❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Ofsetka k NS M5

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
lwq
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Re: Ofsetka k NS M5

Příspěvekod lwq » 14 years ago

Selič píše:Ja bych doporucil parabolku od canopy :)
Ale vzdy je to pouzitelne jen do mista, kde v bezprostrednim okoli neni nic, co by mohlo rusit. Protoze predozadni pomer a nezadouci laloky jsou primo tragicke.

Moje zkusenost je zatim takova, ze Bullet M5 + rozumna parabola bere prvni cenu v rychlosti a spolehlivosti. Pripadne cekam, kdy z UBNT vypadne WISPstation M5 aby se mohla davat do antenen s boxem. Bohuzel Nekrotici s RB711 a SXT nejen prisli s krizkem po funuse ale i kvalitativne tezce spadli pod uroven UBNT.

No SXT je pekna hracka ... a RB711 taky ... ale to nic ...

Bohuzel to potrebuju do site, kde je AirMax s MIMO a potrebuju to mit jako nahradu za vylhany NanoBridge. Ruseni je dost mozne, je to naruzna mista ... Tak nevim zda si parabolku nepostavim ... Ale to je nesmysl - nemam na to techniku pro zmereni a tak dale ... je to tragedie ... Bohuzel s tim nemuzu nic delat ...

Co udelat nejakou stredovou parabolku (nebo snad i offsetku), kde by jako ozarovat byl NanoBridge M5 ? :lol:

EDIT: Kez by DCOM prisel se solidni duplex antenou ... :evil:

EDIT2: offsetka, ozarovac a Rocket M5 ... :D pro jednoho klienta to vychazi na cca. 4200,- to je ale pro klienta mrte moc, na druhou stranu by to mohlo mit slusnej zisk a na velmi dlouhou vzdalenost, ne ? :lol:
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...

Selič

Příspěvekod Selič » 14 years ago

EDIT2: offsetka, ozarovac a Rocket M5 ... :D pro jednoho klienta to vychazi na cca. 4200,- to je ale pro klienta mrte moc, na druhou stranu by to mohlo mit slusnej zisk a na velmi dlouhou vzdalenost, ne ?

Dvoupolarizacni MIMO reseni neprinasi moc velkou vyhodu, navic jde velice snadno zrusit :)
Na reseni typu vysilac na kopci a klienti ve vesnicich okolo, se mi jevi idealne aspon Jirous parabora + Bullet M5. Rocket5 a Nanobridge IMHO proste ve vykonovych limitech CTU nejdou rozumne provozovat.
0 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."

lwq
Kontaktovat uživatele:

Selič píše:
EDIT2: offsetka, ozarovac a Rocket M5 ... :D pro jednoho klienta to vychazi na cca. 4200,- to je ale pro klienta mrte moc, na druhou stranu by to mohlo mit slusnej zisk a na velmi dlouhou vzdalenost, ne ?

Dvoupolarizacni MIMO reseni neprinasi moc velkou vyhodu, navic jde velice snadno zrusit :)
Na reseni typu vysilac na kopci a klienti ve vesnicich okolo, se mi jevi idealne aspon Jirous parabora + Bullet M5. Rocket5 a Nanobridge IMHO proste ve vykonovych limitech CTU nejdou rozumne provozovat.

Prave, limity ... Proto ten smich ... :wink: Dvoupolarizacni MIMO, 20MHz kanal, AirMax, tak to v siti je, ale ja na to vliv nemam - je to jen sit s kterou spolupracuji. :idea:
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 14 years ago

Ale vzdy je to pouzitelne jen do mista, kde v bezprostrednim okoli neni nic, co by mohlo rusit. Protoze predozadni pomer a nezadouci laloky jsou primo tragicke.

Moje zkusenost je zatim takova, ze Bullet M5 + rozumna parabola bere prvni cenu v rychlosti a spolehlivosti. Pripadne cekam, kdy z UBNT vypadne WISPstation M5 aby se mohla davat do antenen s boxem. Bohuzel Nekrotici s RB711 a SXT nejen prisli s krizkem po funuse ale i kvalitativne tezce spadli pod uroven UBNT.

