❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Spoj na vzdálenost 4 km a 6 km

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
hapi

Re: Spoj na vzdálenost 4 km a 6 km

Příspěvekod hapi » 15 years ago

celé ne ale tak těch 10 stran zpět to chce když ěnco opravdu hledám.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Nick_xx

Příspěvekod Nick_xx » 15 years ago

Asi se mnou nebudete souhlasit, ale myslím, že je toto vlákno prospěšné a je dobře, že ho trandak založil. Hapi velmi pěkně shrnul základní informace, další nováček tak nebude muset proskákat 10 vláken a vše potřebné se dozví právě zde :wink:

on pan chce byt asi poskytovatelem internetu a neumi si najit par zakladnich informaci. Jako sorry, ale to je ztrata casu.
Na druhou stranu, kdyby byl všude dostupný levný a kvalitní internet, nesnažil by se dělat ISP každý, kdo má do pr**le díru :wink:
0 x

trandak
antispam: Ano

Příspěvekod trandak » 15 years ago

Díky za podporu. Dnes mám hned lepší náladu, protože jsem sehnal místo na převadeč a díky němu ušetřím jeden převadeč. Takže můžu začít nakupovat.
0 x

hapi

tak napiš co chceš koupit jenom tak pro zajímavost
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 15 years ago

Tady je totiž ještě jiný problém. Spousta lidí se ptá co je nejlepší a co mají koupit, přitom ví, že mají velmi omezené finanční možnosti. Člověk jim tady doporučí nějaké antény, tluče jim do hlav, že na tom nemají šetřit, a oni si stejně nakoupí nakonec jirouse nebo jiný plevel. Tohle už jsem tady viděl tolikrát, připadá mi to jako házení hrachu na zeď. Právě proto na další témata typu spoj na xxkm vůbec nereaguju, je to k ničemu. Hapi to pěkně rozepsal, pravda, ale chytnou se toho stejně jen málokteří. Ostatní budou kupovat bastly a svítit na max aby to aspoň trocju jelo....
0 x

trandak

Tak mi prosím tě neházej do jednoho pytle. To je hlavní důvod proč jsem to jsem napsal , aby jsem dostal nějaké dobré doporučení. Rozhodně nechci kupovat nejlevnější komponenty, ale chci aby to prostě jelo bez problémů. Nestojím o levnou síť s častými výpadky, ale přesný opak a myslím si, že jsou lidi zatím spokojení. Něco mám a něco musím vzít na kreditku, ale příležitost se přeci nesmí propásnout ne? Ještě nevím přesné výrobky, ale předběžně to budou nějaké paraboly + RB433 + RB600 + karty R52H + skalární sektory a ke klientům jsem myslel nanostationy M, ale po přečtení diskuze na 4 mi to zatím zklamalo. Jaké máte zkušenosti, nebo cobyste mi doporučili ke klientům. Je to nezarušené a vzdálenost do 750 metrů, ale je to v mírném kopci a AP bude uprostřed. Díky
0 x

hapi

kašly na nanostationy. Koukni na i4wifi na eap box s RB411. 18dB anténa, PSV tak nízký, že se jinejm anténám o tom může leda zdát, vyzařovací úhly super, relativně malí, vevnitř mikrotik na RB411 + R52, cena oproti nanům je trochu větší ale já preferuju kvalitu a nějakých 500,- nepovažuju za investici která by mě měla přesvěčit o tom, že mám kupovat levnější nana. Mkový nana snad nemaji ani smysl když APčko v Nku neběží.

Skalárný sektory, jestli myslíš ty co já, tak budu kupovat taky. Pokud to bude na vysokou budovu a klienti od cca 50m do 1km tak je to v pohodě. Jinej kvalitní sektor se na to nedá použít protože budeš mít krajní klienty ve vzálenosti slabí. Pokud to máš na baráku ve vesnici ve vejšce střech, tak raději nějakou klasickou sektoru s uskym vertikálním uhlem.
0 x

hapi

a v neposlední řadě bych nechtěl opomenout výhodu MK - MK a taky možnost zapnutí nstreme pro klienty a v tom případě ti doporučuju nezapojovat na APčko nic pomalejšího než je RB411 takže RB1xx nedávat. Při zapnutí nstreme se může jít celej airmax zahrabat kterej mimochodem běží jenom nejspíš na Nku a podle ohlasů ještě zbrzdí rychlost a když k tomu připočítám pomalost Nka na signálech menších než -60dBm..... zvracet můžeš kde chceš. To už bych radši na APčkách zapínal na vesnicích turbo a stavěl směrovější klienty což bude mít opravdu masivní nárůst rychlosti.

