❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Orcave od 1.8. nová cenová politika

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Leeonek

Re: Orcave od 1.8. nová cenová politika

Příspěvekod Leeonek » 13 years ago

Insider píše:
Tomáš Nesrsta píše:koukam na to na Ipmedii a za 100M s 60cm antenama chteji 102 000,-. To je pekny.

A proč si nepřihodit 10000 a nemít čistý 200Mbit, rozšiřitelný až na 366Mbit nebo v reseni 2+0 na 750Mbit :)

odpověď měla spíš být formulovaná takto:

A proč si nepřihodit 10000 a nemít čistý 200Mbit, rozšířitelný za xx tisíc na 366Mbit a nebo v řešení 2+0 na 750Mbit za dalších xx tisíc do pásma za x(x) tisíc měsíčně

Jsou tam samozřejmě další investice, podle toho jak jsi to napsal, to vyznělo trochu (uplně) jinak, mám radši když se vše vyjasní hned na začátku.

Apropo, jak jsme na tom s tím plně venkovním provedením, už se konečně hnuly ledy? ODU+IDU mě fakt vůbec nebaví...
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Insider » 13 years ago

Leeonek píše:
Insider píše:
Tomáš Nesrsta píše:koukam na to na Ipmedii a za 100M s 60cm antenama chteji 102 000,-. To je pekny.

A proč si nepřihodit 10000 a nemít čistý 200Mbit, rozšiřitelný až na 366Mbit nebo v reseni 2+0 na 750Mbit :)

odpověď měla spíš být formulovaná takto:

A proč si nepřihodit 10000 a nemít čistý 200Mbit, rozšířitelný za xx tisíc na 366Mbit a nebo v řešení 2+0 na 750Mbit za dalších xx tisíc do pásma za x(x) tisíc měsíčně

Jsou tam samozřejmě další investice, podle toho jak jsi to napsal, to vyznělo trochu (uplně) jinak, mám radši když se vše vyjasní hned na začátku.

Apropo, jak jsme na tom s tím plně venkovním provedením, už se konečně hnuly ledy? ODU+IDU mě fakt vůbec nebaví...

FOD na 10GHz je odvážné řešení. Ceníky na webu jsou.
U nás FOD, leda tak AirBQ, PDH dle meho v FOD nemá to kouzlo jako IDU ODU, ale to musíš poznat na vlastní kůži :).
Zmena normy jednoznacne ukazala, ze FOD reseni ktere je sice o něco levnější na výrobu je v konečném důsleku problematické.
0 x

Leeonek

Insider píše:FOD na 10GHz je odvážné řešení. Ceníky na webu jsou.

Proto je zde hodně odvážných firem :)

Insider píše:U nás FOD, leda tak AirBQ, PDH dle meho v FOD nemá to kouzlo jako IDU ODU, ale to musíš poznat na vlastní kůži :).

Nény místo v bednách, a ani chuť něco takového řešit ;) musel bych předělávat téměř každou bednu ve které mám technologie a v případě použití více spojů bych házel ODU na jednu hromadu dolů do bedny? Nene, takové řešení není pro mě.

Insider píše:Zmena normy jednoznacne ukazala, ze FOD reseni ktere je sice o něco levnější na výrobu je v konečném důsleku problematické.

Vždyť už jste takové řešení dříve měli, udělali jste krok zpět? Proč? Kolik lidí dneska upřednostní IDU+ODU před FOD? Ten kdo nakupuje spoje ve větším měřítku určitě nehledí na to, že to někdy v budoucnu možná bude spoj upgradovat (Protože stejně nebude, za 3 roky tu budou jiné a zase dokonalejší technologie).
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod soucez » 13 years ago

Prosim Te Leeonku jsi s tim FOD uplne OUT. Je uplne jedno jesli z veze tahnes FTP nebo koax. Dokonce Fkonektor udeas rychleji jak RJ45 :-) IDU+ODU ma sve kouzlo.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

ano, má svoje kouzlo, víc šrotu v racku. Dneska přece neni problem koupit FOD s 360Mbit takže nevidim důvod idu+odu. Je s tim sraní, ten koax nevim kde sehnat ale UTP kabelu se nám všude válí a instalace je snadnější atd... Stejně, kolik lidí vymění ODU s antenou na jinou frekvenci? no asi to veme celí a přendá jinam takže ani to plus tam neni.
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

koax koupis treba v omko.cz
odpadaji i problemy s vyzarovanim z ethernetu do okoli a dalsi. Modem uz dnes neni nikterak velky.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

jo to vyzařování ethernetu mě fakt nepálí. Já souhlasim s Leeonkem. Dlouho jsme se rozhodovaly jaký pojítka koupíme a na odu+idu jsme se z vysoka vy*raly. Neni to pro nás. FOD je cesta dál.
0 x

Leeonek

soucez: věc názoru, já prostě nemám na každém bodě rack, tudíž bych to musel řešit nějakým uchycením vnitřní jednotky v bedně. Pokud tam těch spojů bude víc, je to poměrně náročné na místo. Většinou mám totiž bedny optimalizované na co nejmíň, kabelů, je tam jistič, baterka , zdroj, případně konvertor, kabely k poečku taky nechci nějak lámat. Pokud to chceš nacpat do bedny řekněme 40*40*20, je problém nacpat tam jen ty věci co jsem napsal. Kam dáš 2-3 odu?
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

Leeonek píše:soucez: věc názoru, já prostě nemám na každém bodě rack, tudíž bych to musel řešit nějakým uchycením vnitřní jednotky v bedně. Pokud tam těch spojů bude víc, je to poměrně náročné na místo. Většinou mám totiž bedny optimalizované na co nejmíň, kabelů, je tam jistič, baterka , zdroj, případně konvertor, kabely k poečku taky nechci nějak lámat. Pokud to chceš nacpat do bedny řekněme 40*40*20, je problém nacpat tam jen ty věci co jsem napsal. Kam dáš 2-3 odu?

Tak pak to nemáš optimalizové ale poddimenzované :-)
Osazení plechového většího Sarelu není nijak finančně náročné.
Ale jak píšeš. je to věc názoru. Já používám jako ODU+IDU tak FOD. A problémy pokud byly, tak na FOD.
0 x

whef

Příspěvekod whef » 13 years ago

Zdravím všechny diskutující, rád něco přidám do této diskuze, i když se trochu zorientovala jiným směrem.
Co se cenové politiky a politiky licencí týče, je na tom Orcave dobře - hlavně, že se dá zvolit asymetrie spoje a pak to vychází cenově zajímavě. Další značky jsou také ochotné jít s cenou dolů, ale to jsou spíše ceny pro stálé zákazníky.
Jinak používáme řešení ODU + IDU a nyní přecházíme skoro kompletně na FOD.
- Jak už bylo zmíněno, vše má své výhody a nevýhody.
- Hlavní výhody proč používáme řešení FOD. Nemusí být velké odvětrané skříně - racky. - Neméně důležitá je spotřeba, která se pohybuje min na polovině u některých spojů mnohonásobmě menší než u FOD. Nemusí se měnit ventilátory v IDU, kopletně pasivní řešení.
- Nedostatek řešení FOD - Výměna celé jednotky při poruše na střeše, má většinou méně interfaců, chybí někdy optika atd. Jinak měnit u spoje ODU pokud se neporouchá je většinou ekonomický nesmyl, lepší posunout spoj dále nebo prodat.
toď moje zkušenosti, ale komu nevadí spotřeba má všude mega skříně a hodně peněz na elektriku tak je to určitě lepší řešení a operátoři myslím používájí stále jen to.
0 x