❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
spoj 7.5km s tokem 20/20Mb
Re: spoj 7.5km s tokem 20/20Mb
z5 k tomu topicu, je tedy nesmyslem dávat ty jirouš 29dB s dvoupolarizací na tuto vzdálenost?
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
Zatim jsme zkouseli jen Jirous 24dBi Dual pol. na 10Km.
Je to zatim asi nejlepsi dvoupolarizacni antena na trhu (ma byt i dvoupolarizacni prowax, zatim neni).
Test jsme vsak provadeli na RB 433AH a jinych kartach, nez jsme meli odzkousene, tak ze bych z toho zatim zadne zavery nevyvozoval.
Jak bude trochu teplo, tak budeme test opakovat na lepsim HW a odzkousenych kartach.
Vysledky potom zverejnim.
Je to zatim asi nejlepsi dvoupolarizacni antena na trhu (ma byt i dvoupolarizacni prowax, zatim neni).
Test jsme vsak provadeli na RB 433AH a jinych kartach, nez jsme meli odzkousene, tak ze bych z toho zatim zadne zavery nevyvozoval.
Jak bude trochu teplo, tak budeme test opakovat na lepsim HW a odzkousenych kartach.
Vysledky potom zverejnim.
0 x
24 na 10km? neni to malo?
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
Malo to asi je. Mame vsak par mist, kde je dobra dostupnost, moznost umisteni anten a zadne prekazky.
Na tomto miste jsme jiz testovai hodne spoju a aby byla zachovana nejaka objektivita, testujeme porad na stejnem miste.
Spojeno to bylo na 54Mb, tak ze vzdalenost nebyla problem. Horsi bylo az to, ze to padalo na 18Mb atd.
Pokud bych to davam na real spoj, pouzil bych asi anteny 24+29dBi.
Tohle uz je spis o osobnich preferencich, miste na stozaru, smlouvach, pozadavcich na prenos a kapacitu spoje.
Jedno je vsak jasne: Se vzdalenosti prenosova rychlost u NStreme Dual neklesa!
Na tomto miste jsme jiz testovai hodne spoju a aby byla zachovana nejaka objektivita, testujeme porad na stejnem miste.
Spojeno to bylo na 54Mb, tak ze vzdalenost nebyla problem. Horsi bylo az to, ze to padalo na 18Mb atd.
Pokud bych to davam na real spoj, pouzil bych asi anteny 24+29dBi.
Tohle uz je spis o osobnich preferencich, miste na stozaru, smlouvach, pozadavcich na prenos a kapacitu spoje.
Jedno je vsak jasne: Se vzdalenosti prenosova rychlost u NStreme Dual neklesa!
0 x
já potřebuji nejlépe jednu anténu na každé straně, jelikož na straně dodavatele (dialtelecom) je pronájem za měsíc 700Kč jedna anténa, což je za rok 8400, pro mě to není zanedbatelná částka
0 x
Leeonek píše:karty teď sem nasadil několik R5H a zatím to jede líp než klasické CM9. Samozřejmě mám na test jen asi 10ks nasazených ale konektory a dobrá citlivost je dobrá.
Co se týče RB600 proč ne? průtok 60mbit levou zadní, pokud tam teda nehodláš dělat shaping a nebo páchat nepřístojnosti s více jak 4ma kartama.
RB600 zvladne i vic (mame v ni 3x turbo a 1x obyc spoj), ale nesmi sahat na packety

0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!
UBNT mám rád!
soooc píše:RB600 zvladne i vic (mame v ni 3x turbo a 1x obyc spoj), ale nesmi sahat na packetyAkturalni prutok je 60/30 Mbit, procesor na 85% (dela to nstreme, i naprazdno tam je zatez 75%). Ping krasnych 1ms na castecne zatizench spojich pres toto zarizeni ...
jako v pohode bych to videl pokud by jsi tam mel zatez tak do 30% .
85% na cpu ? .... zraly na vymenu, nemyslis ?
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam
To je fakt to uz je decela mazec 85% na procaku. Pomohlo by výměna za RB800 nebo je ještě něco výkonnějšího v tomto rozměru?
0 x
A ja myslel, ze mame nejake spatne RouterBoardy 600 
85% CPU uz je davno na vymenu. Staci nejaka spicka a uz se bude natahovat ping atd.
U nas je limit na CPU okolo 30%, v tu chvili uz planujeme o vymenu.
Martin_H: Tak bud to lze vymenit za RB 800, potom tu zatez rozdelit na vice RB a dalsi krok uz je jen PCko.
(Jeste Alix, ale ten moc nepouzivame, i kdyz to neni spatna deska).

85% CPU uz je davno na vymenu. Staci nejaka spicka a uz se bude natahovat ping atd.
U nas je limit na CPU okolo 30%, v tu chvili uz planujeme o vymenu.
Martin_H: Tak bud to lze vymenit za RB 800, potom tu zatez rozdelit na vice RB a dalsi krok uz je jen PCko.
(Jeste Alix, ale ten moc nepouzivame, i kdyz to neni spatna deska).
0 x
30%? paranoja?
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
high speed routery podle požadavků
hapi píše:30%? paranoja?
Spis jistota, ze kdyz si nekdo zapne Bittorent nebo podobne zlo, ze ten RB nepujde do kytek.
Taky ochrana ostatnich klientu.
Na APckach nam v pohode staci RB 433AH.
Tohle se tyka hlavne hlavniho routeru a paternich spoju.
Ono to mas 30% prumer, 80 ve spickach.
A cekat az pujde CPU na 100% a zacnou si stezovat klienti, to uz je potom pozde. To si to radeji v klidu a bez stresu vymenim o neco driv

0 x
RaMa: Souhlasim s tebou v tom vykonu ale co kdyz mas omezene misto a proste pc se ti tam nevleze a to nemluvim o tom ze kdyz uz tam das nejakou pc desku ze potrebujes pc zdroj a k nemu 220V..
Já jsem se pojistil na delší dobu a když jsem musel měnit hlavni router tak už jsem tam dal supermicro s 4 jadrovým xeonem a je klid, sice dražší ale vyplatilo se. Na apčkách taky stačí RB433AH ale kde můžu mám raději PC x86 architekturu kde ne musí stačit routerboard.
Já jsem se pojistil na delší dobu a když jsem musel měnit hlavni router tak už jsem tam dal supermicro s 4 jadrovým xeonem a je klid, sice dražší ale vyplatilo se. Na apčkách taky stačí RB433AH ale kde můžu mám raději PC x86 architekturu kde ne musí stačit routerboard.
0 x
Pokud to bezi 80% a odezva je 1msec tak to evidentne nicemu nevadi a klidne muze jet dal, ale do budoucna uz bude potreba vymena, kdyz s tim nejsou problemy proc to menit ne? A jestli se nekde natahne odezva o par msec to je irelevantni.
0 x
Maxik píše:Pokud to bezi 80% a odezva je 1msec tak to evidentne nicemu nevadi a klidne muze jet dal, ale do budoucna uz bude potreba vymena, kdyz s tim nejsou problemy proc to menit ne? A jestli se nekde natahne odezva o par msec to je irelevantni.
Jasne, pokud to jede, tak neni co resit.
Martin_H: kde to nejde tak se da maximalne co spoj to jeden RB.
Ja davam PCcko jen tam, kde mam nonstop pristup.
Pokud to ma nekdo na pude, tak do toho nejdu:
1. PC vic zere a tak to na UPSku nevydrzi moc dlouho (a nemuzu si tam jezdit v nahradnima baterkama jak se mi zachce)
2. PC ma bezesporu vetsi poruchovost nez RB a kdyz ten clovek nebude doma, tak to je problem.
0 x
-
- Moderátor
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
ono doporucovany upgrade je pri zatezi procesoru okolo 50procent, pac to co ukazuje MK je prumer za asi 2 vteriny a tudiz je mozne ze je zatez i vyssi
0 x
Bývalý ISP...