❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

I4: Získejte bezdrátový spoj SaveLink pro bezlicenční pásmo

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Leeonek

Re: I4: Získejte bezdrátový spoj SaveLink pro bezlicenční pá

Příspěvekod Leeonek » 14 years ago

Kluci tohle je bohuzel nerealne, prachy najsou v tomto state ani na dulezitejsi veci a ctu si zvyklo pracovat tak jak pracuje a nic je neprimneje k tomu, aby zvysili usili.

Kazdopadne me u tohoto vyrobku prislo prijemne, ze to nikdo pul roku dopredu nevychvaloval a neokecaval podar dokola ze to brzo bude, a jak to bude bajecne. Proste to vyslo az je to mozne koupit. Jeden spoj mam objednany tak uvidime jak na tom bude.
0 x

Ladik
antispam: Ano

Příspěvekod Ladik » 14 years ago

Co to meles clovece??? Nikde se to objednat neda, natoz aby to nekdo videl.
Na i4 je akorat dotaznik.

Ahoj Lada
0 x

Leeonek

okoun píše:
Leeonek píše:pokud se bude cena konce držet na 15-20k tak se to nikdy nezasere tak jak 5ka, třeba okoun si to rozhodně nekoupí, protože si může koupit podstatně levnější 5ku. Pokud to spadne i třeba na úroveň 5000kč tak je reálné nebezpečí, navíc už vidím jak se každý bude snažit dodržovat normy.... Zase se bude pálit 40db tak, jak se to dneska děje na 5,7-5,8Ghz.

víš ty se určitě smát můžeš protože tě to nezajímá, máš určitě víc jak tisíc zákazníků a peníze na to máš, laskavě se vžij do všech, kteří začínají a ještě začínají tam kde je dost silná populistická konkurence...

Podivej, zacinat v jakemkoli oboru ktery je uz proflaknuty je vzdycky tezke neli nemozne. Zacinat dneska s wifinou je jako prijit z krizkem po funuse, uvedom si ze rozkvet wifi uz je davno pryc. V kazde dedine je nekolik wifi poskytovatelu, takze ze bys nabral tisic klientu je asi trochu mimo realitu (pokud je nekoupis).
I ja jsem zaspal, nastesti ne tak moc a ikdyz to neni a uz nikdy nebude jako drive, klienti porad pribyvaji.
Bohuzel proto ze zacinas, muzes pouze slintat nad drahymi spoji tak, jak jsem to delal drive ja a psat si do podpisu to co tam mas. Pokud bys byl na mem miste, budes se tvarit stejne a uvidis radsi pasmo, ve kterem si nebude kazde jojo delat spoj se sousedem. Ted jsi proste v jine pozici a hajis svoje zajmy pred ostatnimy, stejne to delam i ja.
Vzivat se do Tvoji situace nechci, uz jsem tam byl...

Ladik: Na I4 sis ale pro blizsi info nepsal, zejo, takze to cos psal je pouze Tvoje domnenka, je to tak? Moje info je alespon primo od I4
0 x

Ladik

Příspěvekod Ladik » 14 years ago

Na webu i4 uz tu poptavku nemaji ani po prihlaseni, tak kdyz tak hod odkaz.

Jinak souhlas s tim zacatkem podnikani, jsem na tom uplne stejne a to to delam 6let, Okoun je asi trosku mimo :-)

AirBQ vychazi jako AirTik z 2,4GHz jen tak mimochodem.

Ahoj Lada
0 x

Leeonek

Takže kousek na otestování dorazil. Katastrofální krabice (narozdíl od Insiderova vše v nanostationu) je to v tom mega velkém Jiroušovi, což mě nemile překvapilo. je opravdu obrovský, troufl bych si tam dát k tomu AD55A i s 18AH baterkou a ještě klidně i další 711ku :). Pro někoho dobrý, ale pro mě určitě ne.

Po zapnutí a prvních testech docela zklamání, přes spoj jsem dostal přibližne 50-60Mbit v tcp (40mhz kanál), testováno alixem oproti x86. Signál jsem si udržel přibližně na -60, slinkováno na 150Mbit. Mám to zatím jen doma na stole, ale trpí to neduhy z klasického spoje, tzn. vyskakování pingů na desítky až stovku a stabilita celkově nic moc.

