❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Max dosah 10 GHZ

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Viktor Novotný
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Re: Max dosah 10 GHZ

Příspěvekod Viktor Novotný » 13 years ago

neporovnavejte summit, ktery je hluchy jako prase a o jeho citlivosti se jen lze od prvnich kusu ... porovnavejte profi pojitka, ty sedi dle kalkulacky fakt na db :)

edit : Michale, nicmene 28db rezerva na 50km ... hmm to bych se tak za perko netahal ... 50*1,5 = 75 db dolu kdyz by na trase pekne ch*alo :)
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Insider » 13 years ago

Viktor Novotný píše:neporovnavejte summit, ktery je hluchy jako prase a o jeho citlivosti se jen lze od prvnich kusu ... porovnavejte profi pojitka, ty sedi dle kalkulacky fakt na db :)

edit : Michale, nicmene 28db rezerva na 50km ... hmm to bych se tak za perko netahal ... 50*1,5 = 75 db dolu kdyz by na trase pekne ch*alo :)

Jako prutrz na 50km? Nejsme v bangladeshi, ne?
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 13 years ago

jo chapu, ze me budes tvrdit, ze nebude stejne husty dest na cele trase ... ale uz mam u nas zkusenost 14km, rezerva 28db ... a v hustem desti to na cca 10minut spadlo .. takze ... :(
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Viktor Novotný píše:jo chapu, ze me budes tvrdit, ze nebude stejne husty dest na cele trase ... ale uz mam u nas zkusenost 14km, rezerva 28db ... a v hustem desti to na cca 10minut spadlo .. takze ... :(

No to je jasny, ale zkus udelat trasu s unikem 75dB. Ono by ti to slitlo i kdyb yto bylo na 5km.. uz jsem zazil 30+dB na 2km
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Viktor Novotný píše:jo chapu, ze me budes tvrdit, ze nebude stejne husty dest na cele trase ... ale uz mam u nas zkusenost 14km, rezerva 28db ... a v hustem desti to na cca 10minut spadlo .. takze ... :(

No to je jasny, ale zkus udelat trasu s unikem 75dB. Ono by ti to slitlo i kdyb yto bylo na 5km.. uz jsem zazil 30+dB na 2km
0 x

LUKESM
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod LUKESM » 13 years ago

Spadne i licencovane pasmo (konkretne 8.8.2008 kolem 13hodiny prosla pres nas prutrz, spise nekolik a dopadlo to tak, ze byly v lajne (jeji delka byla cca 30-40km))
To padla 11ka na 12km a 10ka na 22km, oba na cca 10minut, protoze byly rovnobezne. Takze prutrz na 50km ma malou pravdepodobnost, ale ma, vlastni zkusenost.
Tehdy jsem udelal Print Screen z CHMI:
Obrázek

Jinak v vypoctum:
Dobre se da orientovat z vypoctu trasy od Alcomy. Vzdycky nam vsechny vypocety odpovidaly naslednym parametrum namontovaneho spoje.

Trasa od Summitu je na to hur, tak musite pocitat s tim, ze trosku "prehani"...
0 x

shooter

Příspěvekod shooter » 13 years ago

tak jsem zjistil e summit ma bordel v kalkulacce když zadam vlastní rezervu tak se jim razem změní citlivost přijimače z -78 na -81 (Docela dobrej tuning :lol: )
0 x

10kabel

Příspěvekod 10kabel » 12 years ago

Co to přesně znamená, že je SD hluchej. No nevím spoj na 23 km 120 + 120 rychlost 95/85 Mbit při megadešti jde pravda dolů na cca 50/50. Stejný spoj testován na 55 km jelo to tak 15/15 Mbit, ale pravdou je, že jsme neměli čistou fresnelku.
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 12 years ago

10kabel: Co znamená že SD je hluchý jak poleno? Třeba když upgraduješ staré KPEčko a nasadíš na stejnou trasu paralelně Summit, tak na té Summitce máš o 5db horší signál ;)

shooter: Už jsem na to upozorňoval v jiném tématu, nesedí mě podle kalkulačky žádný Summití spoj. Ikdyž je fresnelka čistá jak křišťál, nikdy nedosáhnu uvedeného signálu. Bylo mě řečeno, že kalkulačka samozřejmě sedí naprosto přesně, a do dalších verzí kalkulátoru vloží poznámku o tom, že na sílu signálu můžou mít vliv místní podmínky :)
Možná kalkulátor sedí na nějaký perfektně vyladěný laboratorní spoj, ale mě se liší od kalkulátoru třeba i o 8db a to je sakra velký rozdíl. Buď je každá jednotka jiná, nebo stojí za prd antény. Teď jsem nasazoval 11Ghz od Summitu a ať točím anténama jak chci nejlepší signál mám -49/-55 tak ať mi někdo řekne čím to je. Mám Safy, Siklu, KPEčka a u žádného spoje není rozdíl signálů víc jak 1db.
0 x

Leeonek

Další poznatek, spoj QAM (100Mbit) na 2,1km, kombinace antén 35 a 65cm. Summit kalkulačka povídala že prej to bude -51, realita je bohužel -57. Dneska jsem na stranu 60cm paraboly namontoval Racom s 30cm arkivátorem, protože ten QAM chci sundat a nahradit ho. Signálově jsem se proti té summití 35ce dostal na -57, což je naprosto stejný výsledek který docílila 65ka od summitu. Super, ne?
0 x

kousek

Příspěvekod kousek » 12 years ago

že by lalok :lol:
máme alter na 17 km 65/65 signal -69,5 / - 70,5 sn: 22db. 4 roky o něm nevíme :-)
0 x

kousek

To Leeonek:

že by narušená fresnelka ? Spoj 11g na 16 km, a cca 3km od jedné strany narostl na kopešku strom, a mirne asi 0,5m zasahuje do fresnelky signal je rozdilnej o 3-4 db :cry:
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Insider » 12 years ago

kousek píše:že by lalok :lol:
máme alter na 17 km 65/65 signal -69,5 / - 70,5 sn: 22db. 4 roky o něm nevíme :-)

Tak to jsou první 65cm antény co mají zisk 37,5dBi. Tímto bych chtěl jako první pogratulovat kolegům ze Summit development k tomuto průkopnickému kroku, který předvedli již před 4 lety :lol: :lol: :lol:
No je fakt, že já mám trasu na 17 km a úroveň je tam -60 a to máme stejné antény..

Vůbec tě nepodezřívám, že to máte přicukrovaný :mrgreen:
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz

Leeonek

Jasně, na všech spojích mám chycené boční laloky. Ne, to fakt ne :))
Ani narušená fresnelka to není, je to z kopce na kopec. Navíc že by vadila narušená fresnelka jen u Summitu? Racomu má anténu kvůli nedostatku místa připlesklou o 3cm vedle od Summitky? ;)

Ten tvůj Alter je nějaký zázrak popírající zákony fyziky čoveče, dle kalkulátoru by měl na 17km a 65/65 anténách hodnotu -82 :D
0 x

kousek

Sorry, ted jsem to přeměřil a je to 15,58 km, přehulený to není ! jsou tam 3db, jestli mi nevěříš, klidně ti to dám na věřejky :-D
Nezastavám se summitu, máme pouze tento jeden spoj, je potřeba si hodně pohrát s dosměrováním, a mít čisto v eteru :-)
jinak je pravdou, že arkivatory jsou o něčem jiném, ALComí anteny taky nejsou zlý 8)
0 x