❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Čím měříte spektrum na 10GHz???

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Stanislav Hrncir

Re: Čím měříte spektrum na 10GHz???

Příspěvekod Stanislav Hrncir » 15 years ago

Leeonek píše:Takže v případě toho Trimaxu můžu vidět i přímo reálné frekvence na 10Ghz, nebo to umí jen ten Teleman jak jsi psal níže? Jde mi o to, abych to nemusel přepočítávat podle nějaké tabulky, připojím, vidím...

každý i obyč satelitní konvertor má výstup na jisté mezifrekvencí dejme tomu okolo 1GHz a na vstupu má kolem 10ti ghz v satelitním pásmu, a je jenom o nastavení měřáku aby to přepočítával správně, tzn přičítal jenom jiné číslo než u satelitního
0 x

David Liška
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod David Liška » 15 years ago

Starý satelitní LNB ( ane oni i některý ty nový ) nemají tak dokonalou propust na MF výstupu, aby tolik zkreslila výsledek. 500 MHz z toho ještě vyjde bez rapidního poklesu, vyzkoušeno.
0 x

lukasw
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lukasw » 15 years ago

trimaxe pouzivame taky, ma nekolik vyhod a nekolik nevyhod. prekreslovani je pomalejsi nez u vf voltmetru, takze podle toho nestelujeme, jenom merime. Primo frekvenci - nenastavis na nem prepocet, protoze to zatim nejde, pry bude novy fw, ktery to umozni, ja mam podle mereni na alcomach udelany prepocet a podle toho to prepoctu (excel) nicmene pokud s tim chvilku meris, tak to dostanes do hlavy. Velkou vyhodou je to, ze mezifrekvenci ma do 2150 tusim takze zmeris i mnohem vyse nez 10G. tim ,ze to ma spektrak tak vidis pekne i okoli kanalu, navic ma moznost nastavovat krok na 16 nebo 4 MHz. Otazka je kolik toho chces merit, pokud to resis kvuli 5ti spojum ,tak bych se na to vykaslal a nechal si to udelat, je to sice skoro stejne drahe jako meraky, ale nemas zkusenosti lidi, kteri to delaji. Pokud je tvym cilem merit si, tak samozrejme ano, ale vetsina isp chce provozovat :))
0 x
Lukasw
power panely, komplexní a kvalitní řešení napájení
průmyslové zdroje, patch panely, kleště a konektory, koaxiální konektory
www.VSEPROWIFI.cz

lukasw
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lukasw » 15 years ago

jeste jedna poznamka:
Bez ohledu na cenu se vzdycky da koupit levneji, to znamena ze i merici trychtyrek koupite levneji, treba za 2000. Otazka je tato: je ten levny trychtyr opravdu nastaveny presne? kupujete si spoje za stovky tisic korun a ony nepobezi, protoze franta v garazi se drbnul o par setin. Koupil jsme trychtyr z Alcomy, protoze timpadem vim, ze je prepocet presny. Nedovolil bych si merit trychtyrem, ktery neni od vyrobce RR spoje nebo ktery jsem si sam nepromeril. Opravdu jste tak bohati, ze si to muzete dovolit ?
Nechcete trychtyr za 1800 ?
0 x
Lukasw
power panely, komplexní a kvalitní řešení napájení
průmyslové zdroje, patch panely, kleště a konektory, koaxiální konektory
www.VSEPROWIFI.cz

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 14 years ago

Zase jsem se začal sháněk po nějakém spektráku. Jak jsem tu psal, koupil jsem si ten Trimax SM2500, spektrák to sice mělo, ale ukazovalo to uplně celé spektrum bez volby nějakého menšího kroku, nakonec jsem ho vrátil. Takže bych to viděl na nějakou možnost jetého spektráku, a nebo jsem našel třeba něco z tohoto http://www.promaxprolink.com/tvgenerato ... plorer.htm , cena je přijatelná, ale jde mi o to, jestli to budu moct použít, případně jestli to někdo třeba nepoužívá.
0 x

ef

Příspěvekod ef » 14 years ago

Hned ten první používám ke vší spokojenosti. Koupil jsem k tomu měřící trychtýř od alcomy. Dá se tam pěkně změnit mezifrekvence a vidíš krásně spektrum 10G.
0 x

Leeonek

Díky za reakci, nemusel se tam přehrávat nějaký "upravený" firmware, nebo to jinak bastlit jak mi bylo sděleno po koupi toho trimaxu? :)
Kde jsi ho koupil?
0 x

ef

Příspěvekod ef » 14 years ago

Kupovali jsme to zde.
http://www.empos.cz/prodig-5-explorer/zi_339/50.html
Nic jsem neupravoval, nic nepřehrával. Podle konvertoru jen změníš mezifrekvenci a měříš :).