hmm a co třeba zapnout turbo a snížit rate na třeba 72Mbit místo plných 108Mbit? citlivost už nebude tak fatálně malá jako při plnym turbu a získáš v prdelákově lepší rychlosti ke kliošům. Ber to jenom jakon nápad ale musel jsem se nad tim pozastavit.
0 x

trandak

Ty antény myslím tyto: http://www.i4wifi.cz/?cls=stoitem&stiid=304 už mám dvě nasazené na původním APčku a jsou bez problémů a fakt mají pěkný dosah, ale nemám tam tak velký výškový rozdíl. V té vesnici budu mít AP uprostřed vsi 2 metry na střechou a na jedné straně to bude z kopce a na druhé do kopce. Myslíš tedy radši klasický sektor a jen je natočit jeden dolů a jeden nahoru? Ty MK vypadají lepší možná nad nimi budu uvažovat. Nebo spíš asi určitě. A zapnout to turbo to je pro mě ještě moc složitý to schválně přepošlu kamarádovi , který mi s tím pomáhá. Myslíš, že to turbo a podobné vychytávky na navýšení rychlosti mám řešit když jim tam budu pouštět cca 8 Mb/s a zatím tam bude tak do cca 20 klientů?
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 15 years ago

Na 8Mbit nemusis zadny turbo ani Nstreme pouzivat, normalni 5ka da asi 20+mbit. Ten skalar bych teda jako sektor nedal :) Je to delane na ozarovani offset parabol ne jako sektor, verim ze to taky funguje ale treba namatkou elboxi TA14 je trochu jina liga. U parabol bych se vyhnul hlavne JJ, starsim Waxkam, dobre zkusenosti prowax, maxlink, hlavne nepouzivej panelovky. Klient zasadne JJ boxy, popr i jine a 411+cm9, cm9 je nejprodavanejsi karta procpak asi, nerikam ze r52 je spatna zadnou nemam cm9 chodi skvele, za zkousku na p2p spoj by staly Dbii karty.
0 x

trandak

Měl jsem na těch skalárech CM9 a mělo to špatný signál tak jsem dal CM11 stěmi se 433 resetovala a ted tam mám R52 a to vypadá jako nejlepší. Ale to bude na tohle konkrétní AP. Jinak ty CM9 budou asi dobrý, protože o nich čtu docela hodně. Můžeš mi sem prosím tě hodit nějaké odkazy? Tu ta14 jsem teda našel, máš s ní osobní zkušenost? Jak je na tom vyzařovací úhel? Díky
0 x

hapi

tu sektoru od maxíka nemůžeš srovnávat se skalárem. Ta sektorka neni nic moc, stačí se podívat na parametry "Vyzař. úhel - H.: 90°/-3 dB, 120°/-6 dB"

Ten skalár v odkazu neni ozařovač na parabolu ale skalár jako sektora. Neplíst SS-60 a NN-12. Jedna je ozařovač a druhá sektor. Myslim že nemá smyls porovnávat skalár se sektorou co psal maxík. Skalár je téměř dokonalá anténa což se u toho sektoru říct nedá. Vyzařovací charakteristika mluví za vše co se o tom říct dá.

Ovšem tobě bych spíš doporučil za stejnou cenu 180° prowaxy dva zády k sobě. Provax má i 90° krásný sektory.

http://wifi.aspa.cz/prowax-sektorova-an ... 510-z98070

Parametry hovoří opět za vše v porovnání s tou TA14 protože to je opravdu Bčková liga.

Teď se rozhodni, vem si mapu, uhloměr a měř co chceš pokrejt a co pokrejt nepotřebuješ a počítej si uhly.
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 15 years ago

TA 14 funguje dost dobre a ten skalar je uplne ten samy kterym se ozaruje parabola to mi teda asi nevysvetlis :) Ten slavnej "skalar" je stara dobra plechovka ala czfree nic vic.
0 x

hapi

ano, je to možná to samí, možná stará dobrá plechovka, ovšem i ta plechovka má mnohem lepší odolnost proti rušení ze směrů kam nemá mířit což se u toho tvýho sektoru rozhodně říct nedá. Mimochodem, stará dobrá plechovka v tý správný plechovce + tzv. horn co je před tim což jsou ty kroužky před tim tomu dodávaji to, co z ní dělá hluchou na jiný směry a ziskovější ve směru jakym chce slyšel a potalčujou boční laloky. Defakto to samí používá motorola canopy pro zesílení siglánu kdy se na to jejich zařízení nasadil horn.
0 x

trandak

Ok proměřím to na mapě a uvidíme. Myslíš že by mi stačila ta 180 i když je to v kopci? Jinak moc děkuji, že píšete a už neremcáte, že jsem to zakládal zbytečně. Já si myslím, že určitě to zbytečné nebylo. Aspoň teda pro mě. ještě jednou díky. Hned jak budu mít nové poznatky napíšu. Samozřejmě pište at se dovím něco nového:-))) Trandák
0 x