stíněný box v twistportu tedy propouští na můj vkus docela dost.

Toto se nám nikdy nepovedlo. Když seš z úhlu klidně i zepředu tak se nepřipojíš. Nebo připojíš, ale "nefunguješ". Můžu se zeptat o jaký twistport adaptér šlo?
Samolepka je samozřejmě úplná blbost, nevím proč to tam lepí. Také ji pokaždé odstraňujeme

Jedná se bohužel o stíněný twistport. Normálně by mě to nenapadlo, ale kolega při montáži to zezadu zkusil, a světe div se, rbčko se připojilo a uplně normálně jelo. Normálně bych takovou prasárnu neudělal a počkal až bude další sektor směr klient. Nejdřím jsem si myslel že to je odraz od něčeho, ale ta anténa nic jiného než ten stožár před sebou nemá. Vyzkouším ještě jinde jak bude příležitost, a hned bude jasno. Akorát teď se mě moc nechce ven ;)
Celkově pokud se použije 30st verze, stíněný twist port, tak to nevychází uplně levně. Očekával bych trošku profesionalitu.
Pokud to porovnáváte s nějakýma šitkama za pár korun, je to sto a jedno, ale pokud to srovnám například s anténama horn co teďka dělá pan Štourač, a kterých mám několik nasazených, už to srovnávání dost pokulhává. Teďka jsem měl právě možnost hodit horny Simper a Štourač k sobě, napíšu k tomu raději něco do tématu
viewtopic.php?f=10&t=6889&p=199575&hilit=%C5%A0%C5%A5oura%C4%8D#p199575
0 x

mike12

Selič píše:

Právě to místo, kde je pigtajl připájen na plošnák, kryje jen plast. Pak je krátká cestička pod kovové víčko - dno vlnovodu.
Platí to pro verzi stíněnou pro routerboard. To "stínění" chrání jen samotný routerboard.

Momentalne su na trhu dva modely tieneneho TwistPort™ Adapteru pre RouterBoard. Prva generacia s nazvom TwistPort™ Shielded Adaptor for RouterBoard ma tieneny RouterBoard a samotny vyzarovaci element pripojeny k vlnovodu. Spojenie PCB a pigtailov nie je dodatocne tienene a je viditelne ked otvorite adatpter. Pre vedenie pigtailov je vnutri umiestnena plastova obruc. Updatovana verzia s nazovm TwistPort™ Shielded Adaptor V2 for RouterBoard ma uz okrem RouterBoardu tienene aj cele PCB kovovym krytom, do ktoreho vedu pigtaly. Samotne spojene s PCB sa nachadza pod tymto krytom. Pri tejto verzii uz nie je pouzita plastova obruc nakolko pigtaily drzia vo vnutri inym sposobom.

S vaseho opisu vyplyva ze whef pouziva uz novsiu verziu oznacenu ako "V2" a Selic pouziva prvu generaciu TwistPort™ adapteru. Ked mate nejaku otazku ohladom nasich produktov mozete sa pozriet aj na nase forum http://www.rfelab.com, kde najdete mnozstvo uzitocnych informacii.

TwistPort adaptery pre RB.jpg
0 x