Uvnitř je 2x RB433AH!! každé po 2 kartách, takže znalejší si jistě udělají názor. Nevím proč se tam nehodil alix, tam by mohl ten dual šlapat trochu líp a cena by zase o tolik vyšší nebyla. Každopádně oproti Nku a NV2 je dual nstreme v dnešní době bych řekl trošku mimo, ten frčel tak před 2 lety ;)

Další věc co se mi tam moc nelíbí, je, že jsou tam klasické karty které vysílají na 2,4Ghz a z těch to jde pigtailama do převodníku. Tělo karty sice ne moc ale taktéž vysílá, proto podle mě bude problém na site kde budou jiné 2,4kové technologie. Nevím jestli to má Insider nějak líp pořešeno.

Ve finále to asi kuchnu, nechám v rbčkách jen jednu kartu, využiju to jako Nko 2x2 a zapnu NV2, tak to pošlape asi i líp a hlavně se dostanu jedním směrem na 100Mbit, což mi vyhovuje víc než FD 50-60Mbit
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 14 years ago

nejake foto by nebylo?
0 x

Leeonek

fotky hodím, ale jsou jen přes mobil a nemůžu je teď z něj dostat :)

Takže přechod na klasické Nko se nekoná, konvertor s anténou nejde použít obousměrně, umí jen na jedné polarizaci vysílat a na druhé příjímat takže jediné co jsem mohl udělat aby to bylo funkční bylo chain0 tx a chain1 rx, pak se to slinkovalo. Tím jsem ale bohužel přišel o výhodu dvou polarizací a tím i velkou část rychlosti. ta se pohybovala poměrně nestabilně kolem 48-60Mbit (průměrně bohužel jen 50) v 40Mhz kanále a se zapnutým NV2. Na spoj jsem použil alixy místo původních 433AH.
Zajímavé je, že když použiju alixy s v původní frekvenci 2,4Ghz se dvěma chainy ale shodným nastavením jak jsem psal výše (chain0 tx, chain1 rx) pro lepší srovnání, dostanu se na velmi stabilních 60Mbit bez jakéhokoli kolísání. Jen po připojení konvertorů na 9Ghz a s přibližně stejným signálem jsem na uváděných přesně 48-60Mbit. Prostě jen zapojením konvertorů s anténama a nebo prohozením pendreků na karty, nastane poměrně velký rozdíl.

Na další laborování bohužel nemám čas, už tak jsem tím zabil skoro celý den.
Dle výsledků které jsem uvedl, jsem z toho docela zklamaný, nevím proč se uvádí u spoje rychlost 120Mbit když RB433Ah mají jen 100Mbit porty, tudíž z toho nikdo nikdy nemůže dostat víc jak 100Mbit. Každopádně kdyby to alespoň ten 100Mbit dalo, bral bych to jako dobré řešení, ale 50Mbit FD spoj za 50000 s dph mi už tak zázračně nepřipadá.
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 14 years ago

protoze je to pseudo duplex :) takze 60+60 = 120 :) ...
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

Leeonek

jenže to je v lepším případě velmi zavádějící, až by se dalo říct že lživá reklama. U duplexního spoje prostě nelze uvádět součet rychlostí. Něco jiného bylo třeba u siklu, teoreticky lze využít 400Mbit (360 reálně nebo kolik to bylo) i jedním směrem, ale to zase není duplexní spoj. Viděls někde desítku od prodejce označenou jako 400Mbit?
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 14 years ago

Do jakeho je to vladne pasma? 9GHz?
Jak se to ladi? Zmenou frekvence v RB(Alixu)?
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

to Leeonek, v zadnem pripade se nezastavam tohoto znaceni propustnosti, ale kdyz muze byt na switchi 10/100 napsane 200 Mbps .. proc by to nemohl nekdo napsat na spoj, ktery vlastne ani FD neni ..
0 x
- programming
- development
- education

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

už zase začínáš? Je to FD akorát to napsali blbě a nebo si to někdo blbě přečet. Siklu neni FD. Ano, na switchích se běžně píše 200Mbit nebo 2Gbit.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

prd zacinam ... rikam furt tu stejnou pravdu ..
0 x
- programming
- development
- education

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

a že insider před 14 dny prohlásil že nstreme dual je FD a všichni ti řeknou že to je FD. Nemůžeš tam vytahnou 120/1 ale 60/60 což je známka FD ale to se zase budu opakovat. Navíc ty moduly co připojuje leeonek na ty kartičky jsou jednocestný co? :-) to je důkaz že to je FD.

Ale co, i4 by potřebovala profackovat aby uváděla podrobnější a pravdivější info.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Insider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Insider » 14 years ago

Není někde ve VO 10 něco jako že zařízení nesmí být mechanicky ani elektronicky měněno ? :lol: Tech 60mbit to da ve 40 MHz ?
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz