❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
R52Hn a 2,4 GHz
Re: R52Hn a 2,4 GHz
se nediv když lockneš nižší rychlost a nemá tendenci přepínat na větší. Osobněk dyž už lockuju tak jenom na APčku a zaškrtám všechno a omezuju horní rychlosti. A nebo si pohraju s HW retries. CCQ neni přímo samospásný a bez zátěže kecá.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
- lwq
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
hapi píše:se nediv když lockneš nižší rychlost a nemá tendenci přepínat na větší. Osobněk dyž už lockuju tak jenom na APčku a zaškrtám všechno a omezuju horní rychlosti. A nebo si pohraju s HW retries. CCQ neni přímo samospásný a bez zátěže kecá.
Amen, presne tak. Zamykat jen na AP a pripadne resit HW opakovani. Pro vypocet CCQ je treba provoz - me se osvedcilo pouzit "zatezovy" ping, tedy 1500bajtu, 50ms (100ms 2,4GHz) coz vygeneruje pres 200kbps a to staci aby CCQ po chvilce ukazovalo stejne hodnoty jako kdyz pres ten spoj bezi zivy provoz.
Co se tyce pouzivanych rychlosti pro modulaci, tak 2,4GHz davam vetsinou 5,5 a 1mbps (11mbps vetsinou nikde nefakci bez velkych problemu (mistama v eteru "vidim" i stovku siti), ale to je stejne vybehova zalezitost. A v petce je to 6mbps, 18mbps a 54mbps. Kdy nejvyssi berou ti co maji slusny signal, prostredni zbytek na "kraji" (ty se nastesti dari vetsinou poresit) a sest je tam jako rezerva pro pripad problemu typu poskozena karta, kabel, konektory, kdy se to vetsinou s mizernym signalem aspon nejak spoji ...

0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...
spíš sem to myslel tak, že u 802.11a zaškrtám všechno až do 36mbps a 48 a 54 nejsou zaškrtaný. Pak to jede v pohodě, nikdy nenechávám díry v data rate protože to pak jede nebo nejede a ti pomalí to podstatně brzději.
0 x
Mam obdobny problem s R52Hn, v 2,4GHz
ide o pokrytie signalom horskej chaty, samotne meranie bolo robene s R52 a 10 dbi antenou, pokrytie bolo cca ok s dvomi vysielacmi...
poistit som to chcel H verziou ale nejak sa stala chyba a dostali sa mi nie R52h ale R52Hn, po nasadeni velke sklamanie... ( alebo zle nastavenie?)
antena s pigtailom 30cm, cca 6m od anteny notebook signal -58 az -61 (to sa mi zda malo ked som na chodbe taky kusok od toho)
skusal som rozne nastavenia,
- v zalozhe HT chains rx a tx chain 0, antena v J4 (ten konektor v strede), skusal som zapnut aj chain 1 ale iba sa to zhorsilo
- vykon karty v defaulte, po nastaveni na regulatory domain, antena gain na 10 signal klesol na -75 (vratene do default)
- skusal som menit kanaly ale bez vysledku ( je to v hore nic ine tam nechytam, spektrak som ale nepouzil - nemam zatial skusenost s N kartami, frequenci usage ukazalo len kanaly ktore som obsadil ja)
- po pripojeni na ap je dost casty jav
ping z klienta na ap 1ms, 180ms, 1ms, 200ms, 2ms, 170ms
skratka jeden ping ok, druhy strasna odozva, potom zase ok, dlha odozva....
niekedy sa to same upravi niekedy nie, musim dat znovu pripojit k AP
je to v RB 433AH, 1x R52Hn, antena je nejake 10db airlive, primontovana k stene jedna cca 50cm od stropu, druha 1m od stropu,
skusal som to aj zhodit a dat do stredu chodby ale vysledok bol rovnaky
som uz z toho zufali,
za kazdu radu dakujem
ide o pokrytie signalom horskej chaty, samotne meranie bolo robene s R52 a 10 dbi antenou, pokrytie bolo cca ok s dvomi vysielacmi...
poistit som to chcel H verziou ale nejak sa stala chyba a dostali sa mi nie R52h ale R52Hn, po nasadeni velke sklamanie... ( alebo zle nastavenie?)
antena s pigtailom 30cm, cca 6m od anteny notebook signal -58 az -61 (to sa mi zda malo ked som na chodbe taky kusok od toho)
skusal som rozne nastavenia,
- v zalozhe HT chains rx a tx chain 0, antena v J4 (ten konektor v strede), skusal som zapnut aj chain 1 ale iba sa to zhorsilo
- vykon karty v defaulte, po nastaveni na regulatory domain, antena gain na 10 signal klesol na -75 (vratene do default)
- skusal som menit kanaly ale bez vysledku ( je to v hore nic ine tam nechytam, spektrak som ale nepouzil - nemam zatial skusenost s N kartami, frequenci usage ukazalo len kanaly ktore som obsadil ja)
- po pripojeni na ap je dost casty jav
ping z klienta na ap 1ms, 180ms, 1ms, 200ms, 2ms, 170ms
skratka jeden ping ok, druhy strasna odozva, potom zase ok, dlha odozva....
niekedy sa to same upravi niekedy nie, musim dat znovu pripojit k AP
je to v RB 433AH, 1x R52Hn, antena je nejake 10db airlive, primontovana k stene jedna cca 50cm od stropu, druha 1m od stropu,
skusal som to aj zhodit a dat do stredu chodby ale vysledok bol rovnaky
som uz z toho zufali,
za kazdu radu dakujem
0 x
jo vypadá to že Nkový karty nejsou tak dobrý jak datasheet píše a ty jejich citlivosti jsou asi vymyšlený.
0 x
Problem je v nekompatibilite 802.11n ala mikrotik a vsech notasu. Kdyz jsem dal 2,4B/G, citlivost i propustnost parada (25Mbit), jak jsem dal B/G/N nedostal jsem z toho vic jak 3/3Mbity .... takze zapomenout na nko od MK
a pouzivat B/G a pohoda. Pri -77 to v rodinnem dome drzelo porad na 54/54 a 25Mbitech.

