❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

co za sety k připojení.

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
hapi

Re: co za sety k připojení.

Příspěvekod hapi » 13 years ago

jo tak hmm, to je možný že to dělá superchannel.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 13 years ago

hapi píše:Pak taky pozor na to, že NV2 nepodporuje station pseudo bridge. Jediný co funguje v jakymkoliv protokolu je station a wds station.

To mě nedávno vytrestalo. Nastavit to jde, ale bohužel to nefunguje...
0 x

hapi

nefunguje co?
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 13 years ago

NV2 + station pseudobridge = neprochází provoz
0 x

hapi

takz to nefunguje

http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Wi ... tion_Modes

tady máš co s čim funguje. Osobně doporučuju pouze station a nebo wds station. Nic jinýho ne. Station bridge je jenom opět berlička.
0 x

tom-tom

Příspěvekod tom-tom » 13 years ago

Ono už to "pseudo" ve mně vzbuzuje pocity jako výrazy "olej bez cholesterolu", "limonáda bez cukru", "jogurt bez tuku"...
Prostě, můžeš to použít, ale nemusí to fungovat... můžeš to jíst, ale nemusí ti to chutnat :)
0 x

dagus

Příspěvekod dagus » 13 years ago

prostě to pseudofunguje, nebo pseudonefunguje :-), také mi slovo pseudo mnoho stability nepřipomína :-), nahodil jsem nv2 a nějak moc to nechodilo ROS 5.4, s klasickým nstream je to v pohodě. nevím jestli by tomu nepomohla 5.11 kde je nv2 vylepšená, ale vyplatí se pouštět nv2 na single sektor, nebo lepší je pustit klasiku nstream a nv2 jen na dualy? Kde co používáte? Co sem se dočetl tak na spoje máte taky raději nstream, pokud tam není dual anténa(latence).
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 13 years ago

trochu se mi zdá nepochopeno proč je zde kritizováno station pseudobridge a station bridge, mám to všude na klientskejch MK a nikdy jsem problém neshledal, nikdy jsme MK nemusel resetovávat atd.. Naprosto bez problému, přijde mi to lepší než opičárna s WDSkem u každého klienta a klasická station bohužel není plně transparentní a tak bych musel u každého klienta natovat nebo routovat a to nechci
0 x

hapi

to je jenom tim že jsi to nepochopil. Station nemá bejt transparentní. Neni určen pro bridge. WDS station je určen pro bridge. Všechno ostatní je jenom ulehčení kdy to maskuje za jednu macovku nebo podobný jiný zvěrstva tedy hack L2 vrstvy což WDS station nedělá a jde na to klasickou cestou podobnou vlanu kdy otaguje wifi datovej rámec WDS rámcem aby transport přes station paket přežil bez potíží. U klienta je to celkem fuk ale pokud na pseudobrigem je víc IP rozsahů, jde to spolehlivě do kopru. station bridge je novej a měl potíže a je defakto vymyšlenej kvůli NV2 protokolu a já bych ho stejně nepoužil protože WDSko je lepší a dá se snadno nakonfigurovat.

Víte že když máte všechny klienty pověšený na WDSkách tak neni možný aby vám někdo přebral klienty? :-D
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 13 years ago

okoun píše:.... tak bych musel u každého klienta natovat nebo routovat a to nechci
Proč dělat transparentního klienta, když máš klientské zařízení mikrotik?
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 13 years ago

Ja ho delam napriklad kvuli tomu, abych nemel za sebou 3 naty, kdyz ma klient domaci wifirouter. Nemusim potom napovat porty pro administraci toho router. Mame tech pseudobridge maraky a zadny problem s nim nikdy nebyl.
0 x

David2006

Příspěvekod David2006 » 13 years ago

Taky přístup, sice když už jsme to nakously tak u mě to z antény jde NATem a pokud je domácí wifi tak to s klidným srdcem dám do LANu a WAN vůbec u wifi nepoužívám. Asi ve dvou případech jsem to dal do WANu a jelo to taky(či to přes rok u těch lidí prostě běží). Sice se pak ochudím o diagnostiku třebas vypadlého kabelu z wifi rádia do PC, ale to s klidným srdcem přežiju - max. jim před výjezdem řeknu aby ten kabel strčily z napaječe antény přímo do PC místo jak jej mají ve wifi routru. Možná se ale o něco ochuzuji a děláte tam nějaké "kejkle" kvůli kterým chcete mít radio v čistém bridgi (to mám asi na 2-3místech také, ale nevidím to rád).
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 13 years ago

miract: to radši routuješ u klienta na nějaké pochybné krabičce co dělá s provozem kdoví co a mikrotika nahoře necháš zahálet? To jsi se nestatkal ještě s omezenou propustností některých pochybných routříků kteří si klienti sami zakoupí? Jak to děláš při větším množství s klientama, co si připojijou na kábl další kompl, nebo si vymění na komplu jinou síťovku?
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 13 years ago

Leeonek píše:miract: to radši routuješ u klienta na nějaké pochybné krabičce co dělá s provozem kdoví co a mikrotika nahoře necháš zahálet? To jsi se nestatkal ještě s omezenou propustností některých pochybných routříků kteří si klienti sami zakoupí? Jak to děláš při větším množství s klientama, co si připojijou na kábl další kompl, nebo si vymění na komplu jinou síťovku?

Tech pseudobridge je odhadem tak 200-300.

Z historie je jako router nekolik desitek zcomaxu, za ktere urcite ruku do odne nedam a potom tplinky, ktere jedou naprosto bezproblemu. Obcas mam za tim pseudobridge primo switch a k nekolika sousedum kabel do jejich routeru nebo primo do PC.

Asi jsme jeste nedospeli k tomu, ze by propustnost tech "krabicek" nestacila, nebot zatim nabizime max. 10/2Mbity.

Mozna se mi budete smat, ale od zacatku pouzivame staticke IP. Mam tak jeden telefonat mesicne, ze si nekdo nevi rady, jak to nastavit a tomu poradim po telefonu. Jednou rocne nekomu, kdo je uplny pako, jedu nastavit osobne. Tak se ale stejne vecinou zjisti, ze nema ani ovladace pro sitovku, tudis by zadne DHCP/jmeno+heslo stejne nepomohlo.
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 13 years ago

hapi píše:to je jenom tim že jsi to nepochopil. Station nemá bejt transparentní. Neni určen pro bridge. WDS station je určen pro bridge. Všechno ostatní je jenom ulehčení kdy to maskuje za jednu macovku nebo podobný jiný zvěrstva tedy hack L2 vrstvy což WDS station nedělá a jde na to klasickou cestou podobnou vlanu kdy otaguje wifi datovej rámec WDS rámcem aby transport přes station paket přežil bez potíží. U klienta je to celkem fuk ale pokud na pseudobrigem je víc IP rozsahů, jde to spolehlivě do kopru. station bridge je novej a měl potíže a je defakto vymyšlenej kvůli NV2 protokolu a já bych ho stejně nepoužil protože WDSko je lepší a dá se snadno nakonfigurovat.

Víte že když máte všechny klienty pověšený na WDSkách tak neni možný aby vám někdo přebral klienty? :-D

taky že na páteřích to nepoužíváme to není dobré, ale u klienta kde není žádný jiný subnet tak proč ne, a navíc s areou ti také nikdo klienty nepřebere :) , tak proč tam dávat nepřehledné WDS, neumím si představit na velkém AP dělat několik WDSek, myslím že by to mělo celkem negativní dopad na rychlost. WDS používáme na páteři kde je anténa proti anténě
0 x