❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

no tohle je opravdu velkej problém

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
mato1

Re: no tohle je opravdu velkej problém

Příspěvekod mato1 » 15 years ago

hapi píše:To je ftip? Jakto že mikrotik umí tyhle chipsety obsluhovat parádně co se týče regulace výkonu a UBNTu ne? Tam bude uplně jinej problém kterej podle mě nevyřešeji nikdy.

mikrotik vydava jednu horsiu beta verziu svojho fw za druhou, cim dalej, tym viac veci nejde a kazi sa, ale hlavne ze funguje regulovanie. super...
UBNT naopak, regulovanie funguje len z casti, ale stabilita, funkcnost je aspon na urovni a kazdy FW je krok vpred a nie vzad.
neviem ktore je z tohto horsie a ktore lepsie - hadat sa s tebou nebudem.
nechcem ta urazat hapi, ale ak mas priatelku / manzelku, tak ju uprimne lutujem. taky vyryvac ako ty tu hadam ani nie je. vsetko ofrfles, vsetko ti vadi, do vsetkeho rypes - spravas sa jak zena, ktora ma kramy a pol roka nemala poriadneho vtaka medzi nohami. podla teba je len to tvoje riesenie spravne a najlepsie a vsetko ostatne je na hovno a kazdy, kto pouziva nieco ine ako MK je podla teba amater.
0 x

mato1

okoun píše:pánové, prostě si to řekněme na rovinu, porušujete zákon a tečka. je to stejné jako řídit motorku s řidičákem na auto. navíc se mi zdá že dB jako jednotku berete +- se nic nestane, to se ale stane to je logaritmická jednotka.....

ale toto je uplne jasne kazdemu. neviem dokedy to chces omielat dookola a hrat sa na pana svateho a spravodliveho, ktory vsetky zakony a normy na svete dodrzuje.
kazdy vie ze to prepaluje a kazdy do toho ide na vlastne riziko. tak uz ich konecne nechaj na pokoji a ked na to doplatime, tak to bude nas problem.
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 15 years ago

mato1 píše:ale toto je uplne jasne kazdemu. neviem dokedy to chces omielat dookola a hrat sa na pana svateho a spravodliveho, ktory vsetky zakony a normy na svete dodrzuje.
kazdy vie ze to prepaluje a kazdy do toho ide na vlastne riziko. tak uz ich konecne nechaj na pokoji a ked na to doplatime, tak to bude nas problem.

Tohle muze napsat jen vul! Ty porusujes zakon tim ze prekracujes vykon. Ano je to tvuj problem. Ale muj problem je to, ze mi v limitech drive jelo MOJE zarizeni, ale diky tomu, ze TY prepalujes ja musim taky, nebot bych nebyl schopnej fungovat(konkurovat). To je dle tebe spravne?
0 x

mato1

miract píše:Tohle muze napsat jen vul! Ty porusujes zakon tim ze prekracujes vykon. Ano je to tvuj problem. Ale muj problem je to, ze mi v limitech drive jelo MOJE zarizeni, ale diky tomu, ze TY prepalujes ja musim taky, nebot bych nebyl schopnej fungovat(konkurovat). To je dle tebe zpravne?

vul ta rano obuva...
asi mas malo problemov. prekracovanie mne osobne nevadi. robi to tu kazdy, ale da sa s tym zit a fungovat. problem je vies co??? NSTREAM a MOTOROLA.
to ak sa pusti na nejakom kanali, tak si na tom kanali nepipne nikto. pri prepalenom vykone sa da aspon fungovat, ale pri tychto dvoch veciach vobec.
tak mi povedz, kto z nas dvoch je vol???
Inak ked uz sme pri tom... myslis, ze keby nemusim, tak prekracujem limity? urcite nie... naco budem riskovat ked nemusim. robim presne to co aj ty. prepalujem, aby som aspon ako tak fungoval.
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 15 years ago

mato1 píše:
miract píše:Tohle muze napsat jen vul! Ty porusujes zakon tim ze prekracujes vykon. Ano je to tvuj problem. Ale muj problem je to, ze mi v limitech drive jelo MOJE zarizeni, ale diky tomu, ze TY prepalujes ja musim taky, nebot bych nebyl schopnej fungovat(konkurovat). To je dle tebe spravne?

vul ta rano obuva...
asi mas malo problemov. prekracovanie mne osobne nevadi. robi to tu kazdy, ale da sa s tym zit a fungovat. problem je vies co??? NSTREAM a MOTOROLA.
to ak sa pusti na nejakom kanali, tak si na tom kanali nepipne nikto. pri prepalenom vykone sa da aspon fungovat, ale pri tychto dvoch veciach vobec.
tak mi povedz, kto z nas dvoch je vol???
Inak ked uz sme pri tom... myslis, ze keby nemusim, tak prekracujem limity? urcite nie... naco budem riskovat ked nemusim. robim presne to co aj ty. prepalujem, aby som aspon ako tak fungoval.

Rozdil je v tom, ze moje zarizeni jsou schpna fungovat v limitech, dvoje NE. Testoval jsem spoustu ubnt shitu v terenu, ale stejne jsem zustal u mikrotiku, nebot to funguje lepe, stabilneji a to i pri dodrzovani limitu.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 15 years ago

mato1 píše:kazdou novou beta verziou sa to blizi k dokonalosti. ak neklamu predbezne testy, tak behom par tyzdnom by mala byt prepustena finalna verzia 5.2, kde regulacia funguje korektne.

Ty proste nechapes ze regulace jednotky nikdy nebude v limitu diky vystupnimu zesilovaci ktery ma 7dB offset tak nikdy nepujde zregulovat níž. Čili i kdyby to vyladili že regulace ve firmwaru se bude blížit nule tak pořád tam budeš rvát 7dB a k tomu 30dB anténa :!: :!:
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 15 years ago

obvykle se do podobnych diskuzi moc nezapojuju, ale tohle je fakt maras....
Ja u sebe v siti resim to, ze jedu nekde 31, nekde 32dBi, a ty (mato1) vph napises ze palis >20Dbi do 30dBi paraboly? no tak to je troskuk maras bych rek.... a jeste to tady verejne prezentujes jak kdyby se nic nedelo...
:shock: :shock: :shock: nechapu nic...........
0 x
Jan Ptáček

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

mato1 píše:
hapi píše:To je ftip? Jakto že mikrotik umí tyhle chipsety obsluhovat parádně co se týče regulace výkonu a UBNTu ne? Tam bude uplně jinej problém kterej podle mě nevyřešeji nikdy.

mikrotik vydava jednu horsiu beta verziu svojho fw za druhou, cim dalej, tym viac veci nejde a kazi sa, ale hlavne ze funguje regulovanie. super...
UBNT naopak, regulovanie funguje len z casti, ale stabilita, funkcnost je aspon na urovni a kazdy FW je krok vpred a nie vzad.
neviem ktore je z tohto horsie a ktore lepsie - hadat sa s tebou nebudem.
nechcem ta urazat hapi, ale ak mas priatelku / manzelku, tak ju uprimne lutujem. taky vyryvac ako ty tu hadam ani nie je. vsetko ofrfles, vsetko ti vadi, do vsetkeho rypes - spravas sa jak zena, ktora ma kramy a pol roka nemala poriadneho vtaka medzi nohami. podla teba je len to tvoje riesenie spravne a najlepsie a vsetko ostatne je na hovno a kazdy, kto pouziva nieco ine ako MK je podla teba amater.

no hele, nebudeme se tu hádat protože ubntu vydalo kolik už verzí firmware pro ty jejich hračky? Mikrotik se snaží dělat co může a díky UBNTu se uchyluje k takovým hovadinám jaký předvádí ovšem kdo nejede v Nku, používat v4.0 a vejš nemusí a 3.30 je stabilní. Pak sem si jistě všimnul že srovnáváš routeros s ubntu, to si asi upadnul ne? Jak můžeš srovnávat tyhle dva OS? UBNT firmware ne nepodobnej APpro firmwaru do stařičkýho ovislinka WL-1120 a ty tu žvatláš o tom jak je super a přitom je to jenom tupej software kterej fakt umí to samí co dnešní firmware pro ovislinky a podobnou havěť oproti komplexnímu mikrotiku kterej dokáže zpravovat i BGP router na páteři. To je trochu rozdíl nemyslíš? Trochu rozumnej člověk ví že MKv4.0 a vejš nemá nasazovat. Co je u mikrotiku krok vzad? Když už se tu bavíme o tý funkčnosti a nasazení obou tak v případě klienta o nich nevim. cca 200x RB411 u klientů a nevim o nich protože to funguje a mám perfektní přehled o tom co se u zákazníka děje a můžu na to jakkoliv reagova. V tim případě nasazení ubnt(ovislinka) vim kulový.

Mě všechno nevadí, jenom mám už hoodně zkušeností a vim co stojí za houby tak rovnou odseknu že je to k ničemu.

Ano, kdo nepoužívá MK je defakto amater protože ta jeho síť většinou stojí za prd. Já chci mít o síti dokonalej přehled a to mi poskytne jenom mikrotik. Potřebuju dynamickej routing, možnost přesměrovat cokolik kamkoliv v realnym čase, možnost dostat se kamkoliv i když je zařízení jenom připojený bez ip adresy, volá mi ženská že chce připojit domov s firmou v rámci naší sítě tak nastavim EoIP tunel a hotovo... jako defakto opravdu kdo nejede na MKčkách je mrtvej protože jediná náhrada která se dá přirovnat k tomuhle řešení je staros ale rozhodně ne firmware do UBNTu.

Podle toho co tu píšeš ty a máš potřebu svítit 50dB do prostoru bych spíš předpokládal já že ty si neměl nějakou dlouho mezi nohama.

Myslíš že je v pořádku překročit 100x maximální povolenej vyzařovací výkon? Za starých časů se všichni snažili používat kvaliní věci, nízkoútlumový koaxy, kvalitní spoje, kvaliní stínění, dokonce si člověk radši udělal konektory na kabel sám... dneska ne, dneska se to dorovnává výkonem, použije se tak trochu na oko užasná anténa, daji k tomu hezkej držák aby se mohlo říct že montáž je prostě krásná ale přitom v ozařovací parabole je 20 šroubů který se podepsaly na vyzařovací charakteristice a tim pádem i na pokrytym uhlu, PSV a celkově na kvalitě antény která tak kvalitní už neni. Defakto můžu použít dulní skalární ozařovač a dát ho před 90cm offsetku a bude mnoooohem lepší než tenhle komerční bastl.

Abych jenom nekritizoval, na síti mám jeden sektor od airmaxu ovšem cena je jinde než ostatní sektory a parametry totálně jinde než konkurenční sektory. Ovšem v případě parabol je to přesně naopak a díky tomuhle článku sem si to uvědomil podstatně víc a jirouse chápu že má límcovej set s 29dB za 10k protože je hodně kvalitní s čimž souvisí i fakt, že arkivátor pro 10GHz spoje vypadaji hodně podobně a dokonce i jirous dělá pro desítky paraboly pro orcave jestli se nepletu.
Naposledy upravil(a) hapi dne 07 May 2010 17:23, celkem upraveno 1 x.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

mato1

honzam píše:
mato1 píše:kazdou novou beta verziou sa to blizi k dokonalosti. ak neklamu predbezne testy, tak behom par tyzdnom by mala byt prepustena finalna verzia 5.2, kde regulacia funguje korektne.

Ty proste nechapes ze regulace jednotky nikdy nebude v limitu diky vystupnimu zesilovaci ktery ma 7dB offset tak nikdy nepujde zregulovat níž. Čili i kdyby to vyladili že regulace ve firmwaru se bude blížit nule tak pořád tam budeš rvát 7dB a k tomu 30dB anténa :!: :!:

kurva lidi, ale kto tu hovori o pouzivani 30db anten od UBNT??? mam to len a len na jednom spoji a ako som aj vyssie uviedol, zdaleka kvalita nedosahuje kvalitu beznych 5ghz anten (okrem mechanickeho prevedenia). ja tu cely cas rozpravam o ZARIADENI.
a co sa tyka rusenia, tak verte mi lidi, ze ak pustite spoj v limite s NSTREAMOM a ja pustim prepaleny spoj bez nstreamu, tak aj tak budete podstatne viac zasierat prostredie ako ja. vsetci sa tu mlatite do prs, ze setrite eter, dodrzujete limity ale aj v limite sa da rusit.
nech do mna rype ten, kto nepouziva nstream a motorolu a dodrzuje povolene limity - ten je v prave. ale vy vsetci ostatny ste hovno v prave, kedze tak isto rusite vsetko v okoli ako ostatny, len jeden to robi nelegalne a druhy legalne (blbo postaveny zakon), ale vysledok je ten isty. proste zasierate pasmo tak ako kazdy iny.
mam lokality, kde bezim na 2,4ghz, kedze jeden miestny isp pouziva na vsetkych svojich p2p spojoch a aj na niektorych sektoroch nstream. celkovy odoberany traffic ma 20 mbit (viem, lebo kolega mu dava garant) a aj na spoje, kde mu ide mozno 5-10 mbit dava nstream. co je to za rozum??? totalny debilizmus... a takto isto sa tu sprava kopec z vas a bijete sa tu do hrude, ze dodrzujete pravidla. nech sa paci, ked vam ide len o to, aby ste dodrzali nejaku sprostu vyhlasku a nejde vam o ozajstne o setrenie pasma, tak pokracujte...
ja osobne som uz vypol skoro vsade nstream, ostali mi uz len asi 2 spoje a verte mi, ze hoci to tam je niekedy prepalene, viem aspon fungovat na vedlajsom kanale. od kedy som vypol nstreamy na jednom z mojich hlavnych bodov, tak som mal moznost tam zdvojnasobit pocet anten - doteraz som si to zial nemohol dovolit, kedze som rusil sam seba a verte mi, ze neprepaloval som ani na jednom z nich vykon.
ako niekedy ked sa nad tym clovek zamysli, tak ste na smiech. to je moj nazor... ale nech sa paci, kludne si pustajte tie svoje neuveritelne dokonale a nerusive nstreamy, idealne v jednej lokalite aspon 5 spojov, pripadne na 2-3 sektory, ale samozrejme v limite a potom podme spolu nadavat na ostatnych debilov, ktory isto iste prepaluju svoje spoje a zasieraju vase volne pasmo.
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 15 years ago

tudy halt cesta nepovede, nejprve musí tyto shity a nesmysly stáhnout prodejci, vždycky se najdou "volové" co se toho chytěj. jenže největší problém je v tom že i4 ještě naopak úplně přemlouvá aby si to každý koupil, třeba u svejch antény waveant 29dB psali "pozor na zregulování výkonu", ale u těch raketovejch nesmyslů 34dB píšou nějaké nesmysly ohledně PPL a o regulaci tam vůbec nic není. no a každému je jasné proč, protože s normální regulací je to nad 500m nepoužitelné.

PS: normální regulace = regulace po 1 dB :roll:
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

no hele, nešetříme pásmo, tim že zapnu nstreme jsem sakra ušeřil pásmo ne? Mám na tvojí žádost popřepínat na 40MHz kanál? Jestli ti nstreme vadí tak to máš smůlu. Já sem přišel první s kanálem a jestli si naladíš stejnej a hodláš mě rušit, tak ti nakopu pozadí.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

mato1

hapi píše:
mato1 píše:
hapi píše: Pak sem si jistě všimnul že srovnáváš routeros s ubntu, to si asi upadnul ne? Jak můžeš srovnávat tyhle dva OS?

hapi, ani by ma nenapadlo zrovnavat celkovu funkcionalitu UBNT a MK... zrovnavam len to, ako to funguje na bezdrotovej casti. nehovorim o funkciach ale o fungovani.
na kazdom jednom bode, kde mam aj nieco od UBNT mam hned za tym minimalne RB750G. bez toho to nema vyznam stavat, kedze manazovanie, dohlad a moznosti su takmer neobmedzene. MK je vo svojej triede spicka - to sa mu neda zobrat. ale na bezdrat mi proste pride lepsie v niektorych (ZDRORAZNUJEM NIEKTORYCH, NIE VSETKYCH) veciach prave UBNT. Ak to MK dotiahne na tu uroven ako UBNT, tak sa s radostou vratim k povodnym spojom.
este stale je cela moja siet postavena na 80 percent prave z MK a som spokojny...
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 15 years ago

no jéjej aby se ty antény nehodily raději na hod diskem :lol:
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

mato1

hapi píše:no hele, nešetříme pásmo, tim že zapnu nstreme jsem sakra ušeřil pásmo ne? Mám na tvojí žádost popřepínat na 40MHz kanál? Jestli ti nstreme vadí tak to máš smůlu. Já sem přišel první s kanálem a jestli si naladíš stejnej a hodláš mě rušit, tak ti nakopu pozadí.

ale kto tu hovori o 40 mhz kanali??? ani 40 mhz kanal nie je uplne legalny... a tvoje nakopavanie zadku je tiez nelegalne... 90 percent ludi tu bezi v indoor kanaloch, co je tiez nelegalne. ale stavim sa ze vsetci, ktory tu do mna rypu tieto veci nepouzivaju, ze :D :D :D ?
proste kopec veci je nelegalnych, ale stale sa tu vsetci obuvate do nelegalnosti UBNT, pricom milion dalsich veci je nelegalnych.
0 x

mato1

mato1 píše:Já sem přišel první s kanálem a jestli si naladíš stejnej a hodláš mě rušit, tak ti nakopu pozadí.

boze... toto je uz trapna blbost. to znamena, ze uz sa asi veeelmi dlhy cas nerozsirujes, nestavias nove vysielace a ani nic podobne. ze??? pytas sa ze preco??? lebo nie je mozne, aby si v dnesnom (a minimalne pol roka az rok dozadu) terene nasiel volny kanal... a to uz nehovorim o 2,4ghz.
proste uuuplna debilita a tomu podla mna ani sam neveris. toto je proste nemozne dodrzat.
skus sa ist s tym stazovat na CTU a vysmeju ta...
0 x