❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Krátké pojednání o milimetrových vlnách

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Leeonek

Re: Krátké pojednání o milimetrových vlnách

Příspěvekod Leeonek » 13 years ago

No ale přesně po tomhle tu celou dobu volám, něco do 1km a klidně i jen 100Mbit. Pokud by byla cena řekněme 30-40k, koupím jich hnedka několik. Kupovat na takové vzdálenosti a třeba po několik desítek klientů siklu je finančně "trošku" náročné :)
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 13 years ago

Dade_Marfi píše:jo tyhle pasma jsou zajimave, nicmene je to hodne o utlumu vody ...

Útlum kyslíku ti zase zaručí, že už tak dost ostré antény nesvítí příliš okolo. Anténa 18x18cm má 38dBi :) Výkon taky není úplně vysoký (nejvíc jsem našel zařízení s 10dBm). A česká norma povoluje nejvíce 40dB EIRP, takže v tomhle ohledu to je ok.

Zařízení od GWL je však na rozdíl od siklu FDD. Ale není laditelné - využívá jeden fixní kanálový pár (už si nevzpomenu, kolik to bylo).
0 x

Leeonek

No ono hlavně ani zarušení například dvou Siklu jednotek na stejném kanále a jednom místě není dost dobře možné. Když jsem měl jednotky doma "na stole" tak odsměřování o 90° od sebe způsobilo rozpad linku.
0 x

soooc

Na www.mikrovlnnespoje.cz jsem zveřejnil recenzi spoje pro pásmo 60 GHz Liberator V-320. Kdo má dotazy, tak se ptejte :)
0 x

Leeonek

Začni třeba cenou :)
0 x

DarkLogic

Příspěvekod DarkLogic » 13 years ago

Leeonek píše:Začni třeba cenou :)

http://www.sub10systems.com/wp-content/ ... %82%AC.pdf

Podle tohoto dokumentu tipuju, že to zřejmě bude něco kolem 9.200 EUR za spoj.
0 x

Leeonek

V tom případě nevidím žádnou výhodu oproti gigovému siklu, cenovou ani rychlostní.
0 x

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 13 years ago

s takovou cenou je to silně nezajímavé
0 x

soooc

Tak výborně, cenu jste už rozebrali, mám na ni stejný názor. Přijde mi to v dnešní dobe krajně uhozené, za 320 Mbit chtít skoro 300k.

Ten spoj jsme dostali na recenzi na test, neprodávám ho :-D.

Ale hlavně - pásmo je to vcelku mocné, pokud se kanály hodí dál od toho O2 peaku, tak je útlum oproti "zvyklostem" jen o cca 4 dB vyšší. Takže se těším, až přijde třeba siklu do tohohle pásma :)
0 x