Bullet s rozumnou parabolou je take reseni i kdyz nejsem priznivec ubnt , ze SXT neni zrovna povedena vec je pravda ale co se tyce RB711 dovolim si tezce nesouhlasit, vsichni silej ze ma ubnt dvoupolarizacni kdeco, ale dvoupolarizace neni zadnej zazrak, testoval jsem trebas dvoupolarozaci mezi vysokou panelakou zastavkou a tam mi vychazelo daleko lepsi pouziti ciste vertikalni polarizace, proc je snad jasne , nejlepsi teoretickej vyklad by zde dal asi zas stourac. Dve polarizace sou i nahylnejsi na zaruseni nez kdyz vyberu jednu na ktere je to cistejsi. Kdyz uz ubnt tak parabolu ze zadnim vyvodem a buleta ne silenosti jako wavenat a na nem nasroubovanej bulet .
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 14 years ago

Vzdycky je nejlepsi mit vysilac i klienty na stejne platforme u me tedy mikrotik, nejvetsi blbost je to mixovat pak se neda vyuzit nv2 atd, ale nevadi mi ze tyhle chyby konkurence dela. Dvoupolarizace me vubec nezajima.
0 x

lwq
Kontaktovat uživatele:

ppp76 píše:

Bullet s rozumnou parabolou je take reseni i kdyz nejsem priznivec ubnt , ze SXT neni zrovna povedena vec je pravda ale co se tyce RB711 dovolim si tezce nesouhlasit, vsichni silej ze ma ubnt dvoupolarizacni kdeco, ale dvoupolarizace neni zadnej zazrak, testoval jsem trebas dvoupolarozaci mezi vysokou panelakou zastavkou a tam mi vychazelo daleko lepsi pouziti ciste vertikalni polarizace, proc je snad jasne , nejlepsi teoretickej vyklad by zde dal asi zas stourac. Dve polarizace sou i nahylnejsi na zaruseni nez kdyz vyberu jednu na ktere je to cistejsi. Kdyz uz ubnt tak parabolu ze zadnim vyvodem a buleta ne silenosti jako wavenat a na nem nasroubovanej bulet .

RB711 ... No ja bych radeji RB411, kde si kartu muzu urcit ja a ne aby mi to urcili ti garaznici v Lotyssku ... Obecne to jde v HW platformou od MK od 10 z 1 ... Co se tyce SW a tedy RoS, tak snad se to posledni dobou zlepsuje, sice pomalu a celkem i pozde, ale snad.

Co se tyce dvoupolarizacnich vecicek, tak ja sem taky pro to vybrat si volnejsi polarizaci tak jak potrebuju a ne to palit co to jde, nejlepe v obou polarizacich a jeste antenou tezko popsatelne charakteristiky (a to nemluve o 40MHz ...).

Chlapci od MK by se meli poradne sebrat protoze jinak jim ujede vlak co "tahne" UBNT diky jejich all-in-one and total-lama-friendly reseni za par korun ...
0 x

lwq
Kontaktovat uživatele:

Maxik píše:Vzdycky je nejlepsi mit vysilac i klienty na stejne platforme u me tedy mikrotik, nejvetsi blbost je to mixovat pak se neda vyuzit nv2 atd, ale nevadi mi ze tyhle chyby konkurence dela. Dvoupolarizace me vubec nezajima.

Absolutne souhlas :!: :wink:
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

lwq píše:
Chlapci od MK by se meli poradne sebrat protoze jinak jim ujede vlak co "tahne" UBNT diky jejich all-in-one and total-lama-friendly reseni za par korun ...

Lama friendly to veci jsou to mas recht u tika si muisi trosku pohrat s nastavenim a rekl bych ze casem ziskat zkusenosti co je vhodne zapnout a co ne a to prave dela z tika mocnejsi nastroj , kdyz se podivam kolem lamy menej testujou zkousej drbou si lebky rvou si vlasy proc to nejde ... protoze kdyz me serou prepnu se do nstreme plus trosku prohrabnu nastaveni a hle vysledek se dostavi , coz u ubnt diky lama friendly moc nejde , pravda nekoukal sem na posledni soft uz par mesicu takze nevim presne co ubnt pridalo ale u tika byla prozatim stale vetsi moznost si nastavit bezdratovou cast , ale hlavne davam ke klientum i na vysilace poradny anteny a to je zaklad vseho co ani nesouvisi s tikem . Proste ze sracek hrad neuplacas :twisted:
Tik ma ted naskok hodne v ipv6, porad se o tom polemizuje jestli uz je cas prejit na ipv6 nebo ne , ja pomalu ip6 do site procpavam , zatim jen na pater a par testovacich useru, ale az se ostatni zacnou probirat ze spani ja uz budu snad vzhuru a ipv6ready a at chcem nebo ne ipv6 nas ceka to je bez diskuze , Uz ted mam obcas dotaz jestli uz bych to mohl pustit a v tomhle ohledu zas tici ujizdej ubnt.
Zatim me zadny all in one reseni nendachlo at se jedna o ubnt nebo o vykrik ze tmy od tiku , porad je to tlak na cenovku a ve finale je to stejne dodelej doma viz tema offsetka :(
0 x

lwq
Kontaktovat uživatele:

Me hlavne absolutne toci jak vsude kravej blbosti obchodnici a tvrdej ze malej NB ma tolik 22db a velkej 25db - v realu ani nahodou (ci maxilne mozna nahodou) ... To to snad ani nezmeri :?: :!:

Pak ja, clovek co ma zkusenosti hlavne s MK se pohybuju v siti, kde UBNT pouzivaji temer komplet (AirMax, dual, ...), se nestacim divit, kdy mam na UBNT hrackach na kilometr problem postavit poradne spojeni a navic, je signal 70dBm uz temer na prd ... Pritom to jinde (no-UBNT) ok (v ramci moznosti) funguje :oops: :roll:
0 x

David2006

Příspěvekod David2006 » 14 years ago

To bude asi rukama :)) (ne, jen si Tě v dobrém dobírám) jistě jsi nemyslel třebas NB 22dBi na 1km proti sobě s -70dB to by bylo něco nedobrého tak špatný signál u NS M5 proti sobě by to bylo defacto to samé. Každopádně řeknu to jinak - jsem spokojenější s UBNTu sítí jak jsem býval s mikrotikáckou sítí ale těch flame ware už tu přeci bylo tak nač si stěžovat každý má to co mu vyhovuje lépe.
0 x

lwq
Kontaktovat uživatele:

David2006 píše:To bude asi rukama :)) (ne, jen si Tě v dobrém dobírám) jistě jsi nemyslel třebas NB 22dBi na 1km proti sobě s -70dB to by bylo něco nedobrého tak špatný signál u NS M5 proti sobě by to bylo defacto to samé. Každopádně řeknu to jinak - jsem spokojenější s UBNTu sítí jak jsem býval s mikrotikáckou sítí ale těch flame ware už tu přeci bylo tak nač si stěžovat každý má to co mu vyhovuje lépe.

OKOK, vsak kazdemu co jeho jest :wink:

Byl tam NB 22 proti NS5M jako AP na 1102 metru dle mapy ... Ted je tam NB 25 a signal je -70dB, predtim bylo kolem -75dB ...
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Ted bez rejpavejch poznamek , co je na siti postaveny na ubnt lepsi? Vynechame anteny ktery ubnt nevyrobilo zatim snad zadnou kvalitnejsi (tici taky zadnou kvalitni antenu ve sve produkci nemaj )a vynechame cenovku ktere se po secteni vseho moc nelisi . Kdyz se tedy budem bavit jen o elektronice a softu co je tedy na ubnt lepsi nez cokoliv jineho ? Lama user friendly?
0 x

David2006

Příspěvekod David2006 » 14 years ago

Tak popravdě tam kde jsem měl dle svých zkušeností s 17dBi Jirous Gentleboxem a R52 předpoklad problému se mi obyčejná Loco M5 drží na -78 (fakt tam na těch cca 400m není přes tu stodolu vidět) to samé jiné dědině přes jiný barák (-72) . Ne fakt bez prdele :) je to o tom že na 1km mám hravě pod -50dBm s 2xNB 22dBi pokud nereguluji (na chvíli že:) ). Tím chci spíš jen říct že se mi zdá prostě NS M5 lepší co se praxe týká ne že bych připojoval tak jak jsem popisoval rád, ale někdy to jinak do vyřešení jiným způsobem nejde a přesto je klient spokojený. Až bude větší rušení a páteře na 5GHz neúnosné i z důvodu většího trafiku přejdu na 9GHz které do roka snad využiju. S Mikrotikem se pořád řešil pigtail že zateklo,neo do antény (nemyslím tím té od Jirouse ale třebas Interline všesměrka je legenda...) nebo v případě Gentleboxu se to oproti skapáskovému UBNTu blbě instaluje jednu rukou atd. .A je
to prostě rychlejší(přenoska) a asi platí to co kdysi zde na foru napsal Mato1 "u Mikrotiku to jede u dvou z deseti u UBNTu 8-9 z deseti" či tak nějak. Každopádně jsou to jen moje subjektivní dojmy z několika let co jsem instaloval lidi na Mikrotik a pak si zkusil v jiné síti mix NS/Mikrotik a pak ve své nové už dal přednost výhradně UBNTu a nelituji i cena NS M5 loco potažmo NS M5 je lidová a máte vše v krabici a sektory v podání NS M5 se mi taky osvědčili. Berte to že vše je něco za něco a pokud jedete zaplé DFSko s regulací, tak pak máte právo i křičet když někdo možná nereguluje... . Do budoucna je jasná strategie od UBNTu v podobě GPS Syncu a případně směrovějších úzkopásmových sektorek 90stupňů a je vidět že to dělají pro bezdráty prostě vše. Mikrotik je spíš na iGW pro malé a střední ISPčka a samotní výrobci teď moc portfolio produktů ala UBNTu family nemají a s SXT přišli zdá se pozdě (ponechávám stranlu jak SXT jede,ale je to aspoň nějaký počin s křížkem po funuse).