Jen se setkávám při měření satelitů, že to neovládá některé DiSEqC přepínače. Nevím proč vždy jsem to vyřešil tak že jsem směroval každý konvertor zvlášť a hotovo. U monobloků mi DiSEqC fungoval vždy.
Ale u 10G to řešit nemusíš :).
0 x

Leeonek

supr, to jsem potřeboval slyšet, jen to chce asi prolézt eshopy, protože info o ceně není aktuální, už mám nabídku na 50k bez dph.
0 x

Leeonek

Tak mi konečně přišel Prodig-5, nakonec jsem ho koupil na Mikrocom.cz, dodávka rychlá, bez problémů, dokonce mi i nabízeli možnost koupit ho na splátky.
Ovládání jednoduché, po nastavení mezifrekvence, ukazuje přímo pásmo 10Ghz, tak jak jsem potřeboval. Teď k tomu měřícímu konvertoru, a trychtýři. Mám tady trychtýř od nějaké šílené 90cm offsetky co jsem dostal k jednomu KPE spoji. Našroubovat na konvertor jde v pohodě, jestli jsem se dobře díval, ukazuje to stejně jako by tam nebyl (pokojový test) :)
Zeptám se laicky, co ten trychtýř vlastně dělá? Soustřeďuje vlny dovnitř? Co jsem viděl ten trychtýř od Alcomy, byl uvnitř (co jsem viděl na obrázku) hladký ale tady tenhle je vevnitř jako SS60ka, ono tenhle je dělaný na normální provoz a ne pouze na měření, takže z chápu že je jiný :)
Je někdo schopný vysvětlit co dělají ty kroužky uvnitř trychtýře?
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 14 years ago

Leeonek píše:Tak mi konečně přišel Prodig-5, nakonec jsem ho koupil na Mikrocom.cz, dodávka rychlá, bez problémů, dokonce mi i nabízeli možnost koupit ho na splátky.
Ovládání jednoduché, po nastavení mezifrekvence, ukazuje přímo pásmo 10Ghz, tak jak jsem potřeboval. Teď k tomu měřícímu konvertoru, a trychtýři. Mám tady trychtýř od nějaké šílené 90cm offsetky co jsem dostal k jednomu KPE spoji. Našroubovat na konvertor jde v pohodě, jestli jsem se dobře díval, ukazuje to stejně jako by tam nebyl (pokojový test) :)
Zeptám se laicky, co ten trychtýř vlastně dělá? Soustřeďuje vlny dovnitř? Co jsem viděl ten trychtýř od Alcomy, byl uvnitř (co jsem viděl na obrázku) hladký ale tady tenhle je vevnitř jako SS60ka, ono tenhle je dělaný na normální provoz a ne pouze na měření, takže z chápu že je jiný :)

Alcoma trychtyr je vlastne antena na 10GHz s nejakym mensim ziskem (cca 22dBi myslim) a trafickem na mezifrevenci, zatimco ten ozarovac od KPE bude mit sirsi uhel asi a vevnitr i nejake veci na data - nevhodne na mereni ... buhvi, pres jake dalsi obvody ...
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

stouracpetr

Příspěvekod stouracpetr » 14 years ago

soooc píše:
Leeonek píše:Tak mi konečně přišel Prodig-5, nakonec jsem ho koupil na Mikrocom.cz, dodávka rychlá, bez problémů, dokonce mi i nabízeli možnost koupit ho na splátky.

Bezny trychtyr -bez vnitrnich drazek-,,sviti,, jinak ve vertikalni a jinak v horizontalni polarizaci-paprsek je spis elipticky nez idealni kruh.Rozdil neni prilis velky,pro pouziti trychtyre jako ozarovace k parabole je ale vhodnejsi drazkovat vnitrek trychtyre a vytvorit uvnitr trychtyre hybridni vid HE11[smes vidu TE11 a TM11],paprsek vychazejici z trychtyre ozari kruhovou parabolu soumernym ,,kruhem,, ,parabola neni nikde nedozarena ani prezarena, konstrukce trychtyre je ale vyrobne slozitejsi,nebude ani prilis smerovy,odhad 12 dBi..Pro bezne mereni by mel postacit http://www.nanoboot5.cz/merici_trychtyr ... fikace.htm

Petr Stourac
0 x

Leeonek

děkuji za vysvětlení :)
0 x