0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!
UBNT mám rád!
Ja som to mal prepnute v B/G/N len pre skusku ci to nepojde nahodou lepsie,
standardne som mal B/G, skusal som aj Iba B alebo iba G ale vysledky boli rovnake
standardne som mal B/G, skusal som aj Iba B alebo iba G ale vysledky boli rovnake
0 x
Zdravím,
občas mi na této kartě vznikne zajimavý jev. Mám tuto kartu v RB411AH a taky v RB433AH kde jsou dvě jedna jako 2,4 a druhá jako 5ka. Problém je ten že jsem pozoroval že když třeba resetnu tika a nebo kartu na 5ce vypnu najednou po zapnuti jako by se ztlumila. Dělá to jen v té 5ce. Mám na tom 4 klienty a signaly od -60 do -75 a když se to projevi tak se pripoji jen ti s nejsilnejsim signalem a to jeste na -80. Je to bug v mikrotiku nebo to vypadá na vadnou kartu? V 2,4 jsem nic takoveho nepozoroval a stalo s mi to i na te RB411AH kde to běží jako ap bridge ve wds jako PtP spoj. Jo a zpatky do puvodniho stavu to dostanu jedine tak ze zkousim kartu zapinat a vypinat az se proste chyti a klienti se pripoji s jiz zminovanymi signaly musim to treba udelat 5x zapnuti a vynuti. Router os je 4.11 a nejnovejsi bios.
Diky za odpovedi.
občas mi na této kartě vznikne zajimavý jev. Mám tuto kartu v RB411AH a taky v RB433AH kde jsou dvě jedna jako 2,4 a druhá jako 5ka. Problém je ten že jsem pozoroval že když třeba resetnu tika a nebo kartu na 5ce vypnu najednou po zapnuti jako by se ztlumila. Dělá to jen v té 5ce. Mám na tom 4 klienty a signaly od -60 do -75 a když se to projevi tak se pripoji jen ti s nejsilnejsim signalem a to jeste na -80. Je to bug v mikrotiku nebo to vypadá na vadnou kartu? V 2,4 jsem nic takoveho nepozoroval a stalo s mi to i na te RB411AH kde to běží jako ap bridge ve wds jako PtP spoj. Jo a zpatky do puvodniho stavu to dostanu jedine tak ze zkousim kartu zapinat a vypinat az se proste chyti a klienti se pripoji s jiz zminovanymi signaly musim to treba udelat 5x zapnuti a vynuti. Router os je 4.11 a nejnovejsi bios.
Diky za odpovedi.
0 x
Martin_H píše:Zdravím,
Diky za odpovedi.
Je to bug v RouterOS. Probíralo se to už i na zahraníčním fóru.
0 x
Díky za info a jak se proti tomuto bránit? Je rozumnejsi treba tam nahrat v.5 routeros je to tam opraveno nebo pockat az bude ofic? Kdyz se to nahodne resetne nebo vypadne proud a ani o tom nevim tak to zjistim az mi volaji klienti ze jim nejede net.
Diky
Diky
0 x
to bych nedělal u RC1 mám s touto kartou permanentně signál menší o 10 dB
mě funguje 4.10 s toto kartou dobře

0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
včera jsem na těhlech kartách stavěl nstreme dual, 4.10 jsem nezkoušel, s 4.11 signály -60, ale slinkovalo se to na 6Mb a s tím jsem nehnul, nalil jsem tam 5.0RC1, signály -64,-65 ale linklo se to na max rychlost, je to stabilní, valí to perfektně, je to na alixech a antény Jirous 29 duplex s boxem vzadu, je to teda monstrum nehorázný, ale je to celkem lehoučký.
0 x