Nechci z toho flame jsou to je moje zaujaté názory, ale zkušenosti mám z obou táborů jen jsme si mohl v dané chvíli snázeji vybrat a nebyl zatížený tím že bych měl síť už nějak postavenou což mi to ulehčilo.
0 x

Repkins

Příspěvekod Repkins » 14 years ago

Také nechci žádné hádky mezi příznivci UBNT a MK. Mám na síti taky pár UBNT krabiček, protože svého času to byla levnější a kvalitativně lepší varianta než technologický dinosaurus OvisLink a jemu podobné. Ale pokaždé, když nastavuju něco na UBNT, tak dumám, jak to ti UBNT only provideři dělají? Jakpak oni vlastně routují, když to ten AirOS jaksi taksi routování a shapování a jiné síťové vychytávky v menu nenabízí... Nebo snad mají všichni bridgovanou síť?? Když se nad tím zamyslím, tak UBNT je vlastně pouze user & lama friendly konvertor ETH/wifi za lidovou cenu, který si občas nedokáže poradit s některými zapeklitými a někdy i nestandartními situacemi v síťovém provozu. Nedá se tomu upřít určitá úroveň. Ale jinak to neumí vůbec nic. A to je realita, kterou by měli ortodoxní příznivci UBNT bez emocí akceptovat, stejně jako příznivci MK by měli přiznat, že UBNT má na poli TDMA určitý technologický náskok. Zhruba od konce minulého roku řešíme v naší síti otázku, pro jakou technologii se rozhodnout. Vývoj jde kupředu, TDMA je velkým přínosem pro kvalitu služeb, nicméně každý výrobce pracuje na svém systému. Zvážili jsme pro a proti, porovnali spolehlivost a užitnou hodnotu jednotlivých technologií a dospěli jsme k rozhodnutí, že do dvou let předěláme celou síť na technologii Mikrotik. UBNT a jiné značky na vlastní náklady ze sítě stáhneme. Pro Mikrotik hovoří především naše zkušenosti se spolehlivostí. Ani jednou nás Mikrotik nenechal "ve štychu". Tam, kde jiné technologie nefungovaly co se týče síťových aplikací korektně, tam MK ani na okamžik nezaváhal. O klientech, kteří mají MK prakticky nevíme (pokud při bouřce neodejde napáječ). MK má výhodu v tom, že TDMA (NV2) lze implementovat na stávající HW bez nutnosti jeho výměny. Na téma MK vs UBNT by se dalo dloooouze polemizovat, ale to by jsme pak neměli čas na produktivní práci.. Takže dosť bolo offtopicu a vzhůru do práce!!!
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Tak pokud si cetl psal tak sem psal v cem je ubnt lepsi nez tik co se tyce elektroniky a softu , zapeltl si do teho anteny , ty neumej delat ani ubt ani tici na to sou na trhu jiny , to ze ti neco nechodilo s gentleboxem to je taky tema samo o sobe :mrgreen: Gentlebox neni poradna antena to je levna antena a tim to taky konci. Kvalitni antena ma pri vyrobe slusnej podil rucni prace a ten se bohuzel musi nekde zaplatit. Me proste zajima at mi nekdo konecne rekne v cem je teda ubnt lepsi kdyz tu plno lidi tvrdi jak je to uzasna technologie a stejne to konci ta ze nasekaj 4x bullet za sektorky a stahnou to do tika kde to routujou :mrgreen: . Jako treba je tu neco co mi unika v cem je to tak super ... rozdil v cene par stovek za bod me neposere kdyz do bodu bezne vrazim prumerne 30 papiru pri vystavbe .
0 x